måndag 21 maj 2018

I denna ljuva sommartid

Ängsbräsma

    Egentligen behövs inte några ord alls i det här inlägget.
    Jag visar ett litet axplock på de ljuvligheter som finns i vår närmaste omgivning just nu.

Krikonblom mot en lidervägg

Vildapel som fått besök

Ett fullkomligt, nästan öronbedövande surr. Varje blomma ska besökas och besökarna är många

Skogsstjärnan lyser

Mängder av krikonblom

Häggblom

Knölbräcka

Päronblom

Syrenen blommar. I år finns det  inget mellan hägg och syren. Nu är allt på en och samma gång.

Liljekonvalje

          Nu är naturen som allra vackrast, så vacker så den är obeskrivlig.
          Nu är det njuttider          Headerbild: Adam och Eva, växten med två olika färger.
   
         Copyright; Karin Eklund, Pettas ekologiska


18 kommentarer:

Lisbet sa...

Vilka fina axplock! Doften känns ända hit!
kram

Ditte sa...

Tack för denna verkligt ljuva ålädska sommartid. Så vackert! Nej, tiden mellan hägg och syrén verkade försvinna och allt kom på en gång.
Här har jag nu försökt memorera flera blommor som jag inte vare sig kände igen eller kunde namnet på. Tror jag lärt mig/memorerat tre nya nu i kväll. Knölbräcka kunde jag inte, inte heller krikonblom eller ängsbräsma.
Tack för att du delar med dig.

Pettas sa...

Så fint Lisbet! Det var liksom meningen att doften skulle bära till många olika platser i världen :) kram

Pettas sa...

Knölbräcka kallas också mandelblomma. Krikon är en underart till plommon, är taggig och plommonen, frukterna, blir mycket mindre än vanliga plommon, vanlig i åländska trädgårdar och finns också allmänt i förvildat tillstånd. Ängsbräsman är väldigt vanlig här där det finns lite fukt i skog och mark. Tack Ditte!

Gunnel sa...

Underbara blommor. Det var många som jag inte kände till och har sett tidigare. Mycket vackert!

Pettas sa...

Ja, de är underbara, ljuvliga. Den här tiden går inte av för hackor precis. Nu är det bara att försöka njuta fullt ut så mycket man förmår.

Annika sa...

SÅÅÅ fint. Ja er allra vackraste tid är nu. SÅÅÅ många blomster. Ljuvligt.
Vet att ni har varmt också, och att det bara ska fortsätta.
Ljuvliga dofter hos dig nu. Mmmm ....

Pettas sa...

Ja, det är fint nu. Det här ska vi leva på länge, länge och börja längta efter igen när november är här. Vi har högsommar nu, ungefär, fastän det finns vår kvar att slå ut ännu. :)

Paula sa...

Tack snälla du för artbestämning av mina blommor i bloggen. Lite roligt att man har olika namn här o i Finland på en del växter, som blomriset som här kallas rosling, men när jag googlade på rosling så fick jag bara upp han som bar efternamnet och som nyligen gick hädan...
Har du alltid varit så duktig i botanik eller har kunskapstörsten kommit med åren? Jag kan väldigt lite och det lilla jag kan glömmer jag under vintern. Egentligen är det inte jätteviktigt, jag kan njuta av dem ändå, men jag försöker utmana mitt minne med namnen på människor jag mött och med växter jag sett. Bara för att...
Tänk vilken maj månad vi fått njuta av i år! Varm kram från pörtet

Anki sa...

Underbara bilder från en fantastisk tid i naturen just nu! Man kan nästan inte se sig mätt på allt vackert! Knölbräcka = mandelblom hos mig :)

Pettas sa...

Ja, det är nästan märkligt att namnen är så olika. Även i svampriket är det så. Du ska googla på det latinska namnet, då får du upp rätt rosling och inte Hans Rosling :). Fast han är värd att läsa om han också.
Jag har alltid varit intresserad av botanik..vet inte varför, för hemma i barndomshemmet visste man inte någon större skillnad på växter. Och givetvis så blir man törstigare med åren. Uffe är både marinbiolog och botanist så det ligger rätt nära till hands att vi båda står med rumporna upp i varje tuva vi går förbi. Vi vandrar för övrigt gärna i dikena längs vägen . Nördar.
Underbara dagar har vi nu ! Kram till pörtet och hoppas att du inte haltar så mycket längre!

Pettas sa...

Ja, nu är allting underbart vackert och klorofylligt :)
Här säger vi också mandelblom eller mandelblomma. Det är inte så många som använder knölbräcka. Hos mig har det namnet fastnat för att det är så knöligt. Mandelblom är mycket vackrare.

Anne-Marie sa...

Visst är det som vackrast just nu.
Minns promenader i skogen i Sollentuna när koltrasten sjöng och det var skir grönska och vackra vilda blommor.
Såg att någon kommenterat om det som jag också kallar mandelblomma. De växte i överflöd i trädgården i Enebyberg.
Ha det gott bland alla blommor. :)

Pettas sa...

Den allra ljuvligaste tiden är just nu och förhoppningsvis ett litet tag till...lupiner, pioner och vallmo står fortfarande i knopp. (tidigt). Mandelblomma kallas knölbräckan här också. Kärt barn har många namn som det heter. Vi har rätt mycket av den på vår tomt där det är lite torrare. Ha detsamma Anne-Marie!

Gunnel sa...

Det står att du lagt in ett nytt inlägg, men jag kan inte få fram det. Nu ska jag ut i solen och kanta gräsmattan, men jag går in då och då och kollar.

Pettas sa...

I misstag tryckte jag ut ett kommande icke färdigt inlägg som jag återtog. Ska skriva det klart först :) Jag gissar att det är det som spökar. Har märkt samma sak hos andra ibland. Men snart kommer inlägget, senare mot kvällen till.
Njut av solskenet när du kantar gräsmattan! :)

Taina sa...

Ja, nu är det verkligen njutetider! Här blommar det också fullt men jag är inte lika bra på att namnge all blommor tyvärr. Men de är fina och luktar oftast gott. Ja, om inte skinkfan varit i närheten. För de har tyvärr sprungit runt en del i vår trädgård. Grrrr.
Ha en fin torsdag!

Pettas sa...

Haha, vad är skinkfan? Väggöga vet jag nu men det här var nytt. Vildsvin? Ha detsamma Taina!