söndag 8 oktober 2017

Jag blev förälskad

i den grekiska maten redan i fjol då vi var till Rhodos
Den är enkel på ett särskilt sätt och är ofta tillredd av råvaror från närmiljön.
Örter som basilika, lavendel, timjan, oregano och myntor växer det överallt
och steget för dessa  in i det grekiska köket är inte långt alls

En vanlig syn utanför många hem, örter och blommor i krukor

Grekernas kärlek till mat går det inte att ta miste på
och deras kulinariska tradition är långt över 4000 år gammal
De äkta råvarorna står högt i kurs och på de flesta tavernornas menyer står de traditionella
namnen på rätterna som de erbjuder. De är stolta över sin mat.


Den bästa pizzan på planeten finns på Kreta. Dåligt självförtroende lider kretensarna absolut inte av. Nej, vi testade inte pizzan.

Där turisterna finns, märker man förstås att den västerländska (snabb)maten också finns med på menyerna, (hamburgare, pizzor och mammas köttbullar)  men söker man sig lite längre bort från turiststråken så hittar man de ställen där grekerna själva sätter sig ner och äter .
Och dem söker vi  gärna upp....
Det är människan, kulturen och atmosfären vi vill lära  känna när vi far utomlands.


Kanin på tallriken

Vi hade gått förbi tavernan rätt många gånger på vägen mellan Rethymnon och Platanes, där vårt hotell låg, innan vi insåg att det var kretensarnas favoritställe. När vi stannade till en dag på vår vandring för att läsa menyn kom en kretensare som hade ätit färdigt förbi oss och rekommenderade maten med stor glöd i orden och rörelserna. Han var stolt som en tupp. " Gå in där och ät. Det är gott och det är mycket prisvärt."

Det lät som Zis Zis när de sade tavernans namn
En dag senare gick vi dit och beställde kanin.
Vi avböjde brödet och fick in en stor tallrik med mycket kanin och friterad potatis på.
Grönsaker hörde tydligen inte alls till den här rätten.  Jag tittade mig omkring på alla gästers /grekers bord som var där. Många hade mängder av grönsaker men de hade inte valt kanin. Kaninen var god, väl tillagad och för att orka med allt så lämnade jag bort potatisen. Den fick ligga kvar. Jag och friterat kommer inte riktigt överens. Jag såg faktiskt inte en enda kokt potatis under våra två veckor på Kreta. Ris och pommes frites hörde ofta till på samma tallrik som huvudrätten.

Vi drack vitt vin till.  Vin serveras alltid i ett vanligt dricksglas på tavernorna.
Mätta och belåtna, kaninen var väldigt god, avböjde vi också dessert men på alla de ställen där vi åt middag, fick man alltid en dessert i alla fall, trots att man inte beställde en sådan.

Vindruvor får man vanligtvis om man tackar nej till dessert

På Down Town i Rethymnon fick vi en yoghurtdessert med bär. Oerhört uppfriskande och god.

  Men förutom desserterna som man får när man tackar nej till att beställa sådana😉
   så bär de också in en liten flaska med raki och två små glas (i vårt fall)



   Jag gjorde stora ögon första gången jag såg att man sålde hembränt i de flesta affärer. På Kreta
   är det hur självklart som helst. Där finns inte några regler som stoppar kretenserna att sälja hemkört
   vin och brännvin. Tvärtom så är de väldigt stolta över det, vilket man får uppleva
   på tavernorna överallt.  Raki är starkt, säkert 40% och
   påminner mycket om den finländska Koskenkorvan i smaken men med en liten känsla av finkel
   som grädde på moset 😉

   Jag som inte alls är van att dricka starka drycker, kände mig smått berusad efter ett
   litet fingerborgs-stort glas och funderade i mitt stilla sinne
   om jag borde gå hem till hotellet mitt på vägen med
   de vita linjerna mellan benen så att jag säkert skulle hitta hem.
   Nå, så blev det förstås inte. Jag gick som folk längs trottoaren tillsammans med Uffe.
   Men sedvänjor är oerhört intressanta även om de kan kännas berusande ibland


    Vi fick väldigt roligt en dag,  när vi slank in på en liten taverna i Rethymnon (ungefär
    i storlek som ett hål i väggen) när vi insåg att värdinnan trodde att hon hade lurat oss "dumma
    turister"  då hon serverade oss fyllda zucchiniblommor istället för de av oss beställda
    vinbladsdolmarna.
    Vi höll samma goda min som hon hade och bedyrade för henne att vinbladsdolmarna var goda.
    De fyllda zucchiniblommorna fanns inte ens med på menyn, men kanske vinbladen var slut och
    kanske hon tänkte "att går det så går det".
    Och visst gick det...
    Hon log och vi skrattade, ja vi fick riktigt roligt.  Gott var det!
    Vinbladsdolmarna beställde vi in som förrätt den sista
    kvällen innan hemresan på en taverna i närheten av hotellet istället.
    Då fick vi vinbladsdolmar och inget annat än vinbladsdolmar!

                                                                                                    
    Jag har köpt hem vinblad och ska själv tillreda dolmar endera dagen. Jag har gjort det tidigare och
    gör det gärna igen. Det är gott med vinbladsdolmar. 


    Nu åt vi faktiskt inte ute särskilt många gånger. Det var helt enkelt för hett att äta "tung" mat!
    Vi handlade ingredienser själva i den välsorterade Super Market som fanns om hörnet och
    lagade sallader som vi åt på balkongen
    
Men vid ett par tillfällen åt vi grekisk sallad ute på stan

och testade också Chefens sallad på Down Town i Rethymnon. Gott, gott och mycket vällagat...

 
 Vi åt mycket frukt och insåg att vi kunde ha levt bara på de goda persikorna hur bra som helst
       om vi hade bestämt oss för det. Vilka persikor!

 

Runt hörnet, en liten bit från vårt hotell fanns kvarterets bageri. Jag tittade förstås in, men avstod från att köpa någonting av allt det söta och smördegsaktiga, utan gick vidare till Super Market-en där jag hittade hembakt och gott surbröd från ett annat bageri någonstans i närheten.  Till all lycka fungerar inte alla som jag gör. Det fanns gott om kunder i bageributiken. Grekerna själva köpte kringlor som de gick omkring och tuggade på. Men vitt mjöl och jag hör liksom inte ihop 


    Fast vi försökte ta seden dit vi kom och köpte en munk, doppad i choklad en dag. Vi delade på den
    För vår del räckte det gott och väl med en halva var. Den var sötare än sötast.
    Munkarna sålde man på många ställen 
    Jag fick för mig att det hörde till en av de produkter som kretenserna gärna visar upp 
    för turisterna. Lite här och där gick det män och drog på kärror med munkar till försäljning.


   I en av bergsbyarna vi besökte bjöd man frikostigt på fikon. De är generösa på Kreta....

  


                  Det finns förstås hur mycket som helst att skriva om maten på Kreta/Grekland men 
                  nu avslutar jag  med att visa hur de förpackar sina varor. Så enkelt det är 
                  att med en gummisnodd stänga paketet. De sålde rätt många ekologiskt
                  certifierade produkter
                  på Super Market och försökte också att inte använda så mycket plastpåsar.
                  Inuti paketet finns en getost som vi åt till våra frukostar. 

                  Copyright: Karin Eklund, Pettas ekologiska


20 kommentarer:

  1. Ett riktigt frestande inlägg! Så gott allt ser ut. Jag har bara läst om vindolmar, men aldrig smakat. Det blir bara kåldolmar här. Fikon, sallader och allt du visar och berättar om låter himmelskt gott. Ni har tydligen varit på en mycket smakfull resa. Ha en trevlig söndag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. I mitt tycke är den grekiska maten superb. I vanliga fall använder de väldigt mycket grönsaker tillsammans med kyckling, lamm och annat kött om man inte äter enbart vegetariskt. Smakfullt och välbalanserat.
      Ha en fin söndag du med Gunnel! Här regnar det för tillfället.

      Radera
  2. Mina minnen från Grekland är just trevliga människor och god mat, riktigt god mat. Var nöjda med all mat utom en gång då vi kom till restaurang där de endast hade matsedel på grekiska. Vi chansade, pekade och väntade med spänning på vad som skulle serveras oss. Jag fick grisfötter - och det uppskattade jag inte! Men ett kul minne -)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det var förstås ett minne om något. Grekiskan är verkligen grekiska, svårt att förstå om man inte har studerat språket. Men ett roligt minne har du onekligen.

      Radera
  3. Så gott allt ser ut Karin.
    Minns att jag också tyckte om maten på Kreta.
    Kul att prova på olika saker.
    Maten tror jag är rätt nyttig (den mer inhemska maten) med olivolja, frukt och grönt.
    Och så roligt att se bilderna på dig! Har ju sett ett par tidigare men den här var ju helt nya. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det smakade riktigt bra och det lär ha gjorts en avhandling om maten i Medelhavsländerna där Kreta framstod som den mest nyttigaste vad gäller just det. Nötter, frukter, grönt, olivolja, fisk ....osv.
      De lär använda väldigt mycket olivolja i sin vardag.
      Ja, det är ett tag sedan det fanns en bild på mig i bloggen så det var dags för lite uppdatering.

      Radera
  4. Ni ser ut att ha haft en fin resa och du levererar så frestande bilder att man sitter här med snålvattnet i mungiporna :o)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt att jag kan förmedla något av allt det goda Kreta bjuder på!
      Tack för titten in Lappeklipp!

      Radera
  5. Ååh så mycket gott det finns - blir ju riktigt hungrig av att titta på bilderna. Kanin är såå gott - förr födde vi upp egna och då jag var van att äta kanin från det jag var barn så var det inga problem - bara vi fick hjälp med slakten ...
    Vinbladsdolmar är också gott och jag har ätit "äkta" sådana, trots att jag inte varit i Grekland. En arbetskamrat från Iran lagade ljuvliga sådana :)
    Ha det gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nog finns gott att äta! :) Kanin är gott. Jag har ingen vana att äta kanin men har ätit både egen kanin och andras.
      Jag fick ett recept av en iransk väninna här om dagen som jag ska testa.
      Ha detsamma!

      Radera
    2. Latinskt namn Macrolepiota mastoidea, om du vill leta i någon annan än svensk svampbok ... Inget regn här idag - inte än men det är visst på gång :)

      Radera
    3. Tack Anki! Vi har andra namn i Finland än vad ni har i Sverige. Men latin gäller ju alltid. Vi har just varit ute på en motionsrunda och kom hem med skogsriskor, kantareller, höstkantareller, smörsopp, sandsopp och blodriska. Det är en lustfylld tid det här.

      Radera
  6. Härliga bilder på mat och dryck och trevlig guidning genom dessa, som väcker lust att njuta av allt kulinariskt spännande.
    Önskar dig en skön oktobermåndag!
    Mia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Mia! :)
      Hösten är för övrigt en tid då jag har mera lust än annars att laga mat. Kanske för att det finns så mycket gott i naturen att ta vara på?
      Jag önskar dig detsamma!
      Karin

      Radera
  7. Härligt matinlägg..nu är jag så vrålhungrig efter detta!!
    Ni verkar ha haft en underbar resa!
    Ha en fin måndag Karin!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Ghugge!<3
      Vi hade det väldigt bra hela tiden.
      Tack detsamma! <3

      Radera
  8. Grekland är så fint! Dina bilder visar verkligen vilken läcker mat som serveras. Synd att turisterna många gånger väljer bort den inhemska maten. Det är en del av resandet att äta lokala maträtter. Ha det gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är synd för de går miste om någonting mycket gott. Är man utomlands så är det roligt att känna att man verkligen är det. Ha det gott du med!

      Radera
  9. Nu rinner snålvattnet långt ner i knäna kan jag ju säga! Själv har jag aldrig varit i Grekland och funderar just på att vi faktiskt har en grekisk restaurang i våran stad, den heter Akropolis, det var väl oväntat! Vindolmar har jag inte smakat, jag har sett att man köper vinbladen som konserv? De blir ganska små dolmar kan jag förstå...grekiska salladen är ju urgod. Att testa maträtter är en av höjdpunkterna på semestrar. Kram från pörtet

    SvaraRadera
    Svar
    1. Paula, då får du vatten i knäna då! ;)
      Testa Akropolis i er stad, kanske du faller pladask och blir förälskad precis som jag i grekisk mat.
      Jag har en konserv hemma med vinblad utifall att andan faller på. I Grekland säljer de dem på marknader och plockar dem färska(kokar dem lätt ). Dolmarna blir små men naggande goda, beroende på vad man fyller dem med. Nu är det inte bara i Grekland man använder vinblad, utan även i andra länder. Förmodar att det handlar om att man odlar vin och tar vara på bladen.
      <3

      Radera