Onsdagsblandning



                   
Idag blir det lite "dittan och dattan". 
Ni i Norden ser knappast några fjärilar ännu, men här ser vi dem dagligen. 
Att denna art av gräsfjäril ( jag har inte det exakta namnet) fångade mitt öga och blev fotad, 
var först och främst för att den var "handikappad" eller " sårad i krig". 
Någon tycks ha ätit en liten bit av den till frukost? 
Spontant tänker jag på en ödla utan att veta. 
Men fladdrade gjorde fjärilen i alla fall. 

Den sög nektar ur en Boldo-chine/Dog bane, 
med det långa latinska namnet Plectranthus ornatus Codd. Familj Laminaceae
Det är en prydnads- och medicinalväxt. 
Ursprungligen kommer växten från Etiopien o Tanzania. 
Enligt etnofarmakologiska rekommendationer kan man använda denna växt
för att behandla matsmältningbesvär eller som antibotikum för behandling av hudinfektioner. 
Tänk om naturen är så vis att fjärilen känner till detta av ren och skär intuition?  
 



Orsaken till att jag misstänkte att en ödla hade varit framme och ätit fjärilsvinge till frukost var att det fanns en ödla alldeles i närheten. Den var på jaktstigen tycktes det som och visst...
Vad höll den ögonen på då? Fjärilslarver som smaskade i sig blad från en annan växt. 
Om de inte blev ödlemat så tog de sig vidare till nästa växt. Äta bör man annars dör man...


Fina Fina tog sig en tupplur på grannens uthustak idag, Finas eget tak. 
De senaste dagarna har det varit full rulle hos henne och hunden Koi, 
de bor ensamma i huset ännu men de har haft långa besök 
av barn, barnbarn och barnbarnsbarn till det äldre paret 
som inte finns här på jorden längre. 
En dryg vecka har gått sedan mannen i huset dog. 
På något sätt så fungerar livet igen och vi lever alla i förvissningen
om att det ska ordna sig på bästa sätt för de båda pälsklingarna. 


I förrgår kom grannen ovanför oss ner med ett stort fat med det traditionella söta bakverket
som är så typiskt för karnevalstider här. 
"Malassadas-com-batata-doce, stod det på en lapp som var nedstucken bland "bullarna".
Vi springer ju lite titt som tätt till varandra med olika bakverk och liknande. 
Vi har liksom skaffat oss en gemensam tradition. 
Jag bakar typiskt åländskt och hon bakar typiskt madeiranskt. 
Men jag håller på att bli madeiransk jag också vad gäller bakverken
och försöker ta seden  dit vi har kommit.  
Bakverket innehåller vetemjöl, mjölk, ägg, jäst och sötpotatis. 
En hel burk med melass fick vi också för att ringla över bullarna. 
16 bullar? Fattar ni? Vi är bara två personer.  
Vi tog med oss hälften av läckerheten till våra vänner i Lido, 
som bjöd oss på middag igår.  
Idag åt vi de sista bullarna....(till lunch ;) )
Man måste ju vara praktisk när frysskåpet är sprickfärdigt


    Tänk så vacker buljong kan vara! 
    Vi åt kyckling med ris och currysås idag + sallad förstås. 
    Vi köper hela kycklingar som har sprungit någonstans på höjderna i Santo da Serra-trakten
    och så styckar jag dem själv i sådana bitar vi vill ha dem. 
    Då blir det förstås skrov över som jag kokar buljong på. 
    Så snart blir det soppa...

    Det om detta, snipp snapp snut nu tar inlägget slut. 
    Ha det bra alla! 
    
    Copyright:Karin Eklund, Funchal, Madeira

Kommentarer

BP sa…
Vad gäller fjärilen - kolla här: https://maltanita.com/2023/01/23/broken-wing/ Hade aldrig sett en halvuppäten fjäril förut, nu har jag sett två inom loppet av en vecka. Undrar hur de kan fluga när de är så skadade...
Fina är en söt katt som verkar njuta av livet även utan sin husse och matte. Bra där!
Dom där bullarna är väl... söta, om inte annat till utseendet;-)
Å vad gäller buljongen så påminner "tillvägagångssättet" om hur min mamma tillagade varenda del av kycklingarna/hönsen. Vi hade till och med en hönsgård - snacka om närodlad mat;-)
BP,

jadå, jag ska kolla länken, tack för den. Den här klarade sig rätt bra trots allt. Säkert beror det till stor del på vad som är uppätet. Låter nästan groteskt det där sista.
Bullarna är faktiskt inte särskilt söta alls, de innehåller inget artificiellt socker utan det söta står sötpotatisen för och för att de är väldigt saftiga. Jag blev förvånad. Det söta som man skulle ta till däremot, melassen, är sötare än sött.
Tillvägagångssättet är nog helt på samma linje som din mamma hade. Jag tar vara på allt jag kan ta vara på . En kyckling ger minst fem middagar för vår del. Kanske till och med sex med tanke på buljongen och soppan...
Härligt med egen hönsgård, det är närodlat det som heter duga. Tror dock inte att jag börjar med höns på terrassen ;)
femfemman sa…
Hoppas att snart djuren får ett "vanligt" hem!
Gräsfjäril känner jag igen. Kommer förhoppningsvis fram om några månader.
Spännande med regional mat. Men så mycket sirap! Din kycklinggryta låter mycket godare. Kan tänka mej att de madeirainfödda kycklingarna är riktigt goda.
Kram till er på blomsteraffär!
femfemman,

exakt så vill vi också ha det, att djuren får en närvarande familj.
Jag lämnade bort melassen, de var godare utan detta i min smak.
Vi köper enbart madeirainfödda kycklingar och tycker att de är mycket goda.
Kram till er också från blomsteraffären!
Jossu sa…
Stackars fjäril. Men den hade tur ändå som kom undan med livet i behåll.
Fint att familjen hjälps åt och ser till att Fina och Koi har det bra, men förhoppningsvis får dom en ny husse/matte snart.
Jossu,

den var riktigt duktig på att flyga så tydligen hade den det bästa av flygförmågan kvar.
Det är vår stora förhoppning också, att Fina och Koi ska få ett riktigt familjeliv snart. Nu håller vi tummarna!
Ditte sa…
Trevligt och fint med denna grannsamverkan. Och inte minst att ta del av den kultur ni lever i. Förstår att sirapen blev väl sött i sammanhanget men andra hade säkert glädje av den.
Hoppas djuren snart får ett nytt hem men tills dess har de det ju bra i er närhet. Bra så.
En delvis uppäten fjäril har jag inte sett tidigare. Dock har jag sett gräsfjärilar. En av de få arter jag kan.
Och att köpa frigående Madierakycklingar är ju det bästa. En smak som är svår att få fram hos de kycklingar vi köper. Köper ändå majskycklingfiléer som är helt ok. Men så frigående har de nog aldrig varit.
Tack för denna fina onsdasblandning.
Kram
Ditte,

ja, det är verkligen trevligt att ha sådana grannar som vi har lyckan av att ha. Melass är sött, så sött att det smakar lite beskt men även om jag tycker att det är för sött så tyckte de andra som vi åt dem med att det var riktigt gott.
Jag vet inte om de är frigående, troligen inte, men de är väldigt fina och goda. Bland de bästa kycklingar jag har ätit. När vi hade Pettas köpte vi in ekologiska kycklingar från Bosarp i Skåne och de var väldigt bra kvalitet, väldigt goda, långsamt uppfödda. Så smakar de här också.
Majskycklingsfileer är hur bra som helst.
Tack själv!
Kram
Tove sa…
Ditt och datt - här och där och var och nu!
En fin blandning av livets fröjder och ofröjder - med halv vinge och utan, med päls och utan ...Katt på taket vila, hunden nån annanstans, människor kommer och går och tittar till.
Blomma till medicin och prydnad tilltalar mig också.
Buljongfröjden icke att förglömma!
Grannskapet ni ingår i - skapa traditioner tillsammans.💕💕
Kram

Så roligt att ni kan utbyta bak och mat med era portugisiska grannar. Ett himla bra sätt att lära sig mer om Kulturen i ert nya land ju. Och lite av språket med :) Jag har inte provat några bakverk här, av förklarlig anledning. Det är lite synd. Jag har däremot bakat frallor på sötpotatis för några år sedan, kanske jag ska försöka mig på det igen... En skön onsdagsblandning hos dig idag vännen! Kram
Tove,

exakt, så blir det nu och då, lite ditt och datt, här och där....
Tack! Det blev en blandad påse den här gången. Egentligen nästan alltid :)
Skapa traditioner tillsammans, så viktigt för gemenskapens skull.
Kram!
Anna i Portugal,

ja, det är en fin känsla att ha den gemenskapen, de trevande försöken att komma närmare varandra.
Du gör mig nyfiken på frallorna med sötpotatis i....
Tack Anna!<3
Kram
Znogge sa…
Det är egentligen fantastiskt att fjärilen klarar sig med en så pass skadad vinge men kanske läker den till sig, vem vet. Hoppas att det löser sig till det bästa för både hunden och katten. Att ett nytt hem väntar dem.

Kram
Znogge,

ja, visst är det fantastiskt att fjärilen hade förmåga att flyga trots den stora skadan.
Vi håller tummarna hårt för våra pälsklingar hos grannen. Det verkar som om de närmaste till dem som dog, har en tanke på att djuren mår bäst där de har vuxit upp men de behöver mänsklighet och det är det jag och andra verkligen önskar. Vi hoppas på att en yngre familj flyttar in där och tar över. Snart, snart förstås.
Kram
Märtha sa…
Hej! Codd kan vara ett så kallat auktorsnamn, alltså den botaniker som introducerade eller började använda namnet. "Linn." står ju för Linné i många växtnamn men lämnas ofta bort.
Bakverken liknar annars "tippor", som det fanns en hel del av i min barndom, vet inte hur det är nu. I stället för att göra munkar slevade man bara i smeten i det heta fettet... Och melass, det är endast djurfoder för mig...
Annars håller jag med Väinö Österberg (far till Bosse, som nu också är avliden): "Ser du fjärilar en nyårsmorgon, så tro inte att det är vår"! Han var expert på så kallade sjungna medaljonger. "I november e de sembär ti vara" är också en ordlek som OrdOdlaren alltid har gillat, såg inte att ändra till normalsvenska. Smaka på den!
Snödrivehälsningar, i natt kröp det ner till -19, nu bara -3,5 - och mer snö lär förväntas...
Märtha sa…
Aj, katten, ja. Hur kan en kattkropp anpassa sig till underlaget? Minst sagt en knölig madrass...
Märtha,

hej, så är det förmodligen, att Codd är ett auktorsnamn. Vi diskuterade det här hos oss innan jag publicerade. Jag är ju gift med en botaniker :).
Exakt, bakverken liknar tippor. Min salig grannfru Hilma (många år sedan) gjorde alltid tippor i ett speciellt munkjärn. Runda blev de aldrig men de liknar verkligen bolachas som de kallas här. Så är det, för oss från norden är melass djurfoder, men här har de utvecklat produkten på många olika och bra sätt. Det smakar inte djurfodermelassen, jodå, jag har smakat, kan djuren så kan jag. Det smakar lite mera än vår sirap, med en liten bitterljuv ton. Här gör de ju rhum, rom av melass. Vi är inte lika finstilta högre upp i norden, men djuren är säkert glada.
Vilken lycka att det kommer snö när ni har så kallt. Tänker på alla växter som behöver ett värmande täcke.
Här börjar det dock bli vår, fastän befolkningen påstår att det är sträng vinter ;)
Märtha,

katt skulle man vara, lättanpassad vad gäller det kroppsliga.
Annika sa…
Blandinlägg är trevliga!
Fjärilen, hoppas den kan flyga med sin skadade vinge. Har inte sett ngn fjäril här ännu, men det är väl en tidsfråga denna konstiga vinter ...
Din buljong är mkt fin och såklart urgod eftersom du grejar den själv.
Var de där bullarna goda? Sötpotatis i dem.
NÄÄÄÄ jag skulle hellre ta Karinbrödet :-D
Och den lilla katten sen ... må de få ett hem!
Kramar!
Annika,

ja, det är riktigt roliga att skriva och få ihop. Blandad konfekt ungefär.
Jodå, fjärilen kunde flyga :)
Ni har verkligen en konstig vinter. Hoppas det inte kommer ett bakslag, för våren är ju där redan.
Att koka från grunden är alltid det bästa och så gör jag faktiskt nästan alltid med få undantag. Det ligger liksom i mig sedan alla år med catering.
Bullarna är faktiskt god, inte särskilt söta alls, det var melassen till som jag inte gillade, men det går ju att lämna bort.
Hembakt är hembakt, alltid.
Ja, vi håller våra tummar att allt ska sätta sig på rätt plats för granndjuren.
Kramar!
En härlig blandning av bilder. Bilden på den väldigt avslappnade katten en favorit.
Stefan Karlsson,

tack!.
Den är min favorit också! Fina Fina :)

Populära inlägg i den här bloggen

Ett oförglömligt fyrverkeri får avsluta året

Veteranbil nr. nio och tio