En vanlig torsdag i januari

Ja, vad händer en vanlig dag i början av januari här hos oss? 

Lilla fru Svarthätta var här som vanligt i grannens stora julstjärna. Nu sjunger julstjärnan på sista versen med sina vackra röda högblad men det finns tydligen mycket gott att ta för sig av bland blommorna i toppen ännu. Hon, fru Svarthätta är inte lika skygg längre för mig som tidigare. Hon tittar på mig men flyr inte undan längre. Kanske hon har insett att den där kvinnan bakom svarta lådan är en envis sak som inte ger sig i första taget.


Så har jag haft ett samtal med Rodolfo och gamla tomtenissen. De har tydligen hittat varandra de två för de tycker (jag hörde det tydligt) att de ska vara tillsammans i förvaret tills jag tar fram dem igen i början av december det här året. Givetvis, det kan ju bli lite trevligare för dem. Men inte förrän på söndag åker de ner i lådan som väntar på dem. 


Vi åt sötpotatis till middag idag igen. 
Jag klyftade en stor sötpotatis i flera delar, penslade dem med chili-olivolja (  jag blandade själv) lade dem i ugnssäker form, så push in i ugnen för att vara där ca 25 minuter i 225 graders värme, sen på med fetaost och 10 minuter till i ugnen innan jag ansåg att allt var klappat och klart. 
På det strödde jag färsk egenodlad basilika och piffade upp allt med färsk tomat. 
Jag stekte några skivor bacon till också. 
Jadå, vi blev mätta och belåtna. 
Nu funderar jag på nästa sötpotatisrätt. Vad ska jag hitta på månne? 
Uffe hade ett förslag som jag ska testa. Det kommer rapport om någon vill veta😊


Idag är det ett år sedan RIM satte spaden i jorden på andra sidan gränden. Vilket år det har varit att vara granne med dem. Nej, jag skulle inte vilja vara utan det, det har helt klart haft sina speciella poäng och vi kommer att vara grannar rätt länge än kan jag tänka mig så det gäller att se det från den ljusa sidan. Nu har de kommit så pass långt att de täcker nedre våningen i nedre huset. Där under blir det garage för båda husen som ska byggas. 


Jag tog foton från andra sidan av "gropen" under de sista dagarna i december, som jag visar här ovan.
Just ovanför den blå bajamajan finns vår terrass. Där brukar vi stå och titta på ståhejet. Jag ser att jag har tvättställningen full av kläder på tork den dagen. 


Jag har nog glömt bort att berätta att vi faktiskt har en julgran att lägga ögonen på. 
Den ändrar färg nu och då och har lyst för oss sedan de första dagarna i december. 
Vi har inte bara en granne som håller oss med en vacker julstjärna, 
vi har en julgran som Funchal håller oss med också. 
På måndag släcks den ner för den här gången och plockas bort. 

Nu tar jag kväll, tror jag. Jag ska bara dra bort en kastrull från spisen med en grytbas i (tomater, paprika, lök etc.; sådant som behöver tas vara på, snuttar av olika slag som har blivit över) Imorgon blir det en del av vår middag som också består av sötpotatis. Har ni hört det ordet förut? 
Sötpotatis, sötpotatis...

God kväll gott folk! 

Copyright: Karin Eklund, Funchal, Madeira

Kommentarer

BP sa…
Det är bara att lägga upp alla olika sötpotatisrätter som du gör. Jag kommer kanske att gilla någon av rätterna;-) Du verkar ju vara världens duktigaste kock så...:-)
Ja närmare än så där kan man ju knappast komma en arbetsplats. Älskade fjolårets dokumentation om allt som hände där, och det var ju inte litet direkt. En sak slår mig dock. Det går betydligt långsammare i Portugal att bygga ett flerfamiljshus än vad det tar här. Här smälls ett tiovåningshus med underjordisk garage upp på cirka ett år. Det huset har då inte sett en enda skopa med cement om man säger så. Allt är prefab. Därför ser byggnaderna här allihopa ut som skokartonger...
Susjos sa…
Älskar sötpotatis, tyvärr är den lite dyr att köpa dock. Gör den precis som du gjorde i ugnen, tack för tips med fetaost på!
Så söt liten fågel du fotade!
Ha det fint!
Kram
Cecilia i Houston sa…
Vi äter ett sötpotatismos som är gott till tex fisk. Såg det lagas på något brittiskt matlagningsprogram i forntiden (90-tal).
Koka sötpotatis (utan skal), mosa när de är klara (som reguljärt potatismos). Stek hackad eller pressad vitlök, chili och rosmarin i ordentligt med smör, blanda smörfräset med sötpotatisen. Ingen mjölk eller annan vätska.
Proportionerna beror på hur stärkelserik potatisen är, hur mycket man gillar vitlök och chili... Per person kanske en ganska stor sötpotatis, 2-3 msk smör, två stora klyftor hackad vitlök och 1 medelstark chili med fröna kvar. Vi använder oftast torkad rosmarin, 1-2 tsk stött.
BP,

Så ska jag göra och kanske något gillas :)?
Nå, världens duktigaste är förstås att ta i lite väl men kock kan jag gå med på :) Tack BP, du är för härlig!
Jag har tagit rätt många foton av arbetsplatsen men december tog sin tid med julkalendern. Ska bli lite bättre på RIM-met...
Det som tog tid var det där eviga hackandet av berg. När de väl hade gropen klar hände saker snabbt men det gör ju det mesta för hand här. Några decennier ligger de efter men jag vet inte om det bli efter egentligen, för det ska ju klara jordbävningar.
Ja, i Norden smäller man upp hus som om de vore korthus, snabbt. Elementbyggen. Det ska bli intressant att få se fortsättningen här. Tyvärr börjar nybyggena här också se ut som skokartonger, fantasilösa och tråkiga.

Susjos,

det är gott, riktigt gott med sötpotatis. Den sorten som vi har är inte särskilt söt alls.
Vi är lyckligt lottade, vi får vår av grannen. Hon håller oss mätta ;)
Fågeln är återkommande varje dag, ger oss små visitkort samtidigt.
Ha det fint du med!
Kram
Cecilia i Houston,

tack för receptet som jag givetvis ska testa. Tack än en gång!
Vi äter gärna vitlök, chili och örter av olika slag. Jag är vitlökoman, chilioman också så det passar mig utmärkt.
God fortsättning på det nya året!
Ditte sa…
Ja, vad gäller tomten där bygget äger rum är det ju lika bra att ta det och se det hela från den ljusa sidan.Mycket buller blir det men även mycket annat att följa och ta del av. Så här på avstånd och bullerfritt har jag tyckt det varit väldigt fascinerande att följa med i byggandet här.
Vad gäller sötpotatis är jag lite kluven. Att göra pommes frites gör vi och i ugn med fetaost och även en sötpotatispuré. Men ibland tycker jag att smaken av den tar över annat. Å andra sidan är inte sötpotatisen här helt färsk heller.
Tar gärna emot fler recept på sötpotatis.
Er julfran är riktigt fin men nu när Trettondagshelgen är över så är ju julen slut. Hemma hos oss tog den slut dagen före nyårsafton. In kom tulpaner.
Kram och trevlig trettonhelg.
Önskar er också fortsatt fina dagar
Ditte,

det finns ingen vettig orsak att inte ta det från den ljusa sidan. Det blir så mycket lättare att stå ut med allt som sker då.
Vi tycker också att det är fascinerande på många sätt och vis.
Den röda sötpotatisen är för söt för oss men den här varianten, sorten som vi nu har är riktigt god och tar inte över när man kryddar med chili och liknande. Vi får till all lycka färsk sötpotatis direkt upptagen från landet när vi får den.
Ja,nu är julen slut. Skulle egentligen helst ha tagit bort den lilla julsmyckningen som vi har redan men vi får gäster i morgonkväll som gärna vill se hur vi har det. Sen sker det...
Kram och tack detsamma!
Detsamma önskar vi också förstås!
Cecilia i Houston sa…
God fortsättning till dig också!

Vi har en hel del olika varianter av sötpotatis här också och även om jag inte har så svårt för sötman i sig så är det vissa sorter, bla annat den vanligt förekommande med oranget innanmäte, som har lite olika nivåer av stärkelse. Vi har gjort mos på någon sort som liksom blev blaskig... inte kul. Min favorit är vad som oftast kallas japansk sötpotatis här som har vitt, ganska fast innanmäte.

Jag kom på att en av mina hemlagade vegetariska favoriträtter är en röd Thai curry med sötpotatis, ärtor och Tuscan kale (svartkål?). Vi freestylar lite från det här receptet https://minimalistbaker.com/kale-sweet-potato-curry/

Det klassiska amerikanska Thanksgiving tillbehöret Sweet Potato bake with Marshmallows är riktigt sött och rent utsagt vidrigt tycker jag...
Cecilia i Houston,

tack!

de sötpotatisar vi har är vita, fasta och jag tycker att de är riktigt goda. Precis så där lagom söta, varken mera eller mindre.
Tack för Thai curry ( som vi har i alla varianter;))-tipset. Svartkål hittar vi inte här men däremot portugisisk kål som är vanligt förekommande och som jag gissar att också fungerar bra i det här sammanhanget.
Jag har smakat Thanksgivingvarianten med marshmallows i något sammanhang men det blir nog endast den gången och aldrig mera. Jag håller med om sött vidrigt. Tack för tipsen! :)
Det är ju så himla gott med sötpotatis! Igår fick dottern skörda våra sista som ska ligga till sig i ett par veckor. Men vi har massor kvar från första omgången. Ikväll blir det ugnsbakad på grillen, med grillat kött för de som vill och halloumi för oss som vill ha det. Sååå gott! Hoppas ni hittar på något gott också. Det du visade med fetaost tar jag med mig, tack!
Anna i Portugal,

ja, jag tycker också att det är gott och milt samt mättande. De vi har är också så där lagom söta, inte för söta.
Jadå, jag gissar att det blir någonting hur gott som helst idag också av sötpotatisen.
Jag fick goda idéer här av Cecilia i Houston också att testa.
Ha det gott i dubbel bemärkelse! :)
Märtha sa…
Svarthättan och julstjärnan, de bilderna stjäl jag! Även om det hade varit roligt med "ordentliga" närbilder av blommorna när de står i blom... Jag gillar att följa med bygget, det är ju så mycket som händer så jag skulle garanterat stå ut med oljudet. Nu när jag sett gropen i verkligheten är det ännu roligare! Förändringar av alla sorter fascinerar mig. Den enda sötpotatis som finns här i butikerna är den rödorange, och jag är inte speciellt förtjust. Måste kolla växtsläktet... Igår satt jag och skrev om rosariet, om jag förstått alla källor jag grävt fram rätt så äger Albuquerque rosorna, även om Pestana äger allt annat och sköter det hela - men fyra heltidsanställda, som också sköter all annan växtlighet där. De hinner inte med allt, de suckade... -8,2, varmare än igår...
Märtha sa…
Måste bara återkomma... Samma växtordning som potatis, men sötpotatisen hör till familjen vindeväxter (convolvulaceae), släktet Ipomoea som torde komma från ipos, som betyder mask och kan syfta på växtens slingrande tillväxt och framfart. Ipomoea batatas, kallas ju ofta batat. Vår vanliga potatis är Solanum tuberosum, tuberosum betyder "med många knölar". Tycker det är intressant med de vetenskapliga namnen, även om även de är lite "slumpmässiga" emellanåt. Och sen kommer de i ordningen Ordning, Familj, Släkte, Art. Hos oss människor är ju "släkte" större än "familj", i växtvärlden tvärtom. Hittade Linné på det??? Han har faktiskt råddat en del, han också...
LillaSyster sa…
Fina bilder på fru Svarthätta! Nu är jag jätte nyfiken på nästa recept ♡ Du kanske ska ge ut ett häfte Sötpotatis på 15 olika sätt! Eller hur många det nu kan tänkas bli. Sältan i ädelost passar också bra till sötpotatis - om du vill ha ett alternativ till fetaosten. Ha en bra fredag!
Guldkryckan sa…
Har några tomtar och annat som också ska ner i någon av sina lådor snart, bra om de kan samsas om platsen. ;)
Det där såg gott ut, helt underbart.
Är alltid intressant att se framåtskridandet på en byggnation, kul att dokumentera med kameran.

Ha en fin dag nu.
wiper sa…
Så fin den fågeln är och den gillar nog att du stirrar och är intresserad ;) Det känns alltid som man får lite kontakt när man står och tittar stilla på fåglar.

Rodolfo ser så häftig och rolig ut. Kul med den lilla tomtenissen som sticker fram ovanför ögonen.

Maten ser verkligen god ut. Det är så intressant att få följa detta bygge och sen se hur det ser ut när det är klart

Vilken magisk bild längst ner och så mysigt med granen

Ha en fin trettondagshelg
Kramar!
Märtha,

ja, varsågod. Jag kan sända dig originalfotona och några till på det så har du att välja emellan. Idag tog jag bild av herr Svarthätta också. Han är grannare.
Förändringar fascinerar och jag ska försöka få till lite mera om förändringarna på andra sidan gränden nu när julkalendern är över.
Här finns flera olika sorters sötpotatis. Den rödorangea hör inte till våra favoriter heller, den är för söt helt enkelt.
Se där, tänk att någon kan äga rosor som växer på annans mark. Smart att få dem omskötta samtidigt. Han kan han, vår president Albuquerque. Du är duktig på att gräva Märtha. Oj, så mycket varmare ni har helt plötsligt, haha...-8,2, varmare än igår...
Märtha,

jag borde ha länkat till sötpotatis, tänkte inte på det men i första inlägget gjorde jag det. Så jag känner till allt detta men det kan ju inte alla göra som läser min blogg om jag inte ger möjlighet därtill. Bot och bättring utlovas till nästa sötpotatisskrivelse.
Vem annars än Linné? Han hann med mycket den killen även om han hade viss hjälp av andra.
LillaSyster,

den är så fin den lilla Svarthättan, både frun och mannen som jag tog foto av idag. Ska nog visa honom snart.
Ja, jag kan tänka mig att ädelost passar jättebra till sötpotatis.
Inget häfte utlovas däremot, det finns så mycket att googla på sötpotatisrecept så ...
Men de jag själv testar skriver jag om här.
Ha det gott ! <3
Guldkryckan,

ja, man får hoppas på att de håller sig lugna fram till nästa jul de där tomtarna och allt annat.
Det var riktigt gott!
Så tycker jag också, det är roligt att följa med när andra jobbar :)

Ha en fin dag du med.
Wiper-Malin,

ja, den är så fin den lilla Svarthättan.
Antagligen är den också lite nyfiken i en strut precis som jag är.

Rodolfo har fått en tomte på ögat. Ingen snigel som tur är ;)

Maten blev god, riktigt god. Bygget framskrider med stora kliv just nu.
Tack!

Tack detsamma Malin, här firar man inte trettondagen med att ha ledigt. Här är full rulle på allting. Kanske man har ledigt och firar inom kyrkan på något sätt men inte annars. Allt är öppet, alla är på jobb, ungarna i skolorna osv.

Kramar!
Bosse Lidén sa…
Sakta men säkert blir ni närmare och närmare kompisar. Men lägg inte ner henne i samma låda som Rodolfo och tomtenissen.
Njut du på av den barrfria och allergifria granen som skiftar färg.
Förstår att det bloggmässigt är häftigt att kunna följa denna stora arbetsplats. Men inser att siestan på dagen kan bli påverkad. Tiden går fort. Kanske är RIM klara till nästa jul. Eller nästa...
Kram från ett snöigt och blåsigt Visby. Tur Tour de ski börjar snart.
Bosse Lidén,

ja, Tour de ski har börjat och vi ska också se på vad de hittar på de skidande människorna. Det hör till.
Kanske RIM är klara till nästa jul? Troligen följande jul :) Vi blir säkert grannar ett ganska långt tag ännu.
Svarthättan och jag börjar känna igen varandra så det fixar sig helt säkert.
Kram från ett blåsigt och soligt Funchal!
Nu ska det bli skida av! :)
Tove sa…
Det är allt en välsignelse att läsa dina inlägg, de rymmer så mycket - ibland läs oftast - rusar kommenteraren i mig iväg och ibland så njuter jag bara tyst; som nu! Och läser om igen och ser bilderna <3
Välsignad kram o tack!
Tove,

tusen tack, dina ord värmer gott!
Varma kramar till dig också!
Annika sa…
Karin, till nästa jul får du testa (eller i höst) sweet potatoe gratin. Du vet, den med julkryddor och marshmallows som vi äter till Thanksgiving här. SÅÅÅ GOTT!! Otroligt gott med smakbrytningen till kalkonen. Testa vettja. URGOTT!! Gräddsås till!!
Annars är jag ingen stor fan av sweet potato. Min svärfar brukar baka dem i ugnen och sen äter man dem med smör. Vet att han ngn ggn lagt på lite lönnsirap också.
Sweet pot fries är poppis med.
Men jag är inte den störta älskaren av just den grönsaken, annat än till Thanksgiving. Då är den ett måste.

FÖ, älskar dina inlägg ... sitter och ler hela tiden när jag läser om fåglar, Rudolfo och granar som ännu lyser upp.

Kramar till dig!! En fin helg också!!!
Annika sa…
HAHA, ser att jag och Cecilia har helt olika åsikter om gratängen, haha. OCH så ser jag att du smakat den och inte gillat.
MEN då har du inte smakat min, eller min svägerskas. OCH den måste serveras till fö ganska salt mat. Mmmm ...
:-*
Annika,

tror nog att jag testar innan jul :) . Givetvis så ska jag testa, annars var det inte jag. Gräddsås till hahaha...här ska nya byxor köpas snart.
Jag vet att du älskar den sötpotatisgratängen med marshmallows. Aha, det ska vara julkryddor i också.
Vi diskuterade senast i morse att det nog inte blir friterade pot. här. Vi äter det inte annars heller men bjuder någon så givetvis.
Tack Annika!

Kramar, kramar!

Annika,

ja, jag har ätit det hos grannen på Åland en gång och jag åt men tog inte om så att säga. Jag är helt säker på att det beror på både sötpotatissort och på recept, så jag ska pröva bara jag får den rödaste varianten av sötpotatis. Här dyker de mest märkliga grönsaker och frukter upp när grannfrun ringer på, så det kan bli snart mitt i allt. Jag förstår att det krävs salt mat till för balansens skull.
I och för sig så finns allting att köpa i affärerna också, men jag har tillsvidare fullt lager av allt för mycket som måste ätas upp nu. Sen får vi se vad som händer.

Kram igen!
Paula sa…
När jag först hörde talas om sötpotatis trodde jag förstås att den smakade sött. Ack så jag bedrog mig, en fyllig god smak har den, men här är den ack så dyr, flera gånger dyrare än vanlig potatis, så det blir inte ofta jag handlar den. Inte har jag några bra recept att komma med heller...men fetaost är ju gott till mycket. Jag åt fetaost- och olivfylld laxfile härom dagen, mums. Helgaftonen till trots blev dagens middag en kålsoppa, och den räcker lääänge, står ute på altanen nu, hoppas inte skatorna lyckas lyfta på kastrullocket
Kram
Paula,

det finns olika sorters sötpotatis, flera olika och en del av dem är väldigt söta. De vitare som vi har i vårt kylskåp är goda, fylliga i smaken men givetvis lite söta i smaken. Jag vet faktiskt inte vad den kostar här, eftersom vi har haft turen att få sötpotatis flera gånger. Måste nog kolla upp det hela.
Vi fick främmande så här blev det ingen sötpotatis alls som jag hade tänkt det hela utan en snabblagad pasta istället. Men gott blev det och mätta är vi. Kålsoppa är gott!
Kram
Åke sa…
Fin teknik de har vid bygget. Men gjuter de inte hel platta under... ser på jorden/marken att den verkar lite rörlig. Ser lite mysko ut i mina blå.
Åke,

ja, de har sitt sätt att bygga upp. Vi är fascinerade men ingen hel platta under. Det verkar som att alla rörledningar och liknande är under betong nu men däremellan har de kört med vält och lagt någon slags grus på. Ser lika mysko ut i mina spräckliga. Nu vet vi inte ens vad de sysslar med under det gula "golvet" men de är där och jobbar. Ska hålla ögonen på dem ;)

Populära inlägg i den här bloggen

Ett oförglömligt fyrverkeri får avsluta året

Veteranbil nr. nio och tio