Hoppa på tåget / 5 / Kamouflage

Vårmånaden mars är här och det betyder att jag, Karin, är lokförare fyra lördagar framöver i "Hoppa på tåget"-temat som jag drar tillsammans med Tove, som nu i sin tur får umgås med alla andra resenärer i tågvagnarna. Målet för dagen är ordet kamouflage. 

Jag gjorde som jag brukar göra. Jag tog en bok ur bokhyllan, lade den bakom ryggen, bläddrade, lade ett finger någonstans i den, stannade upp och tittade efter. Mitt pekfinger hade hittat ordet kamouflage. På det sättet blir det mera spännande för min egen del också att vara med i den här lekfulla tågresan som går ut på ett givet ord varje avgång alla lördagar året om. Den s.k. slumpen avgjorde dagens ord.

Det första jag tänkte på var kameleonten;  den är ju känd för sina färgförändringar och kan dölja sig på ett kick beroende på omgivningen, i all synnerhet när den blir rädd men också av andra orsaker.








Jag har aldrig sett en levande kameleont, ja, inte ens en död men däremot så har jag rätt ofta närkontakt med madeiraödlorna. De är också bra på detta med kamouflage vilket  både Uffe och jag fick se när vi vandrade levada för ett tag sedan. Jag försökte ta tag i en ödla men kvickt som bara den tog den sig till ett grönt buskage och plötsligt så ändrade den färg så där bara och helt synligt...först var den till hälften grön för att någon sekund senare vara helgrön. Spännande.... 


Ibland händer det att även en trollslända knappt syns . Den vackra varelsen blev riktigt bra kamouflerad mot tallstammen. Fotot tog jag i augusti-21 när vi fortfarande bodde på Skoltomten i Geta.


Cikadan i Rethymnon på Kreta (sept-17)  syntes inte särskilt bra den heller. Den smälte samman med trädstammen och lät som en hel orkester. Det var ljudet som drev mig till trädstammen, först såg jag den inte alls...


Det finns fördelar att ha en bra skyddsfärg som gör att man blir ett med sin bakgrund, blir kamouflerad.
Ibland önskar man att man själv skulle kunna "försvinna" på samma sätt eller hur? I all synnerhet när man har gjort bort sig ordentligt och trampat i klaveret. Vilket händer oss alla mänskliga varelser någon gång nu och då. 

De andra som är medresenärer i Hoppa på tåget-temat är länkade här : 

Besök dem gärna för att se deras tolkningar av ordet kamouflage.

De följande lördags-orden är :

11 mars     Glas
18 mars    Post
25 mars     Rör

I april tar Tove över igen med orden: 

01 april    Prenumeration
08 april    Prestation
15 april    Presentation
22 april    Pikant
29 april    Sjunga

Är du intresserad av att komma med i temat Hoppa på tåget så läs gärna instruktionerna eller ta 
kontakt med Tove eller med mig i våra respektive kommentarsfält så ordnar det sig. 
Du är varmt välkommen med att "Hoppa på tåget"!
Ett stort tack till er alla medresenärer, ni gör resan till något alldeles extra.💛💛

 
Copyright: Karin Eklund, Funchal, Madeira

Kommentarer

Åke sa…
Ja det finns helt klart stunder man skulle velat försvinna :) Spännande att få läsa om detta djur. Jag har en kompis som har byggt en stor bur till sitt husdjur. Nu länge sedan jag var dit och såg det... måste studera det igen såklart. En fortsatt trevlig lördag.
Tove toviska sa…
Du har en härlig metod att finna orden. Fin och vacker tolkning i text och bilder. Detaljerna, de där underbara detaljerna att ta in från bilderna och njuta. Sländan i synnerhet.
Djurvänligt blev det också- de små krypen som klarar sig tack vara kamouflage färger av naturen given. Fint och fritt fångad i bild.
Tack för ordet och jag sitter med i vagnen, så trevligt att ha en plats där denna månaden med de övriga😃
Kram
Lena i Wales sa…
Ja, ibland skulle man vilja vara en kameleont, när man gjort bort sig rejält.
Jag har inte heller sett en kameleont, vad jag vet.
Många djur har ju sitt yttre så de flyter in i naturen, bl a många fåglar.
Kamouflage, då tänkte jag direkt på militärbyxor.
Ha det bra!
Kul att du får fram orden så slumpartat, det gillar jag! Och att vi idag har tolkat ordet på exakt samma sätt. Dessutom med samma djur, åtminstone två av dem. Kul! Önskar er båda en härlig lördag! Kram
Häftigt med dessa djur, jag har sett i min svenska trädgård spindel som varit vit, gul, grön beroende på bakgrunden.
znogge sa…
Det är alldeles fantastisk hur genomtänkt och finurligt det är ordnat i naturen. Cikador har jag hört många gånger men aldrig lyckats får syn på en enda av dem. Det är nog mycket som våra ögen missar ute i naturen.

Önskar en fin lördag!
Bra vinkling, vissa djur har förmågan att ”försvinna” in i och mot naturen.
Bloggblad sa…
Dina bilder är alltid en fröjd att se, oavsett tema.
Jag tycker nog att jag ganska ofta flyter in i mängden ... jättebra ibland, men om jag vill bli sedd klär jag mig mycket mer färgstarkt än när jag går till affären och handlar.
Åke,

ja, nog skulle det vara behändigt att gå upp i rök mitt i allt när man behöver.
Ha detsamma, en riktigt trevlig lördag.
Tove,

tack, egentligen är det latmasken inom mig som driver mig att göra så. Orden i böckerna hjälper mig att snabbt nå det mål jag är ute efter. Sen är det en annan femma om jag lyckas skriva något om det i alla fall. ;)
Det kändes naturligt att ta naturen med i inlägget idag :)
Härligt Tove, jag är på väg till din vagn....
Tack än en gång!

Kram
Lena i Wales,

det skulle vara bekvämt eller hur? :)
Också jag tänkte på militären och deras kläder, så självklart egentligen.
Ha det bra du med !
Märtha sa…
Håller med de tidigare skribenterna! Intressant med dessa svårupptäckta/kamouflerade djur. Bara kunna kamouflera sig när man gjort bort sig, hm... Jag är uppfostrad med att man skall svara för sina handlingar, reparera det man söndrat och putsa det man skitat ner, och kunna be om förlåtelse.. .Hur var det nu pappa sa? Ungefär Red ut och radera, och sen skall handlingen inte finnas mellan dig och den andra personen mera. Alla har inte förstått det genom åren, tyvärr. Själv hade jag verkligt roligt när jag gjorde mitt kamouflage-inlägg!
Anna i Portugal,

jag har pysslat med ord på det här sättet i många år, är lite lat av mig och så är det så bekvämt att få böckerna att hjälpa till. Jag gillar ju att utmana mig själv och så blir det när orden blir slumpartade.
Kommer över och tittar på dina djur ! Kul att vi har valt samma sak.
Önskar er detsamma!
Kramar!
Hanneles bokparadis,

ja, det är häftigt med djur som kan kamouflera sig för sin överlevnads skull.
Så spännande med " din" spindel. Nu blir jag nyfiken och ska försöka ta reda på vem det är du har din trädgård. "Maskeradspindel" ? ;) Påhitt, förstås.
Tack och ha en fin helg!
Znogge,

Naturen är så sinnrik, så fantastisk.
Vi missar förmodligen mera än vad vi ser. Skulle jag tro.
Önskar dig detsamma! :)
En vanlig man,

tack! Många djur har förmågan att "försvinna" när så behövs. Och bra är det!
Ha det gott!
Bloggblad,

tack Marianne!
Förmodligen gör jag det också och trivs med att försvinna i mängden. Om inte så tar jag den röda granna blusen på mig och går ut på stan och ler stort. :)
Då händer det att folk frågar "Are you happy?"
Märtha

Tack!

Jag kan trösta dig med att en önskan om att kunna försvinna/kamouflera sig inte på något sätt har att göra med att vara ouppfostrad. Så ser inte jag på det i alla fall. Att göra rätt för sig är lika naturligt som att vakna, somna etc. För den skull kan det hända att man vill sjunka genom golvet, gå upp i rök etc. vilket ju är en omöjlighet vilket vi alla vet. För min del handlar det om en spontan känsla och har inget som helst med hur t.ex mina föräldrar fostrade mig. Så ser jag på det hela.
Nu ska jag komma över till dig och läsa vad du har skrivit om kamouflage. Spännande...
Paula sa…
Vilken snygg tolkning med många foton! Jag har varken cikador eller ödlor i mina fotoalbum, tyvärr. Jag skulle själv kanske hellre göra mig osynlig än att kamouflera mig, som du förstår av fotot på mitt eget inlägg...
Kramar från pörtet
Susjos sa…
Ett spännande ord, och många djur är verkligen bra på att kamouflera sig!
Trollsländor är så fina, och visst kan de gömma sig bra.
Snygg tolkning...och jag glömmer hela tiden bort att hänga på detta tema..nu har jag redan gjort dagens inlägg såå...!

Ha en fin kväll!
Kram!
Paula,

tack! :)
javisst kan man ju känna det så emellanåt. Men jag gillade ju dig som kamouflerad. Ett härligt foto.
Kramar från gränden!
Susjos,

jag antar att djuren under evolutionens gång har "lärt sig" att försvinna/kamouflera sig alltmera. De måste ju överleva.
Tack, du kommer då du kommer Susjos, välkommen med på tåget när du känner det så!

Ha en fin kväll du med!
Kram!
Ditte sa…
Vilken fin och rolig tolkning med väldigt vackra bilder till Och visst är det underbart med dessa djur som ändrar färg allteftersom. Och ibland också när en ser på. Kameleonter har jag sett på Madagaskar och fascinerades av dem. Maderiaödlan har jag också sett och olika andra varianter av ödlor. Gillar dem.
Tack för ett fint inlägg med fokus på vår fantastiska natur.
Väldigt roligt att få veta hur du kom på ordet kamouflage . En lyckad slump.
Kram!
BP sa…
Men visst är det så - tänk om vi människor skulle kunna kamouflera oss på ett naturligt sätt så som dina djur på bilderna är kapabla till. Fantastiskt fina bilder. Du måste ha en riktigt skarp syn, för annars hade du inte upptäckt dessa kamouflerade varelser.
åsa sa…
Ordet kamouflage är väldigt användbart i djurriket.
Vissa djur blir helt osynliga och kan känna sig mer säker att slippa bli angripen.
Jag gillar Din tolkning 👍
Guldkryckan sa…
Skulle nog kunna tänka mig att ha ett kamouflage för egen del på min arbetsplats så att inte chefen ser mig när jag är för trött för att arbeta. ;)

Fina bilder här, det tackar jag för.

Ha en fin avslutning av kvällen.

Jossu sa…
Vilket intressant ord att tolka, och se andras tolkningar. Jag har sett många bilder där jag fått titta efter för att få se djuret/insekten. Som dina med trollsländan och cikadan.
Ditte,

tack! :)

Naturen är sinnrik och vacker, utan minsta tvivel.
Vi blev lite som barn Uffe och jag, när vi såg hur ödlan ändrade färg, vi försökte göra likadant med andra ödlor också men vi hann inte fatt dem på samma sätt som med den jag hann med till allra först. Alla av dem ändrade inte färg även om de hör till samma släkte här på Madeira.
Se där ja, du har sett en kameleont i levande livet! :). Och madeiraödlan har du helt säkert sett eftersom du har varit här. Det dräller ju av dem här. Den arten ödla finns dock endast på Madeira men givetvis så finns det massor av ödlor överallt mera eller mindre och alla liknar de på varandra.
Även i Norden.

Kram!
BP,
ja, nog skulle det ju vara kul om vi kunde göra det eller hur?
Tack! Jag vet inte om jag har en särskilt skarp syn, men kanske en väl utvecklad iakttagelseförmåga. Mera så skulle jag tro. :)
Åsa,

så är det absolut.
Det är rätt kul också att se hur färgen försvinner och ersätts med den som finns i bakgrunden. En fin upplevelse var det för oss att se hur markant skillnaden blev på nolltid.
Tack Åsa!
Guldkryckan,

javisst skulle det vara bra att bara kunna försvinna en stund nu och då. Praktiskt om inte annat.

Ha en fin kväll! Tack för titten in!
Jossu,

tack! Det blev så rent slumpmässigt att ordet kamouflage ville vara med i leken ;).

Veiken sa…
De gånger man vill sjunka genom golvet, hade det varit enklare att bara byta färg och stå stilla tills allt hade lugnat ner sig! :)
Svar: Du kommenterade på min blogg att min man var barfota på en bild. Det är mycket vanligt i Thailand att man tar av sig skorna när man går in i butiker. Går man in på ett apotek med skor på - åker man ut för att ta av sig dom! PS. Golven är alltid rena!
Veiken,

exakt så är det. Det skulle vara mycket enklare att byta färg än att sjunka genom golvet. Stor åverkan blir det dessutom och kräver hantverkare som återställer ...:)
Ja, jag tycker att det så väldigt skönt ut, lite udda men skönt.
Då lärde jag mig någonting nytt igen, tack Veiken! Förstår nog att de håller golven rena :) . Ordning och reda!

Populära inlägg i den här bloggen

Ett oförglömligt fyrverkeri får avsluta året

Veteranbil nr. nio och tio