Jag är ingen halloweenare

Jag (vi) firar inte Halloween annat än att det någon gång kan hända att jag dekorerar med vackra pumpor. Det kanske jag gör i år också, beroende på om jag hittar de där goda vackra pumporna. Pumpasoppa är gott! 

Men visst har det hänt, tack vare barnbarnen, att mormor har tagit ut svängarna lite extra. Vad gör man inte för dem ? Eller kanske mera rättare sagt, de plockade fram lekfullheten ur mig; jag blev det där barnet på nytt som jag egentligen alltid har varit, fortfarande är och som jag trivs med att vara. 

Nu är barnbarnen långt borta, både vuxna och inte vuxna men jag minns roliga stunder i halloweentider tillsammans med dem.




Så roligt vi hade, så fina minnen vi har av de där dagarna, småhyssen, skratten, godisätandet, nagelförlängningarna, bakandet och spökandet.
   
   Jag tror att jag ska köpa några pumpor i alla fall och dekorera med på terrassen. 
   Sen kan vi ju äta upp dem, Uffe och jag.



Egentligen så behövs det inte så mycket mera än att vi går ut och vandrar lite grann i vår omgivning för att få lite halloweenkänsla. 
Vi hittar titt som tätt ställen där det tycks bo "spöken" på. 
Tankarna till familjen Addams dök upp som av en tillfällighet här om dagen. 
Minns ni dem?  💀😈😉😼

Copyright: Karin Eklund, Funchal, Madeira

Kommentarer

Firar inte heller Halloween. Pumpor äter vi ju mycket av eftersom jag skördat så många. En ny favorit är att ugnsrostade tillsammans med kikärtor, blir otroligt gott till ex grillat. Klar jag minns familjen Addams. Särskilt Lurch: "you rang". :)
" You rang", javisst ja, haha...det var en kul serie.
Tack för tipset Anna, det låter gott, gott!
Lena i Wales sa…
Jag är heller ingen Halloweenfirare, gillar det inte alls. Fast pumpasoppa är gott, det gillar jag.
Ha det bra!
Lena i Wales,

Pumpasoppa är gott, pumpa är gott på så många olika sätt.
Ha det bra du med! :)
hade amerikanska kollegor, flera trevliga fester :)
Hanneles bokparadis,

det tvivlar jag inte alls på. :) Jag har förstått att Halloween är stort i USA och numera i Norden också förstås. Halloween firas även här allt mera.
Annika sa…
Vi skriver lite på samma tema idag, du och jag.
Du vet att jag en gång var The Queen of Halloween (HIHI!!) och satsade sååå stort på den dagen. Numera har jag inget barn hemma, men gillar Halloween än idag. Har dock tonat ner pyntet mycket!
SÖT är going strong och ligger på trappan. Har tre stora pumpor som jag ska karva på söndag (dagen innan Hween) och en del små som är till prydnad bara.
Gillar Hween mkt, men tror att man kanske måste bo här för att lära sig älska den och ffa fira den på rätt sätt, dag, regler mm.
Ja du vet, du har ju läst om det hos mig.
Förtår att du saknar Halloween med barnbanen på Pettas. DET var ju det perfekta ställer för buset!!

Pumpor kan du ha hela hösten, ända fram till julpyntet ska fram.
OCH ja, pumpasoppa är gott!
Håller med.

KRAMAR över halva Atlanten!!
Annika,

ja, jag märkte det när jag var in till dig! :)
Jadå, The Queen of Halloween, det är inte så länge sedan ens men så är det, när barnen flyger ut så ändrar livet.
SÖT är ju världsberömd vid det här laget och du såg kanske att barnbarnen också hade en söt men lite mindre och fortfarande vid "liv".
Pumpor blir det helt säkert här bara jag hittar den jag vill ha. Troligen lägger de fram dem nu lagom till helgen, gissar jag.

Kramar från ett regnigt Madeira !
Guldkryckan sa…
Halloween är ju till för kidzen, blir ju roligare att fira det dem.
Är inte mycket för det själv men ungarna på skolan pysslar mycket inför halloween, åtminstone de upp till årskurs 6.

På måndag ska det väl firas antar jag, tur ungarna har höstlov. ;)

Ha en fin kväll.
BP sa…
Du liknar min bästis Yvonne. Hon har alltid "lekt" med pumpor sedan hennes söner var små. Men hon har precis som du barnasinnet i behåll och skapar olika "figurer" varje år. Den ena sonen är utflugen sedan många år och den yngre är över 20 han med. Men traditionen sitter i. Hoppas hon mejlar ett foto som hon brukar göra så att jag kan visa på bloggen. Ser fram emot din utsmyckning:-)
Ditte sa…
Nej, tack - säger jag. Inget för mig.
Men har upplevt Halloween i USA några gånger och det var riktigt trevligt och roligt. Men i Sverige? Aldrig.Vet inte, snarare förstår inte, vad det är att fira.
Men hos barnbarnen har det blivit lite i deras och deras föräldrars regi.
Härligt med fina minnen från dessa dagar med barnbarnen, roliga upplevelser och alla fina figurer.
Blir säkert bra med några pumpor på terrassen-
Här blir det fina ljuslyktor och just ljus är viktig.
Ler när du skriver familjen Addams. Visst såg jag gärna dem. Och långt innan Sverige tog till sig Halloween.
kram
Ditte,

jag är helt säker på att folk tycker om att fira Halloween, jag har inte någonting emot den helgen alls men för egen del så har det aldrig känts viktigt att göra någonting som inte känns helt rätt för mig personligen. Men jag hade roligt tillsammans med barnbarnen och deras glädje och förväntningar på spöken, godis osv.
Ljus och ljuslyktor är fint att ha och att tända i mörkret, blir bara mysigt då.
Ja, familjen Addams kom långt innan Halloween kom till Norden/Skandinavien.
Kram
och mina barn har amerikanska kusiner i Lund, till hälften. Jag har aldrig förstått svenskars negativa attityd till halloween... inte förstått skillnaden att tigga godis till påsk?!? Som finne i Finland hade vi inte den seden, men mina barn i Göteborg har tiggt påskgodis här... men vi hade en finsk pojke som granne, han fick inte lov att följa med kompisarna och TIGGA...
LillaSyster sa…
Inget vi firar heller. Gillar bäst butternutpumpa - det kanske jag ska laga imorgon.... Vi får se. Nu jobba några timmar till.
Guldkryckan,

ja, fast ursprunget är ju lite annorlunda men jag tror att det passar utmärkt att fira Halloween med just barnen. Så upplever jag det också.
Aha, så bra att de har höstlov samtidigt!

Ha det fint du med!
BP,

:). Jag gillar att leka, försöker fixa till både det ena och det andra även annars.
Hoppas hon sänder dig ett foto så vi andra också får ta del av hennes kreativitet.
Hanneles bokparadis,

Jag kommer ihåg när Halloween kom till Åland samt det smått upproriska som uppstod. Jag gissar att det negativa tyckandet kom in i bilden eftersom man firade Halloween samma helg som man firade Alla Helgon. Det skar sig helt enkelt. Givetvis. På den tiden verkar man inte ha haft vetskap om att Halloween alltid är den 31 oktober utan man firade den samtidigt med Alla Helgon, även om Alla Helgon var ett helt annat datum.
Nu vet man bättre, många firar Halloween, har roligt och styr ut sig på bästa sätt.
När jag var barn tiggde man inte godis till påsk men när jag var ca 20 år var jag på fastlandet, i Pargas, då jag första gången såg en påskgumma som man sade, som stod vid dörren och ville ha godis. Så jag har lärt mig den seden på fastlandet men troligen var det enbart i finlandssvenska trakter. De finska barnen som var mina kamrater och grannar som barn/ungdom hade inte den traditionen däremot.
Mina barnbarn i Sverige har däremot gått från dörr till dörr och tiggt godis vid påsk.
Det är intressant det här, jag minns att när vi sopade ut julen i min barndom så var aldrig de finska barnen med. Men det kan ha haft helt andra orsaker. De hade det inte helt lätt på Åland på den tiden, de som var finnar. Som barn förstod jag inte alls varför. I min familj hade vi ingen skillnad men det fanns en viss rasism, absolut. Det går inte att smyga undan.
Men det är en annan historia. :)
LillaSyster,
butternutpumpan är väldigt god.
Imorgon är vi bortbjudna på middag och det kan faktiskt bli en pumpasoppa då. Jag vet från tidigare att värdinnan gillar att bjuda på sådan.
Gunnel sa…
Visst minns jag familjen Adams. jag tittade alltid på den serien. Nu när Rasmus är vuxen och inga av de andra barnbarnen finns i närheten firar jag inte Halloween alls. Men jag saknar faktiskt att kul och busigt Rasmus och jag gjorde tillsammans.
Gunnel,

Familjen Addams var kul.
Du är som jag är. Barnbarnen fick mig med på sina roligheter, vi fixade och hade oss men nu när de är i Sverige och vi är här så...
Veiken sa…
Halloween är ett stort BIG NO NO i vår familj. Varken barn eller barnbarn firar, så roligheter får vi fixa på annat sätt! Irland kunde behållit sin Halloween på sin ö så hade resten av världen sluppit! USA går ju all in, men det kom ju många irländare dit när det begav sig.
Pumpasoppa är ok, men inget jag längtar efter!
Sköt om er i Halloweentider!
Karin sa…
En ovanligt barnvänlig helg, Halloween! Och inga dyra eller krångliga maträtter att laga. Jag var (som många andra) rätt avogt inställd när halloweenfirandet smög sig in i landet för några årtionden sedan, men sedan har barnbarnen fått mig att tänka om. Så mycket kreativitet som utvecklas med pumpakarvande, spökgirlanger och spindelvävstillverkning! Det är bara att hänga med och ha kul. Att släppa ut dem på stan för Trick-or-treat-raider är väl mera tveksamt, men lite bus eller godis i den egna trappuppgången funkar ju bra. Men vi håller isär Halloween och allhelgonahelgen, så gott det går, almanacksmässigt.

Apropå familjen Addams brukade min bror anse att jag är Wednesday upp i dagen!
Veiken,

Det är ju så bra att vi kan göra som vi vill allihopa i vår del av världen. Vi hänger med eller så gör vi någonting helt annat. Vi har inte heller firat Halloween annat än med barnbarnen och faktum är att vi har haft väldigt roligt men det är ju inte det som Halloween egentligen handlar om. Pumpasoppan blandas med lök och tomater, chili etc...:)
Tack detsamma! Ha det gott !
Karin

så gick det för min del också. Det är roligt att fixa till både det ena och det andra tillsammans med barnbarnen men också för egen del. Jag kom på mig själv igår när vi var ute på stan att jag tittade extra mycket efter vackra pumpor men nada...inte ännu.
Din bror hade så rätt Wednesday, snudd på pricken lika är ni!
wiper sa…
Jag firar inte heller Halloween annat än en gång då min väninna och hennes dotter och barnbarn var till oss i Vaggeryd. Jag har ändå samlat på mig lite detaljbilder jag sett på våra promenader

Du har ju sparat på dig jättehäftiga bilder från Halloween. Det såg verkligen spöklikt ut på husbilderna. Jag har bott i 3 hus som spökat och det var ingen höjdare ;)

Ha en härlig dag
kram
Wiper-Malin,

ibland så händer det trots allt verkar det som att vi firar Halloween på något sätt i alla fall. Men vi är överens, det är inte något vi gör bara när det blir så :)
Här finns flera Halloweenhus, jag kan lova dig det!
Det finns förstås snälla spöken också och då är det inte så farligt att bo tillsammans med ett dem.;)
Ha en härlig dag du med! Här regnar det ordentligt.
Kram
Paula sa…
Det behövs barnsliga barn eller vuxna för att roas av Halloween. Jag vet att en gård några km härifrån har spökvandring ikväll och det är väldigt välordnat. Hoppas många barnfamiljer med barn i lakan eller annan utstyrsel åker dit. När jag var barn fanns inget dylikt så det är liksom ingen tradition som sitter i ryggmärgen direkt. Exet och jag spökade ut oss en gång och åkte till barnbarnen men dom tyckte vi var läskiga och vägrade komma fram!
Paula,

Barn behövs i alla åldrar. Att vara barn som vuxen visar bara att man är vuxen.
Det låter kul med spökvandringen.
Inte fanns det någonting sådant för min del heller när jag var barn. Då hade inte USA så stort inflytande som det har i dessa dagar. Traditionen kommer egentligen från Irland, förstås.
Haha, så ni skrämdes, måste skratta nu! Så det kan gå!

Populära inlägg i den här bloggen

Ett oförglömligt fyrverkeri får avsluta året

Veteranbil nr. nio och tio