Glad Påsk! /Feliz Páscoa!

Jag vet inte särskilt mycket om hur man firar påsk på Madeira, trots att det är den andra påsken vi befinner oss här. I år som heltidsboende.  Under pandemiåren -20 och -21 höll många kyrkor stängt under påskhelgen; men de stora mataffärerna som Continente och Pingo Doce hade öppet, så nu  också i år både under Långfredagen och Påskdagen.  Pandemin finns här fortfarande men liksom i övriga världen har allt stabiliserat sig och alla är inte helt vettskrämda längre. Allt har öppnat upp igen och folk vågar umgås på ett annat lite mer befriat sätt än tidigare.  Vaccinationerna har gjort sitt.

En sorts Protea,  det finns många olika sorter

Jag minns att jag var förundrad för ett år sedan.  Jag pratade om att vi måste handla tillräckligt mycket mat inför påsken, för sen stänger mataffärerna . Men döm om min förvåning att det inte alls var särskilt mycket stängt och alla såg ut som om det var precis som vilken vardag som helst. Jag kände mig snudd på lurad på konfekten för jag ville så gärna se hur folket firar sin påsk här. Många går förstås till kyrkan, de som är religiösa eller gör det för att man ska göra det, ev. biktar sig och sen går man på krogen eller på familjefest.

Påsken har fått en annan betydelse här också, den står för familjeattraktioner och extra roliga aktiviteter under skolbarnens veckolånga påsklov. De stora släktträffarna  inträffar under påskhelgen, ungefär som under julen. I affärerna är köerna långa med folk som står med vagnar fyllda av allsköns läckerheter. Nu när ljuset har återkommit och våren visar sina nya lindblomsgröna skor så är folk ute tillsammans och grillar. Det är vårlig fest helt enkelt efter en lång tid av blåst och regnväder.

Igår gick vi till Mercado dos Lavradores en liten bit härifrån för att se på chokladutställningen de hade på övre våningen. Allt var förstås till salu och många köpte också en hel del under tiden vi var där. Det var trångt om saligheten men jag lyckades fånga några läckerheter på bild. Jag tycker att den som vill veta mera om Mercadon ska klicka på länken. Där finns hur mycket som helst att titta på. 

Kuckeliku

Jag medger att vi är lite grann tråkiga för vi gick därifrån utan att ha handlat någonting alls. Vi gick vidare till Pingo Doce istället för att köpa vita bönor. Kan ni tänka er, när det finns godis? Jodå, vi köpte lite till, bl.a ett par bullar till eftermiddagskaffet som vi konstigt nog kunde äta hemma på terrassen utan att bli störda av maskinerna på andra sidan gränden. De var på lunch. Solen sken och det var hur härligt som helst. Sen kom en granne på spontanbesök.  

Allt är tillverkat i choklad

Kungsprotea

Kungsprotea med Strelitzia, mycket vanliga här på ön

Mera Protea, det lär finnas ca 150 olika sorter av Protea, som ursprungligen kommer från Sydafrika


Den här skönheten lär höra till nåldynesläktet inom familjen Protea


Alla dessa vackra proteor fanns på nedre plan i Mercado dos Lavradores.     

Glad Påsk/ Feliz Páscoa! önskas Er alla, alla! 

 Copyright: Karin Eklund, Funchal/Madeira

Kommentarer

Karin sa…
Underbara färgsprakande blommor! Och all denna choklad!! Är det någon slags påsk-späkning du håller på med när du köper vita bönor i stället för choklad, undrade jag oroligt. Tills jag såg att det i alla fall blev ett par bullar till kaffet!

Glad påsk till er båda!
Annika sa…
Blomorna är så vackra att det inte är KLOKT! SÅÅÅ fina!
Älskar färgerna.

Så chokladigt, undrar om den chokladen är god? Du borde köpt en liten hare eller ngt, hehe.
Tycker ofta sånt där ser så vackert ut, men sen smakar det inte alls så bra som man tror.

Ja, där ser man, inte mkt stängt hos er heller i påsk. Som här, typ.

NU skickar jag stora kramar österut över halva den stora Atlanten, och där ska de hamna hos dig!

GLAD PÅSK!!
Annika sa…
Ummm ... ja ... det ska ju stå blommorna ... :-0 ;-)
Susjos sa…
Vilka spännande blommor! Kul med spännande choklad-dekorationer, skulle inte ha köpt något heller, inte min kopp av te. Men fint att titta på!
Glad Påsk önskar jag er i ert nya härliga hem på Madeira, där jag aldrig varit!
Kram
BP sa…
Absolut älskar blommorna! Betydligt vackrare än våra obligatoriska påskliljor;-)
I Spanien firas hu den Stilla Veckan med otaliga processionen både dag- och kvällstid. Portugal är ju också ett så kallat katolsk land, så min gissning är att där också finns processioner.
Så poppis ni är som nyinflyttade! Helt underbart! Å korgen med de fina äggen - vilken dekoration! Tror inte att jag skulle vilja smaka dom. Alldeles för synd att förstöra konstverken;-)
Härliga bilder ,glad påsk till er!
Ditte sa…
Påsken är spanjorernas största högtid, betydligt mer firad än julen. Processioner varje kväll från Palmsöndagen till annandag påsk. Och verkligen en familjehögtid.
Trodde också idag att det skulle vara stängt nu i butikerna i morgon och kanske söndag. Men nej då! Dock begränsade öppettider.
Roligt att följa med er på chokladutställning men jag hade nog inte heller köpt något.
Så vackra blommor i olika arrangemang. Tror inte alls jag kände till Protea tidigare. Men nu vet jag i alla fall att den finns.
Skönt med en stund på balkongen utan oljud.
Passar på att önska dig och Uffe en riktigt fin påsk
Kramar från oss.


Karin,

de är underbara, nästan overkliga på något sätt. De växer högre upp i bergen, nere i Funchal trivs de inte alls.
Det är nog lite grann en späkning, fasta eller vad man vill kalla det. Haha, nej, så är det förstås inte, men det blev inte någon choklad till så höga priser som prislapparna visade. Bullarna kompenserade och det rejält. Fyllda av vaniljkräm som de älskar här.


Glad påsk till dig från oss båda!
Annika,

"Blomorna" ;) är makalöst vackra. De växer uppe i bergen, trivs inte här nere i Funchal.
Jag blev inte alls sugen på något av allt det chokladiga, inte ens Uffe. Förstår inte men så är det. Men jag tror nog att den är god chokladen, det finns hantverkschoklad här i stan och den smakar snudd på en bit av himlen. Men den är dyyyr. Vita bönor är mycket billigare, haha...

Vi ska göra stan under påsken bara för att kolla upp hur allt fungerar. Men mycket till påskhelg är det nog inte, verkar det som. Tror att det är de som är religiösa och kyrkliga som firar påsken mera på allvar. Vi andra har mest bara roligt ;)



NU kom de stora kramar fram över halva den stora Atlanten! Sänder mina tillbaka över havet, så var beredd att ta emot när de dimper ner hos dig!

GLAD PÅSK!!
Susjos,

de är särskilda och spännande, vackra och mycket hållbara.
Det kanske är där skon klämmer även hos mig. Från att ha varit en chokladälskare vill jag inte ha särskilt mycket choklad alls längre. Mättad förmodar jag? :)
Men precis som du skriver; fint att titta på! Tänkte också på att eventuellt hitta en gå-bortpresent, men det blev annat nyttigt istället.
Glad Påsk ! Tack Susjos, mitt i allt så dimper du ner här?
Kram
BP,
man kan inte annat än älska proteorna. Vi fick en stor bukett av den gula varianten idag. Grannfrun ovanpå kom med dem + röda flamingos och vita kallor. Fantastisk bukett + mandeldragéer. Tradition här har jag förstått.. Känner mig bortskämd i övermått.

Jag gissar att det är detsamma här bland de kyrkliga. Ska ta oss ut på stan imorgon för att se vad som händer runt katedralen en bit härifrån. Är nyfiken och vill veta.

Korgen med de fina äggen ligger det mycket arbete bakom. Skulle nog göra detsamma som du. Låta bli att smaka.

Nette Cecilia,

tack! :)
Tack detsamma!
Ditte,

Så är det nog här också tror jag. Julen här pågår i veckor så påsken slår inte den högtiden, helt säkert men allt är mycket uppbyggt runt turismen här. Även påsken. Men jag är säker på att det är processioner i kyrkorna och mässor. Ska försöka ta reda på lite mera :)
Bankerna stängde kl. 13 idag, men de övriga butikerna höll öppet som vanligt. Däremot blir det lugnt på andra sidan gränden, blev lugnt redan vid 16-tiden. Nu har vi helg vi också och kan sitta ute utan öronproppar .

Protean är väldigt vacker och mycket hållbar i vas. Den växer på höjden här, nere i stan vill den inte vara annat än i vas.

Vi önskar dig och Bosse en riktigt fin påsk
Kramar från oss.
Paula Merio sa…
Vilka exotiska maffiga underbara blomster! De hade lika gärna kunnat komma från Afrika, så speciella är de! Påskfirandet ja, här i lilla sundborn är kyrkan viktig och jag ser många affischer varje månad över allt som anordnas i kyrkan. Fick tidigt frågan om jag kunde sjunga (?) tills jag förstod att de ville värva till kyrkokören...
Jag är inte troende men besöker gärna kyrkorummet.Ju äldre jag blir desto svårare har jag att förstå dem som förlitar sig på Gud i alla lägen...
Men, nu skulle jag förstås önska er en skön och mysig påskhelg, bakverken ser helt ljuvliga ut, och vilket äventyr ni är med om när ni byter hemland huxflux (eller kanske inte..)!
Paula,

de är exotiska och de härstammar från Sydafrika och Zimbwave, så din känsla är helt rätt. Men de växer här uppe på höjderna. Kungsprotean i alla fall och någon annan sort också; det har jag sett med egna ögon många gånger. Sen är jag inte helt säker på att alla sorter växer här. Vi har inte långt till Afrika flygvägen och växthus finns det också.
Kyrkokörerna är på hugget; känner igen det där från Åland också.
Det är likadant för min del vad gäller det religiösa men det händer att jag går in i någon kyrka ibland bara för att betrakta och för att förundras. Jag respekterar alla som verkligen tror och kan tro, men själv får jag inte ihop det fastän jag har försökt i stort sätt genom hela livet.
Tack Paula, vi önskar dig och dina pälsklingar detsamma, ha det skönt och mysigt. Det blev rätt så huxflux, ja. Men såna är vi, har vi konstaterat. :) Huxfluxare.
Alla blommor på Madeira tar ju luften ur en, vi var där på vintern och även då var det så mycket som blommade. Dina bilder får mig att längta dit igen. Men vi njuter av vår egen trädgård just nu och att hitta rätt blomster som trivs i vårt torra ökenklimat på sommaren. Otroligt vackra chokladskapelser, känns mer som konstverk än godis :)

Önskar dig en härlig påsk!
Ama de casa sa…
Vilka härliga blommor men framförallt vilka godsaker! Att byta ut godis mot vita bönor är inget val som jag skulle ha gjort. Haha!

Här är påsken den största högtiden och det går dagliga processioner genom stan kors och tvärs - dom flesta på kvällstid. Jag har undvikit att gå och kolla på dom för det samlas verkligen många människor och det blir jättemycket trängsel. Det är jag inte redo för än, trots att jag är fullvaccinerad.

Ha en fortsatt Glad Påsk!
Anna i Portugal,

ja, så rätt beskrivet. Man tappar andan nästan hela tiden även om jag upplever att jag har blivit lite grann hemmablind mot hur jag var den allra första tiden här. Vi har varit här sedan år 2007 men då som turister och så höll vi på ända fram till ifjol då vi köpte vår lägenhet och stannade här på "riktigt" med allt vad det innebär (residensia, utente och nif)
Jag förstår att ni njuter av er egen trädgård, den är ju fin har jag sett på dina bilder. Man lär sig hela tiden någonting om vad som trivs och växer bäst, så även här fastän vi inte har någonting som liknar öken annat än på Sao Laurenco-udden. Men vi njuter av vår egen trädgård just nu och att Det mesta i chokladväg var stort och konstnärligt skapat. Kanske en av orsakerna till att chokladköp inte blev av. Vem vill förstöra? :)

Önskar dig detsamma!
Ama de casa,

de är härliga blommorna och visst är godsakerna det också.
Vi är lite småtråkiga, vita bönor istället för choklad. Helknäppa kanske? :)
Vi bor lite grann på sidan om händelserna, så vi ska gå till händelserna, om vi hittar dem idag, bara för att se vad som är på gång. Idag är inte många kryssningsfartyg i hamnen och då passar vi på. Imorgon blir det full rulle igen med fartyg och då väller det folk iland och vi drar iväg på annat håll. Vi är också försiktiga med tanke på pandemin. Vi är också boostade till max, men likväl så ska man ju vara försiktig.


Ha en fortsatt Glad Påsk ni också!
wiper sa…
Det var en ovanlig bomma denna proatera. Jag tycker den är snygg och intressant. Härligt att allt börjar öppna upp nu och en del butiker kommer tillbaka har jag sett

Påsken är mer som en familjefest numera där man träffas, äter och umgås. Godsaken ser fantastisk ut så man vill bara ta en tugga av den ;). Vilken läcker påsktårta. Den fina korgen med choklad såg också frestande ut. Härligt att ni har en terass att sitta och njuta på. Underbara bilder på blommorna. Hade önskat att dom haft såna hos oss också. Dom är så häftiga

Glad Påsk
Kram från Malin



Wiper-Malin,

Protean med alla sina familjemedlemmar börjar ta över i världen. Tror nog att den finns i välsorterade blomsteraffärer även i Sverige.

Påsken har blivit en familjefest först och främst.Absolut.
Glad påsk !
Kram

Populära inlägg i den här bloggen

Ett oförglömligt fyrverkeri får avsluta året

Öronbedövande