Senapsjakt

Nå, det är väl förstås att ta i lite väl detta med jakten på senap, men lite jakt fick vi idka innan det nappade och vi nu har en burk Colmans senapspulver i vår ägo. Härligt! Först och främst ska vi använda senapspulvret till att griljera skinkan med. En burk Koti-senap är också på väg med flyg åt det här hållet från Finland. Julen är räddad. 😊

Igår berättade jag om att vi skulle gå till vänner högre upp i stan för att hämta senapspulvret och några foton fastnade under vår vandring dit. 

På vägen som bar uppåt i stan, mycket brant uppåt på vissa ställen, så där brant så det känns som att man måste gå starkt framåtlutad för att inte ramla bakåt ibland, så såg vi, på håll, det här underbara torra trädet som blommade så vackert av bougainvillea. Tala om att hjälpas åt. Där den ena har dukat under tar den andra över och förskönar tillvaron. Växtstöd när det är som allra vackrast.  

När vi så småningom kunde gå upprätta igen, varken med lutning framåt eller bakåt, så kände vi oss välkomnade med besked. Så hisnande vackert det blommar på den här ön. Till all lycka var jag inte så hemmablind i går när det här begav sig. Jag såg verkligen skönheten runt omkring mig. Det är bougainvillea som hänger över murkanten. 

    Ett rosaskimrande hav av trillingblommor, som bougainvillean heter på svenska.

Med tanke på lucköppningen hos Anna i Portugal, som idag heter "Rensa ut något du inte längre behöver" så kan jag tillstå att jag har inte gjort någonting annat under de senaste åren än att rensa ut. Mängder av kläder, möbler, husgeråd etc har rensats ut, givits bort, sålts bort osv. Sen mitt i allt så bestämde vi oss för att ändra på livet och sålde vårt ställe på Åland, samt köpte det vi har nu.  

Från att ha haft 300 kvm bostadsyta så har vi  nu totalt (med terrassen) drygt 100 kvm. Så ni förstår att det var nödvändigt att rensa ut. Men rensandet har fortsatt även här. Det visade sig att jag inte behövde gardiner, vissa borddukar, tyger etc längre så jag har delat ut till höger och till vänster till dem som har haft behov av allt som inte vi behöver.  

En jämn rörelse av att rensa ut det vi inte behöver hör till vardagslivet här. Nu ska kläderna snart gås igenom, vad använder vi, vad behöver vi? Det finns många ställen i den här stan att lägga ut en kasse med kläder i. Vips så är det någon som behöver kassen med innehållet. 

Rensade ut gjorde också våra vänner som vi besökte igår.  De har alltför mycket bananer just nu och vi fick hur många som helst med oss hem. Det är inte alla bananer vi fick med oss hem som syns på fotot, vi har redan ätit upp några. Bara för bananernas skull kan jag tänka mig att man flyttar hit till Madeira. De är så goda så man kan smälla av :) Våra vänner har några bananplantor som just nu dignar av bananstockar, därav överflödet. 

**********

Gunnels lucka har haft besök av Tove idag. Och när Tove är på gång så blir det "toviskt" ; Tovisk filosofi som Anki myntade det hela med. Siffran 12 nämns många gånger om i inläggets lucka för dagen, ta dig gärna tid och gå in och läs Gunnels blogg. 

Tolv för egen del har alltid varit mitt lyckonummer. Intalar jag mig i alla fall, men jag har vunnit en hammock och en hel del annat smått p.g.a. att jag valde nummer 12 i olika lotterier som yngre. Nu "lotteriar" jag inte alls längre men mitt i allt så .... 

På vägen hemåt såg utsikten ut så här då vi gick ner för Rua da Rio da Janeiro. Till all lycka finns det många olika vägar att ta sig uppåt och neråt i den här människobyn. Det är ett rent äventyr varje gång innan vi är hemma hos oss igen. 

Två olika portar tog jag med mig hem i minneskortet. Bara för att betrakta och för att njuta av. Historiens vingslag kändes av ....

Att vi valde just den rutten hemåt igår var för att vi var på väg till vårt hål i väggen/ Sopronto för att köpa några små förnödenheter. När vi kom fram hade de några minuters siesta kvar ännu så vi passade på att se oss lite omkring under tiden vi väntade på att slippa in i favoritbutiken. Inne hos grannens bageri och café- Mariazinha, stod den här tomten och hälsade oss glatt med önskan om Boas festas/trevliga helger! 

Jag avslutar dagens inlägg med detsamma som tomten ovan gör! 💜

                                                Copyright: Karin Eklund, Funchal, Madeira



Kommentarer

Gunnel sa…
Blomsterbilderna är fantastiska. Vilken färgprakt. O, vad jag saknar det här nu när dte mesta är grått och trist. Vilken tur att julen närmar sig och det blir upplyst lite varstans.Annas uppmaning är perfekt. Jag har hållit på med det från och till hela året och nu tar jag mig an alla julsaker inför pyntandet. Så mycket jag inser att jag inte behöver...förutom änglarna förståss. Ha en trevlig helg.
Tove sa…
Vad har hon i sin lucka idag tro? Jo av rubriken att döma så handlar det om senapen; oj oj oj först trodde jqg då att första bilden var senapsblomman - men jag vet nu efter att ha läst två gånger - och en tredje lär det bli -att så sero icke senapsblomman ut...
Att rensa som Anna i Portugal har i sin lucka - ja, vi har nog både du och jag om än i omfång olika, rensat mycket de sista åren.
Du har ju Bananhumor också du!
Banan filosofi :-)
Gunnels humor och uppslag delar vi :-)
Kommer på att vi nån gång ingick systerskap - gråsystrar där Annukka i Umeå var med och Ditte vill jag minnas. Kommer du i håg fler?
Vid första porten får du alla gånger sällskap av mig! Blomstervacker fröjd bjuder du därtill.
Må nu så gott o ha en fin andra adventshelg hos er!
Kram
Gunnel,

tack! De kan ju inte bli annat än fantastiska med tanken på prakten. Hoppas "mina" blommor piggar upp i det gråa och trista.
Julen har helt klart flera fördelar, med sina ljus framför allt. Javisst ja, julsakerna har jag ju också rensat ut rejält innan flytten hit. Nu har vi bara lite kvar, men desto kärare och om så känns så finns det mängder i affärerna att köpa. Precis som alltid väntar jag till reorna:)
Här är julpynt jättedyrt just nu. Åtminstone det jag gärna kunde äga.
Boa festa! :)
Tove,
ja, tänk om senapsblomman var så där ljuv och vacker. Men även den är vacker men på ett mera anspråkslöst sätt. Liten och gul.
Måste söka upp ett foto av den tror jag.
Ja du Tove, det kan vi, det här med att rensa om än i olika omfång. Vi börjar säkert bli rätt så geschvinta på den saken skulle jag tro, få vanan inne.
Bananhumor? Så kul att jag har en sådan. Jättekul! För jag gillar ju bananerna här mycket mycket.
Nu blev jag lite taggad på detta med bananfilosofi, hur jag sen ska gå vidare i bananfilosoferandet är en annan femma.
Ja, Gunnels humor och uppslag passar oss båda väldigt bra.
Annukka,du och jag minns jag som gråsystrar men inte desto mera. Kanske gråsystraorden inte hann bli större rentav. Kanske Ditte hann med? Minnet det minnet....
Den första porten stannade vi till vid och bara stod där en stund i den branta backen och tittade på den. Undrade förstås hur många och vilka personer som har använt den en gång i tiden. Troligen har porten gått in till odlingar tillhörande en stor quinta/herrgård, som nu tydligen har styckats upp i bitar och säljs bit för bit till olika personer.

Må detsamma Tove, med hälsningar från oss båda!
Kram
Märtha sa…
Oberoende av hur vädret blir så längtar jag efter färger, färger, färger! En av våra bekanta med humor av den slöare sorten (han är präst, teol.dr...) satte upp en bild på ett kalt träd med snö på på Facebook härom dagen med texten: "ett svartvitt träd, men i färg". Färglösheten är det värsta med vintern. allt annat klarar jag av.
Märtha,

här får du färger, färger, färger. Glitter på stan hur mycket som helst dessutom.
Nyanserat färglöst finns väl? ;)
Färgerna finns här och väntar på dig! :)
I helgen har utlovats regn men sen ändrar det på måndagen igen sägs det, så det ser lovande ut vädermässigt också!
wiper sa…
Toppen att ni fick tag i senapspulvret. Härlig med griljerad skinka. Trädet såg fantastiskt ut och även blommorna. Ni är verkligen i farten och upplever saker och det gör ni så rätt i. Vad härligt att du fått bortrensat så mycket, det är så lättande. Då har ni gått från superstor yta till mindre men ändå ganska stor för vi har bara 67 kvm.

Vad härligt att få med sig bananer från era vänner. Banan är min favoritfrukt som passar min mage bäst. Att få såna goda fina bananer är ju guld värt. Här är det svårt att få tag på bananer som är goda. Vårt OKQ8 säljer jättegoda bananer så där brukar vi handla

Härligt att ha ett lyckonummer som fört tur med sig

Jag älskar att få se såna utsiktsbilder hos dig men jag förstår att det är jobbigt med backar men vilken motion ni får

Jag njuter också av dina gamla fina portar.

Det var verkligen en jättestor tomte

Ha nu en skön lördagskväll
Kram!
Malin,
ja, vi är glada över det. Det kommer Colmans senapspulver hit till ön igen men ingen vet när, så bäst att gardera sig.
Vi hade ju ett bamsestort hus tidigare, en gammal skola med lider och källare, växthus etc. Mängder av inventarier och saker samlas genom åren. Tillsammans med terrassen är ytan nu 104 kvm. Terrassen är 32 kvm av detta så vad blir det på insidan? 72 kvm. Inte så stor skillnad på era 67 kvm.
Vi bor i ett bananland, här finns mängder av bananplantor och Madeirabananerna är kända men säljs endast här på ön. Dock tar stora byggen över bananplantagerna så riktigt roligt har inte odlarna just nu.

Det blev mitt lyckonummer, helt rätt.
Här är allting backigt förutom nere vid stranden men givetvis så är det skillnad på backar och backar.

Tack detsamma Malin!
Kram!
LillaSyster sa…
Det var en bastant tomte som står där.
Vilken fin blomsterprakt det är hos dig - love it!
Söta fina bananer - mums!
LillaSyster,

ja, han är bastant den tomten och glad som bara den.
Ja, här finns blomsterprakt året om, otroligt nog.
Söta bananer är mums, jag håller fullständigt med dig om det! :)
Ditte sa…
Trevligt med en promenad upp till era vänner för att hämta senapspulvret. Och promenaden både hit och hem igen hit blev ju en upplevelse i sig. Jättefina bilder.
Jag minns ju och vet att Funchal är en "backig stad" så ren friskvård att ta sig runt. Men just att i princip ha gångavstånd till allt och leva i en "levande miljö" ger ju så mycket.
Och dessa bananer. Har nästan glömt hur de smakar. Att de är goda minns jag. Minns också med vällust de bananer jag smakat och som odlats på Teneriffa hos en god vän till min pappa.
Vad gäller Gunnels kalender vet jag att Tove idag skriver och det ska som vanligt bli roligt att läsa.
Passar också på att önska er en skön helg.
kram
Så skönt att rensa och jag förstår verkligen att du kan behöva en ledig dag från rensandet idag :) Vi rensade ju bort allt när vi flyttade in i husbilen, så när vi flyttade in i huset här så fick vi börja köpa grejer igen, men det inhandlas på ett helt annat sätt numera i den här familjen.
Fantastisk blomning ni har! Ska kika in hos Gunnel igen!
BP sa…
Stort GRATTIS till Colemans senapspulver. Det verkar inte bo lika många engelsmän i Funchal som på Costa Blanca, för där har varje supermercado med lite självaktning senapspulver och allt annat möjligt och omöjligt för engelsmännen.
Bilderna på blommorna är magiska. Knappt man kan tro att de 'r tagna i början på december...
Minns dessa enormt stora bananplantager som fanns/finns på Madeira. När vi var där på 1980-talet för första gången var det även premiär för oss "nordbor" att se hur bananer växer irl...

Rensa kan man alltid göra. Sedan finns det ju saker med ett visst affektionsvärde. Kläder tycker jag är enklast - allt som inte använts på två år ryker. Så bra att man även hos dig kan ställa ut kassar med allehanda innehåll för andra att plocka upp. Helt omöjligt här, tyvärr.
Ditte,

tack! :)

Det fina med Funchal är att man får motion hur man än beter sig om man inte har bil att ta till. Det finns taxi och buss men vi går gärna för just motionens skull och också upplevelsernas.
Det finns olika banantyper här, silverbananen som är lite speciell i sig och så de mera vanliga. Ska försöka att få till ett bananinlägg någon gång när jag har samlat mera fakta om allting.

Tack detsamma!

kram
Anna i Portugal,

det märkliga är att det finns alltid någonting att rensa ut har jag märkt.
Det är samma sak här, vi har också förnyat men tänker efter noga så att det inte blir någonting onödigt som vi sen måste rensa ut.
Ja, här blommar det för fullt, fastän det just nu är lite vinterkänsla över ön med hårda vindar, bara 17 grader varmt och regnbyar. :)
Alla rekommenderade levador är stängda här imorgon på grund av ännu hårdare vindar och mera regn.
BP,

tack! Det bor många engelsmän här och de är förmodligen de som har försett sig ordentligt. Att bo på en ö har sina sidor, leveranserna hit fungerar inte som de ska alla gånger och då kan man få vänta på nästa leverans, så jag gissar att många har garderat sig nu när vinterstormarna sätter fart. Allt i matväg kommer med fartyg hit.
Här blommar det överallt, alla årstider, lite olika mycket men det blommar.
De olika nivåerna avlöser varandra vad gäller blomningarna.
Det finns många bananplantager här fortfarande men många finns inte längre, bebyggelsen av hotell och hyreshus och liknande har gjort sitt.

Visst är det så att man alltid kan rensa. Affektionsvärdet står högt i kurs även här så det som kändes "heligt" fick komma med hit. En del av det i alla fall.

Det är behändigt detta med att lägga ut kläder, saker, sådant man inte behöver längre. Man kan se hur folk lägger ut möbler vid återvinningsstationerna och hur folk stannar till med sina bilar, ser igenom det som står där, tar någonting med sig och plötsligt så är allt borta. Underbart tycker jag. Återvinning när den är som allra bäst.
Anki sa…
Vilken fantastisk blomsterprakt! Otroligt vackert!
När vi sålde vårt ställe i kanten av skogen så blev det verkligen mycket som fick rensas bort på olika sätt ... och nu här i min lägenhet behöver jag inte så mycket ... ganska skönt, även om jag så här i efterhand kommit på att jag kanske rensade för hårt, framför allt bland mina böcker :)
Coleman senapspulver .. ja, det måste man ha!
Önskar dig en fin söndag1
Anki,

ja, blomsterprakten här är fantastisk. Året om.
Ja, du har också ändrat på ditt liv, livet har ändrat mycket för dig så du har också rensat ut mycket. Vi rensade också ut mängder av böcker, trots att det ändå fanns en hel hylla kvar från golv till tak som blev kvar i huset, receptböcker.
Colmans är ett måste :)
Jag önskar dig detsamma !
Guldkryckan sa…
"Colmans" är ju en klassiker som många av mina bekanta nyttjar vid jul, funderar på att prova själv detta år.
Men jag tror jag köper färdig i så fall.

Bananer är ju goda fast här har vi tyvärr fått sluta med dem, men en och annan kommer väl att intas ibland iallafall. ;)

Den tomten skulle passa i vårt hem, bredvid kapten blåtand.

Ha en fin söndag.
Åke sa…
Du är som mig, jakt på riktig senap är viktig. Ingen jul utan god senap såklart.
Guldkryckan,

Att köpa färdig är det enklaste :) Colmans ger lite extra sting och passar vår smak bra men vi äter annan senap också, beroende på vad vi vill ha den till. I år blir det förutom Colmans, en finsk variant Koti-senap och idag köpte vi Västerviks senap här i stan hos en svenska som saluför svenska produkter inför julen.
Ha en banan till hands, inte helt fel när insulinnivån behöver få en skjuts. En nödåtgärd. Vi har flera diabetesvänner förutom maken som har nr 2 och de som har nr 1 har alltid en banan med sig i ryggsäcken, lite bröstsocker etc utifall att.
Jodå, jag håller med, Kapten Blåtand skulle nog trivas i den tomtens sällskap.

Ha detsamma du med!
Åke,

så är det bara. Julskinkan ska ha rätt sorts senap :)
Paula sa…
Vilken fin tomtegubbbe, men det syns att han inte kommer från Korvatunturi! Att gå i backar så branta att man kan ramla baklänges är faktiskt något jag fasar för! Dessutom fasar jag nästan lika mycket att gå nerför backarna för att inte stupa på näsan!
Bananer har jag så smått börjat äta igen, i somras med fil och flingor. De du har är alltså "vanliga" inte matbananer som äts i afrikanska länder? Jag levde helt på bananer tre första månaderna jag var gravid, det var det enda livsmedlet jag fick behålla i magen. Inte konstigt att min dotter var luden på hela ryggen...och sedan dess har jag blivit lätt illamående bara av bananlukten.
Om jag en vacker dag vinner på Lotto, så tror jag baske mig jag beställer en resa till Madeira, backarna till trots!
Paula,

han kommer helt säkert inte från Korvatunturi den gubben så han är nog ingen äkta julgubbe skulle jag tro.
Här är det så brant i backarna ofta, ofta....
Bananerna på bild är vanliga ätbananer, inte matbananer som också äts här i många maträtter.
Jag åt tomtater och yoghurt när jag väntade dottern, äppel och ärtsoppa när jag väntade sonen och vet du vad de gillar allra bäst? Exakt så, dottern älskar tomater och yoghurt och sonen äppel och ärtsoppa. Gillar din dotter bananer? ;) Att hon blev luden på ryggen förstår jag förstås inte för bananer är ju inte ludna på ryggen men jag förstår vad du menar , du syftar förstås på aporna. Men vi är ju apor i grunden allihopa har jag förstått.
Vinn på lotto Paula, man kan ta bussen uppför backarna!

Populära inlägg i den här bloggen

Ett oförglömligt fyrverkeri får avsluta året

Veteranbil nr. nio och tio