På begäran

Tzatziki, det vet väl i stort sett alla människor vad det är? Om inte så kan jag berätta att det är den traditionella såsen från Grekland som man kan få serverad som förrätt och som tillbehör till grillade rätter. I vårt hushåll använder vi mycket tzatziki, inte enbart som en smaksättare utan också som ett pålägg på vårt frukostbröd (istället för smör), som en god extra klick på soppan etc. Vi har mera eller mindre blivit tzatziki-beroende. Det hör till att ha tzatziki hemma helt enkelt. 

Sen är det ju som det är, ett eget recept har vuxit fram under årens lopp och det ska jag dela med mig av i bild och förklaring så gott det går i detta inlägg. Anna i Portugal (Ourique) har varit här på Madeira i två veckors tid och vi har ätit middag och lunch tillsammans några gånger.  Anna och Roger, Annas man, blev väldigt förtjusta i min tzatziki så jag lovade att dela med mig av receptet men passar på att slå minst två, kanske flera, flugor i en smäll och delar med mig åt alla som är intresserade. Det är inget större hokus pokus det här.

Som vanligt är jag inte särskilt noga med måtten som så utan jag höftar, pusslar, smakar och lägger till, drar av utan den där noggranna touchen innan slutsmakandet. Häng med om ni vill på mitt sätt att laga till en chutziki a´la Karin.


Jag börjar förstås med en naturell grekisk yoghurt, ibland inhandlad från Pingo doce, ibland från Continente, ibland mager, ibland fet. Det där är jag inte så noga med, huvudsaken är att yoghurten är naturell. Ett kaffefilter i en kaffefilter-tratt (heter det så ?) läggs på en tom yoghurtburk. 😊


I stort sett ryms det ca 1/2 liter yoghurt i kaffefiltret. Sedan får yoghurten rinna av rätt länge, för jag vill ha en stadig yoghurtmassa att blanda med det andra som hör till. Det händer att jag gör det här på kvällen och låter yoghurten stå och rinna av i kylskåpet över natten för att göra tzatzikin följande dag. Idag när jag gjorde tzatziki lät jag yoghurten rinna av i drygt 4 timmar. 


Drygt 4 timmar senare såg den ut så här. Den hade sjunkit ihop ganska så rejält. I burken fanns det vassle, som jag brukar använda till degvätska när jag är på det humöret. Men jag var inte på det humöret idag. Däremot åkte vasslen ut i vattenkannan på terrassen. Jag inbillar mig att det är nyttigt för växterna att få dricka lite vassle utblandat i stora mängder vatten ibland. De, växterna, har i alla fall inte klagat ännu. 


I s.k. normala fall är det gurka man använder till tzatziki. Det händer även här att vi använder grön gurka men väldigt sällan. Det är en smaksak vad man vill ha i sin tzatziki. Idag blev det en del zucchini, en del chu chu (pepinela) och en del röd paprika. Det går att använda enbart zucchini, enbart chu chu och förstås också enbart paprika. Men idag gjorde jag en blandning av det som fanns hemma för att få lite mera smak och färg på tzatzikin. Ögonen vill ju också äta.
Jag använde ungefär hälften var av grönsakerna, höftade som vanligt.
Huvudsaken är att grönsaksmängden är ungefär densamma som yoghurtmängden är. 


Jag rev grönsakerna på ett rivjärn och lade allting på ett skärbräde, samt saltade lätt över massan. Skärbrädet lade jag på kant i diskhon (rentvättad förstås) och lät allt safta till sig ordentligt i ca 1 timmes tid. 


    Efter det kramade jag vätskan ur de rivna grönsakerna. 


Jag blandade yoghurtmassan, de rivna grönsakerna tillsammans med pressad vitlök ( 5 klyftor för min del. Jag älskar verkligen vitlök så det ska smaka mycket av den varan här hos oss ( Uffe lider pin men ser glad och nöjd ut i alla fall ) Jag malde rätt mycket svartpeppar över, hällde två stora matskedar jungfrulig olivolja över samt lika mycket vit balsamvinäger. Blandade....


Så där ja, nu är tzatzikin klar. Jag lade allting i en tät plastask i kylskåpet. Imorgon bitti ska vi börja njuta av den goda tzatzikin. Viktigt är naturligtvis att tzatzikin förvaras i kylskåp. Om man inte har ätit upp den så håller den sig ca en vecka. Här handlar det om en halv vecka ungefär, innan nästa sats är på gång. 


Om det finns frågor så försöker jag givetvis ge kloka svar...😉

Lite ursprungshistoria kanske?  Om tzatzikin förstås, min egen historia är väldigt lång redan och mycket brokig, så den glömmer vi bort. Tzatzikin har egentligen sitt ursprung från Raita-såsen, som är en indisk yoghurtsås. Den persiska eliten åt såsen för att balansera ut den starka maten i Indien när de var där på besök. Såsen blev en favorit och perserna tog receptet med sig tillbaka till det Ottomanska riket. Även grekerna fattade tycke för såsen men de gjorde om den till sin egen. Det var där som tzatzikin föddes och sedan dess har den blivit en nationalsymbol för Grekland. 
 
Nu har även vi gjort en variant på tzatzikin , men med en tydlig touch av Madeira. Chu chu är väldigt vanlig här på ön. Hemma hos oss pratar vi om chutziki istället för om tzatziki.  

Copyright: Karin Eklund, Funchal, Madeira.

Kommentarer

Tack! Var det chu chu i de varianterna vi fick smaka? Underbart att kunna använda en råvara som det finns så mycket av här. Kul att du gillade disktrasan, den är ju inte som en wettex-duk men en vänjer sig vid att den suger upp lite annorlunda. Det är ju väldigt mycket mer miljövänligt och det är kul att sticka dem!
Chu-chutsiki tycker jag låter som ett ypperligt namn.

Visst hade vi väldigt trevligt tillsammans och jag funderar så det knakar på namn till vår avfuktare :)
Anna i Portugal,

Ja, det var enbart chu chu i de varianter som du åt här. Härefter lagar vi chu-chutziki! :)
Jag har använt diskduken, envisas med att kalla en så vacker trasa till duk:), så pass mycket redan att den har varit ett varv inne på tvätt i maskinen.

Vi hade det fint tillsammans. Lycka till med tankeknakandet!
Åke sa…
Klart en vet vad Tzatziki är, nu fick jag en flashback till den grekiska ö världen (Kos). Ja man var beroende redan tredje dagen när förrätten kom in. Året 83 och i maj dyker upp ur minnet... Tack så mycket. Detta ska utan att tveka införas på lördag eller kanske redan på fredag eller till båda middagarna förresten, man ha det på söndag också... Tack så mycket för receptet tjoho!!!
Åke,

jag gissade det. Alla vet! Härligt med flashback till Kos. Bra minne har du också.
Man kan ha tzatziki hela tiden, alla dagar! Tjoho!
femfemman sa…
Det låter väldigt gott! Förstår att tzatsiki behöver tid på sig för att bli bra. De få gånger jag testar, så har den blivit lös. Förstår varför! Ska verkligen testa ditt sätt! Kram
tovetoviska sa…
Wow! Härligt inlägg.
Ögonfröjden och smaken. Glädjen i att göra iordning. Ätet och samvaron!
Att ta till vara råvaror, färskvaror och människovaror. Underbara bilder därtill!
Nu satte du igång mig ...
Minns att min farmor - och kanske pappa också hade något på silning och blandade i persilja att ha på brödet. I min ädelsten till äldreboende satte en kollega tillsammans med en boende mjölk, kanske också grädde till syrning och fick fillebunke som var en god och sval och god sommarmat, välkänd för de äldre och till stor glädje. Finsmakarna ville ha socker o kanel på.
Och när gjorde jag något sådant?
Klart det ska heta Chu-chutsiki
Kramar
femfemman,

det är gott! Tycker vi. Det finns varianter på tzatziki som är lösa också, det finns mängder av olika recept. Jag har ätit tzatziki i Grekland som var rätt lös men själva föredrar vi den mer välavrunna. Det gäller bara att ge allting lite tid. Det är så lätt att låta yoghurten stå och dra över natten i kylskåpet, sen låta grönsakerna /gurkan? vad man vill använda, sin tid att vätskas ur ordentligt. Hårda kramar på det Lätt som en plätt . Lycka till!
Kram

Tovetoviska,

jag är sådan av födsel och ohejdad vana. Allt ska få sitt liv så länge som möjligt, tas vara på så länge färskvarorna är färska etc.
Tack!
Så där är jag också, går igång och minns både det ena och det andra, sådant som man inte har kommit ihåg på långa tider.
Man tog ju vara på i vår barndom eller hur?
Att göra filbunk fanns i min barndom också, senare också i min egen första familj. Efter det blev jag bekväm men visst var den hemmagjorda, om man fick tag på bra mjölk, den allra godaste. Själv åt jag helst (som barn) endast det sockrade/kanelade gräddlagret och lämnade resten. Min bunke var en smal låg långsmal skål av glas. Resterna använde min mamma till att göra ny fil av. Kanske jag var aningen bortskämd? ;)
Har suttit här och funderat, smakat på namnet chu-chutziki, lite knepigt är det. Kanske bäst att rätt och slätt kalla det till Chutziki. Tror det blir så för min del i alla fall. :)

Kramar
Guldkryckan sa…
Tzatziki är ju lite av en favorit här sen vår första resa till Grekland vid millennieskiftet nån gång, efter det var ju ingenting sig likt, allt skulle innehålla Tzatziki hemma för lång tid framåt.

Gott gott gott.

Nån gång kanske vi tar och provar på receptet här.

Ha en fin torsdag.
Tove sa…
Chutziki .... ta den 👍
Karin sa…
Ett recept helt i min smak, lite si och lite så ... Det viktiga är proportionerna och där är det ju solklart: lika mycket avrunnen grönsaksmassa som avrunnen yoghurt. Och så kryddor och olja och sånt efter smak. Perfekt! Eftersom jag tyvärr får värsta magknipet av vitlök får det bli vitlökssalt i stället för rå vitlök. Det är ju inte riktigt samma sak och det händer att jag äter riktig vitlök trots att jag egentligen inte tål det – ibland är det helt enkelt värt lite magknip!
Guldkryckan,

jag kan tänka mig det. Det är ofta i ursprungslandet man hittar sina favoriter.
Lycka till om ni prövar receptet!

Ha detsamma!



tovetoviska,

det blir så. chutziki :).
Karin,

lite si och lite så...så är det nästan för jämnan här.
Ett solklart och enkelt recept är vad det är.
Jag har flera vänner som får ont i magen av vitlök och jag tycker uppriktigt synd om er. Men om det går lika bra med vitlökssalt så? (selleri;), jag kunde inte låta bli nu).
Ibland kan man unna sig lite magknip, helt rätt.
OM du förväller vitlöken innan du använder den, kanske det går bättre?
LillaSyster sa…
Mmmm tzatziki =) Jag har bara gjort på gurka, men nu ska jag experimentera mera till sommaren av det som finns att skörda. Fin diskduk du fått ♡
LillaSyster,

det finns många olika möjligheter att göra tzatziki av.
Ja, diskduken är fin, jag gillar den verkligen! <3
znogge sa…
Tzatziki gör vi väldigt ofta under sommarhalvåret och den brukar alltid ha en strykande åtgång kan jag säga. Dock låter jag inte yoghurten rinna av men saltar alltid gurkan och kramar ur vätskan ur den. Finns nog väldigt många olika recept men gott är det :D
Znogge,

Tzatziki är en bra sommarsås:). Ja, det finns så många olika recept att använda sig av och det bästa är ju när man hittar det man själv gillar bäst. Gott är det, absolut, inte helt onyttigt heller :)
Åh, älskar verkligen tzatziki så ska helt klart testa ditt recept! Tack för att du delar med dig :)
wiper sa…
Jag gillar också Tzatziki men har inte tillagat sån själv utan ätit på restaurang eller köpt hem. Det var intressant att få reda på hur man gör och slutresultatet ser ju jättegott ut. Tack för att du delade med dig.

Vilken fin och bra diskduk du/ni fick. Tack för all information i ditt inlägg

När vi har fått ordning på nya stället så kanske vi testar för min man gillar att pröva nåt nytt

Ha en skön kväll
Kramar!
Amanda( Swedish Passport),

lycka till med receptet och hoppas det smakar! :)
Wiper,

Din man fixar säkert till en tzatziki åt er när ni är nyinflyttade och fått ordning på livet i det nya boendet :)

Ha detsamma-kram!
Ditte sa…
Även här är tzatziki omtyckt och populärt. Även av barnbarnen. Kan ju användas till så mycket. Vilket vi också gör. Precis som ni.
Kul med ditt recept. Påminner lite om den jag gör. Har här hemma också ibland använt mig av "chu chu".
Tack för att du delad med dig. Ska testa med lite paprika i. Det har jag aldrig haft.
Kanske ska du döpa om den till något mer portugisiskt. God tanke.
Kram!

Ditte,

Tzatziki är användbart till det mesta.
Så kul att du får tag på chu chu även i Sverige. Men givetvis där finns väl allting kan jag tänka mig. Chaoyte heter den troligen hos er i Sverige.
Paprika är en fin liten kryddning som ger lite extra färg.
Tror nog att det för min del kommer att heta Chutziki i fortsättningen. :)
Tack Ditte!
Kram
Susjos sa…
Mums med tzatziki! Brukar göra den till grillat på sommaren, fast är inte så duktig på att låta yoghurten rinna av, ditt recept låter väldigt gott!
Tack för tipset!
Må så gott!
Kram
Susjos,

tzatziki är perfekt till grillat på sommaren :)
Det är enkelt att låta den rinna av i kylskåpet under natten om man inte vill ha den så lös i koncistensen.
Lycka till!
Må detsamma-kram!
BP sa…
Det var helt klart överkurs, men du älskar ju laga mat så... Har ätit tzatziki många gånger, men aldrig din variant med tre rivna grönsaker. Har bara ätit den med gurka. Gillar tzatziki på rågbröd och är lika förtjust i vitlök som ni:-)
Lat som jag är ska jag köpa en bunke hemlagad tzatziki hos min ICA imorgon. Tusen tack för inspirationen:-)
BP,

ja, jag älskar att laga mat, så enkel är den ekvationen :)
Tzatziki och rågbröd, mums.
Du är inte alls lat BP, du har bara prioriterat annorlunda och du är ju fotbollskvinnan vilket inte jag är. Medan du "lirar" fotboll, så lagar jag mat. Synd att du bor så långt borta annars hade du ju kunnat komma hit och äta nu och då.
Annika sa…
Först och främst, vad TREVLIGT med bloggträff!!!
OCH vad härligt härligt för Anna med man att få äta middag hos er. Jag kommer att spara det här inlägget bland mina recept och jag kommer att göra din tzatziki. ÄLSKAR den såsen. Som du säger, det är faktiskt riktigt gott på mackor. Äter det nog mest på sommaren, men det går ju finfint året runt. MUMS!!
Japp, detta ska jag laga helt enligt ditt recept.
TACK Karin!!!
Stor kram från regnigt och milt Restonland
just nu gillar jag den tjocka Ryska Yoghurten, hoppas du tar vara på vasslen, kan användas till såser, bakning...
Annika,

ja, det var väldigt trevligt att få träffa Anna och Roger i verkliga livet, på riktigt. :)
Vi tycker om den här varianten av tzatziki/ chutziki :). Hoppas att du också kommer att gilla den.

En likadan kram från oss här, både regnig och molnig men framför allt varm.
Hanneles bokparadis,

här får vi inte tag på den ryska yoghurten, utan det är den grekiska som gäller. Som du kanske märkte så skrev jag att jag brukar ta vara på vasslen och på sätt och vis så gjorde jag det även fastän jag inte bakade just den dagen jag skrev inlägget. Vasslen blev näring åt växterna på utsidan istället.
Paula sa…
Intressant med din variant av tzatziki! Tror den är jättegod. I mitt förra liv, då för över tio år sedan när vi drev olika matställen gjorde jag tzatziki, i alla fall en variant, inte så ofta men till vissa dagens rätter. Den smakade gott, men idag, ja jag har blivit lat, men även har smaken talat, o jag tycker numera mer om en sås med enbart cremefraiche o kryddor. Majonnäs har jag aldrig gillat, på tok för fet för min smak. Kan också vara så att jag är bekväm av mig när jag lagar mat bara till mig själv så jag väljer en enkel väg. Nu blev jag förstås lite sugen på att testa, att låta vasslen rinna av och lägga till olja o se vilken jag föredrar... tack för inspirationen!
Paula,

tack!Den är omtyckt av de flesta som äter den. Vi tycker själva om den också förstås.
Även creme fraiche och örtkryddor, ibland lite citron och peppar är också en sås som vi använder, i all synnerhet till fiskrätter.
Majonäs använder vi nästan aldrig mera och om vi gör det så lagar jag vår egen, mycket godare än köp-majonäs. Lite för fet, absolut. Jag håller med dig.
Försök Paula, testa tzatzikin, knepet är att låta den rinna av ordentligt.
Lena i Wales sa…
Jag äter mycket kalla såser baserade på yoghurt. Häller i det jag har hemma vad gäller grönsaker och kryddor. Oftast blir det riktigt gott!
Lisbet sa…
Tack! Roligt att få nya tips. Jag brukar bara blanda med gurka. Har inte tänkt på att tzatzikin går att variera. Naturligtvis ska ju allt gå att ändra på. Får skriva på inköpslistan.
kram

Populära inlägg i den här bloggen

Ett oförglömligt fyrverkeri får avsluta året

Veteranbil nr. nio och tio