Upp till bevis

 Jag berättade om vår tomatuppköpsvandring härom dagen och fick respons av bl.a. Karin som ville se tomaterna på bild. Upp till bevis Karin, sá Karin ! 

De har olika färg men är mogna likväl. Körsbärstomaterna är väldigt syrliga, bra att använda i matlagningen. 

"Jaha, vad är det för märkvärdigt med de där då?" tänker kanske någon som tittar in här. Det märkvärdiga är att de är smakliga, mycket njutbara och har en helt annan konsistens än de snabbodlade tomaterna som prånglas ut överallt i stora mängder. De på bilden är hem/närodlade och har levererats av någon mindre bonde/odlare till en av de små "hortorna" som finns lite här och där i Funchal. Horta betyder helt enkelt grönsaksträdgård 


Vi har våra små "hål i väggen" som vi besöker med jämna mellanrum för att få det goda lilla extra. Första gången vi var hit ( år 2007) och under de följande åren därefter kunde vi hitta de där rödgröna, ojämna fula tomaterna i en korg på utsidan av de små livsmedelsaffärerna till ett mycket billigt pris medan de s.k. perfekta tomaterna , de snabbt framdrivna som ser ut som glasbollar i samma storlek och i vårt tycke är smaklösa och vattniga fanns inne i affären till ett betydligt högre pris. Naturligtvis köpte vi dem på utsidan. Men sen har det ändrat en hel del och t.om. varit riktigt svårt att få tag på "fulingarna" annat än på någon marknad uppe i bergen. 

"Hålet i väggen" på bilden ovan leder in i en livsmedelsbutik på rua Conde Carvalhal, lite högre upp i stan från vårt hem sett. De har inte ens en namnskylt någonstans på vad den heter, men på kvittot jag fick när jag betalade såg jag att det var hos Sopronto, vi handlade. Det är en liten trång butik men med stort hjärta. Där ramlar vi in lite emellanåt, när vi är på våra dagliga motionsrundor. När jag googleöversatte Sopronto fick jag veta att det betyder att andas. Ett andrum? Ett andrum med goda lokalodlade tomater i. Jag kan förstå namnet . Lutningen på gatan är rätt så brant fram till butiken, där planar den ut och man kan andas mera normalt igen. Vi lutar oss uppåt i ca 2 km innan vi är framme. Roligt fick vi när vi kom på att Carvalhal betyder Eklund. Vi bor granne med gatan som heter Earl Eklund. Wow! Så härligt det kan bli! 

Insidan av tomaten kan ha många olika färger, ser nästan omogen ut men det fasta köttet smakar underbart.

Det har det dock ändrat till det bättre. Nu hittar man oftare det lokalproducerade i grönsaksaffärerna som ofta finns bakom en liten öppen dörr, ett s.k.hål i väggen. De små butikerna har ofta sina egna leverantörer av det lokalodlade . Det är sällan vi ser någon turist i dem. Vi anses förstås vara det med tanke på ryggsäckar, solhattar och solglasögon som vi bär men vi är alltid varmt välkomnade. När de får veta att vi bor här på heltid och har alla tillstånd som behövs för att göra det så skiner de upp lite extra och tycker att det är så bra att vi har kommit till deras ö i världen. Vi blir liksom extra godkända för att få köpa det lokalodlade som ändå, på något sätt, är till för dem som bor här, haha..Turisterna kan handla flygtomater och annat på de stora galleriorna. 😉


I en av de små butikerna, Da Horta som ligger längs med rua Bom Jesus, försöker de ge mig det portugisiska språket som en extra bonus. Gratis språklektioner är alltid bra och jag tar tacksamt emot den förnämliga, glada varma hjälpen att lära mig att bli förstådd på mitt nya (svåra) hemspråk. Med humor brukar även andra madeirensare i butiken hjälpa till för att få mig att förstå. Många skrattstunder har vi haft. I början talade de portugisiska sinsemellan om mig och hade sina diskussioner lite grann bakom ryggen på  kvinnan från Suécia/Sverige, men då måste jag ju inflika att så nog inte var fallet." Finlandeses, por favor." Alla brast i skratt och så var isen bruten. De förstod att jag förstod fastän jag inte kunde prata. Att säga att jag kom från Åland var liksom ingen vits. Ingen vet vad det är för ett ställe. De tror att jag säger att jag är från Holland eller Polen. 

 


Under åren som har gått så har jag samlat på mig madeira-tomatfrön här på ön och som jag sedan drev fram i våra egna växthus i Geta då vi hade bageri och café där (Pettas). Ja, ni förstår väl att jag tog med mig fröna till deras forna hemland igen när vi landade här i september. Naturligtvis så har jag några unga plantor på gång för att vi ska kunna äta egna hemodlade tomater längre fram. Men än tar det tid innan plantorna har kommit så långt att de ger skörd. 


Skillnaden här är att de inte "bor " i något växthus utan får vara ute i krukor på terrassen. Allt är nytt och spännande. Hur ska de smaka när de väl har kommit så långt? Jordmånen gör sitt när det handlar om smaken och konsistensen m.m. Allt är annorlunda här än f.d. hemma. 

Idag söndag/påskdagen när jag skriver det här har vi 29 grader varmt i skuggan, det blåser rejält så krukorna med tomatplantorna  i har jag rullat i lä in i skuggan. De är ju trots allt bara barn ännu, de små liven. 

God Tomat på Er alla! 

Copyright: Karin Eklund, Funchal/Madeira

Kommentarer

Lisbet sa…
Heija dig! Du är så flitig... Massor av tomater blir det i din odling och under tiden handlar du så ni har. Så trevligt att få följa med dig från sidan. Och oj vad varmt ni har, t o m i skuggan! Nemen varför firas inte Annandag påsk där, vet du det?
Lisbet,

Tack!
Jag hoppas verkligen att det ska bli många tomater här på vår terrass så småningom. Idag har vi lite mera mänsklig temperatur än igår men likväl står termometern på +21.5 grader just nu kl 10. Det blir en varm dag igen.
Har faktiskt inte någon som helst aning om varför man inte firar annandag påsk. Jag har mycket att ta reda på :)
Karin sa…
Nejmen hej Karin Carvalhal! Vad roligt med en namne som granne. Och vad bra att tomaterna finns med som avslutning på er långa tomatinköpsvandring!

Första gången jag åt sådana riktiga, smakrika köpetomater var på Rhodos för många årtionden sedan. Knöliga och ojämna i formen så att bitarna i tomatsalladen var trevligt olikformade. Och SÅ goda! Ibland försöker jag skära de stora klotrunda tomater som man kan köpa här i Sverige i lite oregelbundna bitar i hopp om att de ska smaka bättre. Det gör de inte. Så det blir nog att försöka odla egna igen.
Hej Karin,

ja, det är roligt att veta att Eklund är Carvalhal på portugisiska. Sopronos får besök nu och då för tomatinköp men också grannen till "andrummet" som är ett café och bageri. Ska visa det en annan gång.
Visst är knöliga hemodlade tomater allra bäst. Vi har nyss haft eftermiddagsgäster som kom på kaffe och de åt så gärna de goda tomaterna vi köpte. Snart blir det dags att gå på gatan med vårt namne igen:)
Susjos sa…
Så kul att få en bild på de spännande och goda tomaterna! Tomaterna vid medelhavet brukar också vara bra mycket godare än de vi köper i Sverige.
Så roligt att du är på gång med egna tomater, och miljön är väl nästan perfekt!
Ha det fortsatt fint!
Kram
Ditte sa…
Helt ljuvligt! Jag ler med hela ansiktet när jag läser.
Minns så väl alla tomater på Åland, i Geta. Hur du hade dem i växthuset och hur du tagit hem frön från olika platser.
Jätteroligt att du nu har tomater i krukor på terrassen och visst kommer de att leverera goda tomater. Helt klart.
Och tänk tomat och tomat. Känner igen mig i de närproducerade tomater vi också kan köpa här i Torrevieja. Ohc allra helst då i dessa mindre frukt och grönsaksbutiker; ett hål i väggen.
Vi, som spanjorerna, handlar här i Torrevieja ofta frukt och grönt på fredagsmarknaden och då är det också närproducerat som gäller.
Gläds så med er.
Varm kram

Susjos

Tack! :)
Solen, den solen. Den är avgörande för att tomaterna ska mogna och bli goda. Flygtomaterna plockas ju gröna och får mogna på vägen. Sen är det odlingssättet också som gör sitt till.

Ha detsamma du med!
Kram
Ditte,

ja, du vet ju hur det såg ut i våra växthus och alla tomater som var från olika ställen där vi hade varit. Nu blir jag också varm inombords när jag minns att du och jag stod där och smakade och tittade på allt som växte i växthusen i Geta.
Säkert blir det goda tomater här också. Nu är villkoren annorlunda och vi har havet väldigt nära, så det kan blåsa till ordentligt på vår terrass så de små liven måste bli starka snabbt nu.
Ja, det är skillnad på tomat och tomat.
Det är de små hålen som sitter på det mera äkta, närodlade här och säkert där också.
Tack Ditte!
Varm kram till er också!
BP sa…
Portugal har mycket gemensamt med Spanien. Både sardiner och som i ditt fall här tomaterna. De fula, ofta spruckna (biff-)tomaterna är de godaste vi ätit. I Spanien (Costa Blanca) finns det ju veckomarknader på olika ställen och där handlar både lokalbefolkningen och turisterna. Kan inte minnas att jag såg veckomarknader med bönder och tattare på Madeira.
Portugisiska är svårare än spanska tycker jag. Kan inte prata spanska, men det är lättare att förstå en portugisiska, speciellt då dialekten på Madeira skiljer sig en aning från språket på fastlandet om man säger så.
Men det är ju det som är så roligt - har man ett öppet sinne går det utmärkt med teckensppråk och lite god vilja:-)
BP,

länderna har mycket gemensamt, jag håller med.
Bondens marknad är varje fredag i Mercado dos Lavradores i närheten av Gamla stan, men annars har de marknader på olika ställen högre upp i bergen, t.ex Santa da Serra (söndagar) och i Estreito men också på flere ställen. Men marknaderna har blivit likriktade med mycket kläder och prylar som finns i tält. Påminner en del om den marknad som finns i Fuengirola. Men visst, vi hittade lokalodlade produkter där också; samma sak i Santa Pola osv. Man ska bara veta var man hittar dem så löser sig tomat"Problemet" ;)
Portugisiskan är svår och madeiranskan är t.om knepig för portugiser från fastlandet. Dialekten är obeskrivligt grötig emellanåt. Idag lyssnade vi på en madeirabo som pratade i telefonen med någon. Vi förstod ett ord av den långa harang, trots att vi verkligen ansträngde oss.
Men visst är det roligt, utmaningar har jag alltid gillat.
Ama de casa sa…
Vilka härliga tomater!
Portugisiskan är verkligen svårt, spanskan är lättare (fast fortfarande svårt...). Visst är det enklare att förstå vad dom säger än att själv säga nåt vettigt, det är oerhört frustrerande ibland.
I och för sig säger jag sällan nåt vettigt på svenska heller även fast jag behärskar det språket rätt bra ;-)

Ha det gott!
Ama de casa,

Japp! :)

Portugisiskan är svår och här på Madeira har de en väldigt utpräglad dialekt, dialekter som t.om fastlandsportugisen har svårt att förstå. Många kommer från Brasilien också och deras portugisiska är inte densamma som den europeiska. Men livet är en utmaning och precis som du säger, så är det inte alla gånger man inte säger och kan säga något vettigt ens på svenska. ;)

Ha detsamma!
Gunnel sa…
Vilket humörhöjande inlägg. Kan hålla med om att det är lättare att förstå än själv pratat ett främmande språk, så det är ju bra att du får gratis lektioner. Tomater är det absolut bästa man kan ha på matbordet. Det passar ju till allt...även som godis. De små hålen i väggen påminner lite om alla småbutiker som fanns här och var när jag var barn. Nu ska allt vara så stort men charmen ökar tyvärr inte i samma takt . Ha det så fint i solen.
Gunnel,

tack för det! :)
Ja, man förstår betydligt mycket mera än man kan prata, så är det oftast. Jag dyker in i den lilla Hortan med jämna mellanrum för att få goda grönsaker, god frukt och gott humör. Slår aldrig slint.

De små hålen påminner om min barndom också. Då fanns de, nu är de borta och de stora, mycket stora galleriorna med sina klatschiga butiker har tagit över. Sen pratar man mycket om att innerstäderna dör, men tacka för det när alla ska ut till stadsgränsen där de stora ligger för att få livets nödvändigheter på bordet. Charmen försvinner, allt blir så lika och opersonligt.
Ha detsamma du med!
wiper sa…
Bra med tomater som smakar tomater och inte är som du säger snabbodlade. Jag gillar lite söta tomater till att äta som dom är. Kul detta med Eklund ;). Jag själv gillar såna där små härliga butiker som inte ser ut som dom större kedjorna. Vi har en sån här i Hallsta och dom har en del varor som inte dom andra har.

Verkligen bra att ni har tillgång till närodlat. Kul med lite fördelar också :). Härligt ni har det gällande språk och att ni kan skratta åt detta. Det är inte lätt att lära sig ett nytt språk men det kommer nog med tiden och man snappar upp ord.

Vad bra detta med tomatfröna så ni kan få egna tomater. Jag skulle knappt klara 29 grader men det kanske inte är sån fuktig värme där. Torr värme så går det bra med över 30 grader.

Härligt inlägg som vanligt och fina bilder

Ha en skön tisdag
kram från Malin
Jag har oxå ett gäng tomater så klart. Ett tio-tal plantor som nu blommar faktiskt, sedan ett 30-tal som jag inte planterat ut än. Körsbär, gula, plommon, röda, såna som ska konserveras.. ja flera sorter! Brukar inte ge råd om de inte är efterfrågade, men ser att du googlar översättningar, jag lärde mig nyligen att använda DeepL istället, finns både i webbläsaren och som app. Där översätts till europeisk portugisiska istället för brasiliansk, väsentlig skillnad och jag märker att de jag pratar med förstår bättre. Ignorera om du inte alls vill ha tipset :D
Annika sa…
Ja, såklart du odlar dina egna goda tomater i solen på din ö!
Fattas bara!
Härligt!
Körsbärstomater tänker jag på som söta. Det är de här, jag kan nästan äta dem som godis.
Mmm ...
Fast vet du, de godaste tomaterna jag ätit kommer från Närpes. Ja, så är det faktiskt. De är tom godare än de som odlas i solen här.
Närpestomaterna odlas i växthus, men damn vad jag tycker de är överlägsna tomaterna jag annars
äter.
Carvahal, låter så vackert!!
Kramar till dig där mitt i Atlantens stora hav!!!
Wiper-Malin,

tomater ska smaka tomater och då gäller det att veta var man köper dem.
Ja, tänk ändå att jag heter Karin Carvalhal på portugisiska. Så kan det gå. Kårin säger folket här när de pratar med mig, haha..

Det stora problemet för de små affärerna är att de inte kan hålla samma låga pris som de stora kolosserna, som kan ta in stora mängder av allting och förhandla sig fram till låga priser. Därför finns de små inte längre, de kan inte konkurrera. Det är upp till oss konsumenter att försöka hålla de små vid liv.
Här är luftfuktigheten hög, idag har vi ca 70 %. Ingen torr värme här inte, men närheten till havet hjälper. I och för sig så är det havet som ordnar luftfuktigheten men ska man bo på en ö så får man ta det som det är.
Tack Malin och tack detsamma!

Anna,

jag ser att du också har tomatdille, egenodlade och mängder. För min del ska jag testa mig lite grann fram hur det fungerar att odla och det här året blir 12 plantor, tre sorter. Fungerar det bra så kör jag på lite vildare nästa säsong.
Ja tack Anna! Jag tar gärna emot ditt råd och ska ta fram appen. Jag är inte alls helnöjd med att googla; det kan ju bli lite vad som helst och hur som helst det. Jag ignorerar absolut inte, tvärtom. Tusen tack för tipset!
Annika,

ja, självklart så måste jag odla egna tomater på terrassen! Vad annars? ?
Så tänker jag mig körsbärstomater också men några gånger har jag smakat dessa närodlade småttingar och de smakar inte alls som jag är van med att de ska smaka. De är inte särskilt söta, utan mera åt det syrliga håller. Jag blev förvånad första gången, men de passar utmärkt att använda i maten på olika sätt. Hoppas mina egna körsbärstomater blir sötare. Vill ju gärna ha dem som godis.
Närpestomaterna är goda, jag håller med dig. Men godare än de mina är de inte, eller var inte. Vi får se hur det blir längre fram. ;) De odlar även ekologiska tomater i Närpes, vet för jag har köpt sådana tidigare. Närpes kan!
Karin Carvahal, det du!!
Kramar till dig från vågskvalpet i Atlanten. Idag går det vitor på "sjön":
Bloggblad sa…
Så roligt att följa det nya livet på den sydliga ön.
Visst är det skillnad på tomater och tomater! Jag gör ett nytt försök i år. Lusthuset vid stugan är ju lite av drivhus ...sen har vi gamla fönster i ett förråd, så det blir lite hemmabygge lite längre fram.
Bloggblad,

ja, det finns tomater och det finns tomater :)
Gamla fönster duger till mycket, bl.a. som skydd för tomater. Det räcker många gånger med att lägga dem framför tomatplantorna som får stå mot en vägg eller liknande. Här tror jag att jag får skydda tomaterna från solen däremot. Vet inte ännu, är experminentande för tillfället. :) Känner mig för i min nya tillvaro.
Märtha sa…
Dina plantor ser kraftiga ut! Bernts förstsådda är ungefär i samma storlek, och trots snö ännu börjar han ladda för att plantera i växthusen. Läste först om er "tomatpromenad", sen det här. Och under tiden hade du publicerat ett inlägg till! Jag hinner ju inte ifatt! Men ack, så roligt att läsa om er tillvaro! Jag tyckte om att vandra i Funchal. Men Bernt hade sjuka fötter... Nu har jag usel kondition... Något inlägg till innan jag lägger mig med en deckare!
Märtha,

haha, vad tycker Bernt om att du lägger dig med en deckare? Å andra sidan så ligger jag med en deckare varje kväll jag också, just nu med Leif Davidsen som skriver fantastiskt bra om Den okända hustrun.
Plantorna har tagit sig riktigt bra, börjar få blomämnen redan. Hoppas på många tomater förstås.
Jag har varit utan skrivet så länge nu så jag exploderar nästan nu när jag äntligen har tid till det igen. Jag lugnar säkert ner mig lite senare
Paula Merio sa…
Jag har hela livet ömmat för de som är lite udda, annorlunda och de som går sin egen väg. Det gäller inte bara människor utan även växter! Tomaten i genomskärning ser fantastisk ut, fast, om jag skulle måla av den så trodde betraktarna att jag fuskat med färgerna! Mer Hål i väggen åt folket! Även i Svedala...
Paula,

de här tomaterna går sin egen väg, de som finns i de små hålen i väggarna. Mera Hål åt folket överallt skulle jag säga. Men det betyder förstås att vi ska ställa upp för de små och inte fara till de stora och vad gör vi? Hmmm..

Populära inlägg i den här bloggen

Ett oförglömligt fyrverkeri får avsluta året

Veteranbil nr. nio och tio