Måndagspotpurri

 När jag vaknar tidigt om morgnarna så sätter jag mig ner här vid datorn och "städar" i bildarkivet. Tar bort en del, sorterar för att få en viss ordning på foto-livet.

Idag blir det ett litet potpurri på foton jag tog under hösten, fotominnen som får "flamma upp" en stund, som har en liten historia bakom sig eller kanske t. om. en riktigt lång sådan.


Här och där i Funchal kan man få se den här typen av väggdekorationer. Kanske det har varit ett fönster bakom någon gång ? Jag vet inte  men vackert är det så givetvis fastnar en sådan skönhet på kameralinsen.
 
                    
                   Två olika ljussättningar på samma foto. 


Någon med skaparsinnet i behåll har gjort detta enkla men fyndiga konstverk. Jag såg det när vi var till Naturhistoriska muséet en dag under hösten.  Bland alla gamla uppstoppade fåglar och fiskar, som jag upplevde som smått oinspirerande, kanske för att jag hade sett dem redan tidigare, kanske för att jag själv var på just det humöret?, råkade mitt lite uttråkade öga fångade konstverket som befanns högt uppe under en taklist i ett angränsande utrymme där man förvarade affischer och liknande. Dörren dit stod på glänt. Vad som står på den lilla skylten vet jag inte. Känslan var att det var någon museivakt som hade haft det lite tråkigt och muntrat upp sig själv med att ta vara på och skapa något för att förgylla sin dag. Hur som helst så är det en helt underbar återbrukskonst i mitt tycke, vem som än är konstnären. 



Funchal är en turiststad med hotell av varierande slag. Det här verkade vara rätt så nytt. I alla fall så såg vi inte några gäster på utsidan. De kanske hade nattsuddat och sov sin skönhetssömn alla? 


                   I väntan på vänner som vi skulle gå ut och äta med på restaurang så tog jag ett foto av två 
                   märkliga typer som jag tror att är våra stalkers. 
                   De dyker upp på de mest oväntade ställen.                       
                   Jag tycker att jag känner igen dem. På något sätt 😉 
                   Kvinnan var fräck nog att ta foto av mig, samtidigt som jag tog foto av henne. 
                   Vilken typ! 

                  

                    En duva blir betraktad. 
                    Fotot är från nu i januari då barnbarnet Wilhelm och jag gjorde Gamla stan.


   Ja, varför inte? Ett tryggt sätt att färdas på landbacken är det.

   Med detta som sista foto för dagen önskar jag er alla en bra dag!

   Copyright: Karin Eklund, Funchal, Madeira

Kommentarer

Sonen har hjulkärra till kajaken, han kan dra kajaken med cykeln så han kommer till vatten. Mina foton lägger jag direkt i olika mappar, men rensar kanske inte.
Jag rensar alldeles för sällan. Sen är jag så nostalgisk också så har svårt att göra mig av med bilder.
Hanneles bokparadis

smidigt och klokt att göra så som din son gör. Här hjälpte vinden till med det lilla seglet som killen hade uppe. Snart nog så var han i vattnet :)
Jag är inte så klok som du som lägger dina foton i olika mappar, jag gör det på ett sätt, men bara datummärkta mappar, sedan börjar rensandet för min del. Jag försöker hitta en bra väg som passar mig bäst :)
Hannas krypin,

jag känner mig nödd och tvungen för att få ordning i mitt inre kaos på det här sättet. Ungefär som att jag måste ha rent golv när jag börjar laga mat ;). Nostalgisk är jag också till en viss del, men på något sätt så försöker jag lätta på bagaget, delar ut foton åt barnen som gör som jag har gjort, de samlar på hög ;) och så är jag rätt duktig på att radera det som är s.k. använt. Det kommer ju nya foton hela tiden har det visat sig. Bara det riktigt gamla stannar kvar här i hårddisken, särskilda tillfällen.
Tony sa…
Förr sparade jag på nästan alla digitala bilder jag fotade. Numera inser jag att de jag inte lägger in nästan direkt kommer att vara kvar i bildmappen och glömmas bort, så nu åker de i den digitala papperskorgen.
Tove sa…
Härligt måndagspotpuri! Dessa detaljer du har fångat på alla bilderna - och den sista bilden så käck!
Tack för fröjderikt besök här inne!
Kramar
Bilder är något jag sällan rensar. Samma motiv fotat 20 ggr, ja där behöver jag rensa! Men jag har alla bilder sparade i kronologisk mappning på DP sedan 2003. Alla bilder innan dess har jag tänkt att digitalisera, ett stort jobb som bör göras nån dag :)
Sedan har jag en mapp för alla bilder som är publicerade på bloggen och en annan mapp för redigerade bilder som jag gärna lägger på bloggen framöver.
Gillar också det där gömda konstverket!
Tycker också jag känner igen era stalkers =)
Kram!
Tony,

det är exakt så jag tänker också. :). Använd och glöm bort. Och de som jag tror att kan ha något värde för andra får dem till sitt förfogande att göra vad de vill av dem.
.
Tove,

tack!
Jag lever fortfarande kvar i din söndagspredikan! :)
Kramar!
Anna i Portugal,

du är otrolig, strukturell och ordningen herself!
Jag påbörjade någonting liknande för flera år sedan men som den jag är så fick jag bara oordning i allting och efter det så städar jag bort vartefter det är använt. Vissa saker sparas och ges vidare till följande släktled som de kan ha glädje av men resten..Det senaste året har jag säkert raderat närmare 30 000 foton och det finns helt säkert lika många kvar att ta sig an. Tur att man kan tömma papperskorgen permanent. Sen finns förstås den där gemensamma hårddisken ;)

Jag gör allt oftare så som Tony här ovan beskriver det. Så himla skönt och lättsamt :). Vilken lycka att vi alla kan vara som vi vill vara.

Jag tänker på soldater i Afrika när jag ser konstverket, men också på het sol som lugnar ett par hattbärare att bara ta det lugnt. Sen sitter den ena på stubben och pratar med den raklånga...skönt liv.

Jamen, du känner också igen dem? ! :)
Då inbillar jag mig ingenting, var lite rädd för det ett tag.
Kram!
znogge sa…
Vilken trevlig bildkavalkad och jag är glad för att du visade dem innan de rensades bort. Att fotografera mot en spegel på avstånd blir både effektivt och kul. På mobilen rensar jag bort bilder men aldrig när det gäller bilder tagna med systemkameran. Jag kör med en mapp per månad och det fungerar än så länge bra.
Intressant där solens ljus möter en annan belysning.

Önskar en god måndag nu!
Roligt att läsa om ert liv på Madeira. Vi ùhar varit där många gånger. Vi hade en timeshare där förut. Sedan vi flyttat till Kroatien går våra resor mest till Sverige. Jag känner igen många av era upplevelser,som liknar våra här I Kroatien.
femfemman sa…
Är lite dålig på rensa. En del foton ligger i mappar. Och sen ligger barnbarnsfotona för sej! Mer ordning där. Blir lättare att få till bilder till fotoboken på det sättet.
Du tar många annorlunda foton. Kul minnen. Jag tar ju nästan bara på barnbagn och natur. Och naturen är inte så fotogen just nu.
Ha det fint i blomlandskapet! Kram
Znogge,
tack! Det är det som är meningen med fotona, jag visar dem och så raderar jag, men de stannar ju på bloggen och den brukar jag spara ner. Vissa inlägg, långt ifrån alla.
Vi har våra sätt att ta vara på och att förvara.
Önskar dig detsamma, tack för titten in!
Vi har flyttat till Kroatien,

så roligt att du har hittat hit. Jag ska givetvis ta mig till er i Kroatien också nu när jag vet att det är dit ni har flyttat ;).
Så började vi också här, med en timeshare, som vi fortfarande har för nära och kära när de kommer hit. Vi tänkte först att vi säljer den men eftersom vi har ganska liten lägenhet så finns inte utrymme för alla barn och barnbarn samtidigt så behöll vi vår timeshare. Fungerar utmärkt bra.

femfemman,
Jag var likadan tidigare, dålig på att rensa men nu har jag fått upp ångan och tänker hålla den på topp för att få ordning i leden , så att säga. Barn och barnbarnsbilder sparar jag förstås och sänder till respektive barn med familjer för att de ska ta hand om dem. De ska ju göra det en gång ändå längre fram när vi inte finns här längre. Bäst att tänka till före tänker vi och rensar i samförstånd med berörda emellanåt.
Jag förstår att du behöver spara dina foton om du gör fotoböcker.
Jag tar många andra foton också men visar dem inte, utan mera den här typen av neutrala foton. Tack för påminnelsen om blomsterprakten som finns här. Kanske dags för ett blommigt inlägg ?
Ha det fint du också!
Kram
LillaSyster sa…
Så mycket fint du fotat, gillar lampan och gallret lite extra, men det hade du kanske räknat ut. Ha en fin vecka!
LillaSyster,

tack! Jag kan tänka mig det, helt rätt :)
Ha detsamma du med!
BP sa…
Vilken himla rolig potpurri:-) Gillar konstverket skarpt och undrade vad det bestod av. Vad det föreställer är lätt, men inte materialet. Ser ut som delar av en bordslampa. Spelar ingen roll - huvudsaken är att det är rostigt och vackert:-)
En optimist på land - i dubbel bemärksele. Så smart att "segla" på land istället för att gå och dra jollen efter sig. När han tar bort stödhjulen kan han segla på riktigt. Smart kille!
BP,

tack! Jag tror att jag ska "potpurria" lite nu och då ett tag framöver.
Jag tror liksom du att en gammal bordslampa har fått lägga livet till. De är verkligt duktiga på att använda gammalt för att göra nytt av här. De lär ut sådant redan i daghemmen och sen fortsätter det...
Ja, en verklig optimist är killen. :)
Ditte sa…
Känner igen mig med detta att rensa bilder. Gör det då och då. Jag frågar mig alltid varför jag sparar en viss bild och har jag inget "vettigt svar" så åker den. Vad ska en ha alla bilder till? Har olika mappar men måste ju inte ha så många bilder av allt. Hur ofta tittar jag på dem? Kanske liknande med dina tankar.
I ditt bildpotpurri idag fastnade jag för detaljerna. Extra kul bild med duvan och dockan i fönstret.
Vacker väggdekoration-
Kul också att segla på landbacken. Skulle gärna testa.
Kram
Märtha sa…
Hrm, hrm, det där med foton och spara och rensa... Nä, mitt minne är ingalunda det bästa, nu har jag funderat på vad en människa heter i en halvtimme, nu har jag kommit på efternamnet, sen kom jag på mammans namn, namnet på hennes stall... Hej, hon heter Riitta! Men bäst som det är behöver jag en bild, kommer ihåg att en sådan tog jag julen 2008, och så... Men, jag tycker jag känner igen en karl på den där stalkers-bilden... har måkat snö idag, cirka 25 centimeter fick vi på ett dygn... Nu -5 grader. Tjo och hej!
wiper sa…
Härligt att få ta del av dina bilder från i höstas. Jag håller också på att rensa bort bilder och det på mina externa hårddiskar. Det blir onödigt mycket till slut

Jag gillar såna väggdekorationer. Om vi ändå hade nåt liknande. Kul med båten på hjul och på land ;)

Vad häftigt med duvan i fönstret som blir betraktad av nåt prydnadsföremål gissar jag

Ha nu en skön tisdag Karin
Kramar!

Ditte,

jag gissar att de flesta rensar bilder nu och då, precis som du och jag gör det. Ungefär så tänker jag också och så tänker jag på dem som ska ta hand om allt detta när jag inte finns längre. Tänker att det är bra att resa med lätt bagage, man vet ju aldrig när avgången är.
Exakt så tänker jag, vad ska man ha alla bilder till? Enligt vad jag förstår så kan man bara spara allting en viss tid även i det s.k. molnet, sen försvinner även det. Leva nu gäller för min del.
Duvan och dockan är min egen favorit, så roligt att du "såg" den! :)
Sanningen att säga så var optimistjollen på väg mot havet, när jag fångade bilden. Jag gissar att de tränar kryssning på land ibland. Har sett det tidigare.
Kram
Märtha,

visst är det så att man plötsligt behöver en bild till någonting och det är bra att kunna plocka fram den ur arkivet.
Men det går ju att ta nya bilder, tänka om. Många möjligheter finns. Helt tomt är det inte i mitt arkiv, det finns några tusen foton där ännu men jag går oförtrutet fram för att minska även på dem, men använder dem gärna under tiden som tiden går.
Du med? Jag gör det också, känner igen karln, tycker jag känner igen kvinnan också...
Måka på, måka på...brrr...men snart vänder det!
Wiper,

tack!:)
Du har så rätt, det blir onödigt mycket till slut.
Ja, jag kunde också ha liknande väggdekoration här hos oss. De är så vackra, så gedigna.
Det är ett prydnadsföremål som betraktar duvan. :)

Ha detsamma Malin!
Kram!
Paula sa…
Den fräcka damen var bäst, o en efterhängsen kavaljer verkade hon också ha! Lyktan gillade jag mycket, liksom det lilla finurliga konstverket. Mycket att vila ögonen på här. Sånt gillas skarpt, du har öga för detaljer! Mest är jag imponerad av vad du sysslar med på morgonkvisten, själv sitter jag o gäspar med min stora kaffemugg och läser nyheter på nätet, thats it!
Kramen
Paula,

haha....han brukar säga att vart hon än går så hänger han med :).
Det är lugnt och stilla i tidig morgon här och då får jag undan.
Sen blir det en liten kaffe eller en stor mugg te för min del, en stor balja för Uffes del. När vi dricker det brukar det bli nyhetsläsning för oss båda.
Kram! :)

Populära inlägg i den här bloggen

Ett oförglömligt fyrverkeri får avsluta året

Veteranbil nr. nio och tio