Veteranbilar nr 30, 31 o 32

Det är måndag, vi har gått över till normaltid/vintertid, många firar halloween etc men här är det veteranbilar som gäller. Nästa måndag visar jag de allra sista 10-20- och 30tals bilarna jag har "på lager" och som jag tog bild av den sista helgen i juli i år då Uffe och jag besökte veteranbilsföreningens fina utställning i Jardim Quinta Magnôlia här i Funchal. 

_________________

Veteranbil nr 30


En väldigt vacker Nash från 1930 som kom till Portugal den 20 december 1930. Om jag har förstått det hela rätt så hette den första ägaren Clara da Câmara Vieira de Castro här på Madeira.
Senare såldes bilen till den nuvarande ägaren Miguel Santa Clara, som fixade bilen i ett toppenskick. 


Ursprungligen var registreringsnumret M-1183 men som ni kan se är det ändrat till MA-15-91
Nash Motors var en oberoende nordamerikanskt fabrik som grundades år 1916 och som upplöstes år 1945 genom en sammanslagning med Hudson Motor Car Company, American Motors Corporation (AMC) 

____________

Veteranbil nr 31 


Ford V8 Phaeton- MD-18-55 kom till Madeira och dess nya ägare José Goncalves i slutet av 1970-talet.
Den var då i väldigt dåligt skick, så ett omfattande arbete har lagts ner på den vackra forden från 1937.



Märkligt nog så tog jag ingen bild av skönheten från sidan om men lite bakifrån och lite på insidan.

__________________

Veteranbil nr 32



Dagens sista bil är från 1937, har registernummer MD 18-93, är en Ford V 8 de Luxe Phaeton och är superläcker eller hur? Ägaren Joâo Noronha köpte den genom en annons i specialtidningen Classic Cars i oktober år 2000. 
När bilen kom till Madeira var den i ett prekärt skick, många delar var inte i original, den var klumpigt målad för hand med pensel, färgen var inte original den heller etc. Mycket fanns att göra och mycket, ja, allt har gjorts för att få den i ursprungligt skick.
 
Joâo som är en av tre bröder Noronha, alla med ett brinnande intresse för veteranbilar ändrade allting till det bästa och det rätta.
Det är intressant att läsa om hur Joâo, steg för steg, förbättrade allting .
Många små detaljer gjordes, detaljer som var viktiga för slutresultatet. 
Bilen är på sätt och vis ett hantverk, plåtarbetet förbättrades i brödernas karosseriföretag, resten gjorde Joâo själv.

Den övre delen av bilen var placerad alltför lågt ( det måste ha varit en riktigt kul förra ägare som tog ut svängarna på fel sätt) , vilket var till hinder för att få sidorutorna placerade på rätt sätt. När bilen köptes måste föraren köra med huvudet åt ena sidan för att ens kunna köra, haha...
Ja, för att inte bli alltför långrandig, även om denna bilrestauration skulle kräva ett eget inlägg, så tog arbetet att få den i ursprungligt skick 2 år. 

Bilen har vunnit många tävlingar, Best of Show 2018, sen fick den dra iväg till Estoril för att få ett hedersomnämnande osv osv...Den har också genomfört två "Voltas à Ilhas" och några "Rampas dos Barreiros" 

Alla mina solhattar av för killar av den här digniteten! Heja, heja! Imponerande! 

Nästa gång, nästa måndag, visar jag de allra sista bilarna från utställningen. 
Hoppas ni vill hänga med då också ! Tack för titten in!


Ha en bra, glad måndag alla! 

                        Copyright: Karin Eklund, Funchal, Madeira.


Kommentarer

LillaSyster sa…
♡ Men jag vill ju inte att det ska ta slut..... Du tack för alla fantastiska bilder du tagit och allt du berättat om dr olika bilarna. Glad måndag!
LillaSyster,

en gång till, nästa måndag och sen har jag några yngre veteraner att visa också...så helt slut tar det inte men bilarna från det tidiga 1900-talet tar slut.
Tack! Glad måndag!
Guldkryckan sa…
Veteranbilar fungerar bättre för mig än halloween. :)
Fantastiskt jobbat av grabbarna där får jag ju säga, vackert slutresultat.

Ha en underbar kväll.
Tänk att det finns så många så fina och gamla bilar på lilla Madeira. Med alla trånga gator och gränder. Tack för att jag fick hänga med på utställningen och kan se fram emot ett inlägg till!
Susjos sa…
Den sista bilen är ju helt suveränt snygg och cool!
Happy Halloween, eller jag föredrar : Glad måndag!
Kram!
BP sa…
Precis som du beundrar jag också alla dessa entusiaster som med mycket kärlek och inte så lite pengar heller försöker återställa gamla pärlor till originalskick. Vilken hobby!
Min man hade en kompis som gjorde samma sak med gamla motorcyklar. Vilket tålamod det krävs för sådana arbeten.
Sedan kan jag berätta att min gamla bilverkstad här i Täby var specialiserad på reparation/underhåll av veteranbilar. Där fanns bland annat en Nash och ett antal Rolls. Det var ägaren som efter avslutad arbetsdag satte igång med sin hobby.

PS. Än en gång - visst är de amerikanska bilarna aningen större och maffigare än de europeiska varianterna?! Ungefär samma sak även 2022. DS.
Ditte sa…
Jätteroligt att följa med även denna vecka bland de gala veteranerna.
Roligt att se dem och även att läsa det du berättar om dem- Varje veteranbil blir på så sätt också en mer personlig variant.
Stort tack!
Kram
Guldkryckan,

samma sak här, hellre veteranbilar än halloween, om jag måste välja.
Här firar man Halloween men inte att det märks särskilt mycket alls, kanske för att det i år sammanfaller så starkt med Allhelgona. Idag den 1 november är det ledig Allhelgondag här.
Det är fantastiskt fint jobbat, jag kan bara hålla med om det.
Ha en fin tisdag!
Tack! :)
Anna i Portugal,

ja, det är fantastiskt detta veteranbilsintresse som de har utvecklat här. Ca 2000 veteranbilar lär det finnas med i föreningen, då inte enbart från det tidiga 1900-talet men ändå. Välbehållna, välskötta bilar.

Susjos,

den är läcker den bilen, alla bilarna förstås men jag är på samma linje i dagens inlägg, den sista bilden JA!

Tack detsamma! Nu är det redan den 1 november när jag svarar men ha det bra!
Kram!
BP,

Jag undrar om man kan göra någonting annat än att beundra dem. De är hedervärda som lyfter fram sina klenoder för att alla andra ska kunna njuta av dem och det arbete som har lagts på dem. Exakt, vilken hobby!
Det finns en avdelning/förening som pysslar med motorcyklar och med mopeder här också. Ibland har de "uppvisning" sammankomster där de kör runt här i stan. Vi ser dem när de kommer ner för backen ( här är det som sagt bara backar) i rad ofta under en lördag eller söndag. Polisen stänger av gatorna så de kan köra tryggt.
Jadå, jag kan hålla med om det BP, de amerikanska bilarna är bulligare och större än de andra varianterna. The big apple är the big apple i allting .
Ditte,

det är ju så också, att varje veteranbil har sin egen individuella historia, blir personlig på sitt sätt, också i och med all kärlek som läggs på varje liten bit på varje bil. Jag är stort imponerad över engagemanget, tiden, pengar och arbete som läggs ner på varje rullande "individ". De är så stolta över sina pärlor och det med all rätt.

Kram
wiper sa…
Vilka fina gamla bilar du visar upp. Jag njuter och hade velat vara där själv ;)

Toppen att även så så bra bakgrundsfakta om bilarna. Ser fram emot nästa inlägg ang dessa vackra bilar

Ha en härlig tisdag
Kram!
wiper,

tack! De är mycket njutbara att se på, absolut.
Jag försöker hitta så mycket bakgrundshistoria som möjligt om dem, inte alltid jag lyckas men det händer :)
Tack och tackdetsamma!
Kram!
Märtha sa…
Det verkar som att jag har måttet fullt med bilar! Har delat hus och hem med en bilgalen person i 30 år, när folk frågade hur många bilar vi har var mitt standardsvar "Det beror på hur man räknar". Han höll på med en vadslagning med en kompis angående bilar i dåligt skick, vem som klarar av att få dem i körbart skick, om den går de där tio kilometrarna hem o.s.v... Plus allt skruvande och funderande och ringande. Tack och lov lyckades han sälja de flesta innan sin bortgång. Och jag hittade bilintresserade som tog hand om alla uppslagsverk om bilar... Men visst kan man beundra ingenjörskonsten och restaureringsivern i alla fall. Åtminstone lite. Läser ändå andra inlägg med större intresse. Solen skiner här, +10,7 grader - och jag har akut innearbete.
Märtha,

det verkar så och det är ju inget som helst tvång att läsa sådant som inte är av stort intresse :) Man ska vara där man trivs allra bäst!
Förstår dock att du fick måttet fullt med bilar, för mycket kan bli för mycket. Men bra gjort ändå av din dåvarande make.
Här har vi ca 20 grader, regndis och skönt i allmänhet.
Ha det gott med det akuta innearbetet!
Jag bakar som omväxling :)
Annika sa…
Ja nu var det bilparad igen.
TÄNK så många veteranbilar det finns på din ö!
Kan inte var helt lätt att ratta dem uppför branta höjder och trånga gator.
Coola är de iaf.
Skulle vilja åka i en, undrar hur det känns? Jag menar när man är van vid dagens comfort. HIHI!
Kramar från mig till dig på din ö!!
Annika,

vänta till nästa måndag, då jag avslutar detta tema här på min blogg. Då ska du få se på bil! :) Det finns väldigt många fina äldre bilar här, senast idag när vi var ute och vandrade kom en lite yngre variant men likväl en veteran i form av en jättefin liten Porsche. Hade inte kameran med...:)
Kramar till dig med från min ö!

Populära inlägg i den här bloggen

Ett oförglömligt fyrverkeri får avsluta året

Veteranbil nr. nio och tio