Santa Lucia, lopporna kliar....

så sades det när jag var ett barn bland barnen på Köpmansgatan i Mariehamn. Ge mig en femma så stannar jag hemma, fortsatte versen. 

Nå, det där är nästan som att häda i det här sammanhanget. Idag tänds ljusen i många luciakronor i Norden. Här har man inte alls den fina traditionen men givetvis så tänker vi som kommer norrifrån på Luciadagen med andakt. Det är ju så fint att lyssna på luciasången, se alla vitklädda ljusbärare och få in den rätta julstämningen.

Ängeln som ska ges bort till jul har levt sitt eget lilla liv under skapelsens gång. Hon består av mycket papper, lite tyg, lite garn, lite ståltråd och massor av fjädrar. Lim och tråd har jag också använt förstås. Hon är en riktig returängel. "Man tager vad man haver". Jag har tagit vara på och fixat till det på något sätt. Från början tänkte jag mig henne mera färggrann men så blev det inte. Hon ser nästan ut som en Lucia men det får hon göra har jag bestämt. Hon är unik. Nästa ängel kommer att se helt annorlunda ut. 

Hon har villigt svängt på sig än hit, än dit och låtit mig klä henne med fjädrar både fram och bak. Lite fåfäng är hon nog för hon ville absolut ha den största och vackraste knappen i min knappask, i håret där bak. Ett tag fick hon hålla till i en av våra fruktskålar. Då hade hon inte fått ögon eller mun ännu, så hon höll sig i stillhet medan jag gav henne ett hjärta att hålla i och sedan ett rött band med lite stuk av Lucia. Jag pratar mycket med det jag skapar, så hon har fått höra både det ena och det andra om personen hon ska bli en skyddsängel för. Hon ser helt nöjd ut av att få vara en sådan. 


Nu är hon  nästan färdig, bara några små detaljer skall till innan jag är beredd att låta henne flyga upp till våningen ovanför oss och till den änglalika grannen Z som bor där med sin man A.
Z har varit så otroligt fin och tillmötesgående att ha som granne sen vi flyttade hit; en vardagsängel i ordets rätta bemärkelse. 
Idag får Z-ängeln vara vår egen lilla Lucia. 

"Santa Cia "sjöng vårt äldsta barnbarn Timothy för oss när han var en liten knodd. 
"Santa Cia" på er allihopa! 


Anna i Portugal har öppnat sin julkalender också idag och vill att vi ska göra någonting som doftar jul. 
Vanligtvis så brukar jag själv baka pepparkakor men i år är jag lat och har låtit kung Oscar stå för baket tillsammans med de danska brunkagehjerter som vi har inhandlat på Flying Tiger här i Funchal.
De smakar så bra så jag är nog lat ända fram till jul i år.  

Doftar gott av jul gör det hos oss idag.  Jag öppnar bara burken med pepparkakor i ,så får vi upp stämningen i ett huj när det blir kaffedags. Jodå, det finns några saffransbullar också...




Gunnel skriver om lussekatter som hör till en dag som denna. 

Jag har bakat lussekatter men på mitt eget sätt i år, mera anpassat till vår egen smak, än efter de originella recepten på brödet. 

Idag tar jag ut de allra sista vridna lussestängerna
ur frysen.  
De har kryddats med saffran men i vårt fall också med kanel och kardemumma. 

                        



Dagens krubba är en av de absoluta favoriterna för min del bland årets alla krubbor. Vem/vilka som står bakom skapelsen stod det ingenting om men helt säkert är det lite äldre barn som har gjort den. Ett konstverk av rang är den i mina ögon.     



                   En fin Luciadag önskas er alla! 

                    Copyright: Karin Eklund, Funchal, Madeira

Kommentarer

LillaSyster sa…
En helt ny vers har jag nu lärt mig♡
Vilken vacker ängel du gjort, mycket kreativ återvinning.
He en bra dag och
Glad Lucia!
LIllaSyster,

så kan det gå ;).
Tack snälla du! Jag älskar att återvinna, att ta vara på och få ut någonting nytt av det. Då mår jag bra.
Ha en fin dag du med och en riktigt Glad Lucia!
Vilken fantastisk present du gjort till er vardagsängel! Enormt arbete bakom och så kreativ du är. Roligt att få se och läsa om processen, att du pratat och berättat om vem ängeln ska få flytta hem till tycker jag är så fint. Smart att lyfta locket av pepparkaksburken för att få njuta av juldoften! Håller med om krubban, otroligt fin! Har precis tittat på SVTs luciamorgon, mysigt!
Anna i Portugal,

Tack! Det känns bra att ge något som jag själv har gjort och från hjärtat. Det tar tid att skapa ibland men vad är tid? Något som ska användas på bästa sätt...
Jag ska titta in på Svt-play och se om jag kan få en skymt av någon lucia! Vaknade tidigt men lade mig igen och har sovit som en gris. Det är mysigt det också ;)
Tove sa…
Inte ofta jag fattar mig kort; men jag gör det nu: Jag är fylld av vackert och gott ur detta inlägg i text och bild!
Ånglalikt!
Kram av vingar
i änglakör
jag hör
som sig bör
fylla och hylla
Lucia med ljus i hår
fäller så sakta sig en tår
Tove,

Hjärtligt tack! <3

Änglavingekram från Z-ängeln och kram från mig till dig!
Gunnel sa…
Den Luciaversen känner jag igen från när jag var barn. Så söt din skyddsängel är. Jag har beundrat henne från alla håll och kanter och förstår att hon ville ha den vackra knappen som hårspänne. Lussestängerna blev jag faktiskt lite sugen på att baka. De kan passa att servera året om. Krubban är mycket välgjord och det måste nog ha varit något äldre barn, precis som du skriver, som kunnat få till alla detaljer. Ett riktigt konstverk. Ha en fin Lucia!
Gunnel,

jag kan tänka mig det att du känner igen versen :)
Tack!
Jag skulle också ha valt just den knappen om jag hade varit ängeln. Gammal är den som gatan men jättevacker.
Lussestängerna är så enkla att laga. Jag håller faktiskt på med ett gäng nu ...det fanns inte en enda liten stång i frysen visade det sig. Passar hur bra som helst året om.
Krubban är en höjdare, jättefin.
Ha detsamma du med!
Annika sa…
Nej känner inte igen den versen :-D
HAHA, klart ni sjöng den i Mariehamn back in the day!

jag har njutit av SVTs luciatåg på morgonen, några invändningar har jag. MEN på det stora hela jättefint och själva luciatåget PERFEKT!!!
Saknar lucia mycket, en dag att sakna.
men, men ... tacksam för SVT.

Jag ÄLSKAR din ängel. Hon är extremt söt och JÄTTEFIN!! ÅÅ så julig och fin hon är. OCH FRISYREN, woooow!!
Din fina änglalika granne kommer att älska henne. Vilken jättefin present alltså.

Krubban du visar ÄR så fin!

Kramar till dig denna lucia!!!
Annika,

Givetvis så sjöng vi den precis så där med lopporna som kliade....
Jag ska se SVTs luciatåg i repris ikväll.
Uppriktigt sagt så känner jag ingen saknad, bara konstaterar att det var då det och nu är nu. Märkligt nog men skulle jag vara i Norden så ville jag nog inte vara utan Luciasång etc.
Tack! som alltid är jag aldrig riktigt nöjd med det jag gör men det hör förmodligen till skapandet, skulle jag tro. Uffe har godkänt henne och då är det klart...
Jag hoppas verkligen att ängeln blir älskad! Jag tror det.
Krubban är jättefin.
Kramar till dig över havet, det vilda och oresonliga just nu.
BP sa…
Du är så otroligt händig och duktig! Bara att komma på idén att göra en ängel i papier maché. Gillar henne mest bakifrån, så ståtlig hon är. Gissar att din granne kommer älska hennes (skydds-)ängel. Antar att du ska döpa henne också, eller...
BP,

tack! Det bara blev så, först lite papper, en ballong och lite klister, så gick jag igång. Jag hoppas att Z kommer att göra det. Vi får se vad det blir för namn. Vet inte ännu :)
söt Lucia du kar knåpat ihop... nu är det barnens tur att baka. Maken gjorde alla år pepparkaks"hus" som föreställde något som under året; tält, hockeyrink... ett år hade maken varit i New York med jobbet och bakade World Trade Center
Hanneles bokparadis,

tack!
Ja, nu är det deras tur att baka, helt rätt!
Vilken rolig tradition, inte helt lätt heller att baka pepparkakshus av något som hade hänt under året. Applåder! :)
Ditte sa…
Vad roligt med versen! känner igen den från min barndom i Västergötland
Ja, för oss nordbor är ju Lucia en trevlig tradition men den är ju inte direkt vanlig i sydligare nejder.
Vilken vacker ängel! Är säker på att den verkligen kommer att bli uppskattad. Och fint att du pratar med den och likaså att det ska bli en skyddsängel. Bra att hon har rollen och uppgiften/arbetsbeskrivningen klar.
Är säker på att er granne Z kommer att bli jätteglad.
Så gott det såg ut med dina vridna lussestänger. Har smakat dessa på Åland men det var länge sedan.
Varm kram och hoppas det varit en fin Lucia dag.
Ditte,

se där, du känner också igen versen, ganska allmän verkar det som.
Tack! Jag hoppas att ängeln blir uppskattad jag också och jag tror att den blir det. Givetvis så måste det berättas för det som skapas vad det ska ha för uppgift, hör till skapandet helt enkelt. :)
Varm kram!
Anki sa…
Versen känns igen och sjöngs då det begav sig även i Norrköping :)
Vilken alldeles underbar julkrubba - liksom luciaängeln!
Anki,

jag gissar att alla vi som är födda runt femtiotalet har sjungit den versen.
Julkrubban är underbar, jag håller med om det. Tack! :)
Paula sa…
Krubban är fin men ängeln är bedårande söt! Självklart pratar man med sina skapelser, man har ju även gett dem egna karaktärer och egenskaper. Jag vet att mottagaren kommer att bli alldeles stum när hon ser den! Pga något idiotiskt som heter GPDR (?) lagen i Sverige så får man inte längre delta i Luciafirande på t.ex dagis. Och är man där som förälder så är det förbjudet att fota eller filma. Det kan ju vara nåt barn där med skyddad identitet. Så långt kan jag sträcka mig, men det står inte alls i proportion till verkligheten. Jag tycker inte heller att man ska dela bilder o filmer på sociala medier när andras barn syns, men det går ju enkelt att göra dem oigenkänliga och man borde iaf ha rätt att fota för sitt eget privata album. Tänk när barnen växer upp och det inte finns ågot som helst bildbevis på julfirande eller lussefirande eller dylikt från barnaåren. Kan det vara så att jag som nu har småttingar i familjen tycker det är extra trist att inte få se dem på bild....l
Paula,

tack! Jag hoppas att Z verkligen kommer att ta den till sitt hjärta. Jag vill tro det.
Ja, jag läste om detta GPDR. Det går för långt emellanåt. Sunt förnuft vad är det? Visst förstår även jag allt detta med barn och skyddad identitet men det är väl inte så att alla ska "straffas"/drabbas av detta. Det måste finnas andra vägar att vandra i liknande situationer. Barnen som ska skyddas vet antagligen om att de är det, om inte så får man fixa det på något sätt.
Det där börjar likna detta som är med mobbning. Den mobbade flyttar skola medan mobbaren är kvar. Vad är det med vårt samhälle av idag i Norden?
Jag håller med dig Paula i allt du skriver !
Märtha sa…
Den här krubban är min absoluta favorit!! Sen det där med bilder på barn - det finns mammor som har lagt upp miljoner bilder på sina barn, och sådana som döljer ansiktet på mycket nyfödda varelser. GDPR har garanterat övertolkats, men var och en har säkert sina skäl. Nä, en del har inga.### Men redan när jag studerade pedagogik på 1970-talet ansågs det att det är mobbargänget som skall spridas ut på olika skolor och den mobbade skall vara kvar i sin skolmiljö. Lättare i stora städer, men i byskolor, med skolskjutsar. Man ser varifrån idéerna kommit###Varje gång jag ser en luciakröning kommer tårarna. Beundrar dessa modiga flickor som sjunger solo och uppträder som om de inte gjort annat i sitt liv! Nej, inte jag. Däremot teater, sketcher, programledarskap - inga problem!
Märtha,

krubban är jättefin!
Så är det med allting, många har sina skäl, mycket övertolkas etc.
Balansen saknas, kanske den aldrig infinner sig.
Lucia behöver finnas, en vacker ljuspunkt i tillvaron. Behövs nog mera nu än på många år.
Det kan jag tro, ja, jag vet, att det inte är några som helst problem för dig vad gäller teater, sketcher etc....

Populära inlägg i den här bloggen

Ett oförglömligt fyrverkeri får avsluta året

Veteranbil nr. nio och tio