Skördetider
Det hör väl nästan till att skriva den rubriken varje höst
Den här hösten har vi inte lika mycket att skörda som tidigare år men likväl
blir det en hel del.
Dill fick vi rikligt av och allt är infruset i lagom stora portioner
Persiljan är också skördad och doserad i lagom stora askar i frysen. Bara att ta till när behovet
uppkommer längre fram under höst och vinter
Särskilt mycket kantareller har vi inte hittat den här sommaren och hösten, men
det gör inte mycket. Frysen är fylld, vi klarar oss utmärkt på svampfronten
Vi äter så många olika slags svampar. Karl-Johan hör till de absoluta svampfavoriterna och
ifjol fanns den svampen överallt. Vi har många olika sorters svamp, bara att ta till
när ilet kommer över en. Och det gör det ofta och gärna. Vi gillar svamp.
Lingon har vi mera än tillräckligt av nu, men jag vet att det troligen blir några liter till när vi
tar oss ut i skogarna. Det går inte att gå förbi de röda tuvorna och barn och barnbarn tycker
mycket om lingonsylt. Själva är vi inte några sylt- och marmeladätare men äter gärna
bär som vi har frusit ner, blåbär, hallon, jordgubbar, tranbär och....
havtorn. I år har vi mycket bär att plocka och ta vara på. C-vitaminbehovet är tryggat
Det blir mycket nypon i år men jag tar dem inte till vara längre. När frosten har varit framme
äter jag ett par tre stycken från busken varje dag under vintern. Mycket gott och mycket nyttigt.
Med både nypon och havtorn i kroppen blir det nästan överslag av c-vitaminer. 😋
Som vanligt blir det rätt mycket zucchini att äta här hos oss.
Det såg dåligt ut ett tag, för familjen Fasan använde zucchinibäddarna till spa
under försommaren så fröna sprättade åt alla håll
och kanter, när fåglarna burrade ner sig i jorden och gjorde stora gropar
som såg ut som kratrar på månen. I dem låg de sedan och gosade sig.
De trivdes med sitt spa så vi hade inte hjärta att fösa bort dem.
Det räcker nog åt oss allihopa i alla fall, tänkte jag.
En del frön åkte rakt ner i magen på de befjädrade vännerna. Men man får ju inte ge sig så
lätt. Jag sådde nya i växthuset som jag sedan lade ut i trädgårdslandet och byggde fästningar runt.
( Någon måtta måste det ju vara 😉 )
Trots den torra sommaren tycks det bli en bra skörd i alla fall av både runda och långa,
gula och gröna.
Lika gjorde fasanerna i bönlandet. Två påsar frön gick hädan. Gott, gott tyckte fasanerna.
Dem, bönorna gav jag upp.
Men nästa år ska jag ha bönlandet där de inte slipper till, de söta vännerna.
Jag får bygga bönlandet högt, på något sätt.
Sockerärterna har vi redan ätit upp. De är så goda och dem fick vi ha i fred.
Nu är tiden då vi äter enbart egenodlade tomater, olika sorter och storlek. Sakta mak skördar jag
och tömmer växthusen. Snart är det dags för en rejäl höststädning i dem båda.
I fjol hann jag inte med så det finns att göra.
Men hösten är lång....
En hel del smålök fanns kvar när jag vände upp och ner på lökbäddarna här om dagen.
Torkan har gjort sitt men för min del gör det ingenting.
Det är gott med smålök i grytor....
Potatisskörden blev god. Fyra välfyllda hinkar tog jag upp i slutet av förra veckan.
Vi har så vi klarar oss hela vintern. Vi äter inte särskilt mycket potatis så det räcker gott och väl
till att bjuda andra på middag också någon gång.
Ja, naturligtvis så finns det en del till att ta vara på. Basilika, sallat, gurka m.m....
Men snart ska trädgårdsskafferiet vara tömt och skördat.
Om en månad är det oktober och de säkra frostnätterna är här.
Under tiden njuter vi av det nyskördade och äter gott.
Copyright: Karin Eklund, Pettas ekologiska
Den här hösten har vi inte lika mycket att skörda som tidigare år men likväl
blir det en hel del.
Dill fick vi rikligt av och allt är infruset i lagom stora portioner
uppkommer längre fram under höst och vinter
det gör inte mycket. Frysen är fylld, vi klarar oss utmärkt på svampfronten
Vi äter så många olika slags svampar. Karl-Johan hör till de absoluta svampfavoriterna och
ifjol fanns den svampen överallt. Vi har många olika sorters svamp, bara att ta till
när ilet kommer över en. Och det gör det ofta och gärna. Vi gillar svamp.
Lingon har vi mera än tillräckligt av nu, men jag vet att det troligen blir några liter till när vi
tar oss ut i skogarna. Det går inte att gå förbi de röda tuvorna och barn och barnbarn tycker
mycket om lingonsylt. Själva är vi inte några sylt- och marmeladätare men äter gärna
bär som vi har frusit ner, blåbär, hallon, jordgubbar, tranbär och....
Det blir mycket nypon i år men jag tar dem inte till vara längre. När frosten har varit framme
äter jag ett par tre stycken från busken varje dag under vintern. Mycket gott och mycket nyttigt.
Med både nypon och havtorn i kroppen blir det nästan överslag av c-vitaminer. 😋
Som vanligt blir det rätt mycket zucchini att äta här hos oss.
Det såg dåligt ut ett tag, för familjen Fasan använde zucchinibäddarna till spa
under försommaren så fröna sprättade åt alla håll
och kanter, när fåglarna burrade ner sig i jorden och gjorde stora gropar
som såg ut som kratrar på månen. I dem låg de sedan och gosade sig.
De trivdes med sitt spa så vi hade inte hjärta att fösa bort dem.
Det räcker nog åt oss allihopa i alla fall, tänkte jag.
En del frön åkte rakt ner i magen på de befjädrade vännerna. Men man får ju inte ge sig så
lätt. Jag sådde nya i växthuset som jag sedan lade ut i trädgårdslandet och byggde fästningar runt.
( Någon måtta måste det ju vara 😉 )
Trots den torra sommaren tycks det bli en bra skörd i alla fall av både runda och långa,
gula och gröna.
Lika gjorde fasanerna i bönlandet. Två påsar frön gick hädan. Gott, gott tyckte fasanerna.
Dem, bönorna gav jag upp.
Men nästa år ska jag ha bönlandet där de inte slipper till, de söta vännerna.
Jag får bygga bönlandet högt, på något sätt.
Sockerärterna har vi redan ätit upp. De är så goda och dem fick vi ha i fred.
Nu är tiden då vi äter enbart egenodlade tomater, olika sorter och storlek. Sakta mak skördar jag
och tömmer växthusen. Snart är det dags för en rejäl höststädning i dem båda.
I fjol hann jag inte med så det finns att göra.
Men hösten är lång....
En hel del smålök fanns kvar när jag vände upp och ner på lökbäddarna här om dagen.
Torkan har gjort sitt men för min del gör det ingenting.
Det är gott med smålök i grytor....
Potatisskörden blev god. Fyra välfyllda hinkar tog jag upp i slutet av förra veckan.
Vi har så vi klarar oss hela vintern. Vi äter inte särskilt mycket potatis så det räcker gott och väl
till att bjuda andra på middag också någon gång.
Ja, naturligtvis så finns det en del till att ta vara på. Basilika, sallat, gurka m.m....
Men snart ska trädgårdsskafferiet vara tömt och skördat.
Om en månad är det oktober och de säkra frostnätterna är här.
Under tiden njuter vi av det nyskördade och äter gott.
Copyright: Karin Eklund, Pettas ekologiska
Kommentarer
ÅÅÅÅ -land
har jag blogglandiavänner
som jag egentligen inte känner
KKKKänner gör jag för deras odling och skörd
hon är ett med jorden och på så sätt nörd
mannen hon bor med är likadan
tillsammans är de som en svan
se för er den vackra gestalten
och lägg därtill pettashalten
I bild och ord
finns allt på bord
jag får dela synen och smaken
- ja, den är ju som baken
men på den vi sitter
när vi av gottets nytta och glitter
intager
och oss behager
Trevlig helg och kram åt er två
som tillsammans på skördejorden gå
<3
...som en svan. Ja där fick du till det, må jag säga.
Tack Tove!
Trevlig helg med kram till dig från oss båda, i vår stenlåda. <3
Ha en fin helg du med Gunnel!
Kram
Men det mesta sköter sig själv rätt så bra när det kommer till kritan.
Fast visst är det jobb med att odla ,men roligt jobb. <3
Så söt historia med fasanderna, men nån måtta för det som sagt vara. I mitt pumpaland har kaninerna byggd bo två gånger i år. Somliga bygger hus med skafferi andra bygger hus i skafferiet...
Allt gott
/Anette