På fjärilslätta vingar

Vi har det bra vi!

När vi sitter ute på vår terrass så har vi den stora vackra julstjärnan nedanför oss, mot havet till, den som grannen håller oss med. Det är där fina katten Fina bor tillsammans med sin hund och sin husse. Matte och papegojan dog tidigare här i höstas, sorgligt nog. 

Julstjärnan  blir bara rödare och vackrare för varje dag som går. Som alla förstår så behöver vi inte köpa någon julstjärna själva till julen, vi har full utsyn inifrån på den stora fina skönheten och på utsidan ännu mera utsikt över allt det vackra.


    Julstjärnan är stor som ni kan se...

Vi är inte ensamma om att njuta av den. Den har besökare varje dag flera gånger om. Ett par vackra monarch-fjärilar, maskulin och feminin, håller till i den från morgon till kväll när solen lyser med få undantag. Vi har märkt att julstjärnan har blivit deras, för kommer det en tredje monarch dit så jagas den ögonblickligen bort. 


De är så vackra så man kan gå i bitar och julstjärnan tycks vara väldigt omtyckt. Julstjärnans latinska namn är euphorbia pulcherrima och är en törelväxt. Här finns den i mångas trädgårdar, troligen planterade efter julen, då de små julstjärnorna i kruka bärs ut. När de väl är utplanterade så sätter de fart att växa i den vulkaniska myllan. De kan bli flera meter höga, vilket också grannens stora fina julstjärna är. Den växer inte i vilt tillstånd här men blir förvildad allt eftersom tycks det som.



De röda  bladen som är så karakteristiska för julstjärnan är inte kronblad utan högblad. Foderbladen är gröna. Julstjärnans blommor är små och gula och sitter innanför högbladen.
 

Det är på dem, blommorna, som fjärilarna sitter, med de röda högbladen runt omkring sig som på bilden
här ovan.

 

   I  måndags ( 14.11.22) fick julstjärnan ett oväntat besök. En fjäril som är helt ny för vår del. 
   Painted Lady är namnet (på latin: Vanessa cardui)

Den håller till i Nordafrika längs åkerkanterna och så bestämmer den sig för att migrera till Storbritannien och Irland med vägen över Europa och förstås också via Madeira. 
Så skulle ju jag göra också om jag hette Vanessa cardui. Ta vägen över Madeira. 
Jag är säker på att den landar på Azorerna också, för knappast tar den
något av kryssningsfartygen till hjälp som ligger här i hamnen.
De är spännande varelser de små bevingade skönheterna. 
Förmodligen vet de om att det finns en väldigt fin julstjärna på vår gränd som de kan besöka när de ändå har vägarna förbi. Att flyga långt kräver extra energi.



Det tar inte slut det här ser det ut som. 
Mitt i allt så landade en tredje art av fjäril här hos grannen, men på en av stolparna vid julstjärnan. 
Där satt den länge och väl. Namnet är Canary Red Admiral.
Vanessa vulcania är det latinska namnet, på svenska kanarieröd amiral. Den finns på Kanarieöarna (utom på Lanzarote) och här på Madeira. 

Vi har det bra som sagt! 😊💜
Vi gillar ju verkligen allt som rör sig i naturen. 

                                                        Copyright; Karin Eklund, Funchal, Madeira

Kommentarer

LillaSyster sa…
Älskar ju fjärilar! Tack för fin fina bilder och sommarbilder ♡
LillaSyster,

härligt, så gör jag också.
Tack, sommarbilder från novembermånad här hos oss :)
BP sa…
När vi var i Funchal över jul och nyår för ett antal år sedan minns jag så väl dessa julstjärnor som inte liknar våra här hemma. Det är ju fantastiska buskar på Madeira. Älskade dom.
Har dock aldrig sett en sådan fjäril förut. Dina makron är enastående och det märks att monarchfjärilen vill vara med på din blogg. Han eller om det är hon poserar så fint. Bilderna ä ju knivskarpa! Härliga foton:-) Även de andra fjärilar är fina, men de slår inte "monarchen";-)
Gunnel sa…
Vilken julstämning det blir hos er året om. Synd att man inte kan göra likadant här hemma. plantera julstjärnan i trädgården efter jul. Så fina fjärilar den drar till sig. Ni bor i rena paradiset.
Lisbet sa…
Ja, ni har det verkligen bra! ÅÅÅÅ vilken stjärna!
Och bevingade varelser. Du är inte klok, Karin!
kram
BP,

De är fantastiska buskar och träd här. Otroliga, just den här tiden på året i all synnerhet men de smyger in julen lite nu och då dessa stjärnor, beroende på var de växer och på vilka höjder. Man kan ju inte låta bli att älska dem.
Monarch-fjärilen är stor och den är vacker. Den finns inte i Norden alls vad jag vet, har aldrig sett den där själv i alla fall. Givetvis ville den vara med. Faktum är att jag sitter mitt i flygrummet/linjen när den ena av dem ska till julstjärnan så jag får ducka många gånger...
Jag är nästan säker på att det är en hon jag har på bilderna. Tack BP!
Gunnel,

Tack och lov så är det inte det men jag förstår vad du menar. Julstjärnan blommar inte hela tiden, den kan se riktigt risig ut ett tag också men är desto vackrare nu när julen närmar sig.
Vi har det bra! :)
Lisbet,

vi har det, absolut! Hahaha, Lisbet, du är den enda som kan säga att jag inte är klok och jag älskar det! Du är ljuvlig!
Kram
Vilka fantastiska bilder du fixade på fjärilarna på julstjärnan! De kan bli väldigt stora de där buskarna, då tappar de liksom sin charm tycker jag. Men visst lyser de upp!
Anna i Portugal,

tack!
Du har rätt, "vår" julstjärna skulle behöva klippas den också men det är ju grannens uppdrag så att säga. Själva räknar de den nog som till ett bra insynsskydd a´la stort ogräs. När blomningen är över bara river de ner grenarna så där bara, rakt av och tyvärr inte med särskilt snyggt resultat. Spjälkta grenar/spretor som lyser med vita snittytor. En sekatör skulle kanske sitta bra som julklapp till fina Finas familj i år, haha.. eller om jag skulle klippa den en natt? Men innan måste jag lägga sömnmedel i alla vakthundars mat. Nu lyser julstjärnan verkligen upp och fjärilarna, finkarna och humlorna älskar den och vi med!
Ditte sa…
Verkligen en fantastisk julstjärna och jag tycker ju att de är vackrast utomhus.Fint att ni kan njuta av denna.
Hemma vill jag inte ha någon för där tycker jag bara de är trista som krukväxter. I Spanien hade grannarna en vacker variant som vi där gladdes åt.Så roligt att de trivs bra i vilt tillstånd.
Ljuvliga bilder och extra fint med fjärilarna som accentfärger.
Spännande att du också kunde fotografera en ny variant av fjäril som också ville hälsa på.
Stor eloge också att du kan namnen på fjärilarna
Varm kram!
Ditte,

ja, den är fin när den blommar och den har fortfarande en bit kvar tills den är i full blomning. Vi har ju upplevt den över ett år nu. Jag är som du, julstjärnorna får gärna stanna utomhus. Inomhus känns de rätt snart så dammiga.

Tack! Vi har köpt en bok om alla djur och insekter som finns just här, så det är lätt att uppdatera sig. Uffe råkade titta i den boken just när painted lady satte sig ner, annars vete gudarna om jag hade lagt märke till den.
Varm kram!
Karin sa…
Underbara bilder! Du är verkligen skicklig med kameran.
Och vad fint att få se julstjärnorna i sin fulla prakt. Lite annorlunda än de där små plantorna vi köper här i Sverige, någon decimeter höga.
Karin,

tack! :)
Jag vet att den här julstjärnan är 6-7 år gammal och att den var en liten julstjärna, liksom de små som vi är vana med från början. Det finns mängder av små julstjärnor i butikerna nu. Efter julen får de en ny chans att bli stora buskar och träd här. Inte som hos oss där de torkar bort eller fryser ihjäl.
Geddfish ♥ sa…
Jag älskar både fjärilar och blommor och jag njuter av dina oerhört vackra bilder! Som en saga! Och där bor du! Wow!
Trevlig onsdag och kram!
Geddfish,

Tack, ja, här bor jag! Men som du vet så är det lite annat liv på andra sidan gränden. Det finns alltid två sidor på medaljen. Vi har det bra!
Tack detsamma Gerd!
Kram
Guldkryckan sa…
Riktigt vackra julstjärnor där, jag gratulerar verkligen till detta.
De vi köper här är lite blekare, frugan har det som krav att köpa in så då får det ju bli så. ;)

Ha nu en jättefin kväll. :)
Annika sa…
Alltså JULSTJÄRNAN!! TÄNK att få se dem då!
Redan innan du skrev att du inte behöver köpa hem någon sådan tänkte jag, Karin slipper köpa hem en sådan, hon har ju det perfekta exemplaret utanför sitt hem!
WOW, inte klokt så maffigt!
Mina små som jag har i mitt fönster är verkligen ingenting. har två minijulstjärnor på soffbordet. Pyttesmå.
Men dina är ju bara woooow!!

Älskar fjärilar. Brukar ser monarkfjärilar här ibland, och painted ladies är ganska vanliga här. Men monarken slår allt, den är sååå otroligt vacker.
Nu är fjärilssäsongen över för detta året här, men inte hos dig.

Stora kramar skickar jag som alltid!!!
Paula sa…
Vilka ljuvliga fjärilar! Jag tycker fjärilarna minskat i antal hos oss, o hoppas fjärils- och insektshotellen man sätter upp kan göra någon nytta. Kul att en heter Vanessa, det heter mitt äldsta barnbarnsbarn, ett vackert namn.
Julstjärnan är vackrast där den växer vilt! Grannen köpte en i affären idag, jag minns en gång när min julstjärna som skulle kastas efter jul vägrade sluta blomma och jag blev mer och mer ilsken på den för jag kunde ju inte slänga en blommande växt, ens i maj månad!
Tack för finfina bilder/Kram
Annika,

ja, den är som allra finast just nu.
Här blir det grannens julstjärna som blommar hos oss till jul :) Lite praktisk måste man ju vara eller hur?

Monarchen är så vacker, dessutom stor. Ibland tror jag att det är en fågel som drar förbi mig när fjärilarna kommer.
Nej, här är fjärilssäsongen inte över, så länge det finns blommor så tycks de också vara här.

Stora kramar tillbaka över havet!
Paula,
fjärilarna är jättefina, jag kan bara hålla med om det. Två av de tre arter jag har i inlägget heter Vanessa, en vanessa cardui, den andra vanessa vulcani.
Vanessa är ett väldigt vackert namn.
Här växer inte julstjärnan i vilt tillstånd i den meningen att den finns här naturligt, men den har förvildat sig och förmodligen blir den en naturlig ingrediens här i naturen utanför trädgårdarna så småningom. Som det blir med det mesta här i den vulcaniska myllan.
Haha, känner igen det där med julstjärnor som inte vill sluta blomma. Jag brukade plantera ut dem över sommaren och av någon underlig anledning så glömde jag att ta in dem till hösten. Kung Bore ville ha dem, fick jag för mig.
Kram
Guldkryckan,

de är vackra just nu, tack!
Det finns säkert många olika färger att välja emellan i Sverige, jag vet ju själv att jag hade tre olika färger på den tiden jag bodde på Åland. De är vackra till jul, absolut. Sen känns de rätt dammiga efter ett tag ;)

Ha detsamma!
Tove sa…
På fjärilslätta vingar landar Monarch på Euphorbia pulcherima, feminin och maskulin, värnar sitt och jagar bort den tredje.
Vanessor landar också, en carderie och en vulcanie.
Fäster mig vid ditt "det tar inte slut ser det ut som" och om du vore en Vannessa.
Sista bilden där fjärilen har landat på stolpen; stolpens färger och fjärilens - så vackert.
En gång hade jag en julstjärna som envisades med att växa i sin kruka år efter år där i fönstret. Så fräsch och vacker med bara gröna blad. Men så började den blomma med de röda och jag gladdes. Men det var som om stjärnan föll, den dog efter bara några dagar.
Ditt inlägg är ord och bild i vingar Vanessa Karin!
Ingen tvekan, ni har det bra <3


Tove,

Tack! <3
Julstjärnor är vackra i alla skeden förutom då de blir "dammiga" och trötta. Beror säkert i första hand på ägaren ;)
Du vet väl det att många växter blommar just innan de ska dö? Inget ovanligt alls i naturen även om det inte är vanligt med julstjärnan. Men din stjärna ville ha det så. Den var nog lite Tovisk kan jag tänka mig :)
Vi har det bra, jadå! <3
Ha det bra du med Tove!
byblixtra sa…
WOW! Så stor julstjärna och roligt att den får många besök av fjärilar. Jättefina bilder på fjärilarna som får mig att längta till sommaren.
byblixtra,

Tack! Julstjärnan är som allra vackrast just nu, stor och grann och får ständigt besök av fjärilar. Jag förstår att du längtar till sommaren, har förstått att det är vinter i Norden just nu.

Populära inlägg i den här bloggen

Ett oförglömligt fyrverkeri får avsluta året

Veteranbil nr. nio och tio