Vår papaya behöver en "mamaya" (eller tvärtom)

 


För vi vet ju inte om det är en han- eller hon-papaya vi har. Jag sådde den från frö under försommaren och den har tagit sig väldigt bra. 

Det visade sig att det måste till både han och honblommor för att fruktbildning ska ske och den söta "ärtan" är inte tvåkönad så att säga, något som vi har kommit underfund med under senare tid. 




En madeirapapaya inhandlades för frönas skull...
Givetvis så åt vi upp läckerheten medan fröna lades i jord och faktum är att det gror och spirar i krukan som är barnkammare just nu. 
Men att sedan veta vad som är vad, vem som är vem, flicka eller pojke är en annan femma. 
Det ser ut som om det blir en hel del små papayabebisar här så småningom. 
En papayaplantage kanske är på gång bara för att få det där rätta könet 
så att den stora plantan ska ge frukt så småningom. 

Sen slår mig tanken "att tänk om alla som gror och spirar råkar vara av samma kön som den stora plantan"? Att alla är pojkar eller antingen flickor. 

Jisses, har man inte bekymmer så skaffar man sig. 
Lite fånigt är det förstås för det är ju så enkelt att gå till butiken och köpa den där frukten istället. 
Men nog vore det jätteroligt om vi fick egenodlade papayor eller hur? 
Men var ska vi ha dem allihopa innan vi vet om det där efterlängtade andra könet finns som ska befrukta eller bli befruktat? Det var frågan det ...

Nå, vackra plantor är de hur som helst om de också skulle vara av samma kön hela bunten. 
Inför min inre syn kan jag se hur vi har en 10 meter hög häck längs balustraden på terrassen
av idel ädel papayaplantor
Fast jag gissar och kanske t.om vet att en viss herr Eklund kommer att gå loss med tigersågen i så fall. 
Någon som behöver ved i framtiden? 😉

Copyright: Karin Eklund, Funchal, Madeira

Kommentarer

Ditte sa…
Vad roligt! Önskar dig lycka till. Kanske kan någon form av provrörsbefruktning föra handlingen framåt. Eller i varje fall vidare. Vad roligt att få veta ner om papayan. Och goda är de ju. Nu får du hålla oss underrättade om vad som händer på papayaplantans front. Eller om det nu är en mamaya.
Kram
Ditte,

tack! Tillökning förväntas i den här familjen ;) Provrörsbefruktning är nog det säkraste i det här fallet tror jag.
Jag lovar att hålla omvärlden underrättad om hur det går på mamaya-papayafronten.
Kram
Märtha sa…
All ved tas emot med tacksamhet, jag är bra på att göra av med den! Karin, det är nog bara så att du inte heller blir av med dina odlargener i första taget! Du har sått första fröet till en annan bloggföljetong!
Ja du inte ens plantskolorna har koll på könen alltid... Har försökt köpa ett carob-träd av flickkön, men det visade sig svårt. Så jag fick köpa ett ympat 2-könat istället. Men som du säger, träden i sig är ju fina!
Veiken sa…
Tillökning är alltid roligt att få. Det måste finnas både mamayor och papayor i din kruka. Dom är sedan lättodlade har jag för mig. Här växer dom som ogräs. Lycka till med den nya planteringen. Veden kan du sedan sälja. Elen är dyr! :)
Märtha,

bra, då lägger vi på lager åt er! När så är dags att såga ner förstås
Det ligger nog en del sanning i det du skriver Märtha, det är svårt det där med de där odlargenerna, de ger sig inte i första taget
Papaya/mamaya-följetong, haha...
Anna i Portugal,

ja, jag har förstått det att inte ens där vet de vem som är vem .
Har en bekant som köpte papayaplantor men nada, ingen frukt.
Carob-träd, spännande!
Ja, träden är fina i sig så det löser sig och affärerna är fulla av frukter.
Veiken,

exakt så är det.
Det måste finnas av båda könen för att det ska bli till något. Någon helig ande tror jag inte på i det här sammanhanget. Hoppas på det förstås. Men tron är svag.
Elen är dyr så jag har framtiden tryggad, tror jag ;)
Mums! precis ätit papaya från Hemköp, dyrt nu
Hanneles bokparadis,

det är mums! Här är papayan också dyr just nu. Men som sagt allting är relativt, det kanske är billigt i jämförelser trots allt. :)
papaya är steril och förökas vegetativt genom sticklingar
Tove sa…
Det är nu jag kan göra ett PM om P+M. M+P.
Behov. Befruktning. Nyttigt&gott. Tillväxt. Utveckling.
Og alldeles nydelig!
Kan inte håll mig för skratt när jag läser hur du funderar kring - och bilderna de är så vackra! Vilka förger och former!
PM´sk kram
Hanneles bokparadis,

så intressant att du skriver det för jag har läst på flera ställen om papayan att den har både hon och hanblommor bl.a. Wikipedia säger så här: "Den är tvåbyggare med han- och honblommor på olika plantor. Hanblomman är långskaftad och honblomman kortskaftad."
Säkert kan man ta sticklingar av den också men då torde sticklingen ändå vara antingen hane eller hona.
Forskning pågår :) och på det handling.
Hanneles bokparadis,

och givetvis är den steril eftersom den är antingen hane eller hona, därför behövs en planta av andra "könet" för att det ska bli frukter. Så säger mitt lilla förstånd att det måste vara
Tove,

Haha, ett PM av klass! :)
Ja, nog skulle det väl vara kul om vi lyckades med att ha en häck som är tio meter hög på vår terrass. Fast jag tror att grannarna skulle klaga. Det blir nog tigersågen i tidigt skede :)

PM´sk kram till dig med!
Håller tummar och tår att någon av alla dina plantor bär frukt framöver. Vore ju väldigt roligt om ni får till egna papayor.
LillaSyster sa…
Där fick jag svaret serverat på silverfat!♡ Fick frågan förra veckan om jag visste om bladen du visar upp på Papayaplatan var giftiga och vad det var för växt, jag kunde inte svara systerdottern- men nu ska jag göra det =) Håller tummarna för att du får både han och honplantor. Jag tror ju att bara någon mer odlar i din närhet så blir blommorna befruktade ♡ Ha en bra lördag!
Hannas krypin,

tack! :) Det vore väldigt, väldigt roligt! Nu gäller det att ha tålamod!
LillaSyster,

bloggvärlden är underbar eller hur? Mitt i allt så öppnar sig allt så där bara.
Ja, nu får vi hoppas på både flickor och pojkar . Det har jag också tänkt på, det där med omgivningen men jag tror att de jag känner till och som bär frukter bor för långt borta men man vet ju aldrig. Nu väntar vi på det goda :)
BP sa…
Hahaha! Är man pensionär så är man. Är lite dum vad gäller plantor och blommor också för den delen, men jag varmäkta impad över "rullplattan" med hjul under krukan. Så himla smart. En sådan har jag inte sett här.
Önskar dig lycka till med "befruktningen";-)
BP,

just det, då har man tid att hålla på med den här typen av befruktning. De säljer rullplattor här i många olika storlekar. Här är det krukor som gäller i parti och minut och att flytta på dem hit och dit måste fungera på ett bra sätt. Tack BP!
Åke sa…
Exakt har man inte bekymmer så skaffar man sig. Nu är jag helt novis vad beträffande frukter, grönsaker eller vad de ingår i för grupp. Enda hörnet jag får vara med på är att gräva en grop eller frakta jord. Men en mycket fin story du fick.
Åke,

just det och jag är expert på sådant.
Frakta jord skulle jag gärna ha någon som gör, kanske lyftkranen på andra sidan gränden kan bidra med den hjälpen?;)
Tack!
Anni sa…
Papaya är så gott, lyckost dig som har fått en egen planta. Hoppas att du hittar en mamaya också så det blir egenodlad frukt. Mums!

Populära inlägg i den här bloggen

Ett oförglömligt fyrverkeri får avsluta året

Veteranbil nr. nio och tio