tisdag 9 januari 2018

Jag känner ingen stress

Amaryllisarna har blivit snittblommor

    Lite grann i förbi farten plockar jag bort julen. När jag är på väg upp mot vinden, där 
    julsakerna bor under lågsäsong, så tar jag någonting med mig. Jag har inte bråttom
    att få julen på plats i ett huj heller, så varför ha bråttom att få undan den? 
    Det viktiga för min del är att hänga upp adventsstjärnan i köksfönstret till första advent. 
    Sen fyller jag på  sakta mak under hela adventstiden. Än tänds en stjärna här och än tänds 
    en stjärna där. Ungefär..och så gör jag när julen är över. Än släcks en stjärna här och en där...    I år fick jag hjälp att få ändan ur vagnen.
    När stormen drog fram över Åland natten mot måndagen
    sopade den rent på trappan. Ut med julen nu!!
    Enriskvistarna med stjärnor och ängel fick sig en rejäl luftfärd innan de landade
    längre ner i trädgården.
    Nej, jag lade ingenting tillbaka på sin plats, julen får vara avslutad på trappan så när som
    dörrkransen som får hänga med någon vecka till.
   

    Julgranen på insidan har blivit avklädd under dagarna tre.
    Fåglar, kulor, ljus, änglar och så vidare har nu lagts i lådor och ligger där de ska ligga till
    nästa jul.


                  Granen, som visade sig ha nya skott får  "leva" vidare ett tag till (innan eldbegängelsen)
                  i stora grytan tillsammans med tallriset som också har klätts av.
                  Jag kände mig nästan som en mörderska som slängde ut någon
                  som vill leva. Förlåt, förlåt...
                  Utebelysningen är puts väck den också. I ordets rätta bemärkelse.
                  Den är på väg  till återvinningen.
                  Nästa jul ska enen Tvåbarr vid trappan få bli utejulgran.

                 

Kalt ser det sannerligen
ut nu på trappan...
och kommer att så få göra ett tag till.

Först när påsken gör sig påmind
händer det saker i dekorationssyfte

Nu vill jag ha trappan ren för att
ha lättare att sopa bort eventuell snö
som faller.


            Nu återstår adventsstakar och -stjärnor att njuta av. Vilket vi gör. Det är skönt
            med stämningsfull belysning i mörkret, även om januarihimmeln bjuder till
            så det står härliga till , både morgon och kväll.
            Lite till ska vi suga på julkaramellen...åtminstone till Tjugondagknut. 

           Copyright: Karin Eklund, Pettas ekologiska

20 kommentarer:

Gunnel sa...

Så mysigt att avjula i lugn takt. Det tar lite emot när adventsstakarna måste bort. De står för mys och värme, så nu gäller det att plocka fram andra ljuspunkter som ersättare. Så fin utsikten är i amaryllisfönstret. Ha det gott.

Pettas sa...

Ja, det blir väldigt mörkt helt plötsligt, även om det ljusnar för varje dag som går. Här blir det levande ljus istället. Tack Gunnel! Detsamma önskas!

Annika sa...

Jag har svårt att avsluta julen i lugn takt. Vill mest bara får bort den, OCH du vet, det tar tid! Ja, du vet ju hur MKT jag har! Men nu är den borta, det tar dock sin tid. Gillar ditt tänk att avsluta i lugn och ro. Låter skönt. Här är ju julen ofelbart över efter nyår, och då vill jag inte heller se den längre. MEN, visst, huset blir kalt och känns kallt då julen är borta. Samtidigt är det så skönt! Och jag får sådan lust att fixa lite nytt i hus och hem. Hemma har ni ju 20-dagknut, och jag skulle förmodligen tänka precis som du om jag bodde i norden. Givetvis. Tycker inte heller man ska stressa bort julen i förtid. Här finns det dem som tar bort den på annandagen, eller redan på juldagskvällen. FATTAR det inte!! Fattar inte att man ens tar bort den föra nyårsafton. Men, jag läser att det blir vanligare att ta bort den innan nyår hemma också. Don't ask me why ... men det har väl att göra med den allmänna stressen att stressa fram nästa säsong (suck), så är det ju hela året. Knappt har julgranen kastats ut så börjar det tjatas om VÅR!!! Vintern? den bara försvinner upp i tomma intet ... Sen på våren då ska det stressas inför sommaren . I augusti säger somliga att det är höst och börjar hösta och ta fram hela höstgarderoben. I september börjar ngn lyssna på julsånger och ladda inför jul och börja ta fram ett och annat. I okt är det julpynt galore hos många. OCH sen när annandagen försvunnit ... vår!!! GAAAGHHH!!
Så ja, smyg undan din jul i din takt, Karin!!
Blir toppen!!

Paula i pörtet sa...

Inga gulsparvar (höll på att skriva julsparvar, hihi) än så länge, kanske funkar inte djungeltelegrafen eller så finns dom inte här i närheten. Domherrarna är uppe i ett trettiotal som mest, där har visst skogstelefonen funkat bra. Har läst att de helst pickar från marken men det stämmer inte, de är i fröautomaterna och hämtar lika som alla andra fåglar. Ser så mycket fram emot att ljuset ska komma åter, det blir jättekonstiga dagar där jag går ut med hunden med två timmars mellanrum och sen stopp klockan fyra. Efter det blir det bara ut o kissa på den mörklagda gården..
Kramen

Pettas sa...

Personligen tror jag att det handlar om att julen håller på att förändras helt och hållet. Grundorsaken till vårt firande av jul finns knappt längre. Det är marknadskrafterna som styr istället. Det börjar ju redan i september/oktober. När advent väl är inne så har många redan känt av julen ganska länge redan och då är det säkert rätt naturligt att avsluta så snart julafton är över. Vilket jag inte alls förstår, för då börjar egentligen min jul. Tiden innan är ju bara förberedelse. I år var jag tidig med att hänga upp alla adventstjärnor i jämförelse med tidigare år, det var så mörkt så det kändes rätt. Jag märkte att jag kände att det blev "dammigt" tidigare än förr. Och visst känns det skönt att städa undan och ta tag i allt det nya. Det ligger säkert mycket i det du skriver om också, stressen att alltid ligga lite före i tiden. Fastlagssemlor i december? Traditionerna är på utdöende skulle jag tro. Många äter kräftor i mellandagarna för att komma ifrån julmaten ett tag osv. Ur led är tiden :). Tur nog så kan var och en göra som var och en vill. Jag är inte särskilt mycket för traditioner men känner ändå att julen måste få vara där den ska vara. Inte börjar vi med midsommarfirandet i maj heller. Vi skyller på stressen tror jag. Och nu har vi vinter allra minst i två månader. Inte vår! Basta! Eller hur? :)

Nette Cecilia sa...

Här suger vi också på karamellen ovanligt ,men när jag frågade senaste söndag om någon var hugad att plocka ut julen, fick jag som svar vi har ju just plockat in den , så det blev en vecka till ! kramen Nette

Pettas sa...

Ge inte upp! Det tar tid innan de hittar dit. När de väl har gjort det så har du dem där. De vet att hos Paula finns det havre, varje år. Hos oss hittade de hit i och med att vi matade rådjuren med bl.a. havre. Där såg vi dem första gången. Nu kommer de från ingenstans på nolltid när vi lägger ut den första havren för året. De har kanske en fnurra på djungeltelegraftråden som ska slätas ut först?. Lycka är domherrarna! De är så vackra. Våra domherrar sitter ofta på marken och äter men lika ofta i korgarna fyllda med mat.
Runt den 20 januari brukar jag tycka att ljuset märks tydligare, fastän det nog gör det redan lite grann. Dagarna känns redan längre men det kan förstås bero på väderleken. <3

Pettas sa...

Kul! En vecka till och sedan får vi ropa Julen ut! Det känns ju så att man knappt får in julen innan den ska ut. Ha det gott! <3

olgakatt sa...

Tjugondag Knut tar julen slut hos oss. Vi har minimalt med dekorationer så det blir ingen större ansträngning att bära ut den. Samtidigt uppskattar jag de grannar som väntar ännu en tid därefter med att ta bort utebelysningar. Än en tid är det väldigt mörkt och då piggar det upp med en utegran med lampor.

Pettas sa...

Normalt brukar vi ha utebelysningen på längre än i år, men belysningen gick sönder...var nästan mörklagd så det var dags. Den har hängt med i många år men nu är det slut på den. Jag håller med, det piggar upp med en utegran.

Anki sa...

Här stressas inte heller, varken före eller efter jul. Har inte så mycket julpynt numer och det går ganska snabbt att plocka undan så här mellan trettonhelg och Knutdag :) Den sista bilden med ljusen mot den blå/ rosa himlen - såå läcker!

Anne-Marie sa...

Jag har faktiskt kvar min lilla adventsljusstake och den lilla julduken. KOmmer nog att ta ställa undan dessa till helgen men staken har lyst fint i mörkret.
Låter klokt att ta det lugnt och låta det ta sin tid med både fram- och bortplockning.
Med tanke på vad jag har blir det svårt att ens vara stressad. ;)
Människor numera verkar stressa över det mesta. Bra att kunna ta det lugnt.

Pettas sa...

Det är ju ingen vits att stressa varken in eller ut med julen. Den måste få ta sin tid och liksom du har jag inte heller särskilt mycket pynt, mera utelyktor och liknande. Tack Anki! Idag har vi ett väldigt vackert rimfrostlandskap utanför. Måste nog ut med kameran nu :)

Pettas sa...

Så fint det låter med adventsljusstaken och julduken. Det räcker ju gott och väl för att känna av julen. Man gör sina egna traditioner.
Jag gissar att stressen är av kommersiell natur, marknadskrafterna styr och sedan facebook, twitter osv. Det är lätt att bli triggad av andra som visar vad de har gjort. Och alla vill ju så gärna ha det lika fint. Dels finns allt det gamla kvar i oss ända sedan barndomen, då vi upplevde att vi hade den perfekta julen, sedan byggs det på trots att allt har förändrats. Det är svårt att uppnå en likadan idyll som i Bullerbyn men jag tror att den hägrar och då blir det lätt lite hysteri att få ihop det hela. För min del skulle jag vara nöjd med en kålrotslåda och ett levande ljus. Musiken är viktig, den ger julkänslan.

Min soltrappa sa...

Vilken berikande inställning till att välkomna advent och så sakteliga sopa ut julen - med den devisen borde man gå genom livet. :)
Som alltid fina foton Karin och trevligt att titta in till dig.
God fortsättning på nya året önskar jag från en snöfattig del av Sveriges trädgård.
Mia

Pettas sa...

Tack Mia! :)
Jag försöker stanna upp mina steg i livet...det finns så mycket att hämta i fotspåret, som annars skulle gå en obemärkt förbi i den allmänna stressen.
Här har vi vaknat till en rimfrostig värld idag! Tack detsamma!

Anonym sa...

Hej! har inte varit på din blogg på länge, har blivit lat och läser nästan enbart dem som jag följer på Wordpress. Enkelt när det kommer e-post... Skulle vilja göra en likadan prenumeration på din blogg... Jag plockar också både julen in och julen ut på samma sätt som du, speciellt julen in. "Julen ut" har jag alltid svårt att börja med, nu finns allt på plats, men på lördag händer det väl något...

Pettas sa...

Detsamma är det också för min del. Jag har inte heller varit inne på besök så som jag brukar och inte bara när det gäller dig.
Jag ska se efter om jag har din e:postadress kvar (haft datorproblem)och hur jag fixar en prenumeration.
Min jul är snart helt borta men stjärnorna får hänga med ett tag till, även över tjugondag Knut.

Musikanta sa...

Det enda jag saknar av julen är julstjärnorna i fönstren och adventsstaken i köksfönstret. Som du skriver ger de ett milt sken under kvällen och natten. Men jag har städat undan allt nu. D.v.s. två dörrkransar, två små tomtar och två små änglar. Det tog inte så lång tid :-).
Kram från Ingrid

Pettas sa...

Hos oss känns det mörkt just nu . Vi tog bort stjärnorna i förrgår, då vi fick strömavbrott. Plötsligt så fick vi också avbrott på något sätt. vi också, för vi tog ner dem precis just då. Nu är det mörkt och något ska de ersättas med. Här är bara dörrkransen kvar. Julen är slut. Vi har lite mera julpynt än vad ni har, men inte så mycket i alla fall. Tillräckligt för vår del. <3