Beroende på var sängen låg...
![]() |
Marie Curie |
Med åren har jag märkt att jag kanske har ett lite udda sätt att minnas vilken tid i livet vissa saker har hänt för min del. Jag minns det mycket beroende på var min säng har stått. Kommer jag ihåg var min säng stod så vet jag hur gammal jag var just då..Ungefär
Jag läste på FB häromdagen om Marie Curie och kom plötsligt ihåg att jag skrev en lång uppsats om henne när jag gick i Ålands Lyceum. Men hur gammal var jag då? Var stod min säng just då? Jamen visst, den stod i vardagsrummet i knuten vid garderoben, då vi bodde i den östra lägenheten på Köpmansgatan 12 i Mariehamn. Den julen, för det var under ett jullov som jag skrev uppsatsen eller rättare sagt förberedde mitt skrivande av uppsatsen, sov jag just där i den knuten och jag satt ofta i sängen och skrev. Eller läste. Jag var femton år.
Lätt som en plätt att komma ihåg när jag kom ihåg var min säng stod.
Eftersom jag var yngst i familjen blev jag också den som fick anpassa mitt sovande till var de andra i familjen hade sina sängar. Det låter kanske märkligt men för min del var det aldrig ett problem, det var bara så, helt enkelt.
Mycket berodde till stor del på att min bror Krister som var nio år äldre än jag, redan som sjuttonåring drog ut i världen på de sju stora haven. Han hade ett eget rum i direkt anknytning till köket och då han drog iväg flyttade jag in där och stuvade om allt vad tygen höll för. Då blev hans rum rena flickrummet...men så snart han var i faggorna igen så togs allt flickigt bort och jag landade någon annanstans i lägenheten, väldigt nöjd med att ha haft ett eget rum en tid, några månader. Mina föräldrar hade alltid sin dubbelsäng i stora sovrummet, så det var jag som blev hopp-järkan men jag kan inte minnas att jag var missnöjd med min vagabond-tillvaro alls inom hemmets fyra väggar. Det var bara så det skulle vara. Jag har alltid sovit gott var än jag har sovit.
Köpmansgatan 12. I övre våningen bodde familjen Sommarström. Husen finns inte kvar längre. De jämnades med marken för flera år sen men ett par nya riktigt vackra hus står där idag.
Vi bodde i den västra lägenheten tills jag blev sex år, sen fick vi möjlighet att flytta över till den östra större lägenheten när den blev tom, då familjen Carlsson flyttade ut. Det kändes som rena lyxtillvaron att plötsligt ha tillgång till ett badrum med badkar (badvattnet var det däremot lite si och så med visade det sig) och också att Krister fick ett eget rum.
Till en början fick jag sova i mina föräldrars sovrum men så småningom när jag blev tonåring åkte jag lite av och an mellan bäddsoffan i vardagsrummet, sängen i detsamma och så brorsans rum.
Sommartid bodde jag ibland uppe på öppna vinden med det vackra fönstret och ibland låg jag i hammocken på balkongen, med en tunn gardin över hela härligheten för att myggorna inte skulle kalasa alltför mycket på mig. Men de där sängbytena har blivit som tidsstolpar i mitt liv. Jag har alldeles särskilda minnen som är starkt förknippade med var jag hade min sängplats.
Vad en "förstå- sig- påare" (psykolog) skulle säga om mitt sängplatsbytande och tidsbestämmande utifrån det, vete gudarna. Jag tänker inte fråga. Antagligen skulle jag bli belagd med en bokstavskombination av något slag. Gäääääsp-- Zzzzzzzz eller så...
*******************
En sak missade jag att skriva om Marie Curie i min uppsats för länge sen. Jag kände inte till det alls och tydligen hittade jag inte de uppgifterna då. Det "nya" för min del, fick jag alltså läsa om på FB i en grupp som heter História Cultura e curiosidade no mundo ( Historia, Kultur och nyfikenhet/kuriositet i världen ) Izabel Binhares Lopes berättar:
"Marie Curie utsattes för så höga nivåer av radioaktivitet under sin levnadstid så att hennes anteckningsböcker, skrifter och även hennes kropp förblir farligt radioaktiv och kommer att fortsätta vara det i ytterligare 1500 år . Strålningskällan är radium och dess radioaktiva isotoper, som hon brukade bära i fickan inuti provrören. Radioisotoper har en halveringstid på 1600 år. Marie Curie anses vara den moderna fysikens mamma och var inte bara den första kvinnan, utan också den första personen som fick två Nobelpris- i fysik och kemi.
Curie vilar i en kista fodrad med 5,4 cm bly för att skydda besökarna"
Den saken skrev jag ingenting om den gången det begav sig så jag gör ett avslut på min uppsats om Marie Curie i och med det här inlägget. Ursprungsuppsatsen har troligen tagit vägar upp i rymden i form av rökslingor för länge sedan
Jag minns att jag fick ett rätt så bra vitsord för den. 9 av 10 möjliga. Jag gillade att skriva uppsats, det var ett av mina bästa ämnen.
Jag var oerhört imponerad av Marie Curie. År 1903 fick hon nobelpriset i fysik tillsammans med sin man Pierre Curie och Henri Becquerel för forskningen om radioaktivitet.
År 1911 fick hon sitt andra Nobelpris, denna gång i kemi för upptäckten av grundämnena radium och polonium. Hon fick grundämnet curium (Cm) och måttenheten Curie (C) uppkallade efter sig. Hon avled av aplatisk anemi år 1934. Troligen ett resultat av den joniserande strålning hon var utsatt för i sitt laboratorium. Allt har sitt pris. Pierre och Marie Curie fick två barn...givetvis funderar jag på om de blev radioaktiva med sådana föräldrar? 😉 Förlåt, jag kunde bara inte låta bli ( jag skojar bara)
Så här gick det idag, jag tänkte skriva något helt annat men så läste jag om Marie Curie på FB, så kom mina sängplatser in i det hela och ja, så här kan det gå..
Fotografiet på husen vid Köpmansgatan 10 o 12 har min exmake Guy. R. Andersson tagit. Jag har bara ritat på det lite. Fotot av Marie Curie fanns i FB-gruppen, de tecknade, via en gratis möjlighet att använda foton.
Torsdag idag igen...vart tar tiden vägen? Någon som vet?
Karin Eklund, Funchal, Madeira
Kommentarer
Öskar dig en fin dag!
Kram
Önskar en fin torsdag!
Kram
Sängminnen har jag med, några små händelser finns beroende på vem jag sov hos. Hemma i egna sängen på övervåningen hos pappa eller egna sängen hos farmor i kammerset; litet avlångt rum med snedtak. Ibland hos mormor i storstan i dubbelsängen eller soffan, eller i egen säng på på hytta, kallad Lillekåken, som var till barnbarnen och gäster.. Den var härligt blåmålad utvändigt. Minnesväckande inlägg skrev du.❤️
Jag är uppvuxen med att ha eget rum. Men jag möblerade gärna om det där rummet ofta. Ha en bra torsdag!
jag tror nästan att de flesta av oss har liknande minnen. Även jag har det där detaljminnet från vår allra första bostad, också den andra men allra mest från den första. Barn "ser" på annat sätt. Jag minns från fyra årsåldern...innan dess nada men man har förstås berättat en hel del för mig som jag däremot minns bra. Så fint att du också har minnen som du på rak arm kan beskriva. Härligt!
tack! Melodin visar ju bara på att sängplatsen kunde vara hattplatsen, så ser jag på det hela. Bra liknelse. Ja, du växte ju också upp i tolvan, nu minns jag det fastän i en annan tolva då förstås.
Önskar dig detsamma!
Kram
Så bra du uttrycker det, olika krokar som vi hänger upp våra minnen på. Så är det ju.
Tack detsamma!
Kram
Marie är en märkeskvinna, inte att förglömma alls. Hon skrev historia, nog tillsammans med två andra som var märkesmän, men på den tiden var kvinnan nästan unik i liknande sammanhang. Se där, du har också sängminnen...sängen var tryggheten på något sätt, alltid lika skön att lägga sig, krypa under täcket i...sen spelade det ingen roll var det var. Så roligt egentligen, kanske det kan bli något sängligt här på bloggen mitt i allt på olika sätt. Jag minns massor just nu...
Lillekåken, så gulligt. Nästan som en lekstuga..ja, i en sån sov jag också men hos grannes flickor. Jag hade ingen lekstuga, jag byggde kojor..
Tack Tove! 💗
ja, verkligen en kvinna med stora bokstäver.
Så skulle nog jag ha gjort också om jag hade haft ett helt eget rum. Jag hade det några få månader i året och då hände det verkligen saker i det rummet.
Ha detsamma du med!
Tycker det är roligt att du minns då olika saker skedde i ditt liv utifrån var du sov.
Marie Curie ja, vilken kvinna. Ja nog är hon radioaktiv så det räcker länge än. Stor kram från iskylan i Reston!
ja, lite märkligt sätt, det inser jag själv. Det är lite som Znogge säger, vi har våra olika krokar att hänga våra minnen på.
Det funkade hur bra som helst för min del.
Ja, tänk dig, hon är radioaktiv minst 1500 år ännu.
Tack för kramen och varm kram till dig i kyliga Reston.
Intressant och spännande inlägg av dig denna gång och dessutom lite mysigt....stort tack.
Ta hand om dig och ha det bäst.
Vissa saker minns man bättre än andra.
Idag är jag trött 😴 så jag lämnar en 🤗 och säger 👋
Vi hörs en annan dag // åsa
javisst är det så...jag håller med dig fullt ut.
Tack själv!
Tack detsamma!
Se där, du har varvat på du med...Haha, där satt den. Radio-aktiva, journalister naturligtvis. Hon blev säkert en strålande pianist...jag är säker på det.😊
Tack, ja det där minnet poppar upp lite varstans där man minst anar.
Vila ut nu, jag tar emot kramen och ger en tillbaka till dig Åsa!
Vi hörs en annan dag, absolut! 🥰
Däremot har jag också skrivit en uppsats om Marie Curie när jag var sisådär 16-17 år, på franska. Minns dock inte vilket betyg jag fick.
ja, jag håller med om det. Galet på sitt sätt men så var det..är det? 😉
Det var som attan BP, på franska...milda limpa! Jag kunde på min höjd säga nio på franska och så fromage, garage etc...men att skriva uppsats om Curie på franska...Men kul att du också har skrivit uppsats om henne.