fredag 21 juli 2017

Små funderingar om stort och smått

Jag såg ett tv-program här om kvällen
"I jakten på Gud med Morgan Freeman."
Allt detta i väntan på att få se på ett mord i Midsomer,
byn där det mördas glatt och hejvilt i all hemtrevlig härlighet.
En ganska skön avkoppling det också.
Morden alltså.😉
De är så många att man inte kan ta dem på allvar ens.
Befolkningsantalet i Midsomer torde vara i farozonen rejält och bygden i utdöende
om man tänker på hur många som går åt i varje program.

Nå, nu till jakten på Gud..
Jag har min egen förvissning och mina väldigt personliga tankar om varandet, om andlighet, själ och gudomlighet, men tänker inte ge mig in på att berätta för omvärlden om mina tankar desto mera.
Alla blir vi förhoppningsvis lyckliga på vår egen tro, 
fast det är  intressant att vi kan se så olika på saker och ting som vi de facto gör.


Mitt i programmet, när man berättade att muslimerna tycker att böneutropet är det allra vackraste ljudet man kan höra,  brast jag ut i skratt och kände mig snudd på respektlös gentemot de troende, när jag kom ihåg, då vi, Uffe och jag satt på ett tak till ett förfallet hus längs en levada på vägen mot Estreito, vilandes våra ben tillika som vi  tittade ut över samhällena nedanför, i januari när vi senast var till Madeira.

Bakom oss gick ett par förbi längs samma levada och när de vände sig mot varandra och på ren svenska frågade  "att är det böneutrop på gång?" berättade vi för dem att det inte var ett böneutrop de hörde utan fiskhandlarna som ropade att de hade färsk fisk att sälja.
Vi hade hört det många gånger och också sett det.
Det lät som ett böneutrop, sade de men i samma ögonblick insåg de att det inte kunde vara det i ett så katolskt samhälle som Madeira är.


Snart fick vi alla också se fiskbilen komma uppåt mot våra höjder, ropandes i en megafon att de hade färsk fisk till försäljning..
Visst lät det som ett böneutrop när det kom till kritan, om vi riktigt tänkte efter.
Ett böneutrop är det ju också på sätt och vis, en bön om att kom och köp fisk,
hjälp mig att överleva.

Som främling i ett muslimskt land har man ju ingen som helst aning om vad böneutropen egentligen handlar om. Kanske de ropar att det finns färsk vitlök till försäljning i hörnet mellan Solgatan och Regngatan? Att de i böneutropen passar på att göra reklam för sina varor?
Lite praktisk kan man ju alltid vara?
Nej, nej, Karin så får man inte tänka....fast jag gjorde det likväl. 

Så vandrade mina tankar en kväll i juli just innan Morden i Midsomer började
Varken mera eller mindre.

En stund senare gick jag ut i sommarnatten och hjälpte några spanska skogssniglar vidare till snigelhimlen, såg nattfjärilarna fladdra och hörde koltrastarna väsnas i buskaget öster om huset.

Livet rakt upp och ner....
Och vi har det bra på så många sätt. 
Folk hittar hit till vårt café i precis lagom takt


God fortsättning på sommaren alla som tittar in här!

Copyright; Karin Eklund, Pettas ekologiska

16 kommentarer:

Gunnel sa...

Ditt hopp från en sak till en annan och dina funderingar på vägen och sätt att koppla ihop dem är mycket underhållande. Haha! Ja, vad vet vi egentligen vad böneutroparna säger. Ha det gott i sommar.

Pettas sa...

Inte en blåblek aning har vi :). Tack Gunnel och tack detsamma!

husfruns ordskåp och färgpalett sa...

Hoppsan sa
såg att du skrivit ett inlägg -
och här är jag
och för det är jag glad
Här fick jag till mig ett härligt scenario av tro hopp och mord på ett kärleksfullt sätt
fast jag inte ännu mig klätt
Kan stämma in i kören
Om funderingars hören
Lägg roligt därtill
så blir det som en vill
Vackert eller inte ljuder rösterna i himmelens sky och markens gröda
- bönen flöda
om än med möda
Underbart inlägg - har tänkt se Morgan Freemans.
<3

Pettas sa...

Underbara, underfundiga Tove!
Ordrik, ordlekfull som vanligt får du till det :)
Jag har blott och bart sett detta enda Jakten på Gud
men kanske det blir ett till och ett par på det. Jag tar det
som det kommer. <3

Paula i pörtet sa...

Hej, surfar runt som avslutning på kvällen, mörkret har redan fallit, det bådar om höst...jag älskar hösten men hatar mörkret. Ett liv här på gården innefattar pannlampa morgon middag kväll, ingen gatubelysning o tusen potthål i vägen. Så fint du filosoferar. Jag försöker tänka som buddhisterna, jag kommer tillbaka, i någon skepnad, jag tror vi vandrar mot ett slags Nirvana, att vi lär oss saker i olika liv, vi blir klokare och klokare, för jag vill ju inte tro att vi bara lever detta korta liv i universum, även om det är ganska troligt...Kramen

Pettas sa...

Tack Paula för titten in! Jag är själv rätt dålig på att titta in här för tillfället men det blir ändring på det längre fram när vi har stängt dörren till caféet för sommaren.
Jag är övertygad reinkarnationist (nytt ord?) så jag håller det inte alls för troligt att det är bara detta liv vi lever, men det brukar bli rätt livat när man säger hur man tänker i sådana här saker så jag ligger lågt för det mesta :). Många vill gärna övertyga mig om att jag har helt fel.
Ja, vi går mot mörkare tider igen, sommaren är kort. Men augusti, september och oktober brukar vara fina sensommar-höstliga månader som jag mår bra av. När allt stillar så känns det harmoniskt.
Ha det gott bästa du! <3

Anne-Marie sa...

Ja, vad vet man om böneutropen. Kanske du lägger in litet reklam också. :)
Visst kan man tänka som du gjorde. Det är bara begränsande tankar som vissa har att man inte kan skoja kring religion och andra, litet mer allvarliga ämnen.
Låter som om din sommar rullar på i en bra takt.
Ha det gott!

Pettas sa...

Du har så rätt Anne-Marie! Humor måste få finnas även i religiösa sammanhang. Humor underlättar alltid :)
Vår sommar rullar på riktigt bra i lagom takt så att vi hinner med utan att få andnöd ;). Må väl i din hetta, om du kan!

Musikanta sa...

Fantastisk ros i din header! Man kan avundas alla som är så trosvissa och tror på evigt liv i en eller annan form. För mig räcker det att jag lever vidare i mina barn och barnbarn. Men jag håller med dig om att man ska visa respekt för olika religioner och för de människor som tillhör dessa. Bäst är att inte funderar så mycket utan försöka göra det bästa av de dagar som återstår av livet.
Kram från Ingrid

Pettas sa...

Tack Ingrid!
Det är det som är det fina i kråksången, att var och en kan tro eller vara övertygad om, på sitt eget sätt. Också i de sammanhangen är det viktigt att visa varandra respekt, allt har sin tid och sin utveckling i vars och ens liv. Det viktiga är att leva på bästa sätt i nuet, helt rätt.
Kram

Evas Kvarnaro sa...

Vacker bild från Madeira, jag känner att jag skulle vilja flyga över denna vackra Ö, högt och lågt och beskåda vad människorna gör där nere.
Japp en fågel i mitt nästa liv vore väl något fritt och fridfullt, men fåglar gör ju inget annat än letar efter mat . . . kanske en katt hos en kattälskande familj eller en hund i hemmets lugna vrå . . . ja man får väl se, hi hi hi . . . .
Även jag fnissade när 'böneutroparen' var en fiskbil, men man vet aldrig.
Tack Karin för trevlig berättelse,kram/ Eva

HeLena sa...

Jamen, det vore ju toppen om böneutroparen passade på att sälja något också! hahaha!! Jag vet inte heller vad dem ropar, men en viss reklam är det väl, -dags för bönestund!, -kom till moskén! eller ja, vad vet jag... Det verkar så här på avstånd som jag befinner mig som en väldigt allvarlig och sträng tro... men det är väl så vi icke-muslimer framställer Islam... och dem extrema får alldeles för mycket uppmärksamhet..
Jag för min del tror att vi alla tillber samma Gud fast på olika sätt.. och visst kommer vi tillbaka, på ett eller annat sätt... men precis som du säger det kan bli en del diskussion om det. Tack för ett tankeväckande inlägg! Härligt!
Må så gott!
kram<3

Pettas sa...

Tack Eva! Förlåt för sent svar. Jag har inte varit inne här på några dagar men snart är ordningen återställd och jag hinner med igen på annat sätt. Nästa vecka har vi stängt caféet för sommaren. Ja, vi får se vi som dör vad som väntar oss :)
Man kan aldrig veta, en fiskare ropar också ut sina böner på sitt sätt. Tack själv Eva! <3

Pettas sa...

Lite praktisk måste man ju vara eller hur? Ha flera bollar i luften samtidigt, så där som vi kvinnor brukar ha. Men jag antar att böneutroparna bara är män så man kan ju inte veta så noga. De extrema får alltför mycket uppmärksamhet, helt rätt. Så är det alltid. På bekostnad på så många andra, tyvärr.
Vi lever ju alla under samma måne och samma sol, och alla har vi något gudomligt inom oss som vi själva kan ta ansvar för hur vi vill och utveckla, beroende på var vi står i skeendet. Tack för titten in Helena! Må gott du med! <3

Rost och rädisor sa...

Underbart inlägg och just så kan tankarna fara iväg Vad tråkigt det skulle vara utan fantasi.
Allt gott
/Anette

Pettas sa...

Tack Anette!
Ja, vad vore livet utan fantasi? Man kan undra....
Detsamma!