Dopparedan

Doppa redan? Var tog tiden vägen?

Det här är den utsikt vi kommer att ha idag från våra vänners ställe i Tabua.

Idag är det julafton och vi far till Tabua för att fira julen med våra goda vänner E o P. Vi har knytkalas där vi står för skinkan, sillsallad, rödbetssallad, gravad  och kallrökt lax, medan våra vänner står för sillinläggningar, Janssons, prinskorv, köttbullar (kyckling) och lite till samt ris a´la Malta. Vi är helt övertygade om att vi kommer att bli mätta. Jag personligen hoppas på att vi överlever så för att vara på den säkra sidan så blir det fisksidan som kommer att gälla för  min del. Önskemålet var att det skulle bli en svensk jul i år och det blir det. Vanligtvis så äter vi gärna asiatisk mat när vi träffas. 

Men innan dess så ska ett samtal göras, inte enbart på grund av att  Annas lucka uppmanar till att göra det :Ring en vän och önska God Jul!; det fanns redan med i planeringen för den här dagen, men nu är jag ju mera taggad än tidigare. 😊


Den som äger den här balkongen har gott om fantasi. Alltid är den dekorerad på olika sätt och nu i jul så finns där många julstjärnor och "tomteskägg".  Spansk mossa är det riktiga namnet på "skägget"  men jag gissar att här har man tänkt sig att tomtarna har lämnat skäggen efter sig när de har skyndat förbi i julrushen. 

***********

Gunnels lucka: Julens 12 dagar eller Twelvetide börjar den 25 december med Jesu födelse och slutar den 6 januari när de tre vise männen överlämnar sina gåvor. Sången består av 12 verser och upprepar allt som har sjungits för varje vers ända t.om. den 12-te dagen. En otrolig sångberättelse från England och från början av 1900-talet. 

Givetvis så blev det här en utmaning som heter duga att skriva någonting om för min egen del, men i och med att de tre vise männen nämns så visar jag återigen en krubba, en avslutande sådan för i år,  men en betydligt större sådan än de små härliga varianterna som barnen har skapat och som finns i Stadshuset här i Funchal. 


Krubban finns varje år ett stenkast ifrån Sé-katedralenAvenida Arriaga och man kan inte gå förbi utan att stanna till och betrakta den. Varje år är den lite annorlunda. 

   
Tack alla ni som så troget har följt min "kalender" som egentligen inte är en kalender men som blev det ändå på något vis när jag har öppnat Annas och Gunnels fina kalendrar som har inspirerat mig till att göra blogginlägg för egen del alla dagar sedan den första december i år!
  
    En nyplockad, utsprungen ros får bli min jul och nyårshälsning till Er alla i år! 

    Copyright: Karin Eklund, Funchal,"den leende staden", Madeira

Kommentarer

wiper sa…
Den balkongen var verkligen snyggt och fantasifullt dekorerad. Andra härliga bilder att lägga blicken på också. Härlig läsning också för man lär sig mycket och får reda på mycket gällande historia och annat

Underbar ros

God Jul till dig och din familj också

Julkram från Malin
femfemman sa…
Fina krubbor och vacker ros! God Jul! Kram Anna-Lena
Tove sa…
För mig fick du bli kalenderflickan som med en liten egen vri där du inspirerades av Gunnel och Annaa luckor - som du inspirerat spann inspiration in i dina inlägg. Så härligt att "fånga in" och få till det som du gjort!
Jag gillar det sättet!
För mig kom tankarna på lördagstema/veckotema som pågick där jag kom in tillsammans med er som jag tror var ursprungsgänget där vi turades om att sätta tema för hela månaden. Det var så himla roligt, jag var rätt så ny bloggare då och det var så inspirerande och intressant att läsa andras och uppleva så mycket olika kring "det samma". Många deltog ju.
Krubborna i dag är mycket vackra! Krubbmöjligheterna är hur stora som helst; jag läste ditt svar i går och spånar lite på det där :-)
Tack för ditt sista inlägg i denna omgången, så fint!
Joda julhälningar är skickade, ringda och skrivna på julkort, mail och sms.
God jul Karin o Uffe!
Vi skrivs på nyåret!
<3
Julkramar
Önskar er en fantastisk julafton med vännerna! Våra vänner blev sjuka men vi får ändå en fin dag, vi gör som vi gjorde förra året, tar med en matsäck till havet.

Och varmt tack för att du varit så engagerad i min julkalender under hela december <3
Wiper,

den sticker ut på ett trevligt sätt, balkongen.
Tack Malin,
julkramar från oss till er!
femfemman,
God Jul till dig och din familj!
Karin-kram!
Tove,
tack för det gulliga epitetet du gav mig. Kalenderflickan :)
Jag gillar det också och jag tyckte om det tema vi höll på med ett tag. Kanske vi ska börja på nytt på något sätt? Du och jag till en början och så får vi se vad som händer om andra också hakar på. Otvunget, spontant ...
Ett ord, några få ord och allas tankar om just detta. Inspirerande, verkligen.
Många deltog men jag vet inte vad som blev fel. Vi måste tänka till och komma på ett bra sätt att sätta igång det hela.
Jag är i alla fall med på tåget. Kanske det räcker med två lokförare som ger ordet och så får resenärer hoppa på lite hur det passar dem?
Mina små grå är igång vad gäller krubba, liknande krubba...

God jul Tove och de dina!
Vi skrivs på nyåret!
Julkramar från oss!
Julkramar
Anna i Portugal,

Tack, vi ser mycket framemot att få vara tillsammans med dem under sköna avslappnade stunder idag och ikväll.
Att ta matsäck till havet är en drömjul. Hoppas ni får en minnesvärd fin jul till musik av havet. Den bästa musiken!
Du ska ha ett varmt tack Anna som inspirerar andra, bl.a. mig via dina blogginlägg! Julkram !

Guldkryckan sa…
Ni tycks ha fått full pott på maten där, allt som hör till ju, bravo.
Fin krubba där tycker jag, har ännu inte funnit ladan här till vår lilla julkrubba, får väl bygga en ny till nästa jul.

Ha nu en fin julaftonskväll.
LillaSyster sa…
God Jul och Gott nytt år till dig också. Ser nästan ut som en marsipanros=)
Ni kommer säkert bli mätta på all den goda julmaten =) Ha det fint!
Märtha sa…
Härlig vy du börjar med! Här sitter vi i mörkret och har ätit det traditionella: rosoll, sill, junttalimpa (vet inte varför det heter så, men ett stadigt bröd, gräddat i form, typiskt östnyländskt) och sen "Bernts skinka", "Märthas kålrots- och morotslådor" och köpt potatislåda som inte var så bra i år... Nu blir det just te med Bernts lussekatter (så ingen julkatt kommer och river i år). Sen hostar och läser vi, lyssnar på Jonas Kaufmann i TV, hostar lite till och somnar. Kanske. 2023 börjar utan hosta, det lovar jag! Ha det så gott, så gott!
Åke sa…
God fortsättning! Men vilket trevligt knytkalas :) Gillade alla rätter men blev lite avis på Ris Ala Maltan... den blev jag utan. Ska genast ta upp det på morgonmötet :)
Guldkryckan,
det blev en toppenfin julafton för vår del. Allt smakade gott och var vällagat, det var roligt med julklappsspelet, vi kom hem med en ostbricka, en skål, choklad och en vattenflaska (sådan man behöver när man är ute och vandrar).
Tack, jag är lite sent ute med svaret men hoppas juldagen idag blir fin för er del!

LillaSyster,

tack! Mätta blev vi och det lite väl men är det julafton en gång i året så är det. Rosen såg ut som en marsipanros, så rätt så!
God fortsättning!
Märtha,

ja, vyn är det inget fel på precis. Vi befann oss på höjderna igår kväll. Junttalimpa, tror att den heter så för att receptet delades ut på symöten, juntor. Har ett minne av något sådant från den tiden då folk,oftast kvinnor, samlades och hade syjuntor. Den limpan cirkulerade även på Åland ett tag.
Lyckostar som åt kålrotslåda. Här finns det inte kålrot alls.
Krya på era hostor och ha det gott gott ni båda!
Åke,

hoppas att morgonmötet var med på noterna vad gäller Ris a´la Malta! :)
God fortsättning!
Ja nog hade ni fin utsikt denna jul, bara så man längtar till värmen när man ser denna utsikt. Men visst här har varit så vackert också trots raka motsatsen. Vi hade solsken och rimfrost men nu snöar det och blåser en aning. Julen har vi firat med allra närmaste nämligen med sönernas familjer. Julen är ju vad man själv gör den till också förutsatt att man inte sitter ofrivilligt ensam förstås. Önskar er som det brukar heta god fortsättning. Får bara hoppas att det nya året har något bättre att ge än det gamla denna gång. Ha det gott.
Hantverkarglädje,

vi hade en superb utsikt, lite högre upp än vad vi har dagligdags. Vår vänner bor på höjderna.
Här känner vi av vintern vi också men givetvis med varma grader trots allt.
Julen är vad man gör den till för det mesta men inte alltid. Många önskar att den inte fanns överhuvudtaget, det finns så mycket som smärtar denna familjära högtid.
Önskar er detsamma och världen det med. Vi bär nog alla förhoppningar om att det ska bli bättre nästa år. Vi får leva på det, så mycket annat kan vi inte göra. Ha det gott du med/ni med!
Paula sa…
Har du sett några skägglösa tomtar springa omkring då? Kanske var det bara tomtenissarnas skägg som fastnat i balkongräcket, bättre det än att fastna med skägget i brevlådan...
Vilken vy dina vänner kan njuta av, dagligdags! Om julmaten ordar jag inte så mycket, det låter ju välbekant men är mer ovanligt för orten där ni befinner er. Hur kom ni över en julskinka? Äter man den traditionellt på Madeira? Eller vad äter man där på julen?
Du ser, nyfiken i en strut, som vanligt...
Julekram
Paula,

:), Tomtenissar har väl inte grått skägg? Vi har ju "tomten" på andra sidan gränden, vår så kallade ( bossen på plats). Han hade i alla fall inget skägg alls när han lät mig ta så mycket bananer som jag bara täcktes ta ur hans bagageutrymme på bilen dagen innan julafton. Jisses, så mycket bananer och så goda. Han är absolut en av de där skägglösa tomtarna som springer omkring här hos oss.
Ja, våra vänner har en utsikt för gudar.
Vi lagade en helt vanlig nordisk julmiddag tillsammans. Här äter de sina speciella rätter, baserade på gris, kyckling och fisk för det mesta. Kalkon förekommer också men inte julskinka. Vi köpte en grisskinka med ben och svål, lät den ligga i saltlake en vecka, vattnade ur och så folieklädd åkte den in i ugnen innan griljeringen. Precis så där som vi brukar göra. Vi kokar inte skinkan utan ugnssteker den. Det här med julmaten här på Madeira får jag ta mera noggrant till nästa jul. Kanske som mat-jul-kalender?
Julekram till dig och Daniel!
Paula sa…
I Finland ugnssteker vi ju skinkan. När jag flyttat till Sverige begrep jag inte alls varför folk kokade sin skinka. Numera köper nästan alla färdigkokt, jag har inte sett en enda "rå" skinka i affären! Bara att griljera så är den färdig. Ett år gjorde jag mig till och tillagade skinkan som mormor gjorde, bakade in den i en deg av rågmjöl. Den blev absolut saftig och god men inte någon större skillnad mot om man använder folie eller stekpåse. Nu blev jag sugen, har inga bananer så det får bli clementin!
Paula,

just så är det. Vi ugnssteker och saltar in före det.
Att koka skinkan för min del känns som vilken skinka som helst som man köper i köttdisken. Vi har våra vanor. Jag är glad att man får tag på skinka med ben och svål på här. Sen vet jag inte hur madeiranerna använder det vi gör julskinka av men troligen en vanlig skinkstek skulle jag tro. Jag har mycket att lära mig ännu.
Det där med rågmjöl känner jag till men folie fungerar ju hur bra som helst. Stekpåse upplever jag mera som kokpåse däremot, för tätt..
Clementin är gott!
Ditte sa…
Vad trevligt att träffa vänner och ha ett knytkalas till julafton. Och utsikten här är ju verkligen njutbar-
Jag har hängt med på Annas och Gunnels kalendrar och det har varit roligt och har också läst dina tankar om dessa. Roligt.
Väldigt roligt att ha sett dina olika krubbor och tänk så mycket kreativitet det finns.
Och visst är det vackert mer en nyutsprungen ros.
God fortsättning!
Ligger lite efter med läsandet.
Kram
Ditte,

så roligt att du ger dig tid att läsa blogginläggen som du inte har hunnit med tidigare.
Det är alltid trevligt att få kommentarer av dig.
God fortsättning och stor varm kram!
God fortsättning.

Julen firades i Dalarna med två decimeter nysnö och -20° Jag förstår om det är kontraster, men det är under sådana förhållanden jag vill att julen ska firas. Det blir lite mer stämningsfullt.
Stefan Karlsson,

Tack detsamma!

Det låter som en riktigt fin och stämningsfull jul! Grattis till att vädret blev som du tycker att en jul ska firas. Jag förstår dig fullständigt. Här har man inte så mycket julstämning som man har i Norden. Helt rätt!

Populära inlägg i den här bloggen

Ett oförglömligt fyrverkeri får avsluta året

Veteranbil nr. nio och tio