Férias de verão / Sommarlov

Nu blir det ingen språkkurs förrän den 20 september! Det blir ett lååångt sommarlov av olika orsaker, bl.a. reser en av oss i gruppen till sitt hemland och återkommer först den 16 september, 
så lärar-Melissa beslöt att nu blir det så här. 
Givetvis så frågade hon oss var och en om hur vi kunde tänka oss fortsättningen innan hon tog beslutet.

Bra så, hjärnan behöver vila även om jag kommer att repetera vad vi har gjort sen i januari. En stund om dagen blir det nog i alla fall, si så där. 
Melissa som känner till att jag vill bli portugisisk medborgare vet vad som krävs av mig..så hon tog mig lite på sidan om och gav mig tipset -"tjugo minuter om dagen Karin!" 



Jag är den enda i gruppen som har ambitionen om att söka PT-medborgarskap. Det kändes som om jag fick en liten särbehandling. "Inget sommarlov rakt av, lite läsa "måste" du och lyssna på språket via audior, skriv ord, prata, prata...
Jag vet att jag lätt "fastnar" så det blir säkert en timme om dagen, sen får Uffe rycka bort mig från studierna om jag inte har vett att göra det själv. Har jag sommarlov så har jag. 🌞

Våra vänner och grannar har roligt åt mig för att jag har sagt att jag ska lägga mig på terrassen och ligga där hela juli ut och bara dricka vin. Uffe har kontrat med att han ska köpa en femliters vindunk åt mig och så skrattar de rått och glatt åt mig hela gänget. De vet att jag inte klarar mera än en deciliter ungefär, på sin höjd. 

....Men jag kan ligga därute och dricka vatten och vatten behövs det nu för nu har vi sommar med högre temperaturer igen. Jag trivs.."puh, puh", hörs det överallt, "está calor..det är hett, det är hett". Jag trivs som fisken i vattnet. Hettan och jag gillar varandra...


Av Ålandspannkaka kan det bli en hel del pumpor och annat smått och gott. På fönsterblecket ligger det pumpor som låg i riskzonen för att bli bortkastade. Vännerna högre upp här i Funchal, dit vi var senaste onsdag för att fira mitt godkända resultat i portugisiska, med att äta Ålandspannkaka, "kastade" pumpor på mig istället. De vet ju från förr att jag är en "ta till vara- människa" och jag har gått på som en frikyrkopredikant om att man inte ska kasta mat, så de kastade den blivande maten på mig istället. I förbifarten råkade jag få höra att de gillar chutney, haha..Jag förstod vinken så nu ska det bli både chutney, salsa och soppor...kanske någonting annat också. Pumpor kan det bli precis vad som helst av...t.om en vagn att åka i om man heter Törnrosa. Nu heter jag inte det så var lugna! 

Uppdatering: det ska inte alls stå Törnrosa, det var hon som sov i hundra år och vaknade när hon blev kysst av prinsen. Askungen ska det stå och inget annat. Hon fick en sko av sin prins och den satt som ett smäck på hennes lilla fot. Sen fick hon säkert en kyss hon också och halva kungariket. 
Tack Karin Englund för ditt språkvaktmästaröga! 😊

I lördags, den första "lediga dagen" så var jag nästan fastklistrad i vårt lilla kök. Jag städade skåp, jag inventerade vad vi hade i dem, jag tog vara på mat, tvättade fönster och så vidare...Det är märkligt hur det där handfasta görandet kan få en att landa på jordytan igen, så att man/jag blir lugn och timid. 😉


Jag minns min partikollega Inger från Ålands Lagting då vi efter flera dagars budgetdebatt sjönk ner på varsin stol i partikansliet. Vi pustade ut och hon sade att hon aldrig någonsin hade trott att hon skulle tycka så mycket om att dammsuga som hon gjorde. Hon tyckte att det var rena rama festen att dra omkring med dammsugaren och hon tyckte att hon verkligen fick något gjort, något som syntes. I politiska sammanhang känns det många gånger som att man bara slår huvudet i väggen. Man jobbar enormt mycket och man tycks inte få någonting gjort alls utan istället får man en massa skäll, många gånger orättvis kritik och hårt motstånd. 

Potatisbröd a´la Karin

I lördags kände jag mig som Inger gjorde när hon dammsög, jag fick något gjort som syntes, rena skåp, ordning i kylskåp och frys och middagar förberedda inför kommande veckan. En lista skrevs på vad som behöver inhandlas etc..och jag kunde göra allt detta i lugn och ro och utan minsta stress. Jag hade sommarlovstid.

Givetvis så får jag saker gjorda även i språkkursen men de syns/märks inte så mycket ännu. Men jag drömmer rätt mycket på portugisiska. 

En återkommande dröm just innan jag vaknar är att jag ser på mig själv, lite från ovan, där jag sitter uppflugen på sänggaveln och sorterar verb, pronomen, substantiv etc. som sedan ramlar ner i olika fack när jag väl har påtat ner dem genom en springa i min egen hårbotten där jag ligger i sängen nedanför mig själv där jag sitter.  Huvudet i sig är genomskinligt, jag ser facken.🤨

 "-Jag kan nog inte vara riktigt klok "sade jag åt Uffe en morgon när jag hade sparat in några verb igen..."Men det är ju det du är " fick jag veta . "De ord du lägger i "sparbössan" sitter ju där sen". Tur att han är så himla förstående, haha..Sparbössan!

Det är nog bra med lite sommarlov tror jag🤔


Spargris av finländsk design  38 €                         Spargubbe av portugisisk design, 125 år gammal.

                                                                                Pinheiro, Bordallo..

                                                                                1050 €, som hittat😊


En glad måndag önskas!


                                                  Karin Eklund, Funchal, Madeira


Kommentarer

LillaSyster sa…
Glad måndag! Du är så värd ett långt sommarlov, även om du ska repetera lite varje dag. Men 20 minuter - en timma är ju ingen tid alls om du jämför med tiden du lagt tidigare i vår på skolarbete. Ha en bra dag bland pumpor och kastruller. Själv ska jag åka till jobbet om en stund.
femfemman sa…
Grattis till sommarlov. Nu gäller det att hålla igång. Tror att du har självdisciplin nog att fixa detta.
Måste man kunna portugisiska för att få medborgarskap?
Hur är det med maken, tänker han fortsätta som enbart ålänning?
Låter både gott och förskräckligt med hetta. 25 grader är lagom för mej!
Kasta mat... olika kultur. Men du kan ju förvandla vatten till vin och "slängmat" till lyxmat... Så det blir ju bra ändå. Kram
LillaSyster,

Tack!
Ja, lite blir det varje dag, en nödvändighet för att hålla det lilla som finns kvar i arkivet.
Det är inget jobb alls i jämförelse, helt rätt, det är sommarlov i jämförelse.
Tack detsamma, det blir lite kastrulljobb och lite annat.
Ha en bra dag på jobbet! 😊
femfemman,

tack!
Ja, i lagom takt ska jag hålla igång, det är viktigt. Man måste klara portugisiskan till en viss del, kunna prata och förstå, kunna skriva. Det är kravet. Rätt så tufft är det men kan portugiserna så ska väl jag kunna det resonerar jag, haha..(knäppgök som jag är)
Uffes ambition var att få dubbelt medborgarskap liksom min ambition är men redan vid första testet vi gjorde efter den första mycket intensiva kursbörjan för snart ett år sen,så kunde han inte vara med och göra testet p.g.a sitt handikapp. Man måste skriva för hand och han "förlorade" sin högra hand när han fick sin stora stroke. Att gå kursen och betala rätt mycket pengar för den var onödigt. Han läser samma sak som jag hemma, vi jobbar på tillsammans. Nu har vi undersökt, tagit reda på mera och det visar sig att det inte finns möjlighet ännu för handikappade att skriva proven per modernare variant, datorn. Man måste skriva för hand, på blyerts och på kulspets, beroende på frågor. Men får jag mitt medborgarskap så får han det i och med att han är gift med en portugisisk medborgare som han har varit gift med i minst tre år. Så står det i lagen..Så är det i Finland och på Åland också . Att få hembygdsrätt på Åland är t.om. lite knepigare än att få medborgarskap i Portugal. För att bli ålänning måste man först bli finländsk medborgare, klara svenska språkprovet och sen kan man söka åländsk hembygdsrätt, men gifter du dig med en ålänning så...
märkliga rundor men så här är det enligt lag, både där och här. Länderna ligger lite efter...men det blir säkert ändringar även om den ändring som sker här just nu blir strängare. Troligen får jag känna av den, ser det ut som.
Nå, jag räds inte, kom an bara bästa utmaning!

Vi har ungefär 25 till 30 grader varmt nu, lagom för min del men det blir säkert lite varmare med tiden närmare augusti. Vi har det bra här på ön likväl när vi är en ö...Madeira har subtropiskt klimat med ganska stor luftfuktighet. Jag mår bra här.

Vet inte om det är olika kulturer vad gäller kasta mat. Det är mina nordiska vänner som är bra på att kasta både mat och saker, här tror jag inte att de gör det alls. Säkert har det med att göra hur bra man har haft det..hur bortskämd man är från början.

Jadå, jag kan förvandla, det fick jag lära mig när jag inte hade det så fett, när min plånbok var genomskinlig. Vatten till vin, nja...haha, där går nog gränsen men vete gudarna, jag kanske ska pröva, andra har ju klarat det har jag förstått och även gått på vatten.😉
Kram
Så härligt med sommarlov, och visst behövs språkkunskaperna underhållas. Det är ju just det som brister hos mig eftersom vi bor på landet och inte interagerar med andra särskilt mkt. Så prata på vännen! Så glad värmen kommit, vi hade 38 förra helgen och 28 denna.. men nu ska det väl bli normala 30-34 snart tror jag. Varmaste kramen!
Anna i Portugal,

ja, det är skönt, känns t.om. lite märkligt att jag inte behöver känna stress, vilket jag gjorde de här två senaste månaderna.
Jag har långt kvar Anna, innan jag kan prata mera obehindrat men det kommer..
Ni har varmare än vad vi har men ni har säkert torrare luft, så det kanske känns rätt bra i alla fall.
Tack och varm kram till dig med! 🤍
christian sa…
Jaha...där kom det lite matbilder igen då . . . ;)
Håller med din lärare att man aldrig kan vila från språk, det gäller att hålla det levande å "språkduscha" sig så mkt man bara kan å det gör ju du!
Sen ska du naturligtvis även ha sommarlov, men det ska du väl klara bra med tanke på att du är väl invand panschis :)
P.S. Roliga drömmar ....

Ha en härlig måndag!
Guldkryckan sa…
Att lära sig ett helt nytt språk tar ju sin tid, mer eller mindre en återstående livstid kan jag tänka.
Ni jobbar på bra, men nu har ni sommarlov, behövs minsann det också.

Bra att inventera lite så man vet vad man har, vårat "prepperskåp" står på kö för detta, ska bli spännande.

Ha nu en underbar vecka. :)
Grattis till sommarlov ... även om du kommer att ägna dig en hel del åt studier även under lovet. Så fina pumpor, de går inte an att slänga och det kommer säkert att resultera i många goda rätter av diverse olika slag.
Anonym sa…
Att fortsätta prata är viktigt, min schweizare berättade att han nästan glömde bort sitt hemspråk i jakten på att prata svenska, att när han pratade med sin mor fick lov att tänka efter vad han skulle säga, schweiziskan kom inte automatiskt.
Nu pratar han ju tyska oxå (inte samma lika som schweiziska) så han kommunicerar med andra inflyttade på tyska, vi har gott om tyskar, holländare och folk från Österrike boende i kommunen, många flyttar hit för vinter och snö.

Att inte slänga mat som fortfarande är duglig är ju självklart med dagens matpriser.

Vädret. Vi går mot höst… så känns det.

Drömmar är ibland resultatet av vad vi tänker på och ibland en fortsättning på tankar som inte blev tänkta 😅


Ha en fin måndag och ett skönt sommarlov /åsa
christian,

det bidde ett par matigare bilder ja, 😊
Två och en halv månad är en lång tid om man ska försöka komma ihåg det man har lärt sig. Det måste hållas igång, absolut.
Haha, invand panschis, du skulle höra Uffe när han går på. Jag får titt som tätt veta att jag borde gå en kurs i hur man ska vara när man är pensionär och själv tänker jag att jaha, vad kul, ska jag hålla en kurs i hur man ska vara som pensionär? Får nog skaffa en gungstol tror jag. Mina drömmar ..tja, vad ska man säga. Jag önskar att jag kunde måla av dem, rena sciencefiction-målningarna skulle det bli.

Ha en lika härlig måndag du med!
Guldkryckan,

det tar sin tid och jag brukar säga att jag kanske kan prata som en äkta portuguesa när jag dör...men skit i det, kul har jag medan det pågår och dö ska vi alla.
Ja, nu är det sommarlov!
Det är ju lite som julafton när man städar skafferi, kylskåp och frys. Även om jag gör det minst en gång i månaden så upptäcker jag något som jag har glömt.
Prepperskåp är ett bra ord.

Ha detsamma du med Guldkryckan!
Anita, de fyra blomsterhaven,

tack, det ska bli skönt att få ta tagen som den kommer, även om det blir lite plugga på i alla fall.
Pumpor är bra livsmedel, de kan ligga i rumstemperatur och mogna till ...innan man tar tag i dem och anrättar både det ena och det andra.
Åsa,

ja, utan tvekan så är det väldigt viktigt.
Jag förstår din schweizare, ibland är jag snudd på irriterad över svenskan, för man blir så "råddig" att använda tre språk varje dag. Jag har alltmera börjat tänka på portugisiska, vilket är ett bra tecken men vi har ju många vänner och bekanta som inte pratar portugisiska alls och då blir det svenska och engelska ...och jag blir förvirrad, haha...Ibland kan jag inget språk alls känns det som.
Jag antar att din schweizare pratar rätoromanska? Ett spännande språk i Schweiz..

Det är ju det det inte är det där med att slänga mat och saker...tyvärr. Men då får man slänga på mig istället så det blir tillvarataget, förändrat och utdelat.
Ja, jag har förstått att ni har höstkänslor i Sverige men mitt i allt så händer det att ni får sommar igen.

Exakt, drömmar är spännande.
😅


Tack och ha detsamma du med Åsa!
Znogge sa…
Jag tycker att du är väl värd ett sommarlov men samtidigt så har du ett mål som hägrar. Att plugga en kortare stund vare dag hade jag tyckt känts helt okej faktiskt. Språk, innan det sitter, är lite som kondition en färskvara som måste hållas vid liv. Så kämpa på säger jag :D

Kram
Znogge,

tack, precis så är det, lite plugga ska jag för att behålla kunskapen och att förbättra den. Det är som du skriver, språk måste hållas vi liv. Jodå, jag kämpar på, jag tycker ju att det är roligt och framför allt värt att lära sig portugisiska när vi nu bor här.

Kram
Anonym sa…
svar Min schweizare pratar ”smutsig” tyska enligt hans barn, barnets mor är tyska och Mio är uppvuxen delvis i Tyskland och mest i Sverige. Min schweitzare särbo är inflyttad från England så de har svenska som gemensamt språk.

Som Du vet blir jag Nalta irriterad när våra hitflyttade vänner vägrar ‼️ lära sig svenska.

/åsa

Susjos sa…
Läste svaret du skrev till femfemman, jag hade också lite liknande frågor :-)
Härligt med sommarlov, njut och plugga lite bara...Uffe får kolla tiden ;-)

Slänga mat, nej, det har jag jättesvårt för!

Ha det gott!
Kram
BP sa…
Grattis till sommarlovet och det som pensionär- hahaha:-)
Det jag inte förstår är varför du vill bli portugisisk medborgare? Antar att du menar dubbelt medborgarskap. Jag menar du kommer ju aldrig vara en "riktig" portuguesa, du kommer alltid ha en viss brytning när du pratar, så du kommer ju alltid förbli en invandrare ändå. Du har ju heller inga fördelar med EU, då Finland och Åland är med i EU:s tullområde, så...

Minns att min man sökte dubbla medborgarskap omedelbart när ordet Brexit nämndes, så han blev svengelsk. Han pratade visserligen perfekt svenska, men brytningen blev han ju aldrig av med.

Brytningen blir man visst inte av med om man flyttar till ett nytt land om man är äldre än 15 år läste jag någonstans.
Karin sa…
Jamen precis så går det ju till! Man fångar upp olika beståndsdelar av ett språk och sedan tar den hjälpsamma hjärnan hand om det åt en och sorterar upp och lägger allt där det ska vara. Att det fungerar så blir ju extra tydligt om man råkar känna någon som rågar ut för en afasiskada, eller något liknande som kan orsaka ordbävning i hjärnan. Orden ramlar omkring och de finns inte på rätt plats, när den drabbade letar efter dem. Så var det för min pappa, som dock hämtade sig rätt kvickt, men medan afasiskadan pågick var det som att få kika in i hur hjärnan fungerar.

Och så vill jag ju inte vara sån där språkvaktmästare, men det är jag, ohjälpligen, och vill bara fråga lite försynt om det möjligen inte var Askungen, snarare än Törnrosa som åkte i en pumpa som förvandlats till vagn.
Åsa,

jadå, jag vet att Nalta blir irriterad. Jag skulle själv bli det.

Susjos,

bra att du fick svar via femfemman! 😊
Ja, det är jätteskönt..att bara ta dagen som den kommer, inte tänka tider annat än en timme på morgonen för språket, vilket jag gillar att läsa.
Slänga mat, nej, nej...

Ha det gott du med Susjos!
Kram
BP,

tack, ja även som pensionär kan man ha sommarlov! 😊
Jag har hela tiden skrivit om att jag tänker mig dubbelt medborgarskap. Hur i all världen skulle jag kunna bli en riktigt tvättäkta portuguesa, det finns ju ingen som helst möjlighet till det, eftersom jag inte är född här. Givetvis så kommer jag att ha min accent, det har många andra som har flyttat hit och skaffat sig medborgarskap, det har många som är födda här, många olika dialekter.
Jag förstår inte riktigt i min tur vad du menar, självklart kommer jag alltid att vara en invandrare men likväl så har jag för avsikt att få portugisiskt medborgarskap, svårare än så är det inte. För min del är det en självklarhet att söka medborgarskap, jag bor här, jag tänker dö här, jag har inte bostad i Norden, jag har den här.
Karin,

ja, det verkar som det, att det går till så. Ordbävning, haha..precis så är det också.
Spännande och tusen tack för språkvaktmästartagen du har, du har ju rätt, Törnrosa åkte ju inte alls i pumpa, hon sov i hundra år...Askungen var det som åkte i pumpa däremot. Nu ska jag uppdatera och rätta, tänk att ingen annan har sett min fadäs. Månne de lider av en ordbävning de också?😉 Tack Karin!

Populära inlägg i den här bloggen

Ett oförglömligt fyrverkeri får avsluta året

Öronbedövande