Annandagsfunderingar

U och jag pratade om våra jular som vi hade som barn. Vi är jämngamla så vi har liknande erfarenheter även om de var "lite efter" i Helsingforstrakten i jämförelse med Mariehamn på den tiden.😉 

Skämt åsido, det var en viss skillnad på Åland och på fastlandet av geografiska och kulturella skäl. Åland ligger närmare Sverige än vad det ligger fastlandet. Vi var influerade av Sverige, Helsingfors av Ryssland. Det kände jag själv av många år senare när jag steg i land i Helsingfors för första gången. Det tsaristiska fanns fortfarande påtagligt kvar där under den senare delen av 1900-talet. Nå, det är inte det jag skulle prata om egentligen men en viss bakgrund kan vara bra att känna till för den oinvigde. 

Orsaken till våra diskussioner var att jag gick till grannen med färskt bröd (jag bakade bolo do caco)  senaste måndag och blev på stående fot inbjuden för att se på alla deras juldekorationer. Bara det är en stor ära i sig. 

Att vi bor i ett katolskt land går det inte att ta miste på. Änglar, madonnor, Jesusbarnet i flera olika storlekar, små och stora krubbor, allting var väldigt vackert dekorerat. En julgran med blommor och glitter. Färggrant, guldigt, glittrigt ... Det var otroligt fascinerande att få vandra där tillsammans med dem från rum till rum och se på all myckenhet de har dekorerat sina rum med. På sätt och vis var det som att befinna sig själv i en krubba. Mycket olikt mot vad jag är van med från mina egna jular även om vi firar julen av samma orsak. 


Sen kan man förstås undra varför vi firar jul nu för tiden. Det borde ju vara till minnet av födelsen i Betlehem. Men en ny religion tar fäste mera och mera och den heter kommersialismens/materialismens jul. Bling,bling-jularna gäller alltmera! Även här på Madeira tar det amerikanska över mera för varje år som går. Mycket likriktas, mycket av det äkta hantverket kommer i skymundan av alla julsaker, prydnader etc. vilka till stor del tillverkas i Kina men med USA som förebild. 

Är jag orättvis nu? Jag tror inte det.  Allt är i omvälvande förändring. Julstämningen försvinner för oss vuxna, jag har pratat med många om den här saken. 

Vi blir själva som blinkande stressande julrobotar som bara tänker köpa, köpa, köpa . Lycka, trygghet, närhet, kärlek? Tommare blir vi invärtes om vi inte tänker till i tid, stannar upp och funderar på vart är vi på väg? Jag ska inte gå in på mina funderingar mera än så här, det räcker gott och väl ändå. Jag går så lätt igång. Jag behöver inte ens smörjas..😉


Vi diskuterade mycket av allt detta här hos oss men hamnade slutligen i våra barndomar, var för sig. En gemensam nämnare vi hade var att det kändes fint att fira jul för att våra pappor var lediga och hemma.

Den känslan var så fin och så hel. Då var det jul. Det var det allra viktigaste. Att papporna var hemma. De jobbade som bara den för att få ekonomin och familjelivet att fungera. Mammorna var hemmafruar och hade ingen lön så männen fick ligga i lite extra. Eller mycket extra..U:s pappa hade två jobb på gång, min detsamma. Det var inte några 42 timmars veckor på den tiden...



Sen kom vi in på julmaten och där skilde vi oss åt rejält.

 U. måste smaka på alla sorter och väluppfostrad som han är så gjorde han det. Han åt t.om. grisfötter... (som han faktiskt tycker om) 




Jag måste smaka på allt jag också men jag gjorde det inte. Strejk utlystes per omgående vad gäller mina matliga intag. Aha, du var bortskämd fick jag veta. Nej, jag var inte bortskämd men jag åt ändå inte. Skulle någon (min mor)  ha försökt få mig att äta så hade det ändå inte lyckats. Ibland kan jag verkligen hålla munnen fast, knipa ihop. Sån var jag, sån är jag.



Jag minns mina barndoms julmiddagar som potatis med skinka och ingenting mera än så, ev. lite sviskonkräm med grädde till efterrätt. 

Det tog rätt många år innan jag åt en köttbulle till jul och det gjorde jag hos min moster då morotslådan samtidigt gjorde intåg i min magsäck. 

Men nej, jag är fortfarande lite strejkande...jag äter julmat men är inte den som springer till julbordet precis, fastän jag gärna lagar maten. Jag håller mig gärna till den sidan av julbordet där det finns fisk nu för tiden. 

Grisfötter kommer inte upp på vårt julbord även om jag kan tänka mig att tillreda sådana för U:s skull. Men inte till julen, utan någon annan gång. 



Det är ingen som helst svårighet att få tag på grisfötter, trynen, öron, spenar etc.. men tillsvidare har jag tittat åt andra hållet i charkuteridiskarna. Jag fortsätter nog att göra så också.


Och vad hade vi på julbordet själva i år, den 24 dec.? Julskinka, rökt lax, gravad lax, löksill, senapssill, sillsallad, potatis, ägg, en rödkålssallad, tomater, gurka, broccoli och våra vänner hade Janssons frestelse, hovmästarsås, senap och glögg med sig. 

Den 25, igår på juldagen åt vi Carne vinho e alhos, med kokta morötter, broccoli, chu chu och gröna bönor och till det bolo do caco med vitlökssmör. Till efterrätt frukter av olika slag från Madeira och till kaffet bolo do mel ...

Det blev aldrig tid att baka Bolo do Rei...tyvärr.

Det var Madeira som gällde igår när vi hade besök från Island.

Nu stoppar jag funderingarna här. 

 



Idag varvar jag funderingarna med de "sista" julkrubborna som barn och ungdomar här i Funchal har gjort av returmaterial.. 

Ha en fin annandag jul alla!


                                               Karin Eklund, Funchal, Madeira

Kommentarer

femfemman sa…
Håller med helt om det där med att julens budskap har gått förlorat.
Har ju två förstaklassbarnbarn. Konrad, i Värnamo, visste varför vi firade jul, då jag frågade honom. Han visade ett häfte om julberättelsen som han gjort i skolan. Ava, bornde i Malmös centrala delar, visste inte alls något om anledningen till att vi firar jul. . Lite "tragiskt"...
Grisfötter gillade jag som barn. Skulle aldrig äta idag. Er julmat är väldigt lik vår.
Tack för ett intressant inlägg. Kram
Guldkryckan sa…
Visst har tiderna förändrats när det gäller jul, det där budskapet som fanns förr är ju lite naggat i kanterna.
Många stressar ju, mer än förr, men det var ju mycket även på den tiden med allt antar jag.

För egen del minns jag min barndoms jular med värme, men som barn behövde man ju inte engagera sig så mycket i förberedandet, stressar inte idag, ordnar allt lååångt i förväg. ;)

Ha en fin annandag nu.
femfemman,

julen har förändrats och det kanske är precis som det ska vara och kan vara, men människan i hela det skeendet skapar så många onödiga materiella måsten och sånt kräver pengar..ja, du vet säkert vad jag menar. Man förlorar något på vägen. Sig själv om inte annat. Inte alla men många och det tycks bara öka i samma takt som julhetsen ökar. Det är kanske annorlunda i familjer där man är troende, jag vet inte..
Jag talade med min dotter om det här igår och hon sade att hon har ingen som helst julkänsla längre..man gör vad man ska, lagar julmat och man umgås, ger klappar osv men sen blir det liksom platt fall och tunnare plånböcker. Det är ju inte meningen. Vi pratade även om Novent, det nya att påbörja julen redan i november, vilket inte behöver vara fel men det ökar på stressen som det redan finns alltför mycket av i vår värld . Nu drar jag inte alla över en kam, det finns lysande undantag, men det här syns alltmera i vardagslivet. Hålögda stressade människor som ska få ihop de nya måstena..vi är ju flockdjur och följer lätt andra s.k. influensers.
Vi åt nordiskt julbord på julafton, men på juldagen åt vi portugisiskt, en del av ett sådant bord, vi lämnade bort eb del, bl.a. bacalhau-n.
Tack själv Anna-Lena! Kram
Guldkryckan,

det är förmodligen helt naturligt att det förändras men jag upplever att folk är mera stressade på ett annat sätt nu än då. Nu tar man ut allting så lång tid i förväg..jag generaliserar nu men jag är helt medveten om att det inte är så överallt och för alla men man behöver bara ställa sig en stund på en av affärsgatorna här för att se julhetsen som syns väldigt påtagligt, armbågarna som kommer fram etc..
Visst var det mycket förr också, men inte alls som det är nu. Nu försöker många ha det som det var förr och dessutom som det är nu.
Jag minns mina barndomsjular med värme jag också, julstämningen, spänningen som trappades upp och kanske att dagens barn gör detsamma? Ja, det finns många sidor på ett järnspett😉

Ha detsamma du med!
Märtha sa…
Det där har vi också pratat om, hur julen skiljde sig mellan ett småborgerligt hem i småstad och småbrukarhem i "småby". Hos oss jobbade ju föräldrarna - hela familjen - hemma, och man åt det som fanns. Det skrattades år mig, en jul förät jag mig på äpplen (en mosters man hade en lite grönsaksgrossistfirma), en annan jul fick jag smak för en annan mosters grisfötter och sylta, den enda som gjorde sådant, en tredje jul önskade jag mig en sockenhistoria i julklapp, fick och var förlorad för resten av julen. Jag var lite underlig. Pappa tog julgran i grannen skog och vice versa - de ringde till varandra och berättade var de hittat "den bästa". Från och med annandagen hade man kaffegäster, några gånger. Numera är juldagarna, som idag, latmansdagar.
Znogge sa…
Visst är det säkert så att julens budskap delvis har gått förlorat och att firandet ser lite annorlunda ut. Jag tycker ändå att vi i skolan har varit bra på att belysa den biten. Ska man fira något så hör det liksom till att veta varför man firar. För min del är det viktigaste gemenskapen med nära och kära. Julstämning kan jag absolut känna. När det gäller julmaten, som jag i och för sig inte tycker speciellt mycket om, så behöver inte allt vara hemlagat. Det finns utmärkta alternativ att köpa så ingen behöver slava i köket. När jag var liten hade vi ofta kalkon som huvudrätt på julafton och det tycker jag är ett väldigt gott alternativ. Tyvärr är inte övriga lika förtjusta...
När min pappa levde såg vi alltid midnattsmässan från Rom tillsammans men sedan blev det inte alls samma sak. Nu blir jag mest deppad av att se den. Var sak har sin tid.

Önskar en fin annandag jul!
Uppvuxen på en bondgård som producerade den mat vi åt så kommer jag ihåg första gången jag i klass 1 skulle äta lunch i skolmatsalen 😶 det serverades rosa fyrkantig burkskinka med mimosa sallad och industriellt skakad potatis… absolut ingen mat jag nånsin sett tidigare i mitt liv 😅
Vi var ju inte bortskämda med köpemat så vår julmat var närproducerad och hemgjord.
Se upp 😜 här gick jag igång på matspåret ☺️
Julen blir något barn pratar om på det viset vad de fick i julklapp, vilket är sorgligt.
Ha det bäst❣️ Jag hoppas Ni har en fin annandag 🤗 åsa
Märtha,
Du var Märtha, äkta..du fick också det du ville ha, äppel, grisfötter och en sockenhistoria. Det där med julgranar är roligt, så var det ungefär hos oss också även om vi bodde i stan, men pappas arbetsgivare hade skogar..och en stor lastbil som fylldes med granar till alla som bodde på gården och några till. Många gånger var de i någon annans skog och tog för sig, medan den skogsägaren var i arbetsgivarens skog..Ecakt så var det i min barndom också. Annandagen började man träffa folk igen, släktmiddag hos mormor hörde till bl.a. Juldagen var lata dagen..
Znogge,
det var så jag tänkte också, att om man firar något så ska man veta vad man firar och det vet inte alla längre har det visat sig. Det är säkert skillnad på från landskap, till landskap, från skola osv..olika lärare.
Jag fick en riktigt skön julkänsla, stämning senare på julafton här då vi såg på ett julprogram från fastlandet, Portugal. Men innan hade vi nog ingen julkänsla alls vi fyra vuxna här, även om vi hade det hur trivsamt som helst. Igår kväll kändes julen närmare.
Midnattsmässan från Rom såg vi också i mitt barndomshem, också i mitt första äktenskap någon gång. Jag upplever det på samma sätt som du, jag blir smådeppig. Exakt, allt har sin tid, sin utvecklingsfas.
Önskar dig detsamma!
Åsa, Nalta Norrland,
det var skillnad det från hemproducerat till burkskinka osv..säkert snudd på chockartat för din del.
Jag förstår dig till fullo, jag går också igång när det handlar om matspåret.
Julklapparna betyder kanske mest för barnen, de ser framemot just den saken..det andra kommer nog med åren skulle jag tro. Själv minns jag julen då jag var fyra år speciellt. Då fick jag smör och senap till julklapp av en släkting..ingenting jag som liten flicka ville ha och det blev ju familjens julklapp egentligen. Märkliga minnen...sånt etsar sig fast. Men det är lite det jag menar med det kommersiella, materiella...presenterna spelar största rollen..mycket roligare är om alla gjorde något själva..men så är det tiden som det handlar om.
Ha detsamma Åsa, hoppas detsamma för er del också! 💗
Så fint att läsa om era minnen från barndomens jular! Jag ser på julen som en blandhögtid - en mix av fornnordiskt, kristet och modernt. Köphetsen gillar jag dock inte alls. Att laga mat och träffas i släkten känns däremot trevligt, oavsett religiösa motiv eller inte. Önskar god fortsättning på julen!!
Karin sa…
Vilka fina julkrubbor! Utöver tillfället att få träffas och få lite tid tillsammans tycker jag att en av poängerna med julen är just pysslandet. Gärna julgransprydnader, för det kan man aldrig på nog av. Jag hörde ett radioinslag häromdagen där en julgransentusiast intervjuades. Ha ha att visst kan folk få ha stiliga granar med bara silver, eller kanske enbart röda julgranskulor. Men för hans del var det mångfald som gällde: More is more! "Jaha" sa intervjuaren "din gran är alltså lite kitchig?" Den intervjuade protesterade och sa att den inte alls var kitchig, den var JULGRAN. Och så utvecklade han resonemanget med att det egentligen är fantastiskt att vi tar in dessa gigantiska "snittblommor" en gång om året, alldeles i onödan. Och eftersom det hela är en smula absurt är det enligt honom ingen idé att försöka vara stilful. Granen liksom kräver brokighet: tomtar och stjärnor och flagg-girlanger och kulor och glitter och hjärtan och ljusslingor och pepparkaksfigurer och kristyrblommor och ... ja allt som känns fint. Som i muminfamiljens berättelse om Granen, som jag brukade läsa högt för barnen en gång i tiden.

God annandag från Dalarna!
Karin sa…
Edit: inte "ha ha" utan "han sa" på rad fyra!
BP sa…
Vilket crescendo med julkrubbor. Där samlade du det bästa till sist. WOW. Den gyllene krubban med wellpapp är så genialiskt enkel. Love it.
Vad gäller julmat så var det Paula som fick mig att testa grisfötter. Men jag hajade aldrig vad det var som gick att äta där. I år är första året att min lokala ICA inte tog inte färdiga grisfötter i gelé. Ja, de tog inte in råa prinskorvar heller. De gamla hederliga maträtterna som inte är ett dugg glamourösa fick ge sig för waygu kött från Japan och en skaldjurssamling som hette duga.
Den där portugisiska grytan låter väldigt alldaglig måste jag säga. Skulle säga att den grytan var en typiskt värmande gryta för kalla, ruggiga höst- och vinterkvällar. Å det är ju precis vad det är på Madeira just nu...
Susjos sa…
Vilka fina julkrubbor, och ett tänkvärt inlägg om julen och varför vi firar..och dagens kommers.
Jag gillar julmat, men nu efter flera dagars ätande av sill och lax så börja räven jag tröttna! Julmaten köpte jag via Sturehof, som levererade till dörren, så lat är jag! Men lite gjorde jag själv till kn
Susjos sa…
oj, råkade trycka på "skicka iväg" innan jag skrivit färdigt!
Skulle skriva att lite gjorde jag till knytisen på julaftonen!
Ha nu fortsatt sköna mellandagar!
Kram!

Populära inlägg i den här bloggen

Ett oförglömligt fyrverkeri får avsluta året

Öronbedövande