Gamla foton och lite pladder

Julstädning? Ja, vi kan säga så men faktum är förstås att jag julstädar året om...😉 eller midsommarstädar...eller bara städar.
Några äldre fotografier från den här ön får hänga med idag. Två kvinnor här på Madeira visar hur man stoppar en madrass med halm..
Personligen har jag aldrig, vad jag minns, legat på en halmmadrass men däremot på en kapok-madrass som hängde med sedan andra världskriget ända fram till sextiotalet hos familjen Sommarström.
Den hade många sovit på innan och jag var den sista som gjorde det, tydligen.
Jag minns att det var knöligt som bara den, men jag var van vid att "ta över" allt möjligt mellan himmel och jord som mina syskon och mina kusiner hade haft. Så var det att vara den yngsta i den stora barnaskaran.
Jag sov gott trots knölarna. Jag anpassade mig och låg i dalen mellan bergen så att säga. Ibland med benen på bergen och huvudet i dalen..
Barndomens kapokmadrass gick bokstavligt talat upp i rök. Mamma slängde in den i ved/koks/-pannan och så fick den värma lite till innan den var ett knöligt minne blott. Plötsligt så låg jag på en skumgummimadrass som inhandlats i Einar Karlssons butik en bit ifrån oss. Mjuk var den och jag upplevde att det mera eller mindre var som att sova på moln. Lyxigt bara värre.
Så ser kapok"-frukten" ut och när den är mogen så faller mängder av vita "snötussar" ner på marken.
Här är marken många gånger antingen rosa, av alla vackra kronblad eller så är den vit av frön...
Snötussarna använder man till fyllning av kuddar, täcken och madrasser.
Faktum är att man åter har börjat använda kapok och saluför madrasser. Jag blev förvånad när jag såg det men metoderna är säkert mycket bättre nu än då för många år sedan. Ekologiska madrasser säljer man dem som. I all synnerhet till barnsängar, vaggor och så vidare. Bravo!
Ett par kvinnor broderar. Som ni vet så är broderiet stort här på Madeira men också på fastlandet. Smart nog så har man också lagt ett par Camacha-korgar med på bilden och den portugisiska kålen sticker fram några blad lite försynt. Smygreklam är också reklam..den är god den portugisiska kålen.
Här är man inte höjdrädd. Längs bergväggarna byggde man levador och gör det ännu. Levada kommer av det portugisiska ordet levar, vilket betyder bära..Vattenbärare kan man säga att levada betyder på svenska. Jag har läst att det finns över 3000 km levadas, vattenkanaler, vattenbärare, här på ön. Männen som jobbar med underhållet och att bygga levador kallas levadeiros. Det finns mycket att skriva om det här...men det får bli en annan gång när andan faller på.
Själv tog jag frön på Ärön i Danmark, där goda vänner bodde. Den förökade sig hur mycket som helst och jag gav bort hur mycket som helst och jag gjorde dekorationer av olika slag av fröställningarna som blev jättevackra när de torkade.
Så dagens färgsprak ...LillaSysters novembertema måste förstås få sitt:
Det är inte mitt foto, jag minns inte ens var jag har "lånat " det ifrån. Men mango, jag säger bara mango! Jag har aldrig någonsin sett så stora mangofrukter på den här ön tidigare...om mangoträdet finns här eller på fastlandet låter jag vara osagt.
Så till en helt annan sak...Den som är intresserad av att köpa boken "Med en lapp runt min hals" kan ta kontakt med författaren själv per e:post chhelegi@gmail.com. Christian Lehmann Gisler har givit ut boken på eget förlag och det är bara via honom man kan köpa den.
Ha det onsdagsbra!
Karin Eklund, Funchal, Madeira
Kommentarer
Halmmadrass har jag inte sovit på men jag har suttit på den och det räknas väl som upplevelse 😅
Att vara yngst har både fördelar och nackdelar.
Minus 11 och det är vinter… vilket känns logiskt med tanke på att vi är på väg in i den tolfte månaden på året.
Om boken säljs privat av författaren lär den inte finnas på biblioteket m. Tack för att Du berättade 👍
Ha en fin onsdag 👋 åsa
Önskar en fin onsdag!
Kram
Tack, skottkärran var alltid vacker en tid på hösten, innan jag lade händerna på fröställningarna och omvandlade dem till kransar o.d.
Jag har en känsla av att jag har gjort detsamma, suttit på en halmmadrass, jag har också en känsla av att det kändes dammigt..
Jag upplever att det har varit bra att vara yngst både i syskonskara och i kusinskaran..även om jag fick ärva kläder och sällan fick något nytt. Men det var också spännande. Jag hade ju flick-kusiner också som hade det bättre ställt än vad min familj hade, så jag kände mig som en prinsessa likväl. Värre var det när jag ärvde storebrorsans äppelknyckarbyxor. Då tog jag resolut av mig byxorna och nekade att ta dem på mig igen. De var ju från hedenhös och hemska, haha..
Ja, det är logiskt med minus elva i dina trakter den här tiden på året.
Christian säljer boken privat men kanske att det finns bibliotek som har köpt den av honom . Ta kontakt med honom per epost så får du veta mera.
Ha detsamma!
Det var bara den där kapokmadrassen som var knölig..de andra har varit hur sköna som helst. U. har också legat på kapokmadrass men han minns inte någon knölighet alls, så tydligen var min lite väl mycket använd. Halm låter som hösnuva, haha...bra beskrivning.
Ha en fin dag du med .
Kram
tagelmadrass minns jag och hästhåren som stack ut...
Skumgummimadrasserna var som en skänk från ovan, ungefär.
Hästens sängar är ju snudd på himmelska att ligga i.
Önskar dig detsamma!
Kram
Jag beundrar verkligen de som anlade levadorna. Vilket jobb, och de fick verkligen inte vara höjdrädda.
Kramar över havet!
du påminner mig om rörvippor, sådana använde man till madrasser på Åland också, dock innan jag föddes men det fanns de som gjorde det, tog vara på naturen.
Hösnuvemadrasser. 😁
De är beundransvärda alla dessa levadeiros. Det är inget ofarligt jobb alls, många dog också , föll ner. I början använde man slavar..ja, här har man också nyttjat folk från Afrika på olika sätt. Bara det är något jag borde berätta mera om. Tack och lov blev det inte alltför långvarigt.
Kramar till dig med!
Kram
så roligt att jag kan visa dig något du inte kände till ...
Tack, jag njöt själv varje höst när jag skördade vävarkardan...
Mangofrukterna är wow.
Kram
Skottkärran med innehåll är en ljuvlig bild. "Belysningen" i den bilden är hundra procent lyckad:-)
Börjar dregla när jag ser ditt mangoträd. Manofrukterna hos min lokala ICA är ungefär hälften så stora och för det mesta är det fortfarande gröna när jag köper dom...
Tagel i madrasserna vet jag att U. var med om..inget roligt alls har jag förstått. Nu är Hästens madrasser av lite annan tagelkaliber.
Tack för skottkärran-recensionen!
Mango är gott, gott men då ska de vara stora och mogna.
Min lille fosterbror var allergiker och sängvätare, så han blev beordrad skumgummimadrass.
Kram!
de har varit rätt länge på modet, dessa tagelmadrasser men jag har för mig att de är uppblandade med annat material och inte med lika långa tagel som de var tidigare. Hästens Sängar har tagel i sina madrasser.
Kram!
Jag har också sovit i Hästensäng i några år. Men tyvärr rymdes de två sängarna "med växelspak" här, så de såldes. Bäddmadrasserna fick ligga ute en dag varje vinter, blev då skönt bulliga. Saknar dem, men sånt är livet...
ja, så var det nog, skumgummimadrasserna var som en skänk från ovan, absolut.
Hästens säng är ju skön att sova i, man märker knappt att man ligger i en säng ens. Vi har ingen sådan, men barnen med familjer har och det är bra sängar, verkligen.
jag såg det, sånt händer titt som tätt...
jag vet att flera av mina barndomsvänner har sovit på halmmadrass och haft samma känsla av prasslandet.
Se där, så kul, det borde ju verkligen vara ett bra stoppmaterial att använda kapok i leksaker.
Ha det gott du med!
Jag är inte helt säker, men jag undrar om det inte kunde vara halm i underlagen när vi tältade under övningarna i lumpen.
så var det ju och även om det är det nu så ser jag med egna ögon varje dag att säkerhetsbestämmelser är något man sköter om i stort sett bara när tillsyningskvinnorna kommer. Här känner dig sig säkrare utan alla möjliga säkerhetsåtgärder ser det ut som på bygget på andra sidan gränden. I början fick jag skrämselhicka, nu är jag lugn som en filbunke..man vänjer sig vid allt.
Halm använde man säkert mycket mera förr än nu. Man tog vara på ..kan tro att det låg halm i underlagen under tälten.