Idag firar vi...

Finland och en av oss i familjen som inte är jag! 

Vilket betyder att jag inte tänker plocka skräp i minst tio minuter enligt den mycket goda uppmaningen som Annas kalenderlucka av idag har lagt fram. Jag ska istället tända ljus för det självständiga Finland och för den självständige. Någonting gott blir det till kaffet på eftermiddagen och så någonting önskvärt till middag. Ungefär så.  


Men för övrigt så böjer jag mig ofta ner och plockar upp skräp som ligger rätt så ymnigt utspritt överallt i den här människobyn. För trots att det finns sopkärl att lägga sina sopor i så slängs det väldigt mycket på marken. "Latmaskar ", säger jag och så böjer sig tant Eklund ner och plockar upp det latmaskarna inte orkar ta hand om själva. Jag är ju pensionär jag och har tid att plocka skräp. Ibland undsläpper jag mig ordet skitstövlar också men då är jag på ett sånt humör 😉😈

Gunnels lucka då? Mycket intressant läsning som i dag handlar om bröd och om tolv närvarobröd för att förkorta det fina inlägget som hon har skrivit. 


I min tur tänker jag som har haft bageri (2 st) i sammanlagt 25 år och som har varit närvarande väldigt många gånger vid bakbordet, så är det ändå närvaron av bröd på matbordet som var det allra viktigaste förr i världen för att man skulle kunna lägga sig med mätt mage när dagen var slut. Ja, inte bara förr i världen, utan även nu i många länder i världen. Tyvärr är det så.

I dagens läge när det finns oerhört många sorters bröd och i oanade mängder till försäljning i stort sett överallt i våra I-länder så känns det säkert väldigt avlägset att tänka på hur det var för ca 100 år sedan. Då var ingenting lika självklart som det är för oss som lever just nu i ett välbeställt land. 

Det ryska ordspråket " En dag utan bröd är lång" innebär så mycket annat än endast bröd för dagen men jag tycker om det.  

Fotona är från en kurs i hemvetebakning i vedeldad ugn, som jag ledde för många år sedan. Vill dock påpeka att det inte var kakorna på spett i taket som vi bakade. De hade hängt där länge och väl redan ;). Vi bakade svartbröd och kanelbullar också. Två dagar höll vi på 😊

Ha en fin dag alla! 

                                                   Copyright: Karin Eklund, Funchal, Madeira

  

Kommentarer

Guldkryckan sa…
En sådan ugn skulle jag vilja ha om vi köper eget igen, fast någon bagare blir jag nog aldrig. ;)
Det var annorlunda för hundra år sedan, vi får vara tacksamma för vår utveckling till det bättre.

Ha nu en underbar dag.
Guldkryckan,

ugnen är ju en skön värmekälla med tanke på den massiva tegelväggen den är inbyggd i. Du får bli bagare i nästa liv, kanske? ;)
Det är mycket bättre nu, utan minsta tvekan.

Ha det samma!
Gunnel sa…
Det är kanske bra att du inte pratar portugisiska när du går där och muttrar över latmaskarna. Men jag håller helt med dig. Om något ändå ska slängas varför inte göra det på ett ställe där det ska slängas. Inte släpper man väl en sak rakt ner på golvet när man är hemma? Mycket underligt synsätt att man kan göra så och räknar med att andra tar hand om skräpet. Oförskämt helt enkelt! Ha en bra och skräpfri dag.
femfemman sa…
Visst är bröd den viktigaste maten.
Men det där brödet som Gunnel skrev, och skulle innehålla fyra kg mjöl, det måste bli gigantiskt.
Gillar att baka bröd. Det blir snabbt uppätet, till skillnad mot de småkakor som man ibland bakar.
Grattis till Finland! Har tyvärr inte varit i det landet. Skäms lite gör det! Madeira har jag ju besökt..Kram
Tove sa…
Skräp!! Slängs på därför av sedd plats. Händer att jag med påpekar åt folk jag ser som slänger, men jag var bättre på det i Skellefteå.
Jag har smakat dina goa bullar och jag ser de framför mig där jag satt och njöt på Pettas både inne och ute!
Gillar bilderna av de gamla bakgrejorna och brasan där.
Utan bröd o mat
tänk så många tomma fat!
En dag utan bröd är lång - tänk då flera.
Fin lucka här med! Brödig tråd från G :-)
Kram
Annika sa…
Just nu har jag finska flaggan framför mig och ljus tända. Det är ju till häften mitt land också, Finland. OCH jag älskar det så högt och så rent!
Tacksam att jag har ett hus där som förmodligen är den plats jag håller högst i hela världen.

Karin, du kan gott gå och säga skitstövlar högt när du plockar andras skärp. FATTAR liksom inte hur man med gott samvete bara kan släppa ngt på marken och gå vidare ..

Ja nog har du bakat bröd i din dag på Pettas och annars.

Ha en fin dag på din ö!!!
Kramar!!!
Grattis Finland och Uffe!
Väldigt glad blir jag av att läsa att du plockar skräp mest hela tiden, tragiskt att det ska behövas, men ..
Vet inte om det finns något godare än nybakat bröd med smör på. Skulle nog kunna leva på det om det behövdes .)
Tove sa…
Glömde säga Grattis på nationaldagen 💐
Susjos sa…
Grattis till Finland och jag anar att de tär maken som fyller år! Hoppas han får en fin dag!
Mums med bröd, och så imponerad av alla som fixar att baka eget bröd, jovars visst har jag bakat lite bröd genom åren, men inte mycket! Nu börjar jag bli hungrig när vi pratar om bröd, dags för lite middag innan natt 2 lurar runt knuten.
Ha det fint!
Kram
Gunnel,

ibland är det en klar fördel att de inte förstår vad jag säger :)
Kruxet är att det finns soptunnor, papperskorgar och returdepåer överallt. Man slänger inget hemma på golvet heller, helt rätt. Det är en märklig attityd bland alltför många, tack och lov inte alla.

Tack och tack detsamma!
femfemman,
ja, nog kan man undra vad det är för ett bröd som kräver så mycket mjöl. Det måste vara ett mjöl a´la Tolkien där det bakades Lembas, som var som luft.
Det är också något jag gillar, så jag bakar det mesta själv fortfarande trots att brödet här är så billigt men hembakt är hembakt.
Tack för Finlands del!
Du hinner ditåt ännu och om inte så går det ju bra ändå. Inte ska du skämmas, helt onödigt! Kram :)
Tove,

japp, så ska det vara.

Tack Tove, för goa bull-ord! :)
Utan bröd o mat
tänk så många tomma fat! Precis så blir det om det inte finns något att sätta på bordet.
Kram <3
Annika,

så fint! Finland är ju ditt land också, så är det ju! <3

Jag ska lära mig att säga skitstövlar på portugisiska, ha ordet på lager, haha...
Vad som helst kan hända :)

Ha en fin dag du med over there!
Kramar!
Anna i Portugal,

tack för både Finlands o Uffes del!
Jag kan inte låta bli, jag böjer mig ner och tar upp och sätter i soptunnor och papperskorgar på vägen.
Nybakat med smör är mums! :)
Karin sa…
Hjärtliga gratulationer till Finland och Uffe!

En sån där bakugn har jag ju faktiskt, men inte i bruk. Kämpar sedan ett par år med att få tag i en bra ugns- och skorstensspecialist som kan få fart på ugnen och sen blir det baka av! Fast jag har ingen aning om hur man gör, mer än att jag förstått att det är en komplicerad procedur. Så jag kanske får konsultera bakugnskursledaren när det blir dags?
Susjos,

tack för Finlands och Uffes del. Dagen har varit riktigt fin så här långt med trevliga människor runt kaffebordet.
Du plockar ju med en hel del annat mycket viktigt istället, som att hjälpa barn ut i världen.
Det är lite andra bullar det än att bara sätta en deg.
Ha en bra natt i så där lagom takt.

Kram
Karin,

tack för bådas del, Uffe vinkar och tackar!

I början är det svårt men sen när du kan så ....givetvis så hjälper jag gärna till med det jag kan och det jag minns :) Det är väl lite grann som att cykla, det går aldrig riktigt ur. Hoppas jag.
Christian Lehmann Gisler sa…
Som född tysk skulle även jag ha svårt att överleva utan bröd.
Hyvä Finland eller vad det heter, beundrar deras stolthet över sitt land, de har all rätt att känna det med tanke på hur de har slagit sig fria!
Christian Lehmann Gisler,

jag förstår det mycket väl!
Ja, Hyvä Finland passar utmärkt bra idag! :)
Min känsla är precis densamma, full av beundran.
BP sa…
Carita skrev också om alla hjältar som Finland kan tacka att landet blev självständigt.
Att många och då menar jag inte bara ungdomar inte orkar gå tre steg för att slänga skräp i papperskorgar är ju ett faktum. Å då står det faktiskt kärl precis överallt. Tyvärr är jag inte lika >"hurtig som du. Jag plockar inte upp efter andra. Är ju faktiskt inte deras morsa;-)
Det där med bröd är ju så "självklart" för oss idag. Men så var ju absolut inte fallet under andra världskriget till exempel. Å om jag tänker på vissa länder i Afrika och även Haiti idag så är bröd inte en självklarhet nu heller. Ganska tragiskt kan jag tycka, speciellt om jag tänker på alla som slänger livsmedel, bland annat bröd...
Ditte sa…
Visst firar vi i dag Finlands självständighetsdag- Jag gör det genom att pappa var med och Finlands sak alltid varit hans. Och Bosse är ju som ni ålänningar. (Mamma var norska så även den 17 maj firar vi)

Stort grattis till Uffe och hoppas att det på alla sätt blev en bra dag.

Vet ju att du haft bageri och är fena på detta med att baka. En liknande bakugn har jag bara sett i olika sammanhang och ett par gånget fått vara med och baka i den. En upplevelse.
Visst var det ett spännande inlägg om bröd och siffran 12 i sammanhanget som Gunnel hade. Lärorikt också.
I många länder är ju brödet det viktigaste än idag. Även ris förstås.

Kram!
Paula sa…
Idag har jag firat med mitt fosterland. Jag har följt ceremonier på tv, jag har läst tidningarna om festen på slottet, jag har hittat för många beröringspunkter mellan Ukraina idag och Finland då...Plocka skräp vill jag också gärna, men inte barhänt. Jag har ju deltagit i skräpplockardagar i många år, men då är mman rätt utrustad för uppdraget med handskar och plockare och sopsäckar. Skulle gärna applicera detta även i vardagens promenader men vill inte gå med vare sig handskar eller plockare eller soppåse! Hur gör du Karin??? Angående brödet, det livsnödvändiga, så har det blivit väldigt mycket dyrare, i alla fall här i Sverige. Vi pratar om ca 20% höjning, en limpa jag brukar köpa, osötad, kostar nu 45 kronor. Visst, jag äter bara ett par skivor per dag, men nyss kostade den knappt 30! Tänk vilken fantasi man förut hade när man skulle baka bröd, man kunde blanda i de mest märkliga ingredienser. För vem vill vara utan bröd? Inte jag!
'
BP,
så är det, precis som Carita skriver. Mina svärföräldrar var med och de var också veteraner, så jag fick också till mig en annan verklighet som man inte talade om så högt. De själva gjorde det inte, talade om kriget, men det finns mycket skrivet som jag har läst. Utan dessa hjältar skulle inte Finland vara självständigt idag.

Nu är det så att jag inte ständigt går omkring och "mammar" folk, men jag böjer mig ner och tar upp sådant som annars skulle flyga iväg om det ligger nära en papperskorg. Det har också gjort förändring, flera gör detsamma. Det beror på, från tillfälle till tillfälle men jag kommer säkert att fortsätta med det i vissa fall. Utan minsta tvekan.
Jag får nog göra det tydligare någon gång i något framtida inlägg. Det finns bl.a. en man längre ner på gränden som har bott här hela sitt liv. Han städar han också men det lustiga är, ja var, för nu kan han inte göra så längre efter som RIMs arbetsplats har kommit hit, slänga soporna han tog upp över stängslet till den tomten som var öde för ett drygt år sedan. På något sätt är det en vana, en attityd, att om det finns en ödetomt så vips dit med soporna som försvinner i det långa gräset. Det som inte syns finns inte. Istället för att lägga allt i soptunnan som ändå töms två gånger i veckan

Vi tar det för självklart att det ska finnas bröd att tillgå varje dag, men redan nu när kriget i Ukraina startade insåg man att utan den säd som man normalt fick därifrån så förändrades allt. Och exakt, i våra I-länder har vi fortfarande bröd, mat att tillgå men långt ifrån alla länder har det så. Oj, ja, så mycket det slängs. Grymt mycket.
Ditte,

Naturligtvis så gör ni det. Jag vet så väl vad din far betydde i detta sammanhang och så är ju Bosse ålänning. Vi firar alltid den här dagen, inte enbart p.g.a Uffe.
Uffes dag blev väldigt bra, vi fick besök, han fick gäster som kom för att gratulera, meddelanden och telefonsamtal ramlade in hela dagen lång.

Tack Ditte! Bakugnen på fotot är faktiskt från Pellas i Lemland, där jag var och bakade med intresserade i Medis regi. I mitt tidigare bageri hade jag också vedeldad ugn, modernare än den på Pellas. I Pettas bageri, gick det på elektriska däremot. Pizzaugn och ett par varmlufts.
Vi lär oss hela tiden i bloggvärlden, det är bara att konstatera.
Riset är mycket viktigt i många länder över hela världen, liksom brödet är.

Kram!
Paula,

jag förstår att du har gjort det. Det är som jag sade här redan i början av självständighetsdagen, att det bara hör till att tända ljus för självständigheten. Beröringspunkterna är snarlika med Ukraina idag och Finland då.
Barhänt vill inte jag heller plocka sopor, det tror jag att man inte ska göra heller om man inte absolut vet att det går an.
Jag tar inte upp våta slibbiga saker, det får kommunarbetarna göra när de kommer, men de kommer inte alla dagar. Jag tvekar inte att ta bort sådant som kan skada djur etc. Allt beror på, jag plockar inte kontinuerligt, bara när det känns väldigt angeläget och jag anser att jag kan ta i det slängda utan att riskera min egen hälsa.

Livsmedlet har stigit här också, men brödet är fortfarande inte i samma prishöjningsnivå, regeringen går emellan med statsstöd. Jag bakar själv med vissa undantag, beroende på att vi gärna äter surbröd, grovt sådant. Vi äter inte mycket bröd och när vi gör det vill vi veta vad vi äter och att det ska smaka bröd, inte enbart luft.
Jag bakade bröd i förrgår, av speltvete, kornflingor, havreflingor, olika frön etc, ett hopskrap av än det ena, än det andra som behövdes tas om hand medan det är färskt. Så gör jag nu och då och gott blir det.

Populära inlägg i den här bloggen

Ett oförglömligt fyrverkeri får avsluta året

Jag finns, jag lever...