Rör


Jag hade redan bestämt mig för vad jag skulle skriva men så händer det saker, ja, det liksom rör till sig så där passligt, så jag ändrade mina planer och tog till andra rör istället för dem jag hade tänkt mig från början. Blev det rörigt nu? ;) 

Min tanke var att  skriva om sockerrör, vad annars när man bor på Madeira men jag tar det i ett eget inlägg en annan gång istället. Sockerrör har sin särskilda historia och förtjänar att få ett eget inlägg.  

Det är ju som det är när man bor granne med en stor byggplats. Plötsligt en dag, så rör företaget som bygger till det och bidrar med en hel massa rör av olika slag. Då bara måste det bli så som det blir när det mera eller mindre ramlar ner rör från himlen. Som en vink från ovan ungefär.


En betongpump-bil körde in framför fönstret hos oss senaste tisdag kl. 07.00. Sen vecklades ett långt, rött rör ut ....


    Röret blev nästan hur långt som helst...


    Det sträckte på sig ordentligt, liksom tääänjde på sig så mycket det kunde....

    

                    Stora bamse lyftkranen var betongpump-bilen behjälplig och lyfte rörförlängningen
                    till avsedd plats. 
                    Nu måste det till mycket rör, ett riktigt låångt rör

                    

    Tre män  hjälptes åt att fixera förlängningen....
    Som ni ser så sticker det upp olika slags rör lite här och där i armeringen...

   

    Här ser man ju tydligt att det är ett rör för det kommer betong ur det...


    Betongpump-bilens chaufför och allt vad han nu är hade flera rör att ta till om så skulle behövas.

    

    Alla möjliga rör stack upp överallt i armeringen  


   


 Det är vackert med alla rör eller hur?    ********


Kommentarer

Åke sa…
Rör går jag igång på. Ja det är vackert med alla rör och färgglada är dina. Här ska det pumpas upp betong, jag ser även att det hela styrs av hydraulcylindrar som är gjorda på rör. Inuti där passeras det hydraulolja i cylindrar som också är rör som går till pumpar som pumpar det hela. Om du går närmare lastbilen ser du alla rör som det är ihopkopplat med en pump. Styra hydraulik krävs många rör som upp, net och hit och dit med utligg osv. Hydraulik bygger på höga tryck sk bar. Så där krävs starka och hållfasta rör. De ska vara klassade rör också. Så påpassligt att just rör dök upp utanför ditt fönster. Kul med din rör. En fortsatt trevlig helg.
Inte rörigt alls, och absolut förståeligt att du bytte fokus. Ser fram emot sockerrör inlägget också, men väldigt roligt att se att de gjutit på bygget nu. Hälsa och kram!
Åke,

jag förstår att du går igång på rör för du kan ju detta med rör och hydraulcylindrar också, det märks! :) Jodå jag såg att det fanns en mängd klenare rör också längs det grova röret. Mannen som skötte om allt, stod och mixtrade med alla klena rör i början innan han var helt nöjd med genomförningen av allt. Sen tog han en låda på magen och var med på "golvet", styrde allt därifrån. Ja, rören bara kom till mig denna gång. Tack detsamma!
Anna i Portugal,

Tack! :) Det går undan på jobbet nu. Snart lägger de tak på nästa våning. Myrorna är i farten från tidig morgon till sen kväll.
Detsamma -kram! :)
Znogge sa…
Här var det verkligen många rör på gång och för ett otränat öga kan det se rörigt ut. Själv har jag ett förflutet i fstighetsbranschen och har besökt ett antal byggarbetsplatser och varje gång tänkte jag "Hur ska de får till det här!" men det gick.

Ett härligt inlägg och rörsocker det ser jag fram emot att läsa om en annan gång.

Önskar en fin lördag!
Znogge,

ja, rörigt och rörligt är det sannerligen här på byggplatsen mitt emot oss. Men mycket intressant och stundtals riktigt vackert också. Och får till det det får de också :?
Sockerröret kommer en annan gång istället.

Önskar dig detsamma!
Ditte sa…
Nej, Inte alls rörigt. Och visst är det trevligt om sockerrören får ett eget inlägg-
Fin tolkning och många rör i omlopp. Kul att följa rören och allt annat på bygget.Och du har verkligen ordnat med en fin dokumentation.Väldigt roligt att se.
Önskar dig en fin lördag från ett regnigt Stockholm.
Kram
Ditte,

Tack! :)
Jadå, bäst är det att sockerrören får sitt eget inlägg.
Önskar dig detsamma, från ett soligt och varmt Funchal med lite fläkt och vita kammar på vågorna.
Kram
BP sa…
Åke går igång å¨rör, ungefär som jag som älskar byggkranar och andra byggmaskiner som din cementmanick där. Har aldrig sett nåt liknande förr måste jag säga. Å alla dessa rör som sticker upp ur "cementgolvet" - herreguuu, tänk om man koppla bara ett enda rör fel... Färgblinda ingenjörer göra sig icke besvär som man säger. Håller förresten med dig - det ÄR vackert med alla dessa rör:-) Men jag gissar att du ändå ser fram emot ett slut nu, eller?!
BP,

ja, Åke är ju mästare på det här med rör, kan konstateras.
Vi har verkligen haft huvudbry vad gäller alla rör som sticker upp...och fattar inte ens hur de ska kunna hålla ordning på det. Men så har de varit många här med vita hjälmar (chefer). Jisses så de har kontrollerat och haft sig, stridit och varit glada. Här har de hett humör men det går lika fort över som de får det.
Vi får nog vänta minst ett år ännu innan vi kan börja se slutet på den här byggsagan. Men undan går det likväl. Jisses så de jobbar och långa dagar sex dagar i veckan! Men visst ska det bli skönt för oss alla här på gränden när bygget är klart.
Paula sa…
Vilka glada röda rör du bidrar med, dessutom en himla massa smala rör i alla möjliga färger, häftigt! Någon har säkert koll på alla tåtar som sticker upp där så det blir rätt och riktigt i slutänden. Så nu förmodar jag att ni har sockerrörsodlingar på ön? Spännande, ser fram emot att få läsa om något jag knappt känner till. Det ser ut att gå framåt med rördragningar, dvs. husbygget, på första bilden ser jag nybyggda hus, är det ett likadant som ni ska få som granne?
Roligt rörigt hos dig, bilderna erhållna utan större ansträngning, och gubbarna kom med på köpet!
Ses med skyltar imorgon, kram från pörtet
LillaSyster sa…
Så coolt inlägg ♡
Susjos sa…
Snacka om rör i alla olika former och färger!
Ha de fint!
Kram
femfemman sa…
Det var mycket rör. I olika former och färg. Tänker annars stt rör som berör byggen är gråa plaströr eller silvriga metallrör. Tur att maskinerna sätter lite färg på tillvaron. God söndag! Kram!
Tove sa…
Tänk att en dag få se, använda och vända på ett ord som be-rör är rör-ande samt -liga och att kan vara så mycket i ett rör - flera rör och alla har en funktion - praktiskt och rent konstnärligt i former och färger.
Du fångar fint detaljerna kollega✨👏👍
Tack för marsorden och vi skyfflar på och kolar vidare nästa lördag😀
Kram
Tycker ändå att du kunde fått in fler rör i dina bilder... haha nej jag skämtar. Temat avklarat med råge.
Ha en fin söndag! Ses vi nästa helg.
Märtha sa…
Jag gissade det! Att du tar dina rörbilder tvärs över gatan - där har du rör så det hinner till och blir över, till och med rörliga rör! Helt fascinerande när såna där "arbetsbilar" börjar utveckla det de har ihopvikt mellan flak och förarhytt! Och när man börjar tänka på det så bygger ju hela vår tillvaro på rör som går härs och tvärs i marken. Många städers avloppssystem har börjat krascha nu, med besvärliga översvämningar som följd... Har hänt i Helsingfors, har hänt i Borgå... Och här snöar det...
Paula,

ja, det blev väldigt mycket rött den här gången :).
Förmodligen har de koll på dragningarna, hoppas det i alla fall. Allt blir inbäddat i betong så det syns inte alls...
Här finns det sockerrör, helt rätt.
Det är inte helt nybyggda hus i bakgrunden men likväl rätt nya med tanke på övriga bebyggelsen. Det är inte ett likadant som vi får till granne, utan lite annorlunda, lite mera lyxvariant verkar det som.
Ja, här kom både rör och gubbar till oss, så där bara. ;)
Tack Paula, kram från gränden.
Susjos,
ja, det kan man verkligen säga. Här rör det till sig!
Ha detsamma du med!
Kram

Femfemman,

hur många som helst, helt rätt.
Mycket färg, jag fastnade för samma tanke som du.
Tack detsamma- kram!
Tove,

Det blev en rörig dag eller hur? ;)
Jättefin när vi alla lade våra rörliga hjärnor igång.
Tack! :)
Nu skyfflar vi på, bästa kollega, inför nästa lördag och så tänker vi till om ditt ord Prenumeration.
Kram
En vanlig man,

haha...jag kunde nog ha fått till rätt många rör till, utan minsta ansträngning men som sagt, det fick bli så här. Tack! :)
Ha detsamma, vi ses nästa helg på tåget!
Märtha,

du är snudd på synsk, för här har det inte varit så värst rör-igt tidigare , utan de bara kom alla rör på tisdagen. Givetvis så blev det rören på andra sidan gränden som gällde, de ville ju vara med! :)
Tar snön aldrig slut där uppe igen? Det är ju sommartid nu!

Populära inlägg i den här bloggen

Ett oförglömligt fyrverkeri får avsluta året

Veteranbil nr. nio och tio