Hoppa på tåget/ 20/ Sko

Min lokförarkollega Tove styr tåget med van hand mot destinationsordet Sko. 

Tiden går fort när man har roligt och roligt är det att vara en av dem som är med i temat Hoppa på tåget.  

De andra som brukar vara med har jag länkat till här: 

 Anki, AnnaAnna i Portugal, Carita. En vanlig man, Ordodlaren, Paula, ToveZnoggeÅkeÅsa 


Sko kan man sig på andra men eftersom det beteendet inte är trevligt alls så lämnar jag den "skon" åt sitt öde på direkten.

Man kan också sko ett tygstycke och man kan sko en häst. 

En hästsko betyder lycka. Att hänga den som den hänger på fotot lär inte vara bra, för då rinner lyckan ut., sägs det. Vad jag vet så var folket i huset med hästskon på väggen hur lyckliga som helst i alla fall😊 Skrock är skrock och inget annat än skrock. Det sägs så mycket...

Som det barfotabarn jag i grunden är så måste även jag förstås ta skor på mig nu och då. Nu har jag inte så många par skor att visa, några par sandaler (jag älskar sandaler, har alltid gjort det ) och några vanliga dojor  att vandra i. Sen blir det kängor och stövlar helt plötsligt när skon klättrar högre upp på benet enligt definitionen på vad en sko är. 

Och jisses så många stövelfoton jag har . "Typik" som Nalle Puh sade, nå sko är sko och ska så förbli. Stövlarna får jag visa en annan gång i ett eget inlägg 



Ett minne dök upp från min tidiga barndom. Min pappa var vaktmästare och mamma rev biljetter och städade på Bio Savoy i Mariehamn. Givetvis så hörde det inte till att minderåriga barn skulle vara med där på kvällstid men min storebror ville inte sitta barnvakt alla kvällar åt mig, som var nio år yngre än han var. Han var förgrymmad för att jag skvallrade på honom då han och hans kompisar tjuvrökte. 

😀😉😉Är det inte det som småsyskon är till för? 

Så jag hamnade på jobbet med föräldrarna. Inte mig emot det minsta lilla. Men jag ville också dra mitt strå till stacken när jag nu en gång var på jobb. Jag har nog alltid varit en liten arbetsmyra tror jag. 

Det hände nu och då att jag ställde mig framför bioduken och sjöng Sunnanvindsvalsen för biopubliken innan förfilmen satte igång. Vaktmästaren sade ingenting, han bara log. Han var snäll han💗 som lät mig sjunga " I hatt med flor och blommor på, en klänning med spetsen på kragen, två vita skor så små så små och strumpor så ljusa som dagen."  Antagligen drog jag till med någon annan slagdänga också men det är Sunnanvindsvalsen som sitter kvar i minnet. 

För min inre syn såg jag precis hur fina de där små vita skorna var. Sådana fanns inte hemma i min garderob. Allt som fanns hade jag fått överta av mina åländska flickkusiner, Kristina och Karina. (Jag har faktiskt två svenska kusiner som också heter Christina och Carina)  

Men plötsligt så hände det!Jag fick sprittans nya skor som ingen annan hade haft. Inköpta på Sko o Gummi på Torggatan i Mariehamn. Egna skor, helt nya! 

Sånt glömmer man aldrig. De hade spetsmönster också. Samtidigt fick jag en ljusblå sidenklänning med tyll på, ett rosa diadem, fina små vantar, sockor och så lockar i håret. Jag blev permanentad hos fru Wigell på Nygatan. Hemska öde, det tyckte jag inte alls om, varken vätskorna eller brännmärkena som uppstod bakom öronen med lite varbildning som följd. Så var det på den tiden för jätte längesen. 😊Men vad gör man inte för att få helt nya skor? Man lider pin..

 

Ja, så där såg jag ut när jag var nyss fyllda sex år. Jag fick vara brudnäbb åt pappas arbetsgivares dotter Gladys (Titti) när hon gifte sig med Ola. Titta framför allt på skorna! Så fina de är! Lite för stora men jag skulle ju ha någonting att växa i . Så diskuterades det på den tiden då skor var en dyrvara, åtminstone hemma hos oss på Köpmansgatan. 
Ola dog i en flygolycka år 1963 men Titti, bruden lever ännu, nyss fyllde hon 90 år. En parentes så där mitt i sko-inlägget. 



I vuxet liv har jag sytt medeltida skor åt andra. Inte så många par men först gick jag en kurs och så går det som det går ibland. Jag fick beställningar. De skorna dansade sig fram på Åland i medeltida sammanhang. De var till och med med i en orkester som spelade och sjöng medeltida musik. 

Jag hittade inte "mina handsydda medeltida skor i arkivet" så jag visar bara sulan på en sko som jag hittade på nätet. Det är så bra det där nätet ibland .Jag sydde skor med sula så därför blev det en sula som ni får se. 

Apropå det så fanns det en skomakare på Åland, i Geta, som kallades Sulan i folkmun. Då visste alla vart man skulle när man skulle till Sulan. Nu är Ingmar pensionerad och ägnar sig åt äppelodling, har jag förstått. Ja, det blir utvikelser idag, ni får stå ut...minnena kastar sig över mig. Jag måste fånga dem när de flyger förbi. 


En skomakare har förstås läster. Det hade vi, Uffe och jag också, när vi hade Pettas. Men vi hade dem först och främst till rekvisita i utställningar. och de flesta av dem kom från Uffes barndomshem där man samlade på allt och allt och allt igen. Någon sko-läst fick också agera tyngd i växthusen för någonting som växterna kunde klättra på. 


   Praktiska är de här på Madeira också i karnevalstider. Man klär om sina skor...så de passar in..


Jag tror inte att de  här små söta "stumporna" har sjungit Sunnanvindsvalsen men drömmar om skor har  de säkert haft de också, skor som skulle passa ihop med guldbälten...


                   De här skorna är helt säkert köpta på samma ställe...




Dansar man fram längs gatorna som är vanligt här, så behöver man gå till skomakaren för att fixa till de dansanta skorna. Portugal som så är ju känt för sina skor, inte att förglömma. 

En röd sko är ensam på dörrmålningen till en skoaffär en bit ifrån oss.
Var är månne den andra röda skon? Blir det en Askungesaga det här? 


   Nej, jag hittade ingen Askunge men väl en chokladaffär som hade den andra röda skon. 
   UAU CACAU är namnet på butiken med den goda handgjorda chokladen.  Jodå, det är helt säkert en 
   37-a..jag kan använda skon men godare är den nog att äta upp.

   Tove, bästa lokförarkollega, tusen tack för dina ord nu i juni !
   Det har varit kul att skapa inlägg om betong, rost och nu idag sko. 😊

   Nästa lördag är det Anna i Portugal som står för ordet som är HAV! 
   Jag ser framemot havet😊

   I juli är det jag som står för orden enligt följande: 

   01 juli    Eld
   08 juli    Kram
   15 juli    Pusselbit/ar
   22 juli    Skugga
   29 juli    Vatten

   I augusti är Tove tillbaka igen och hennes ord är
   
   05 augusti    Brodera
   12 augusti    Silke/siden
   19 augusti    Dass
   26 augusti   Konst

Vill du vara med på Hoppa på tåget, så tag kontakt antingen med Tove eller med mig i kommentarsfältet.  Här kan du läsa Introduktionen . Välkommen med! 
   
 
                                                                Karin Eklund, Funchal, Madeira
  

Kommentarer

femfemman sa…
Så olika man kan tänka.
Tror inte skor blev någon stor grej för mej förrän på gymnasiet? Då skulle alla ha "DrMarten"-skor. Vet inte om mamma köpte eller om jag gjorde det själv. Sommarjobbade ju alltid, så lite pengar fanns. Det var sköna, hållbara skor
Numera är det viktigt att ha skor med bra sula. Eller att man lägger in en extra. De ska dessutom vara bekväma att gå i, förstås
Skor med klack, deg har jag inte haft många av. Är lång nog ändå.
Sy skor! Imponerande!
God lördag!
wiper sa…
Hoppa på tåget låter intressant och roligt. Så häftigt att dina föräldrar arbetade på biograf. Det skulle jag själv ha velat. Härligt att du var delaktig för det gör att man blir mångkunnig. Jag fick också hjälpa till i tidig ålder på min pappas arbete och det gjorde ju att man kom in i arbetslivet tidigt och det gick smidigare

Förstår din lycka när du fick nya fina skor. Vilken fantastisk bild på dig och du var ju supersöt och vilka snygga kläder. Härligt att få ta del av dina minnen.

Du har verkligen haft många strängar på din lyra. Att sy skor kan inte vara lätt. Ingen dum idé att ha läster som rekvisita. Ni har båda varit kreativa och att driva ett café med utställning kräver sin person

Kul bild på skorna som är omkädda ;) det gäller att ha fantasi

Det var verkligen annorlunda med en godissko ;) har aldrig sett nåt liknande

Härligt inlägg som vanligt

Ha en skön lördag
Kramar!

Anna sa…
Verkligen en möjlighet till tolkning, detta med skor! Ett ord kan ge oss minnen och vi som får dela dessa minnen med dig tar tacksamt in det.
Tack för ett underbart inlägg!
femfemman,

helt säkert är det så beroende på förutsättningarna. För min del var det stort att få helt nya skor som ingen annan hade haft.
För en sexåring som jag var då kändes det gott.
Vet inte om det har någonting som helst med tanke att göra utan mera en skön upplevelse. Vi var rätt fattiga rent ekonomiskt i min barndomsfamilj, så för min del var det rena lyxen men framför allt lyckan att få nya skor.

Sköna, hållbara skor och har alltid varit ett måste för min del också.
Tack och God lördag önskar jag dig också!
Det var verkligen ett gediget inlägg om ordet sko. Roligt att få läsa mer om dig och din uppväxt, samt både dina och andras skor. Jag minns faktiskt inget särskilt om mina skor i uppväxten. Skrock är skrock, håller med!
Åke sa…
Så synd du inte hittade rätt i Askungen... eller jag viste inte vart jag skulle leta kanske :) En mycket vackert inlägg och din story från barndomens dagar. Idag ska jag allt vandra på stranden och doppa tårna utan skor :) Och hästskor glömde jag, men så bra du visar upp att det betyder lycka också :)
Znogge sa…
Vilken härlig och personlig tolkning och många fina minnen delar du med dig av. Kan tänka mig att det var stort att får det första egna paret skor. Vilken fin bild på dig dessutom. Skor fick vi alltid nya för det skulle inte vara bra att använda skor som var formade efter andras fötter. Däremot fick jag ärva en scoutskjorta av en mycket äldre kusin. Modellen hade utgått och jag skämdes så. Vet inte varför jag inte fick en ny för ekonomin fanns.

Önskar en fin lördag nu!
Wiper,

tack! Kanske du hoppar på någon gång du också, det går ju bra att vara med en gång om man så vill!
I tretton år jobbade mina föräldrar på biografen, då kvällstid, dagtid hade de andra jobb. Det var lite märkligt när de slutade där...jag kände mig nästan lite vingklippt.
Så är det ju när man har barn runt sig, man ska göra dem delaktiga, ge dem små sysslor...på det sättet lär man sig. Jag var nog ungefär lika gammal när jag fick betalt för mitt första jobb utanför biografen. Att vika servetter på ett café...mot potatisbakelselön;) Det du, det var tider det..😊
Jag var nog stolt som en liten kyckling..egna nya kläder, ingen hade haft dem tidigare. Wow var det.
Det krävs starka nypor att sy skor.

Tack Malin, ha detsamma du med! Kramar!

Anna,

det är just det som är så roligt med den här typen av ordteman. Alla har vi våra tankar och erfarenheter ur olika vinklar. Berikande blir det.
Tack !🤍
Anna i Portugal,

Tack! 😊
Skor minns jag bra, inte då mina, utan t.ex mammas högklackade med stålklack, skyhöga. Själv har jag hållit mig mera jordnära😊. Pappas skor som jag fick putsa varje vecka...viktigt att de blänkte. Härliga minnen
Skrock är skrock, absolut!
Åke,

Ja, visst var det lite synd alltid😉

Tack! Det låter härligt detta med stranden och tådopp! Det är sommar det!
Hästskor, visst betyder de lycka.)
Znogge,

tack! 😊
Det var stort med det första egna paret skor. Som yngst i syskonskaran och kusinskaran så var det naturligt att jag fick ärva skor och kläder.
Så ska det naturligtvis vara, man ska ha skor som är anpassade för ens egna fötter men så var det inte hos oss. Det fanns inte pengar helt enkelt. Men därför var det bra med sandaler. Jag gick väldigt mycket barfota, älskade att göra det, inte för att det inte fanns skor utan för mitt eget höga nöjes skull.


Önskar dig detsamma!
Anonym sa…
Jag har alltid varit ett barfotabarn 😄 (men har på ”äldre dar” börjat bli ömfotad 😅 tror att det beror på övrig smärtproblematik och inte ålder)
Nåväl så har skor varit ett intresse och jag minns skor bättre än ansikten 😅 (det är lite knasigt, men på samma sätt känner jag igen människor när jag ser deras hund)
Jag känner igen det där med att ärva skor och kläder liksom köpa för stort… glömmer aldrig gummistövlar som min far köpte åt mig att ha i ladugården när jag hade häst, de stövlarna har g jag ag än idag inte vuxit i (ifall de nu funnits kvar)
Bra tolkning som frammanar minnen.
👋/åsa
Åsa,
så kul, då är vi två barnfotabarn på tåget idag. 🙂
Det beror säkert på det du skriver om smärtproblematiken.
Haha, Åsa, nu måste jag berätta vad min andra upplevelse av barnmorska var, då sonen föddes, apropå detta med att minnas ansikten. Barnmorskan påstod att hon inte kände igen oss förlösta mammor annat än om vi vände den rätta sidan till och inte ansiktet. Du är inte knasig alls, man har sina preferenser eller vad jag ska kalla det.
Underbart roligt minne med för stora stövlar men jag känner igen det, jag också. Jobbigt när man är småtassig och inte storfotad. Bekvämt i och för sig att nästan kunna hoppa jämfota in i stövlarna🤣
Tack för dina minnen Åsa!
Guldkryckan sa…
sådana där "läster" hade vi i källaren till mitt föräldrahem, inget vi hade som yrke i familjen men bra att ha, tror jag, annars hade vi väl inte haft det. ;)

En hästsko ska man ju alltid ha över sin ytterdörr har jag läst någonstans, skrock kanske men fint iallafall.

Ha nu en fin afton.
BP sa…
Vilket härligt inlägg! Gillar speciellt dina minnen från din barndom. Visst var skor en lyx på den tiden. Och precis som du köpte föräldrarna skor att växa i. Det minns jag. Men jag slapp ärva skor och kläder, då jag inte hade några syskon eller kusiner.
Chokladskon gillar jag skarpt. Det finns ett engelsk chokladföretag som också gör sådana "finskor". Hellre äter man skon än gå på den med stilettklacken;-)

Det där med hästskor och hur det hänger har Paula också bloggat om. Men hon hittade en annan förklaring...
Paula sa…
Vilken bedårande liten Sunnanvinds-flicka i sprillans nya skor! Du var modig du, mig fick man tvinga till att sjunga solo, i kör var det lättare. Jag minns inte ett enda par skor från barndomen, har jag förträngt allt? Förmodligen...Om någon jag är bekant med har sytt skor så är det du! Nog är jag förvånad men alls inte chockad. Finns inte mycket den här arbetsmyran inte gett sig på, och talangerna är många, så kanske även skomakarens? Att alltid få kläder och skor att växa i var faktiskt mindre kul..men så var det för de flesta, Skor från Portugal har jag inte stött på i alla fall avsiktligt, när jag var i dansanta åldern var det italienska högklackade skor som gällde. På den tiden var foten smal och liten och nätt...ähum, varför växer både fötter och öron hela livet? Vilket genomarbetat inlägg som passade dig som hand i handsken eller inlägget i skon?
Kram från pörtet
Så tacksam för att få orden på förhand, och HAV ska jag nog kunna åstadkomma då jag bor vid havet :-)
Guldkryckan,

jag undrar varför man hade läster trots att man inte var någon skomakare. Det var rätt vanligt att man hade sådana. De är ju väldigt vackra, så kanske därför. Det är väl som du säger, det var nog bra att ha. Så diskuterade man ju, praktiska som man var.

En hästsko är ju vacker så bara för den skull kan man ha en sådan hängande över dörren. Tycker jag. Men den symboliserar ju lyckan

Ha detsamma du med!
BP,

Tack! 😊
Så gjordes det, man skulle ha någonting man kunde växa i. Ekonomi var det helt enkelt, livet var lite annorlunda förr.
Mina syskon var bröder men även av en av dem fick jag ärva äppelknyckarbyxor men där gick nog gränsen för den här fröken..hon slapp efter att ha haft dem på sig en enda gång. Det blev ett oherrans liv när jag trotsigt nekade ha dem på mig, hellre skulle jag gå utan byxor. JIsses, vad tänkte min mamma på? 🤣 Nå, hon kunde sy så det ordnade sig.
Faktum är att chokladskorna går åt..mitt i allt som de har flera stycken på disken så finns de inte kvar. Troligen blir de souvenirer...rätt dyra faktiskt. Men hellre äter jag en sådan än att behöva ha sådana skor. Där är vi helt överens du och jag.
Ja, jag var redan inne hos Paula och såg att hon hade hittat en annan symbolik. Jag har bara hört det i folkmun, inte på Wikipedia.
Paula,

minns att prästen som vigde de tu, kliade mig under hakan...jag kände mig som en hund, sen föråt jag mig på bröllopstårtans marsipan och blev sjuk, måste gå hem, så särskilt bedårande kände jag mig nog inte. Men förhoppningsvis så tyckte de andra att jag var det.
Jag var nog lite väl försigkommen på den tiden. Hände det inte något så såg jag till att det hände. Ungefär.
Att sy medeltida skor är ingenting att bli chockad över, jag lovar Paula, du skulle klara det du också. Man får ha lite kraft i nyporna bara. Använde min farfars segelmakarnål, en av dem och då gick det bra..
Helt rätt, det var inte så roligt att alltid få kläder som andra hade använt även om det inte var något fel på dem. Mamma började sy när jag blev lite äldre och hon var bra på det, riktigt bra. Minns fortfarande ett par klänningar som jag älskade.
Jag måste nog göra ett inlägg om skor från Portugal, det finns väldigt finsa sådana, handsydda de också.
HAHA..JA,det är verkligen ingen ordning på fötter och öron. De fortsätter växa . Du är för härlig! Här sitter jag och skrattar, känner på mina öron om de också har vuxit och visst tusan har de gjort det. Du har ju rätt! Skostorleken har ju vuxit från 36a till 38 a. Vi får trösta oss med att förr var vi småtassiga, nu är vi stortassiga.
Tack Paula, som foten i skon skulle jag själv säga. Inget inlägg här inte..ännu.
Kram från gränden.

Carita Liljendahl (jisses så vackert efternamn du har)
Ja, det är en fördel att veta innan, då kan man förbereda sig lite mera. Härligt om du kommer med nästa vecka. Jag ser framemot det!
LillaSyster sa…
Åååå vilket härligt inlägg ♡♡♡
Du är så söt och fin, förstår lyckan av nya egna skor. Själv är jag äldst ut och har sluppit ärva kläder och skor. Men visst är det bra att återbruka kläder, men skor bör man nog få nya.
LillaSyster,

tack! 🤍
Nu för tiden ser livet annorlunda ut, jag tror att de flesta får nya skor, då var det en annan verklighet i efterkrigstider på Åland och i Finland. Det fanns inte pengar att handla för i en vanlig arbetarfamilj där bara pappan stod för inkomsten. Det gällde ända in på mitten av 1960-talet ungefär. Att återbruka är absolut melodin, den gäller fortfarande för min del.
Susjos sa…
Vilka underbara historier du bjuder på, jag kan se dej stå där framför bioduken och sjunga ;-) Å vilken fin bild på dej som sexåring, uppklädd till tårna! Så fint skrivet om skor!
Ha det gott!
KRAM
Äsch, missade även denna avgång. Jag får bidra med en bild som jag lade upp på min gamla blogg som visar en lycklig dotterdotter som får plaska lite i vattenpölarna. Kanske inga skor förresten, men mycket glädje...

https://storage.googleapis.com/gcp-bloggse-storage/4027/4027865/v15_330_555e0b1eddf2b3581756c1e8.jpg
Susjos,

Tack! 🤍
Ja, jag var verkligen uppklädd till tårna då just. Kände mig allra minst som en prinsessa, det enda som "spökade" var blåsorna bakom öronen.
Ha det gott du med!
KRAM
Stefan Karlsson,
så synd, men du kan ju hoppa på när du känner för det. Duär alltid lika välkommen med ombord på tåget.
Tack för fotot av den lyckliga dotterdottern😊😊
Märtha sa…
Sunnanvindsvalsen har snurrat i mitt huvud sen jag läste ditt inlägg första gången igår kväll. Läste det på nytt tidigare idag, valsen kom tillbaks. Men se kommentera, det orkade eller hann jag inte! Jag fick ju alltid min äldre systers kläder, men skor minns jag inte... Egentligen minns jag inte skor alls. Förr när dans var huvudintresset (nästan) så skulle det alltid vara hela tåspetsar på skorna. Nu känns sådant bara inklämt. Det var visst inklämt då också, minns en danskavaljers min på krogen när han bjöd upp och jag svarade: "Vänta, jag skall bara hitta skorna först". De där damerna som sparkar av sig skorna i dunklet under ett bord... Tänk, vad skor kan få minnen att vakna! Nu blir det att vattna igen... Ha det gott!
Märtha,

du får sjunga Sunnandvindsvalsen när du kryper runt i dina rabatter och vila ut, pusta ut efter allt du har gjort, tänker förstås på ditt föredrag i första hand. Kommentera kan man göra när man känner för det och orkar med det. Ingen press..
Så gjorde man ju, sparkade av sig skorna, många gånger dansade jag i strumplästen eller helt barfota. Gärna vals.
Skor ger minnen, det kan konstateras på tågfärden denna gång.
Ha det gott du med!
Karin sa…
Vilken alldeles bedårande sexåring, med de läckraste skor. Man anar att de är stjärnmönstrade, till och med!

Och lästerna! Min morfar var skomakare och jag har kvar lästerna till min mammas konfirmationsskor. Nätta och välformade fötter hade hon.
Karin,

Tack! 😊😊
Jag undrar vem som fick dem efter mig..har funderat en stund men kommer inte på.
Lästerna är så vackra. Så fint att ha din mammas välformade fötter i lästform. Ett fint minne, rörande.
Tove sa…
Klart du ska fånga minnena och skriva ner dem som du gjort här - jisses herre jag menar ju dam - vare den som skriver så här - vilket gensvar på sko, jag tackar, sjunger sønnavindsvalsen på norska och njuter alla skor i text- och skosköna bilder!
Skokram 💃
Tove,
tack, jisses dam, haha..det ska vara du
Skokram!

Populära inlägg i den här bloggen

Ett oförglömligt fyrverkeri får avsluta året

Veteranbil nr. nio och tio