lördag 19 maj 2018

I trådarna


Jag antar att jag har lite grann i trådarna, som tar bilder av alla möjliga och omöjliga elinstallationer på de ställen som vi besöker.
När jag "rensade" ut bilder från resan i Spanien i feb-mars
hittade jag de här bilderna. Det hjälper inte, men jag är fascinerad, de fångar ögat och fastnar på kameralinsen, alla dessa märkliga elfnurror.


 
Dessutom vet jag var jag har tagit dem också, skrattretande nog. Som om jag inte kunde samla på mig andra vackrare vyer ? Ovanstående bilder är från El Palo, öster om Malaga . Jag vet precis i vilka gathörn el-konsten-installationen hänger. Lågt hängande. Det fanns ställen där jag var glad att jag är så kort som jag är. Uffe levde farligare när ledningarna ibland nuddade hans hårtoppar.
Risken finns att de kan vara direkt strömförande, att någon inte har tänkt till före...Det var vi med om här hemma hos oss under vår renovering och uppbyggnad av caféet för flera år sedan.  Den unga ny-utexaminerade elinstallatören som fanns här var livsfarlig för oss alla.
Då såg det nästan likadant ut hos oss som på bilderna.
Förutom att vi hittade elgrejer överallt där de inte skulle vara, i högar på golvet i olika rum. Ritningar som försvann någonstans i alla högar osv.
Men vi höll god  min och försökte ta det på ett bra sätt så gott vi kunde.
En byggarbetsplats är vad den är och alla försökte städa upp efter el-killen på bästa sätt.
Men den dagen när de andra byggjobbarna kom på plats och fick elstötar från ledningar
som hängde ovanför dem från taket,  så de föll omkull på golvet,
brann proppen på el-mellanchefen.
Det gick hett till, han bara sprakade. Luften var minst sagt elektrifierad just då. Eldfängd.

Den lugnaste, raraste människa man kan tänka sig fick kortslutning och brann nästan upp av sin egen hetta, förmodligen också av återhållen frustration.  Enligt högsta el-chefen för elföretaget,  skulle den unga elkillen få vara kvar, vilket slutade med att mellanchefen som var ansvarig, sade upp sig på direkten och började jobba på annat ställe. Han kunde inte ta ansvar för eventuella andra stötar, förståeligt nog. Så vi andra levde livsfarligt ett tag till, ända tills vi anlitade en annan elfirma som gjorde om det mesta av det redan gjorda. De bara skakade på sina huvuden...
Gör om gör bättre gällde och nu är allting bara bra.

 

El är inte att leka med.....
De flesta installatörer
kan sitt jobb, tack och lov.

Nu långt efteråt skrattar vi
åt allt som hände då, för mycket var så felkopplat så det är svårt att förstå
att den unga elinstallatören överhuvudtaget hade lyckats få sin examen.  
 
   Att möta lysrörslampan i ögonhöjd i lagret var också en upplevelse. Den hängde i elkablar rakt ner
   från sin plats i taket.
   Jag hade kunnat använda den som en hylla för något om jag hade velat. 
   Men det ville jag förstås inte

   Nå, jag ska inte sätta mera tid på det som hände då. 
   Åren har gått och den då unga killen har säkert fått erfarenhet tillräckligt för att kunna genomföra
   elinstallationer av det säkrare slaget. Alla är vi barn i början men med el kan man inte leka...


    Den ovanstående bilden är från Calle Larios i Malaga. En konstfull installation eller hur? 
    Jag studerade installationen  när Uffe var inne i tobaksaffären och köpte bussbiljetter.
   
    Snip, snap, snut nu tar el-inlägget slut!Headern till det här inlägget föreställer en isolator  som jag såg på Caminito del Rey, dit jag återkommer längre fram.

    Copyright: Karin Eklund, Pettas ekologiska

16 kommentarer:

Ditte sa...

Dessa eldragningar i Spanien är magnifika. Rena konstverken. Och de brukar fungera. Gör precis som du och tittar gärna efter eldragningar och elledningar utomlands. Imponerande. Och jag ler också- Och att de brukar fungera.
Men de jag skådat i Kina är ofta än mer kretaiva- Och de fungerar också oftast.Trots kreativiteten.
Tack för ett gott skratt och mycket kreativitet som du fångat här. Härliga bilder!

Pettas sa...

Ja, så är det ju Ditte!
Det är bara roligt att titta på alla eldragningar. Ibland fattar man inte att vi bor i samma EU, för här skulle ingen godkänna någonting liknande. Många leenden har det blivit, för le måste man, ibland skratta högt.
Tack för titten in! :) Ha en fin söndag!

Gunnel sa...

Det låter onekligen skrattretande det du berättar, men egentligen är det så man sätter skrattet i halsen. Tänk så mycket hemskheter som kunde ha hänt. Jag såg ett TV-program för en tid sedan om just lågt hängande elkablar. Tror det var från ett flyktingläger nånstans i utlandet. Man ska verkligen ha respekt för el. Ha en fin söndag.

Karin sa...

Jag förstår din fascination! Även mina bildmappar är fulla av elledningshärvor där en del ser ut som om man slevat upp svart spagetti lite slarvigt och hängt allt över en stolpe. Bilder från Spaniens olika delar och öar, från Östafrika och från Brasilien. Frågan är om det inte är vi som är avvikare med vår sparsmakade elledningskultur!

Men vilket drama med er klantelektriker. Jag förstår så väl mellanchefens ilska, för en elstöt är inte kul att råka ut för. Jag klantade mig rejält en gång när jag drog om ledningen till en metallampa som var jordad. Tre olika färger på tåtarna i ledningen att ta ställning till. Hmmm... tänkte jag, svart måste ju vara jord-tåten, allt annat verkar ju dumt. Det var alltså inte svart och jag hade fixat mig en riktig dödsfälla. Dessutom stod jag barfota på ett stengolv när jag höll i lampan och satte i kontakten. Tur att säkringarna rök omedelbums!

Pettas sa...

Efteråt skrattar man då allt har gått bra, men just när det händer blir är man bara livrädd, för tänk om ....
Jag minns det programmet, det dog flera i veckan där på grund av den verkligt överhängande elfaran. Grymt och obegripligt. Ha detsamma Gunnel!

Pettas sa...

Man kan ju inte annat än bli fascinerad av alla elhärvor och installationer man får se. Vi gömmer undan allting...och visst är det vi som är avvikande, absolut.

Jag hade inte lika god tur som du hade, då dina säkringar rök. Jag fick elstöt en gång på ett café som jag jobbade på en sommar. Under kassa-apparaten som hade blivit borttagen, hade man lämnat kablarna kvar. Ingen visste att de fortfarande var strömförande. Jag hade mina bilnycklar på hyllan just under och när jag tog tag i dem så råkade jag "fastna" i det strömförande. Jag låstes fast och kunde inte ens släppa nycklarna, föll bakåt och tänkte att nu dör jag, men tack vare kroppstyngden så löste sig allt. Det gjorde rejält ont, mycket ont-ont, ända upp till axeln, men då föll jag...tack och lov. Dottern som jobbade med mig i caféet kom för att hjälpa mig och jag hann tänka att ta inte i mig för då dör vi båda två. Till all lycka gick det bra. Vaktmästaren på stället var likblek när han insåg fadäsen och vad som kunde ha hänt.Kablarna togs bort med omedelbar verkan. Dottern tröstade mig, där jag låg raklång på golvet, att det är nog bra med en liten elchock ibland mamma. Jag kunde inte annat än skratta. Det gick ju bra! El är inte att leka med.

Lena i Wales sa...

Ja du, alla dessa elledningar i Spanien. Har reagerat många gånger och har också flera foton av det. Elen verkar vara precis som landet i övrigt, allt går på en höft, vilket jag gillar. Sverige kan ofta för mig vara alltför perfekt. Allt ska vara prefekt och därmed också tråkigare.
Ha en skön söndag!

Pettas sa...

Det finns en charm i det hela, jag håller med. Huvudsaken är att det inte finns risker med dragningarna, att de inte är strömförande. Liknande kan man se i många andra länder också. Det är nog som Karin här ovan skriver, att det är vi som är avvikande :)

Taina sa...

Hahahahaha! Jag tror jag dör vilket roligt inlägg! Här skulle jag kunna ta liknande bilder för det här med el i USA är långt ifrån standardiserat! Jonas hängde precis upp en ny lampa och det är ett företag i självt. Här finns det ingen färdig kronkontakt att stoppa in i. Och vi ska inte tala om all ovanjord elledningar som orsakar strömavbrott med jämna mellanrum. Ha en fortsatt fin söndag!

Pettas sa...

Uffe tittade misstänkt på mig när jag lade ut bilderna. Han funderade hur det egentligen var ställt med hustrun tror jag ;). Visst är ju bilderna roliga. Man kan roa sig på så många sätt och det här är ett. Eldragningar! Tack och lov så börjar allt flera ovan jord- bli underjord-ledningar här. För inte så många år sedan så hade vi långa elavbrott när höststormarna tog till för talman o självstyrelse. Ha detsamma Taina!

Lisbet sa...

Nemen! Du hittar nog allt möjligt att fota :)
Någon sorts konst är det nog då jag tittar med det ögat.
Eller konstigheter, hehe.
Ha så bra!
kram

Paula sa...

Hej, jag har enorm respekt för el, sladdar, dosor och allt därtill. Kan bero på alla skräckhistorier man hörde från pappa som var brandman...Skulle aldrig låta någon joxa med några egna dragningar, oavsett vilka fnurror på tråden som blir. Förstår mycket väl ditt fotograferingsintresse för el-ände-s-el-ände
Ny header igen, gjord i glas, funktion, ingen aning! Kan det ha något med el-ändet att göra även det?
Kram från pörtet

Pettas sa...

Ja, jag fattar det knappt själv! :)
Konstigt är det i alla fall, roligt konstigt!
Detsamma önskas dig Lisbet! <3

Pettas sa...

Min pappa var också brandman, så förmodligen har både du och jag fått en viss respekt för el just därför. Mycket hände p.g.a. kortslutningar vad gäller det el-emntära ;) (nu fick jag till det ). Haha, el-ände-s-el-ände.
Bilden på headern visar en el-mojäng, en isolator. Ja, det har med el-ändet att göra. Jag ska senare ta dig med på en vandring där jag hittade den...Kram till pörtet!

Anki sa...

Visst är det konstigt att det kan fungera ... ibland verkligen skrämmande elinstallationer - men väldigt fascinerande att plåta! ;)

Pettas sa...

Fascinerande att bara titta på och att ta bild av. Obegripligt är att man kan ha sådana härvor av kablar lite hur som helst.