Arkiverade djur/ skogsmård

Det är ju bara att konstatera att det här med att städa i arkivet aldrig tycks ha en ände. Jag märkte att jag har mängder av foton som jag inte har använt mig av/visat än och bl.a. djuren i vårt tidigare liv på Skoltomten/Pettas i Geta på Åland fyller en stor del av arkivet, ibland så det rent av bågnar av dem i vissa fack. 

Nu ska jag åtgärda den saken har jag tänkt. Därför blir det nu och då ett inlägg som handlar om "våra" ständiga gäster under den tiden det begav sig. Det blir lite nostalgitouch över det hela samtidigt. 

Idag visar jag skogsmården eller mården som den också kallas. På latin heter den Martes martes. Vi såg den inte ofta för den är ett nattligt rovdjur som rör sig mycket snabbt, ja som vinden men ibland hände det att vi också fick se den under dagtid. Bland annat den 21 augusti 2012 , så fotona i dagens inlägg är över tio år gamla vid det här laget.  


Som jag redan skrev här ovan är det inte vanligt att få se skogsmården i dagsljus.

Vi hade lagt märke till att talgkorvarna hade oväntat stor åtgång under några dagar . Irriterande nog för jag hann knappt hänga upp en korv förrän den var så gott som slut så jag anade ugglor i mossen...
"Ugglan" visade sig vara skogsmården/mården som troligen var väldigt hungrig och mycket glupsk. 
Den såg mig som synes på det första fotot men brydde sig inte alls om det när den insåg att jag inte var någon fara för den.  

Den är inte omtyckt av jägarkåren, den tar både ekorrar, harar, gnagare, fåglar och skogshöns i så pass stor grad att den rubbar den naturliga balansen bland skogens djur om dess population blir för stor.
På den tiden var jag själv jägare och hade bössa men jag var mera intresserad av att fotografera djuret och tyckte att jag var lyckligt lottad som fick se det så pass nära som på bara några få meters håll.   


På det fjärde fotot fick jag huvudbry. 
Var i all världen hade skogsmården lyckats få tag på både sork och fasanunge? Så där bara...
Den är oerhört snabb men jag är säker på att den inte hade varit någon annanstans medan jag fotograferade den. Jag stod ju på trappan en liten bit ifrån den hela tiden.
 
Den hade plötsligt två smådjur i munnen samtidigt som den själv åt talg. Jag såg aldrig att den kom ner från trädet och talgkorven, kanske den hade haft dem framför sig mot trädet när jag först såg den? Jag kommer aldrig att få svar på detta förstås men det lutar åt det svaret. Den hade tydligen fångat både sork och fågelunge innan den klättrade upp i trädet. Om ni tittar noggrant på det fjärde fotot ser ni fågelklor till vänster om huvudet och en sorknos till höger 


När den kom ner på marken igen syntes det tydligt att den hade både sork och fasanunge i munnen. 
Sen försvann den i ett huj, sprang över landsvägen mot skogen till där troligen 3-4 ungar väntade på att bli mättade. 

Det var under den här tiden som rävstammen var svag i bygden och då trivs skogsmården. Då ökar den i antal. När rävstammen återhämtade sig så försvann skogsmården mera eller mindre . 
Förr jagade man skogsmård för pälsens skull, kanske fortfarande. Jag vet inte men jag vet att man fortfarande använder borst av mård till målarpenslar. 

Man ska inte blanda ihop mården som är ett mårddjur med mårdhund som är ett hunddjur. Jag har foton på mårdhunden också och kommer att visa dem en annan gång. 
Mården/skogsmården finns i stort sett överallt i världen, så den är livskraftig. 
Gotland lär vara ett ställe där den inte har fått tass-fäste. 
Grekland lär också vara en plats där den inte finns.
Här på Madeira finns den inte heller. 
Den är otroligt snabb när den klättrar och jag har sett förödelsen i en ekorrlya när den hade gjort visit där och tagit alla ungar, kanske också föräldrar. Boet var helt förstört där det hängde ner från en gren.

Så här långt den här gången. Lite längre fram tar jag fram ett annat djur ur fotoarkivet. 

Copyright: Karin Eklund, Funchal, Madeira.
 

Kommentarer

LillaSyster sa…
Vilken glupsk rackare =)
Fint har du dokumenterat! Ha en bra kväll!♡
Jossu sa…
Vilka fantastiska bilder du bjuder på. Och vilken upplevelse att få se ett sådant djur, som få säkert har sett med tanke på att det sällan rör sig dagtid.
Men vad roligt att få se en djurserie framöver! Och mården hade jag väldigt dålig koll på, så nu har jag lärt mig nya saker idag också. Jag bjuder oxå på gamla bilder i morgon.. men inte sååå gamla :) Fast åldern har ju ingen som helst betydelse. Tack!
BP sa…
Nej, usch! Det var inget aptitligt inlägg direkt;-) Å martes martes - vilket märkligt namn. Tisdag tisdag på spanska. Dessutom är djuret inte ens fulsött, bara fult. Nej, där ska jag nor korrigera mig - mården är aningen fulsöt i alla fall.
LillaSyster,

jadå en riktigt glupsk rackare var det.
Tack och tack detsamma !<3
Jossu,

Tack! Man kan få se den springa i snabba ryck någon gång men sällan så pass att man hinner ta foton av den, så jag var glad att få vara med om händelsen.
Anna i Portugal,

roligt att du tycker om att det blir så lite nu och då här hos mig.
Mården ser man sällan som sagt. Den är dessutom ganska liten, bara 1-1½ kg ungefär. Så kul, jag ska givetvis titta in och se vad du bjuder på imorgon!
Åldern är bara siffror. Tack själv!
Men vad roligt att få se en djurserie framöver! Och mården hade jag väldigt dålig koll på, så nu har jag lärt mig nya saker idag också. Jag bjuder oxå på gamla bilder i morgon.. men inte sååå gamla :) Fast åldern har ju ingen som helst betydelse. Tack!
BP,

jag gissar att du inte blir ensam om att tycka så men så här är verkligheten i naturen och mården hade god aptit i alla fall.
Jag tycker att mården är vacker i min tur, även om jag inte är såå förtjust i den med tanke på hur den tar för sig, den är verkligen ett rovdjur av första klass, klättrar oerhört snabbt i träden, springer lika snabbt på marken. Naturen är naturen och alla ska leva. Den har funnits oerhört länge, man har hittat benrester i en vikingagrav av mård. Närmaste släktingen i Norden är sobel.
Det är den gode Linné som döpte den till martes martes (latin) år 1754. Martes betyder helt enkelt mård på svenska.
Susjos sa…
Oj, snacka om rovdjur, fast lite söt är den!
Kul att få se dessa bilder!
Ha det gott!
Kram
Ditte sa…
Vad roligt med lite bilder från Åland och era gamla trakter. Visste inte riktigt att skogsmård och mård var en och samma. Och jag har sett den i det fria men aldrig fått till några bilder. Du fick ju en hel serie här med fina foton. Snyggt dokumenterat.
Och ett riktigt rovdjur är den ju.
Tack för denna fina presentation från bildgalleriet.
Kram
Paula sa…
Vilken häftig typ! De ljusa öronen står som vingar och hörseln lär vara god. Riktigt charmig är den om man bara ser till utseendet. Påminner något om vessla som är det närmaste jag har träffat. Min lilla Blinka-hund tog en vessla en gång, störtdök ner i jorden och med sig upp tog hon en vessla..
Med den restaurangmenyn ni bjöd på är det ju inte konstigt att all världens (eller Ålands) djur hittade dit! Men är inte augusti bra sent att ha ungar? En mycket bra mamma var hon, det är jag säker på. Tack för högintressanta foton på en liten lymmel (inte lämmel) eller kanske hellre en riktig gynnare! Kram från pörtet
Susjos,

rovdjur var det ja, och visst är den lite söt.
Tack och tack detsamma!
Kram
Ditte,

det blir lite bilder från Åland någon gång nu och då, bilder jag inte har visat och säkert någon jag har visat också kanske. Det finns material att ta till :) Mården kallas skogsmård bl.a. i Sverige och på Åland. Troligen för att den helst finns i gamla skogar. I Finland tror jag att det är mård som gäller. Men samma djur är det.
Tack! Ibland har man lite tur. Vanligtvis så ser man den inte särskilt mycket under dagtid och sällan så pass att man hinner få ett foto av den.
Kram
Paula,
exakt, charmig om man bara ser till utseendet, sen blir känslorna lite blandade. Vessla fanns det också i vår närhet, hermelin också. Vilken liten vessla Blinka var. En liten tuffing minsann.
Vi matade fåglar året om , det blev så med åren, när vi märkte att flera smått ovanliga sorter blev flera på grund av vår hjälp och då kom det många andra på besök. Det ena ger det andra så att säga.
Jag tror att augusti t.om kan vara väl tidigt. De har sin brunsttid, parningstid i juli och augusti. Den här var verkligen hungrig men säkert vet jag inte om det fanns ungar då redan, det är en ren spekulation från min sida.Den betedde sig som om det fanns ungar men säkert vet jag inte. Den samlar mat och gömmer så , ja, vete gudarna. Men den tog för sig
Tack Paula, med kram från gränden!
Guldkryckan sa…
Kul att kunna dokumentera sådant på bild, djuren lever ju i sin värld, den var väl deras före människan kom.
Djur är ju fina, en del lite sådär fina kanske men söta är de ju i min värld oavsett. :)

Ha en fin onsdag.
Bloggblad sa…
En sån rackare såg jag för första gången i mitt (ganska långa) liv i somras. Per berättade att han kvällen före sett ett avlångt djur på väg upp till en fågelholk - men den "rann" snabbt nerför stammen, så han hann inte se. Vi grubblade bara över natt. Vid frukosten kom den igen och tog sig en frukost ur en annan holk. Vi såg dunet flimra när han skrämd gav sig därifrån. Mina små fågelungar... vid närmare eftertanke kanske mården hade några ungar att mätta, men dem ömmar jag inte för.
Guldkryckan,

visst är det så! :)
Så är de i min värld också, jag ömmar inte för dem alla men det gör nog inte de för mig alla gånger de heller. Sånt är livet!

Ha detsamma!
Bloggblad,
vi har ganska lika långa liv har jag kommit underfund med. Du är lite lite äldre bara, några dagar eller så. :)
Jag tror att mården tar för sig oberoende av om den själv har ungar eller inte. Den är helt enkelt en marodör på sitt sätt. Jag känner inte någon ömhet jag heller, gjorde det inte heller men passade på att fotografera den när den var liite långsammare än "normalt".
foton har jag massor, min dagbok, någorlunda ordning i mappar i datorn 🙂
Hanneles bokparadis,

samma sak här men jag tycker jag kan visa dem för omvärlden och bara lämna kvar dem som är någorlunda bra att titta på. :)
Karin sa…
En livs levande mård, vad spännande! Vad påpasslig du var (och är!) med kameran. Visst gör man akvarellpenslar av mårdhår och det sägs att den sibiriska kolisksymården (som också kallas flodiller, tror jag) ger de bästa penslarna. Jag har ett par smala sådana, mycket lyxiga penslar. De är dyra, så när det ska till bredare penseldrag får det bli get, ekorre eller helt enkelt syntetmaterial.
Karin sa…
...kolinskymården
Karin,

på den tiden var den väldigt livslevande. Den kan bli ca 10 år så kanske den fortfarande lever? Jag hade tur den dagen; jag var på väg ut i trädgården med kameran i handen och plötsligt så var den där mitt framför mig.
Det låter spännande detta med sibiriska kolinskymården och penslarna. Har förstått att de är lyxiga. Get och ekorre! Nu lärde jag mig någonting helt nytt igen! Tack för det Karin!
Karin,

skulle inte ha vetat men nu vet jag vad som är rätt

Populära inlägg i den här bloggen

Ett oförglömligt fyrverkeri får avsluta året

Veteranbil nr. nio och tio