fredag 8 september 2017

Skördetider

Det hör väl nästan till att skriva den rubriken varje höst

Den här hösten har vi inte lika mycket att skörda som tidigare år men likväl
blir det en hel del.


    Dill fick vi rikligt av och allt är infruset i lagom stora portioner



    Persiljan är också skördad och doserad i lagom stora askar i frysen. Bara att ta till när behovet
    uppkommer längre fram under höst och vinter



    Särskilt mycket kantareller har vi inte hittat den här sommaren och hösten, men
    det gör inte mycket. Frysen är fylld, vi klarar oss utmärkt på svampfronten
    Vi äter så många olika slags svampar. Karl-Johan hör till de absoluta svampfavoriterna och
    ifjol fanns den svampen överallt. Vi har många olika sorters svamp, bara att ta till
    när ilet kommer över en. Och det gör det ofta och gärna. Vi gillar svamp.


 Lingon har vi mera än tillräckligt av nu, men jag vet att det troligen blir några liter till när vi
 tar oss ut i skogarna. Det går inte att gå förbi de röda tuvorna och barn och barnbarn tycker
 mycket om lingonsylt.  Själva är vi inte några sylt- och marmeladätare men äter gärna
 bär som vi har frusit ner, blåbär, hallon, jordgubbar, tranbär och....



   havtorn. I år har vi mycket bär att plocka och ta vara på. C-vitaminbehovet är tryggat


    Det blir mycket nypon i år men jag tar dem inte till vara längre. När frosten har varit framme
    äter jag ett par tre stycken från busken varje dag under vintern. Mycket gott och mycket nyttigt.
    Med både nypon och havtorn i kroppen blir det nästan överslag av c-vitaminer. 😋


   Som vanligt blir det rätt mycket zucchini att äta här hos oss.
   Det såg dåligt ut ett tag, för familjen Fasan använde zucchinibäddarna till spa
   under försommaren så fröna sprättade åt alla håll
   och kanter, när fåglarna burrade ner sig i jorden och gjorde stora gropar
   som såg ut som kratrar på månen. I dem låg de sedan och gosade sig.
   De trivdes med sitt spa så vi hade inte hjärta att fösa bort dem.
   Det räcker nog åt oss allihopa i alla fall, tänkte jag.

   En del frön åkte rakt ner i magen på de befjädrade vännerna. Men man får ju inte ge sig så
   lätt. Jag sådde nya i växthuset som jag sedan lade ut i trädgårdslandet och byggde fästningar runt.
   ( Någon måtta måste det ju vara 😉 )
   Trots den torra sommaren tycks det bli en bra skörd i alla fall av både runda och långa,
   gula och gröna.
   Lika gjorde fasanerna i bönlandet. Två påsar frön gick hädan. Gott, gott tyckte fasanerna.
   Dem, bönorna gav jag upp.
   Men nästa år ska jag ha bönlandet där de inte slipper till, de söta vännerna.
   Jag får bygga bönlandet högt, på något sätt. 
   Sockerärterna har vi redan ätit upp. De är så goda och dem fick vi ha i fred.


   Nu är tiden då vi äter enbart egenodlade tomater, olika sorter och storlek. Sakta mak skördar jag
   och tömmer växthusen. Snart är det dags för en rejäl höststädning i dem båda.
   I fjol hann jag inte med  så det finns att göra.
   Men hösten är lång....


                    En hel del smålök fanns kvar när jag vände upp och ner på lökbäddarna här om dagen.
                    Torkan har gjort sitt men för min del gör det ingenting.
                    Det är gott med smålök i grytor....


 Potatisskörden blev god. Fyra välfyllda hinkar tog jag upp i slutet av förra veckan.
 Vi har så vi klarar oss hela vintern. Vi äter inte särskilt mycket potatis så det räcker gott och väl
 till att bjuda andra på middag också någon gång.

 Ja, naturligtvis så finns det en del till att ta vara på. Basilika, sallat, gurka m.m....
 Men snart ska trädgårdsskafferiet vara tömt och skördat.
 Om en månad är det oktober och de säkra frostnätterna är här.
 Under tiden njuter vi av det nyskördade och äter gott.

 Copyright: Karin Eklund, Pettas ekologiska

14 kommentarer:

  1. På en gård i ett annat land
    ÅÅÅÅ -land
    har jag blogglandiavänner
    som jag egentligen inte känner
    KKKKänner gör jag för deras odling och skörd
    hon är ett med jorden och på så sätt nörd
    mannen hon bor med är likadan
    tillsammans är de som en svan
    se för er den vackra gestalten
    och lägg därtill pettashalten
    I bild och ord
    finns allt på bord
    jag får dela synen och smaken
    - ja, den är ju som baken
    men på den vi sitter
    när vi av gottets nytta och glitter
    intager
    och oss behager
    Trevlig helg och kram åt er två
    som tillsammans på skördejorden gå
    <3




    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, Tove, du är för härlig! Vad annat kan jag säga?
      ...som en svan. Ja där fick du till det, må jag säga.
      Tack Tove!
      Trevlig helg med kram till dig från oss båda, i vår stenlåda. <3

      Radera
  2. Oj, vad mycket du har att skörda. Det blir som att öppna en skattkista i vinter när du kan välja och vraka bland allt det goda. Ha en trevlig helg i allt skördestök.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Egentligen är frågan den om det alls lönar sig rent ekonomiskt, men smakmässigt och känslomässigt så är det onekligen en skattkista vi har här. Och att få gräva i jorden är en nödvändighet.
      Ha en fin helg du med Gunnel!

      Radera
  3. Tycker skörden ser god ut!! Härligt! Ja jösses vad mkt lingon det fanns hos oss också. Oroliga mängder alltså. OCH blåbär!! SÅ mkt! Men de var inte så goda iår, man sa att det berodde på solbrist, det kan jag tro. Havtornen såg jag också i stora mängder, men de var inte riktigt mogna då jag for hem. FIN dill du har, det fick vi också iår. Ja, njut av dina härliga skörd. Önskar dig ett fint veckoslut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, med tanke på torkan som har varit i sommar så har det lyckats rätt så bra i alla fall. Dillen blev jättefin i år. Njuter förstås! :) Önskar dig detsamma Annika!

      Radera
  4. Oj så mycket mat men gott med egenodlat ! trevlig helg ,nette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det smakar alltid extra gott det egenodlade. Så är det bara! Tack detsamma Nette!

      Radera
  5. Du är helt fantastisk! Vilket jobb...
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Ingrid!
      Men det mesta sköter sig själv rätt så bra när det kommer till kritan.
      Fast visst är det jobb med att odla ,men roligt jobb. <3

      Radera
  6. Med tanke på att det inte är "lika mycket" så är det ändå väldigt mycket i mina ögon! Så härligt och vad det ser gott ut. Underbart!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du har helt rätt Marina! Det är absolut inte lite och det räcker gott och väl åt oss båda. Tack snälla du!

      Radera
  7. Njuter i fulla drag av alla härliga skördebilder och gläds med dig åt välfyllda förråd. Sånt mår man bra av.
    Så söt historia med fasanderna, men nån måtta för det som sagt vara. I mitt pumpaland har kaninerna byggd bo två gånger i år. Somliga bygger hus med skafferi andra bygger hus i skafferiet...
    Allt gott
    /Anette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Småskrattar åt dina kaniner och deras bobyggande. Djuren runt omkring en förgyller tillvaron på så många olika sätt. Tack Anette för titten in! Allt gott för din del också!

      Radera