Nu tömmer jag de sista flyttlådorna ....


Äntligen blir lådorna tömda och kläderna får flytta in i den nya garderoben som blev beställd redan i oktober-21. Vi har tillgång till en finsnickare som heter Dinarte och som fixar till skåp och lådor åt oss enligt måttbeställning. Han har flera medhjälpare i sitt lilla företag och eftersom kvaliteten är bra så får de mera jobb hela tiden. Han har redan inrett vårt kök så vi vet att killen/killarna kan. 

Vår lägenhet är liten, bara 74 kvm ( i jämförelse med de 300 kvm vi hade när vi bodde på Åland).  Den är inte "skräddarsydd" på något sätt, utan ombyggd och påbyggd någon gång efter den första begynnelsen på 50-talet. Eller kanske det är just det som är skräddarsytt?  Här tar man vara på utrymmen på sitt särskilda sätt som faktiskt har givit oss glada skratt. Vi gillade lägenheten och planlösningen redan första gången vi var här och tittade oss omkring, så pass att vi bestämde oss på stående fot. Sen dess har förstås oerhört mycket hänt. Lägenheten är totalrenoverad nu trots att vi inte tänkte så från början men mera man river i gamla saker mera får man riva och bra är det, har det visat sig vara.

Vi står på vår terass och ser på när Dinarte och hans medarbetare lastar av skåpen som ska till oss..

Igår kom garderoben till sovrummet och bänkarna till matrummet, samt spjälor till en äldre träsoffa med två stolar. Bakbordet var inte riktigt färdigt ännu men är på kommande. Vi insåg rätt tidigt att vi vill ha vår egen stil på vårt liv här. Viktigt för oss är också att understöda det lokala hantverket.

Så Ikea-tanken föll bort rätt så snart då vi började planera lägenheten. Ikea finns inte här på ön men i Lissabon, så folk/nordbor brukar gå samman och beställa hem (per Internet) vad de vill ha därifrån. Sen kommer det när det kan komma, då företagen på det portugisiska fastlandet har fått sina containers fyllda och fartygslogistiken fungerar som den ska.  Det kan ta länge, det kan gå fort, beroende på omständigheterna. I år har många fått vänta på både det ena och det andra lite längre tid beroende på vädret och till viss mån även av pandemin. Fartygen har nått fram men har haft svårt att "hoppa i land med sin Kalle" på grund av orkanvindar och liknande, så de har fått söka sig ut på havet igen där de har haft lite lä ( om man nu kan ha det på Atlanten ?) och väntat in lugnare väder innan de har kunnat gå till Canical, staden där dessa fartyg tar i land.  Förvisso går det många flyg hit varje dag men även de har fått ta sig tillbaka till Lissabon eller andra öar i vår närhet, när vindarna har varit alltför hårda. Flygen transporterar endast människor och post; det är lastfartyg som gäller när det handlar om större saker och om levande boskap. 

Dinarte i monteringstagen

Äntligen har vi en garderob.

Vi har en mycket god kontakt och förmedlare i Catarina Andrén-Ferreira, ursprungligen från "Ack Värmeland du sköna". Catarina har bott på Madeira i drygt trettio år, hon hittade sin kärlek här och på den vägen är det. Vete gudarna om det hade gått lika bra för oss om inte hon hade funnits här.  Jag är säker på att vi hade fått göra oerhört många onödiga kullerbyttor med dyrköpta erfarenheter, innan allt hade suttit på plats och mycket längre tid skulle det ha tagit. Catarina har varit och är fortfarande vårt stabila ankare fastän snart får hon ledigt från oss, kanske inte helt ledigt men betydligt mycket mera ledigt än under det senaste året. Vi har verkligen gjort en resa tillsammans som heter duga. Hon har  "givit" oss Dinarte men också flera andra väldigt bra hantverkare förutom massor av annat nyttigt att veta som jag säkert kommer att berätta om någon gång längre fram. 

Stolarna och soffan har fått nya spjälor och ska fått nya överdrag över de sittdynor som hör till. Jadå, vi ror igång oss varje morgon 😉 i vårt s.k. uterum.


















Det roliga med hantverkarna här är att de gärna ger en språkkurs samtidigt när de väl är på gång. De vill ju att man ska bli portugis när man ändå har landat här på deras ö.  De flesta kan inte engelska men i varje företag finns alltid någon yngre person som har läst engelska i skolan och får agera språkrör för oss andra. Nu vet jag att kvast/borste heter vasora och sopskyffel, pá de lixo. Det fick jag lära mig igår då hantverkarna ville sopa upp efter sig. Varje dag lär vi oss något nytt. Någon egentlig språkkurs har vi inte givit oss tid att gå på ännu men det kommer helt säkert längre fram när vi har landat ordentligt i den vulkaniska myllan.

Under tiden lär vi oss av folket. En av våra vänner säger att hon lär sig portugisiska av sin städerska och jag å min sida som städar själv brukar få lite språkvett itutat i mig av sopgubbarna när de tömmer tunnan varje vecka (egentligen två gånger i veckan, men så mycket sopor blir det inte av oss två) . 

Ha det gott alla, här fortsätter vi vårt vardagsliv i vårt nya hemland. 

Copyright: Karin Eklund, Funchal/Madeira  

Kommentarer

Så trevligt att se hur det går för er . Min massör funderade idag (berättade om er flytt då det skedde) dom kommer att komma dit den 18 .4 och bli där i 2 veckor . Dom kommer dit varje år . (uppehåll i 2 år nu )
Bra att ni har någon att vända er till ,vore nog trevligt att komma dit i blommornas paradis !
Nette Cecilia,

tack! :) Klok massör du har som kommer hit. Nu just är vädret inte det allra bästa men när de kommer hit blir det säkert mera vårlikt/sommarlikt .
Hoppas att du/ni kan komma hit till den gröna ön i Atlanten någon gång ni också.
Susjos sa…
Men jösses! Har ni flyttat från Åland till Madeira, så fantastiskt spännande!
SÅ kul att du " hörde av dej" på min blogg! Wow vilket äventyr!
Ha det fortsatt gott!!!
Kram
Ditte sa…
Tack, Karin för att du låter oss läsare följa med på resan och flytten. Så spännande och så annorlunda. Men visst är det gott att anlita lokala hantverkare och det på många sätt. Er lägenhet blir klar bit för bit.
Spännande att senare få se planlösningen och er lägenhet. Gläds så med er.
Skönt nu med garderoben och era skåp på plats.
Och att bo på en ö är ju skillnad mot att bo på fastlandet. Himla tur att ni har den vanan.
Många tankar till er från oss som följer ert nya liv med spänning och stort intresse.
Kram
Oj äntligen får jag höra hur ni har det. Det känns så spännande att få följa ert liv där. Var ju en gång till Madeira och denna ö är ju helt fantastisk sedd från turistögon, därav så spännande att höra hur det är att leva där. Kan tänka att ni har skön värme. Här är fortfarande snö,snö,snö och dimma, dis så inget trevligt väder. Önskar er allt gott där borta.
Susjos,

ja, så har vi gjort och nu har vi bott här sedan den 14 september-21.
Vi sålde allt vi hade på Åland och drog iväg.
Ha detsamma du med!
Kram
Ditte,

Vår lägenhet är snart helt och hållet "på plats". Nu återstår att hänga upp tavlor och att dekorera och sådant som är roligt.

Du har så rätt, det är en himla tur att vi har vanan av att bo på en ö med allt vad det innebär. Vi förstår att det kan bli som det blir när vädret ställer till det.

Många tankar till er också från oss båda
Kram
Hantverkarglädje,

ja, nu blir det från den här horisonten som jag kommer att berätta om vårt liv. Ön är fantastisk för att inte prata om människorna. Det är givetvis annorlunda nu än att vara turist. På många sätt.
Vi har plusgrader varje dag, ända upp över 20 grader men märkligt nog så känns det kallt många gånger när solen inte visar sig. Luftfuktigheten är hög och nordanvinden har dragit på. På topparna har det snöat och det känns ända ner i stan. Men snart blir det vår på riktigt här också med allt vad det innebär.
Önskar er detsamma!
BP sa…
Vilket äventyr ni har gett är in på. Det är ju liiiite skillnad mellan Åland och Madeira om man säger så. Å att ha ett hus med café och utställningar och sedan bo i lägenhet är ju inte direkt samma sak. Önskar er all lycka i världen. Ni tog ett väldigt modigt beslut. Å språket - med teckenspråk kommer man rätt så långt har jag märkt;-)
BP,

En liiiten skillnad är det, helt rätt :)
Allt har sin tid, ett stort hus med all den rörelse vi höll där gör att det är skönt att ha det lite mindre nu. Ibland förundrar jag mig över att det går så fort att städa nu. Är det redan klart? frågar jag mig själv. ;)
Teckenspråket är ett roligt språk, bara tänk dig hur det ser ut när man försöker visa hur en hålstans och en stiftapparat ser ut med kroppen som hjälp. Många småhysteriska skratt har uppstått nu och då men också förenande. Tråkigt blir det aldrig.
Tack BP! Allt gott till dig med!
Musikanta sa…
Det är nog bra att ni tog det här beslutet nu och inte senare. Då hade ni inte orkat. Det är ju inte bara en psykisk förändring av ert liv utan även en fysisk. Med tanke på allt ni måste ombesörja med flytt och annat. Bra också att ni har någon att vända er till och som vet hur allt fungerar på ön. Jag kan rekommendera Duolinguo som språkinlärning. Jag övar dagligen min franska och lär mig nya saker hela tiden. Framför allt talspråksord och meningar som inte fanns i något av den litteraturen som jag läste på universitet :-).
Ingrid som önskar er båda en skön helg. Här snöar det...
Musikanta,

du har helt rätt och vi visste att det var nu det skulle göras. Nu eller aldrig, tänkte vi. Duolinguo har vi rekommenderats av flera personer och det är inte omöjligt att vi börjar studera den vägen. Tack för rådet!
Tack detsamma till dig och Kenth! Här har det snöat på topparna. :)
Anki sa…
Såå roligt att få ta del av hur ni har det och hur ni får livet att fungera på er ö. Vet ju att ni brukade semestra där, men blev ändå förvånad när ni vågade ta steget! Heja er!
Gunnel sa…
Jag ser fram emot att få följa vad som försiggår hos er. Det är lite spännande med ett liv i ett annat land. Det öär så mycket som blir annorlunda, men efter ett tag verkar det nog hemtamt. Så bra att ni har någon att vända er till när det behövs hjälp. Det är en stor fördel att ha kontakt med bra hantverkare, det tycker vi med, nu när inte Göran kan klara allt som tidigare. Ha det så bra.
Ama de casa sa…
Skönt att ni börjar komma i ordning ordentligt nu. Vår lägenhet är också liten, cirka 55 kvm. Jag trodde vi skulle behöva köpa en större när vi flyttade ned på heltid, men det behövdes inte alls. Det är skönt att ha en liten lägenhet som bara är att stänga och låsa när man ska resa iväg nånstans (när man nu kan göra det igen...). Att det är litet är bra när man ska städa också ;-) Sen har vi ett stort, stängt garage i källaren på huset som är perfekt för förvaring av både bilen och grejer.

Ha det fortsatt gott!
Anki,

jag är glad för att du tycker det! :)
Ja, här har vi varit sedan år 2007. Från första året två veckor i taget, sedan längre fram efter 2016 då Uffe fick stroke, blev det längre perioder. I fjol var vi här 4 månader och nu är vi här på "riktigt".
På något sätt så visste vi att det var här vi skulle vara när vi väl hade pensionerat oss och lagt ner Pettas. Nu gick det lite snabbare än beräknat, vi tänkte oss två år till med Pettas men så kom pandemin och så fann vi vår lägenhet. Bara över en dag, så där bara...och nu är vi här.
Livet har på något sätt visat vägen, vi har bara följt det som känns helt rätt.
Tack Anki!
Gunnel,

Tack för att du vill följa oss på vägen! :)
Det är mycket som händer varje dag, här blir aldrig något riktigt tråkigt. Vi känner oss lite grann som barn på nytt och upplever att vi har framtiden för oss. Vi vet ju att den inte kan bli hur lång som helst med tanke på åldern, men vi känner så och njuter i fulla drag. Det var en nödvändighet att ta sig hit för Uffes del redan tidigare och nu bor vi här. Bäst så, det blev jobbigt att vara på två ställen varje år, jobbigt att lämna huset i Geta tomt osv.
Vi är mycket tacksamma för att vi hittade "vårt" ankare i Catarina och hennes fina familj.
Ha det så bra du med!
Ama de casa,

Ja, det är verkligen skönt och även om det har gått fort för oss i jämförelse med många andra vi känner som har flyttat hit så känns det bra att börja landa ordentligt. Snart är allt klappat och klart.

Man klarar sig så bra på mindre yta när man väl har en sådan. Två personer behöver inte så mycket när det kommer till kritan. Vi har ju dessutom en terass på 32 kvm och ett pyttelitet förråd under lägenheten, som är bra att ha till sådant som inte får rum i lägenheten.
Jag minns att ni har ett utrymme som ni kan förvara bilen och annat i, samt spela boule och lite annat kul. :)

Ha det fortsatt gott ni också !
malin sa…
Vad skönt att det börjar hända nåt och ni får möbler och kläder på rätt plats. För oss är 74 kvm mycket för vi har 67 kvm men ni är ju van med större så jag förstår att det känns mycket mindre. Skönt att ni är nöjda med lägenheten för sånt är viktigt för trivseln. Så skönt att få flytta in i en helrenoverad lägenhet. Vilka snygga garderober med dragdörrar. Det tar ju inte lika mycket plats. Förstår att ni är tacksamma mot Catarina. Jag har i flera år drömt om att åka till Madeira så jag väntar bara på att Svenska Spel skall höra av sig ;) ;)

Vad fina och annorlunda stolarna ser ut och så kul att kunna reparera upp dom. Härligt med bra hantverkare. När ni nu bor där permanent så kommer du/ni nog att lära er lite mer av språket. Synd att inte alla pratar engelska.

Här har vi haft snöstorm i natt men nu blåser det inte lika mycket men det snöar igen och ser ut som julafton.

Ha en fin helg i paradiset
kram från Malin
Malin,

ja, vi sade det åt sig själva alldeles nyss. Nu börjar det likna något, nu är snart allting på plats. I och för sig så har det inte tagit lång tid, endast ett år med paus emellan sedan renoveringarna satte igång, så vi klagar inte. Men det är skönt att känna att hemkänslan infinner sig, att man får bort flyttlådor och liknande, lägger den delen bakom sig.
Vi valde lägenheten själva för att vi kände att den var rätt. Annars skulle det nog inte ha blivit ett köp överhuvudtaget.
Hoppas att Svenska Spel hör av sig snart, snart! Jag håller tummarna för er del!
Stolarna och soffan har vi köpt begagnade här på Madeira. En äldre dam, antagligen i min ålder ;) har haft dem i drygt 20 år, och ville förnya sitt möblemang. Det är väldigt dyrt med trävaror här överlag, så alla är måna om allt som finns i trä. Varje liten träbit tas tillvara. Inget kastas...
Ha en skön julafton i april! Förstår att ni har vinterväder igen.

Ha detsamma i ert paradis!
Kram
Karin
Annika sa…
Ja, nu börjar det likna något.
Så härligt med helt nyrenoverat och fixat ändå.
Så viktigt att flytta in där det känns helt rätt för en själv. Man känner det ju så fort man kommer över tröskeln, jaaa här vill jag BO!!
Bra med all hjälp ni fått. Sådant är ju ovärdeligt.
Ha en riktigt fin fixarhelg nu.

Kramar!
Annika,

ja, nu börjar det här kännas som ett hem.
Precis den känslan hade vi när vi kom in i lägenheten, då rejält övermöblerad och rätt så sliten, men känslan var så rätt, så vi bestämde oss på direkten. Chockade de andra runt omkring oss men det blev rätt, så himla rätt.
Ha det fint du med!

Kramar!
Karin sa…
Underbart med en människa som skänker bort hantverkare – det är guld värt, var man än befinner sig i världen!

Spännande att få en glimt av ert nya öliv. Ser fram mot mera!
Paula Merio sa…
Vilken tur att har har en trygg värmländska att hålla i handen när det behövs, ja bildligt talat! Och så ror ni varje morgon? Vore det inte en bra idé att skaffa ett riktigt flytetyg så ni samtidigt kunde höra vågskvalp och få lite sol på näsan? Min pappa ansåg att roddmaskinen var den bästa konditionshöjaren så när han gick i pension från brandkåren köpte han sig en egen.
Att inte ha förvaring och garderober det går ju inte. 76 kvadrat låter som lyx för mig som bor på 46, men jag har ju vant mig nu vid skokartongstorleken. Det är så himla kul att få följa ert nya liv, det riktigt pirrar i magen!
Kram från pörtet
Karin,

ja, säg inte annat. Hantverkare, bra sådana, växer inte på träd. Utan Catarina vete gudarna hur det skulle ha gått. Vi är helnöjda.

Det kommer mera, lita på det!
Paula,

Det känns tryggt att ha Catarina att hålla i handen. Vi är så glada över henne.
Ja, nog vore det fint att ha en liten roddbåt som vi kunde kajka ut med på stora Atlanten men båtplatserna är jättedyra så det får räcka med den här roddbåten för vår del. Men vi har utsikt över havet och båtarna, så helt oävet är det inte.
Ytan räcker mycket bra för oss två. :)
Tack Paula för att du följer med oss på den här livsresan.
Kram till pörtet från gränden
Märtha sa…
Underbart att du är tillbaka! Roligt att läsa om äventyret framtiden! Hälsningar i massor till er båda härifrån - det har varit ordförandebyte i trädgårdsföreningen idag, dvs ordförandeskapet flyttade till min sida av köksbordet. För ett år. Inte mer. Tänk om jag kunde få till stånd en resa till "er holme" efter att den här odlingssäsongen är slut! Chili- och tomatplantor växer, men snön ligger i drivor... Om 7 - 8 månader - hur ser det ut i världen då? Träffade tre ukrainska flickor, systrar, som bott i Borgå i två veckor idag... Ha det gott, göm dig i garderoben!
Märtha,

underbart att få ett livstecken även från ditt håll! :)
Grattis till ordförandeskapet på din sida av köksbordet, på osäker tid? Kanske?
Ja, nog vore det roligt om det kunde bli en resa till vår holme i havet. Du kanske fixar det? Hoppas på det gör vi på holmen.
Ja, hur ser världen ut i höst, mot julen till? Stora frågor som förhoppningsvis får positiva svar.
Ska bara plocka bort hyllorna innan jag gömmer mig i garderoben. Tack för tipset Märtha.
Många hälsningar från oss till er båda också!

Populära inlägg i den här bloggen

Ett oförglömligt fyrverkeri får avsluta året

Veteranbil nr. nio och tio