onsdag 6 juni 2018

Det kan bli hur kul som helst


Så tänkte jag igår och sådde alla gamla frön som har sparats i några år utan att komma i jord.
Jag har skjutit upp det till nästa år och till nästa år och nu blev det tydligen rätt nästa år, i år.
Nu ligger alla frön om varandra i fyrklöverlandet, nedmyllade och bevattnade.
Och jag har en fullständigt tom frölåda inför kommande tider. Rent bord!

Jag samlar förstås egna frön i ganska stora mängder men nu är allt utrensat och nya friska vindar
väntar inför kommande tider.
En viss spänning känner jag också, för tänk om alla frön jag sådde i går gror och kommer upp?!
Risken är förstås minimal, frön har sina bäst före datum.
Nå, den som lever får se.


   I övrigt så blommar allting på en och samma gång p.g.a. den brådskande sommaren som vi har haft.
   Nu har vi vanligt juniväder, precis så där som det brukar vara.
   Kallt, blåsigt och mulet.
   På sätt och vis så är det bra med en liten andhämtning för allt i naturen,
   också för oss människor.
   Maj månads väder var varm ljuvlig sommar, bara att tacka och ta emot.
   Jag njöt fullt ut!


   Rhododendron blommar för fullt. Bilden tog jag igår kväll när solen sken...


    Midsommarrosen blommar. Till midsommar finns knappt några blommor alls. Tror jag.
    Då får vi blomma själva så gott vi kan tillsammans med nypotatis och andra läckerheter.
  

    Det är underbart vackert just nu, så det är bara att leva i nuet och njuta fullt ut så gott man kan.
    I morgon är tanken att jag ska tvätta fönster, så bered er på regn gott folk!

    Copyright: Karin Eklund, Pettas ekologiska

14 kommentarer:

em sa...

Ni ligger några några steg före oss på din ö - mina pionknoppar är inte mycket större än spelkulor.
Jag har gjort en liknande frörensning - men i mikroformat eftersom jag inte haft öppen jord att så alla frön som ligger och skräpar här. Men barnbarnsbarn till krassefrön du skickade för några år sedan finns i en stor kruka och visar sina framfötter (frambla'n). Så varje gång jag går ut genom köksdörren tänker jag på dig.
Margaretha

Pettas sa...

Det är lite skillnad på knopparna här. Pionen på bilden växer i lä och i bördig jord, så jag tror att den är rätt tidig av sig i jämförelse med andra pioner. Jag har också pioner i knoppstadiet. Härligt Margaretha, med barnbarnsbarnen. Hälsa från mig och tack för att du tänker på mig varje gång! :)

Gunnel sa...

Mina rhododendron är överblommade sen en tid. Pionen däremot är fin nu. Det ska bli riktigt spännande och se vad som dyker upp i ditt hullerombullerland. Jag ser att jag måste komplettera med en del perenner som har torkat bort helt. Du får gärna putsa många fönster ....och länge. Ha det gott.

Pettas sa...

Så snabbt det går, man hinner inte med riktigt. Jag känner att jag vill hålla kvar allt lite längre än vad som går.
Ja, det ska bli spännande, blommor av olika slag, pumpor och gurka. Vad som helst kan hända. Mitt i allt så har vi ett djungelland, om det vill sig. Men Big-Ann ser nog till att lite grann försvinner innan det hinner gro.
Jag har många fönster att putsa, minst 8 x 6 rutor = 48 rutor. Sen har jag ännu mera men med dem väntar jag tills vi behöver regn längre fram ;) . Ha detsamma bästa du!

Ditte sa...

Vilken ljuvlig "header". Verkligen vacker! Vad roligt att du sått de frön du hade. Och givetvis kommer en hel del av dem att vilja se dagens ljus. Spännande dock att se vilka och var de dyker upp.
Så vackert det blommar hos dig! Jag kan här bara njuta av mina pelargoner som är nyinköpta- Men de är vackra. I Spanien finns det lite mer. Men är man inte hemma så mycket så är det ingen idé med blommor på en balkong i söderläge. Det krävs vatten och att man flyttar växterna till viss ev. skugga.
Lycka till med fönstren. Här blir det inget regn imorgon, inte enligt prognosen. Hoppas den håller för jag ska då hålla i vår bokklubb som i morgon ska vandra på Söder och jag är ansvarig för vandring och picknick. Trevligt ska det bli.

Anne-Marie sa...

Så många fina blommor ni har nu.
Saknar överflödet av blommor som jag var van vid i Sverige. Här är det litet mera sparsmakat.
Och kul med fröer som du sår och samlar på.
Det är spännande när man sår och sedan kan följa från en späd planta till fullväxt blomma eller grönsak.
Ha det bra bland växterna Karin! :)

Pettas sa...

Tack Ditte! Kvällssolen sken så vackert på "headern" mot husväggen. Ibland blir det lyckat bara av sig självt.
Ja, jag brukar göra så här när det behöver rensas ut. Nu fanns det väldigt många frön, många gåvor också, som jag bara inte har fått i jorden tidigare. Det har varit för mycket av dem, helt enkelt. Nu ska jag bli mera restriktiv och försöka hålla ordning. Bäst är att säga försöka ;). De är spännande att få se om några av dem gror. Då kan det bli ett trevligt blomland, med någon gurka som smyger sig in. Vi får se.
Jag förstår väl att du inte kan ha så mycket blommor på en söderbalkong och i all synnerhet när ni har sommarstugan så långt söderut som ni har. Allt ska skötas. Jag har givit bort mängder av pelargoner och andra växter, just på grund av att vi reser bort under vårvintern. Det går bra ändå och jag använder mycket örter i krukorna istället för blommor nu. Vi äter upp dem helt enkelt. :)
Ja, tack, här skiner solen från en nästan blå himmel. I natt har det varit frost på många ställen. Vi klarade oss med + 1,6-3.6 beroende på ställen i trädgården. Så allt måste täckas innan sängdags. För säkerhets skull. Järnnätterna är här.
Ha en fin vandring och picknick i dag på Söder. Skulle gärna vara med på ett hörn.

Pettas sa...

Ja, vi har vackra perenner, även om rätt många dog i vårvintras. Den här tiden är den mest ymniga vad gäller blomning, tror jag.
Det ska bli roligt att se vad som kommer upp av alla frön jag har sått. Kanske jag får ägna mig åt omplantering också mitt i allt.
Ha det bra du med Anne-Marie vid foten av berget!

Anki sa...

Spännande att se vad som kommer att gro!
Härliga bilder på det som blommar hos dig just nu ... här finns snart inga blommor kvar - värmen och torkan har gjort att det mesta snart är överblommat. Ett par dagar med lite skönare väder blev det, men nu ska visst värmen komma tillbaka - tyvärr inget regn i sikte.
Ha det gott Karin!

Pettas sa...

Ja, det är spännande, Hoppas bara att jag känner igen till exempel lungrot och liknande rariteter bland andra ogräs som dyker upp samtidigt. Om de gror vill säga. :) Spännande är det.
Här kommer det mesta att vara överblommat också lagom till midsommar, men med den värme som har varit så kan man inte vänta sig annat. Nu mulnar det betänkligt, jag är i fönstertvättartagen, få se om jag ska lyckas få ihop lite regn till natten. Imorgon får solen gärna skina igen när vi firar vår Självstyrelse. Men inget regn har utlovats dock. Ha det gott du med Anki!

Annika sa...

Ha! Vilket kul land det kan bli. En rosenskära jämte en kålrot, lite så ;-)
KUL ide!! GILLAR!!
Pionerna har sen länge blommat över här, men jag älskar dem!! SÅ vackra. Nu har hag en köpt bukett pioner på bordet som jag tittar på. Älskar dem.
Kanske inte så underligt att er högsommarvärme tog en paus ett tag. Den kommer säkert tillbaka.
Ha en fortsatt fin torsdag

Pettas sa...

Ja, det kan bli precis vad som helst det här! Mitt i allt så slingrar sig en gurka rakt i famnen på någon av våra gäster ;) som sitter vid Fyrklöverlandet. Vilda boliner gäller.
Luktpionen, den enda som finns kvar, de andra blev bortförda till skogs av en trädgårdsfirma som var hit och grävde bort rötter i fyrklöverlandet när vi var borta, står fortfarande i knopp så det finns hopp om skönhet längre fram här ännu. Det är bra att högsommaren tar paus, alla mår bra av det. Ha det gott Annika!

Paula sa...

Hej, vad heter den första fina bollblomman på bild? Tycker den är så läcker, tror det är samma som min granne har fast de är ljust lila? Vi har lika äckelvarmt här igen, 28 grader idag, och hundarna flämtar o låter tungorna hänga, skulle göra likadant om jag visste att det hjälpte! Kram

Pettas sa...

Hej Paula!
Den heter jättelök. Den är väldigt läcker och blev planterad som lök för många år sedan, Nu har den blivit många och också frösått sig till andra land. Och jag är glad förstås. Här har vi inte haft lika varmt som ni har, bara 18 grader ungefär...kanske lite mera ett tag. Jag tror faktiskt att det hjälper att hänga med tungan ;) försöka duger. <3