Ändringar i protokollet

Min språkkurs närmar sig med stormsteg igen. Kursbörjan som var planerad till den 20 september har ändrats till den 17:de istället. Vi blir tre i kursen som fortsätter, tre av oss sex som återstod vid senaste kursslut och tenta, föll bort och vi tre "kvarsittare" kör tisdag, torsdag och fredag istället för tisdag och fredag. Däremellan gäller hemläxor. Så jag blir mera eller mindre ETT med det portugisiska språket den närmaste månaden. Tuffa puckar gäller för Karin, men den som sig i leken ger... som det heter. Har jag klarat mig så här långt så ska jag göra allt för klara även det sista steget för att få mitt åtråvärda certifikat. Sen är det en annan femma: jag kanske inte nöjer mig med detta sista steg som jag skriver...men det återstår att se...Ett steg i taget nu.

Nej, jag ville inte ha det så här intensivt men de andra två ville det, p.g.a. väntande jobb som de har längre fram i höst. 

Jobb och överlevnad är viktigt, jag har ju min säkra, sedan länge inarbetade lilla men tillräckligt stora lön, som troget ramlar ner varje månad på mitt konto. 

De jobbar på för att få det så bra som jag har det.

För Melissa är det också viktigt att vi håller igång kursen. Hon behöver också sin lön och utan lärare ingen lärdom för oss andra. Jag fick ta det, helt enkelt, foga mig, fastän det blir väldigt intensivt och jag måste ändra på en del som redan var planerat. Men jag är med på tåget, så nu kör vi! 


Det är ett år sedan vi började, från min ursprungskurs är vi två kvar, från den parallella dito är det en kvar. Det känns minst sagt märkligt att jag är en av de tre som tänker, och kan, fortsätta hela kursen ut. Med förvåningens finger i häpnadens mun...så känns det verkligen. 

Allt som allt var vi fyrtio elever tillsammans från början. Alla har inte haft ambitionen att fullfölja kursen utan har hoppat av på olika grunder under året som har gått, en del blev tagna på sängen, de hade inte förstått att vi går på föreläsningar och att vi sen får göra jobbet hemma, en del har tyckt att det har varit alltför svårt och alltför intensivt och har valt andra lugnare, långsammare utbud som finns utanför Academia, ett antal har inte fått godkänt för att kunna gå vidare, några har tyckt att det är för dyrt, några har lämnat Madeira. Ungefär så ser orsakerna ut.. Det är en tuff språkkurs, på grund av att den är så intensiv. Jag är totalt groggy jag också ibland. Ibland undrar jag om jag någonsin blir mig själv igen efter det här...🙄😉 och ändå VILL jag. Självplågeri? Nej inte alls. Jag tycker att det är både roligt och intressant. Nu väntar ett rejält språkbad, så här ska det badas så vattnet skvätter omkring mig.  


"Du är ståndaktig du mamma", sade Jon, sonen, åt mig när vi talades vid här om kvällen. Nann, dottern sade "Bravo mamma, kör på, håll igång hjärnan!" Mina ständiga påhejare. 💗💗

Jag måste ge Jon rätt. Jag är en riktigt jobbig envisknopp (mest för mig själv). Ibland är jag så trött på mig själv så jag bara vill dra ett täcke över mig och bara försvinna.   "Nann, den där hjärnan behöver väl inte vara igång hela tiden?"  🤔"Tjooo", blev svaret, på ren åländska. 😊Ålänningarna suger in ordet jo...och då blir det ungefär tjoo eller schjo..

De två andra på kursen är toppen-duktiga och jag har bestämt mig för att hänga med. Jag vill klara av det, jag ska klara av det! Jag måste inte vara bäst på klassen, det räcker bra med en bronsmedalj för min del😉Den känns mera klappad och klar redan.


Certifikatet är viktigt för mig. Jag har mitt mål. Hoppeligen så klarar jag mig över mållinjen utan alltför stora problem. Sen får jag nog se till att Uffe får en tapperhetsmedalj som har stått ut med mig under den här tiden. Kanske han kan få en staty här på gränden med en plakett där det står att "Här står Uffe, för att han stod ut. Ungefär. 

Men först ska jag klara av det hela innan jag köper betong. RIM kanske kan låna betongblandaren åt mig en stund nu och då om det går vägen? Går det inte vägen så får jag ta nya tag...världen går inte under ännu. 

Trösterikt är att jag inte kan få flera gråa hår, mitt hår är vitt med gula solstänk sedan länge. 

Lite kul är det att jag har fått frågan från tre olika håll här på Madeira: 

Vart går du och färgar ditt hår? 

Nu ska jag nog bara säga Ceus och peka uppåt, om jag får frågan igen. 

Jag färgar inte mitt hår..


Vi som är kvar i kursen är från Ryssland, Ukraina och Finland. Jag får kanske sätta mig mellan de andra två för säkerhets skull😉 med tanke på  hur världsbilden ser ut just nu. Lite galghumor måste det till men skämt åsido, de kommer mycket bra överens och ibland pratar de bara ryska tillsammans och då blir Finland lite grann i kläm. Finland förstår inte så mycket ryska. Finland, kan nästan bara fula ord på ryska 🙄Nej, ni vill nog inte höra dem..

Några ord till som Finland/Åland kan är karbus, ruki Vverh!, karonka, babushka, blinier, smetana, Vodka Stolichnaya. De kan komma väl till pass. Om det mot förmodan blir hett om öronen för Finland mellan de där andra två så får jag dra ner karbusen över öronen, säga ruki Vverh ( upp med händerna) ", jag är en babushka som man ska lyda, nu så ska vi alla gå på karonka/fest, äta blinier med smetana samt dricka vodka Stolichnaya. 


Det kan ju inte bli fel det där! 

Jag ska nog lära mig att säga det på portugisiska, eftersom vi går på en portugisisk språkkurs tillsammans.  "Mãos ao alto, sou uma babushka que tem de ser obedecida, agora vamos todos a uma festa, comer blinis com smetana e beber Vodka Stolichnaya "

(jag tror att det där blev rätt, men jag ska uppdatera det hela med min lärare) 

Hjälper inte det så har jag ju de där fula orden i reserv 🤔

                                               

Fred på jorden och en glad tisdag önskas!💗


                                                

                                             Karin Eklund, Funchal, Madeira


Kommentarer

LillaSyster sa…
Du kommer att få ditt certifikatet, det är jag säker på. Bra jobbat Karin och även om det är intensivt så blir det säkert toppen när allt drar igång. Ni verkar ju ha världens bästa lärare, så hon kommer att anpassa undervisningen så att det blir bra för dig. Ha en bra tisdag!
LillaSyster,

du har alltid trott på mig! Stort tack för det! 🥰 Faktum är att jag ser framemot det med glädje. Hon är jättebra vår M. och hon är en av orsakerna till att jag går dit med glädje. Ha detsamma du med! Krama dina pälsklingar! (fånig uppmaning, haha, jag vet att du gör det)
Fantastiskt ambitiös och duktig, kan inte säga det för mycket, jag vet ju hur svårt det är och hur enormt mycket tid som behöver läggas. Om det bara är kurs under en månad förstår jag det blir otroligt intensivt för dig, men självfallet kommer du klara det! Din målbild är klar! Beijinhos e boa sorte!
Znogge sa…
Klart att du ska fortsätta och du kommer att få ditt certifikat. Jag hade inte heller givit upp utan det är bara att kämpa. Nu blir det tätt med tre tillfällen i veckan men jag kan förstå synpunkterna. Skönt att ni håller sams i er lilla grupp och inte låter världsläget påverka. Båda två har ju valt att lämna sina länder men kanske av olika anledningar.

Kram och god tisdag!
Anna i Portugal,

Tack, du vet, jag vet att du vet!😊
Det blir intensiva veckor, men en månad går snabbt. Allt det andra får vänta ...
Muito obrigada! Beijinhos e abraços!
Znogge,
det är bara att kämpa och jag tycker ju själv att kampen är rätt kul, även om det blir en jobbig tid, men en månad går snabbt när man har roligt.
Vi kommer bra överens vi länder och så har vi ju Portugal med som lärare. 😊

Tack detsamma!

Kram
Är övertygad om att du kommer få ditt certifikat, så som du kämpat och stått i. Från fyrtio till tre stycken kvar är ett rejält tapp.
Karin sa…
Heja dig! Du vet väl att hjärnan mår finfint av att lära sig språk? Det har forskats en hel del på det. Inget fel på korsord eller sudoku, men det har inte riktigt samma uppiggande och förnyande effekt på hjärnan som språkinlärning. Det skapas nya kopplingar (kanske rentav nya små synapser?) genom jobbet med att förstå och införliva nya ord i ordförrådet. Bästa hjärngympan, är alla hjärnforskare överens om. Det är väl en motivation så god som någon?
Hannas krypin,
tack snälla du, det är så roligt att bli "dunkad i ryggen av vänlighet". Ja, det är ett rejält tapp.
Karin,

ja, jag vet att den mår bra av det och jag försöker få den att fatta att det är så..
Här kopplas det än hit än dit och ibland går kopplingar i kors och slår knut på sig själva men också det är en lärdom, att ta sig ur de där knutarna. Språk är en utmärkt hjärngympa. Ja, tack Karin för att du peppar mig!
Annika sa…
Nu kommer en cheerleader till, du kommer att ro ditt certifikat i hamn! Jag bara vet det. Du är superduktig med detta, och vilken investering det är i ditt dagliga liv att du lär dig så mkt portugisiska som du gör nu. Vilket ras från 40 till tre ... YOU got this!
Kramar!!!
Ditte sa…
Heja dig! Klart du klarar detta. Har en ett mål och bestämt sig så blir det ju väldigt tydligt- Och certifikatet är ju tydligt för dig - Och att bo i ett nytt land gör ju också att ett nytt språk blir till en del av det nya livet. För mig har språk alltid vart en viktig nyckel när jag bott utomlands. Kämpade på med mandarin i KIna men eftersom jag var lärare på Svenska skolan hade jag långa arbetsdagar så timmarna till språkstudier blev tyvärr inte så många per vecka. Det blev ju ett helt nytt alfabet också men vi fokuserade på att jag skulle förstå och prata lite i vardagen Och det lyckades.
Önskar dig det bästa och lycka till-
Kram
Cheerleader Annika!
Tack snällaste du, det värmer med all uppbackning jag får av er alla som tittar in här. Det är just det jag vill, att det ska bli en del av mitt dagliga liv, mitt dagliga språk. Ja det är ett stort ras..
Tack !💗
Kramar!
Ditte,
du har så rätt i allt du skriver, det är en viktig nyckel, jag inser det alltmera för varje dag som går.
Du hade mycket för dig som både lärare och sedan att studera själv. Och mandarin är så annorlunda mot vad vi är vana med i de här krokarna. Det är ju så att om man är motiverad så brukar det mesta lösa sig.
Tack snälla du!
Kram
Guldkryckan sa…
Kör man en kurs intensivt så blir det ju klart fortare men jag förstår din tanke, bättre att skynda långsamt.

Ha en fin kväll. :)
Susjos sa…
Haha, du är då för rolig och väldigt imponerande! Såklart fixar du kursen galant, men visst förstår jag att det är mycket hårt pluggande! Har hört att det är tuffare att lära sig ett språk som vuxen, än när man är barn! Men du har barnasinnet kvar, därför fixar du detta, och en språkbegåvning tror jag minsann!
Kram till dej!
Guldkryckan,
ja, kortare blir det men korvstoppning. Jag tror att det inte behöver bli helt galet ändå, det blir ett rejält språkbad nu mot slutet ...vilket inte behöver vara dåligt. Nu är jag i det! Bara att ta det! Tack detsamma!
Susjos,
tack!
Galant, nja, men jag har gått inför att klara den. Barn har ju lätt som en plätt, så är det ju. Det lär vara en skröna detta med åldern men vete gudarna...nå, huvudsaken jag fixar det.
Kram till dig också och tack Susjos för peppandet!
BP sa…
karbus, ruki Vverh!, karonka, babushka, blinier, smetana, Vodka Stolichnaya. Ja, karbus ville Google Translate kännas vid. "Hands up", okej då, karonka - din bil - och;-) blinier är goda, smetana - yuck, Stolichnaya - okej i små doser då;-)
Kan bara beundra dig att du vill lära dig portugisiska på den höga nivån. Din ambition är beundransvärd.
BP,
karonka är en lite större fest, ingen bil. På Åland har man Karonka innan man blir student, vilket betyder att man har bankett, dansfest, klär sig som till bal. Ordet kommer ursprungligen kanske från Frankrike men mera troligt är det från Ryssland...därom tvista de lärde. På Åland är det helt enkelt en studentbal mera eller mindre och ordet kan även användas i bankettsammanhang. Uffe som kommer från det finländska fastlandet hade aldrig hört talas om karonka...men det lär finnas även där men används sällan. Stolichnaya i små doser, ja! Skål!
Tack BP!
Ha en fin kväll!
Märtha sa…
Minns du radiorösten Knud Möller? Han kunde visst nio språk, och han sa att när man kan över fem blir det bara lättare att lägga till nya språk. Förstås är ju många besläktade, men ändå. Vi som kan finska har ju en utgångsfördel, kan man två helt olika språk har man kanske större förmåga att ta till sig andra språks system. Jag håller på med italienskan mest som underhållning, tycker om språkets melodi, och så förstås operor... Min grupp krympte under det tillåtna, så i höst slås vi ihop med en grupp som läst färre år än vi. Bara bra med repetition... Använder du basilika?
Märtha,
Jadå, Knud minns jag, absolut. Vilken dröm att kunna så många språk!
Du har rätt,finskan är en ingångsport till andra språksystem. Jag trodde aldrig att jag skulle tycka att finskan är ett redigt språk, har tydliga regler men det har den i jämförelse med bla. portugisiskan. Det är som Melissa ofta säger é facil mas..sen kommer krångelikrånglet i form av alla undantag.
Italienskan är ett väldigt vackert språk i mina öron. Jag läste en kortkurs innan jag drog iväg till Rom på bröllop...men jag har glömt det mesta.
Vår grupp fick gå vidare även om vi helst skulle ha varit minst fyra.
Jadå, jag använder basilika, älskar basilika!
Jag är verkligen full av beundran för hur du kämpar på. Tre ggr i veckan, det blir tufft men är det någon som klarar det så är det du. Jag hejar på dig!
Anita, de fyra blomsterhaven,

Tack, snälla du! 💗

Populära inlägg i den här bloggen

Ett oförglömligt fyrverkeri får avsluta året

Öronbedövande