Gamla foton och lite pladder
Julstädning? Ja, vi kan säga så men faktum är förstås att jag julstädar året om...😉 eller midsommarstädar...eller bara städar.
Några äldre fotografier från den här ön får hänga med idag. Två kvinnor här på Madeira visar hur man stoppar en madrass med halm..
Personligen har jag aldrig, vad jag minns, legat på en halmmadrass men däremot på en kapok-madrass som hängde med sedan andra världskriget ända fram till sextiotalet hos familjen Sommarström.
Den hade många sovit på innan och jag var den sista som gjorde det, tydligen.
Jag minns att det var knöligt som bara den, men jag var van vid att "ta över" allt möjligt mellan himmel och jord som mina syskon och mina kusiner hade haft. Så var det att vara den yngsta i den stora barnaskaran.
Jag sov gott trots knölarna. Jag anpassade mig och låg i dalen mellan bergen så att säga. Ibland med benen på bergen och huvudet i dalen..
Barndomens kapokmadrass gick bokstavligt talat upp i rök. Mamma slängde in den i ved/koks/-pannan och så fick den värma lite till innan den var ett knöligt minne blott. Plötsligt så låg jag på en skumgummimadrass som inhandlats i Einar Karlssons butik en bit ifrån oss. Mjuk var den och jag upplevde att det mera eller mindre var som att sova på moln. Lyxigt bara värre.
Så ser kapok"-frukten" ut och när den är mogen så faller mängder av vita "snötussar" ner på marken.
Här är marken många gånger antingen rosa, av alla vackra kronblad eller så är den vit av frön...
Snötussarna använder man till fyllning av kuddar, täcken och madrasser.
Faktum är att man åter har börjat använda kapok och saluför madrasser. Jag blev förvånad när jag såg det men metoderna är säkert mycket bättre nu än då för många år sedan. Ekologiska madrasser säljer man dem som. I all synnerhet till barnsängar, vaggor och så vidare. Bravo!
Ett par kvinnor broderar. Som ni vet så är broderiet stort här på Madeira men också på fastlandet. Smart nog så har man också lagt ett par Camacha-korgar med på bilden och den portugisiska kålen sticker fram några blad lite försynt. Smygreklam är också reklam..den är god den portugisiska kålen.
Här är man inte höjdrädd. Längs bergväggarna byggde man levador och gör det ännu. Levada kommer av det portugisiska ordet levar, vilket betyder bära..Vattenbärare kan man säga att levada betyder på svenska. Jag har läst att det finns över 3000 km levadas, vattenkanaler, vattenbärare, här på ön. Männen som jobbar med underhållet och att bygga levador kallas levadeiros. Det finns mycket att skriva om det här...men det får bli en annan gång när andan faller på.
Själv tog jag frön på Ärön i Danmark, där goda vänner bodde. Den förökade sig hur mycket som helst och jag gav bort hur mycket som helst och jag gjorde dekorationer av olika slag av fröställningarna som blev jättevackra när de torkade.
Så dagens färgsprak ...LillaSysters novembertema måste förstås få sitt:
Det är inte mitt foto, jag minns inte ens var jag har "lånat " det ifrån. Men mango, jag säger bara mango! Jag har aldrig någonsin sett så stora mangofrukter på den här ön tidigare...om mangoträdet finns här eller på fastlandet låter jag vara osagt.
Så till en helt annan sak...Den som är intresserad av att köpa boken "Med en lapp runt min hals" kan ta kontakt med författaren själv per e:post chhelegi@gmail.com. Christian Lehmann Gisler har givit ut boken på eget förlag och det är bara via honom man kan köpa den.
Ha det onsdagsbra!
Karin Eklund, Funchal, Madeira
Kommentarer