Veckorevyn /26 nov. - 2 dec.-22

Så såg den ut, veckan som gick !  Det första/ de första fotona för dagen visar "vägen". 

Fredagar blir lite annorlunda i december eftersom jag plockar in min kalenderbetraktelse i Veckorevyn. 

Lördag den 26 november-22


Ett glittrande Atlanten visade upp sig. På redden låg ett lastfartyg och Santa Maria seglade förbi med vind i sina segel. 

Äldsta barnbarnet Timothy fyllde år, vi talades vid i telefonen.💜


Adventsstjärnorna hängdes upp och lyste välkomnande då vännerna C. och R.  kom på besök. Vi önskade varandra god jul innan vi skildes för kvällen. De lämnar Madeira för att fira jul på annan ort men nästa år så ses vi igen. 

  ________________________

 Söndag den  27 november- 22 


Första advent.

Jag tog en bild av grannens Koi, (nu vet jag vad den heter), vovven som aldrig går ut från sin och fina Finas gård. En söt liten vovve som börjar bli lite till åren och har ont i sin ena tass. Fina och Koi brukar vara så kärvänliga med varandra, så det är ett nöje att se. 

___________________

Måndagen den 28 november-22


    Vår första Afrikas blå stjärna började blomma. Underbart vacker. 

    

     

Det mulnade till mot kvällen men solen förgyllde molnen just innan den gick ner och det bara måste bli en bild förevigad.

______________________

Tisdag den 29 november -22


Det var mörkt när jag steg upp och satte mig på Kettlern, roddbåten. Jag älskar den här tiden på året när adventsstjärnorna  i fönstret speglar sig själva och blir många. Arbetsfolket på andra sidan gränden tittar förundrat på våra fönster. Välkommen på jobb! tänker jag. 

______________________

Onsdag den 30 november- 22


Vi blir ofta välsignade med gåvor som kan ätas. Chuchu har jag skrivit om tidigare, pepinela också kallad. Nu har det åter hänt att det formligen har regnat chuchu över oss och även om vi gärna äter den så måste den tas lite extra om hand när det handlar om stora mängder. 
Så jag tillreder salsa, kokar ihop pepinela/chuchu, tomater, paprika, mängder av olika löksorter, chilifrukter, örter, lite vinäger, lite rårörssocker. Jag smakar mig fram och varje salsa blir vad den blir beroende på vad jag har för ingredienser hemma. Sen lägger jag upp den färdiga salsan på glasburkar och förvarar den i en av de stora lådorna i kylskåpet. Den håller helt säkert ett helt år i kylskåpet. Men så gammal hinner den inte bli hos oss. Salsan avnjuts på flera olika sätt. Den går åt.
Den är bra till smaksättning av såser och att bara ha vid sidan av maten. Salsan är också en bra och uppskattad gå-bort-gåva att ta med sig.  Onsdagen började med att lägga salsa på burkar.


_________________________

Torsdag den 1 december-22


Hålet i vägen måste förstås förevigas. På grund av spräckt rör så ser det ut så där. Kommunarbetarna har ledig dag idag men på fredag sätter säkert arbetet igång igen. 
Här kan ni läsa mera om vad som hände om intresse finns. 


Så denn ja, som dansken sa´. Nu är likörflaskorna klara i god tid innan den 23 december då de flesta delar med sig av det brännbara . Jag skrev om det Här


Uppdatering: de kom och skottade igen hålet efter att ha lagat allt som skulle lagas trots ledig dag. 

______________


Fredag den 2 december-22
Fredagen blir min egna kalenderbetraktelse fram till jul. Av praktiska utrymmesskäl. 

Anna i Portugal öppnar sin lucka nr 2 med budskapet " Lär dig mer om ett valfritt land" .
Jag känner mig själv alltför väl vid det här laget så för att inte nörda in mig på för många valfria länder bad jag Uffe att nämna ett land i världen rakt av. Svaret kom per omgående: Ghana. 
Så Ghana blir det, inte mycket berättat, men i alla fall lite. 
Givetvis så har jag googlat fram min nyfunna kunskap. Till Ghana har jag aldrig varit. 

Ghana är en republik med mottot "Frihet och rättvisa" . 
Det var koloniserat fram till år 1957 då det blev ett eget herrevälde för att
senare år 1960 utropa sig till republik.
Det officiella språket är engelska men många nationella erkända språk finns förstås också. Dagaare, dagbanli, danbme, tacka, frafra  och många flera. 

Flaggan i Ghana ser ut som här: 

Ghanas flagga är en s.k. trikolor i de panafrikanska färgerna rött, gult och grönt med en svart femuddig stjärna i mitten. 

Så kommer det som jag tycker är intressant. Symbolen till varför en flagga ser ut som den gör, varför den har de färger den har etc. 

Det röda representerar blodet som offrats i kampen för oberoende, det gula fältet står för gruvfyndigheterna och det gröna för skogarna. Den svarta stjärnan står för den fria kontinenten Afrika.


Den största staden i Ghana heter  Accra och är huvudstad. 

Befolkningsmängden ligger mellan 30-31 miljoner. Valuta är Cedi. (jag visste inte ens att det fanns en sådan valuta) 

Ghana ligger i Västafrika, intill Guineabukten och Atlanten i söder, landet delar gränser med Elfenbenskusten i väster, med Burkina Faso i norr och med Togo i öster. 

Det får räcka så här långt med Annas lucka nr 2. Jag har lärt mig massor redan om något jag knappt visste något alls. Tack för det Anna! 


***********************

Gunnels lucka nr 2 blev en utmaning i sig för min del som återknyter mitt inlägg  till bloggvännernas luckor. Den luckan säger att "Sport är farligt" och visst är det så många gånger. Vilka andra personer har så många skador som en idrottsman eller kvinna har? Andra kan skada en också, vilket Gunnel berättar om i sin julkalender idag. Den mannen hade  inte alla sina knivar i lådan som det heter men dock en i handen. Fy bubblan.

Vi ska "sporta " som vi har för vana att "sporta " idag. 

Det blir en tur på roddbåten Kettler innan frukost och efter frukost så ska vi gå uppför sluttningen ett par kilometer, rakt uppför, för att hälsa på goda vänner som har lovat att vi ska få en burk Colmans senapspulver av dem när det inte går att få tag på den sorten i affärerna här för tillfället. Vad gör man inte för att få griljeringssenap till skinkan som inhandlas senare på Sopronto, "vårt hål i väggen" om någon vecka innan den ska saltas in.  Det är ju också ett slags sport det här att hitta det man vill ha till julen och julbordet. En fix idé kan man också kalla det.  Sen är vi förstås försiktiga med dagens sportande, så vi inte åsamkar oss några skador i onödan. Med på färden kommer två afrikanska liljor som samtidigt blir förärade våra vänner. Den som blommar får stanna hemma ett tag till. Sen får den vandra samma väg som sina kompisar ett par kilometer högre upp i stan.  

**********************  

En trevlig fredag önskas er alla!
                                                    Copyright: Karin Eklund, Funchal, Madeira

Kommentarer

Tove sa…
Det slår mig under läsandet gång att här har bloggaren spänst, inspiration och kanske ambitioner, energi och skrivarlusten brinner!
Här läggs in en egen kalenderlucka av andras luckor - så luck- öppet påfunn!
Om jag ser detaljerna i bilderna?
Tack för din vecka
med två luckor i.
Fredagskram med blå afrikansk lilja i ögonfång!
Susjos sa…
Vilket härligt inlägg med allt möjligt smått och gott, inte minst en söt hund! Salsan ser supergod ut, perfekt att ha både hemma och ge bort kan jag tänka mej! Fina blommor får vi se också hos dej idag, liksom den fantastiska adventsstjärnan i fönstret, så kul för arbetarna att ha nåt så fint som lyser upp när de jobbar!
Ha en bra start på helgen, Kram från solstolen , vår sista dag på Gran Canaria, som dock är lite molnig, men varm!
femfemman sa…
En så vacker blomma!
Skulle gärna vilja se adventsstjärnorna lysa i er sammetslena natt. Eller också inbillar jag mig bara ett vinternätter på Madeira kan kännas som sammet...
Låter gott, såväl grönsaksblsndning som likör.
Grattis till barnbarnet? Besöker han er ibland?
Vacker guldhimmel och silverblänkdnde Atlanten. Kram
Karin sa…
Härligt glitter över havet! Så underbart att ha det så nära.

Jag är lite efter min tid, känns det som, för jag har inte hunnit fixa det där med advent som jag brukar. Förkylningar har däckat både mig och de små tomtenissar som brukar hjälpa mig med pyntandet. Det är bara att bryta ihop och gå vidare ... hej och hå! Trevlig andra advent!
Annika sa…
Alltså, bild ett ... den är ju som en SAGA!! Glittret i havet, båten och LJUSET!!!
Älskar de där gammalmodiga orangea stjärnorna. Är ni ganska ensamma med att ha sådana stjärnor på Madeira? Alltså adventsstjärnor? Här är det inte alls speciellt vanligt.
KOI är så söt!
Himlen ja, du ser ju verkligen den nu och kan ta underbara bilder på den!

OCH salsa in the making hos dig! GOTT och trevligt.
Älskar salsor av allehanda slag.
Vad fina likörflaskorna är!!!!

Karin, ha en jättefin andra adventshelg!!!
Kramar från mig!!!
Guldkryckan sa…
Då måste det väl ha haft en stor betydelse om de arbetar på sin lediga dag, fint att de fick gjort det, ett hål i vägen är ju inte det optimala.
Salsa är ju ganska gott tycker jag och frugan, kan man ju ha till allt.

Lilla vovven där var ju såååå söt. :)

Ha en fin kväll nu.
Vilken fantastisk bild på en ljuvlig blomma, hoppas mina liljor blommar om ett par år.. :) Jag älskar också att gå upp tidigt i december och bara sitta i ljuset av stearinljus eller julbelysning. Så fina likörflaskor du gjort. Skönt att vattnet nu fungerar fint igen!
Så kul du delar med dig av vad du lärde dig om Ghana, då gjorde jag ju det också nu, tack till Uffe oxå, älskar symboler också, så kul att få veta mer om flaggan. Ja det var en otäck historia i Gunnels lucka, men samtidigt intressant. Trevlig fredagskväll!
Gunnel sa…
Det ser nästan ut som om skeppen är målade på ett lamétyg. Så glittrigt och fint. Underbar blå färg på blomman och den matchar kaklet perfekt. Tack för tipset om Annas kalender. Jag valde Island. Ha en trevlig helg.
Tove,

Tack! :)
Just det, praktiska jag, fixar till egen lucka av andras luckor. Återvinning på något sätt.
Härligt att du ser detaljerna Tove, vem annars? :)
Tack!
Fredagskram!
Susjos,

tack! :)
Koi är söt, riktigt söt.
Jag hoppas att de orkar se adventsstjärnorna i våra fönster. Lite udda här men de lyser upp i morgon-och kvällsmörkret.
Vilket härligt inlägg med allt möjligt smått och gott, inte minst en söt hund! Tack detsamma!
Njut av de sista timmarna på Gran Canaria!
Kram
femfemman,

lite sant är det ännu, detta med sammetslena nätter. Men det är utlovat kyligare väderlek, med ca 13-16 graders nattvärme, så sammeten blir lite strävare ett tag.
Tack!
Vi har bott här endast ett drygt år ännu och pandemin har ställt till det med inställda resor o.d. men nu är barnbarnen/pojkarna på väg hit i mitten av januari, så vi har mycket fint att se framemot.
Kram
Karin,

det är något alldeles visst att ha Atlanten mitt framför våra ögon varje dag.
Förkylningar tar kraften och lusten av en, men jul blir det likväl även om du känner att du är lite efter din tid. Det vet vi ju båda.
Snart får du dina tomtenissar dit. Bryt ihop och gå vidare.
Tack detsamma!

Annika,

ibland glittrar det så det nästan gör ont i ögonen :) Atlanten skiftar hela tiden, helt magiskt emellanåt.
Vi är ensamma om dem här på vår gränd. Jag vet att det finns stjärnor på en gata några kvarter härifrån men jag vet inte hur de ser ut. Har bara hört talas om. Ålänningar förstås ;)
Vanligtvis så är det slingor som gäller här och julgranar.
Koi är söt, jättesöt.
Salsor är bra att ha, till så mycket i matväg. Gillar det jag också.
Tack, enkla flaskor med lite glitter på och med gott innehåll :)

Ha detsamma Annika!
Kramar!

Guldkryckan,

jag förmodar att det var så med vattenläckaget. Nu är allt åtgärdat och på plats till nästa gång, för jag är säker på att det blir flera gånger ännu. Tung trafik är tung trafik.
Salsa kan man ha till det mesta, vi är helt överens om det.
Koi är en fin liten vovve!

Tack detsamma!
Anna i Portugal,
jag är nästan övertygad om att de kommer att blomma ännu tidigare. Vi plockade våra små plantor för ett år sedan och nu är de stora och den största blommar. Ja, nu har vi bara den blommande kvar, vi gav bort de andra två idag.
När den har slagit ut ordentligt så klipper vi till och ger även den plantan till våra vänner i bergen.
Det är det mesta med julen för min del, ljusen, stjärnorna, mörkret, stillheten. Ljuvligt att börja dagarna så.
Tack själv Anna som inspirerar som du gör. Vi blir alla lite klokare av den här typen av luckor med sina innehåll.
Trevlig fredagskväll önskas er också!
Gunnel,

Jag hade samma tanke när jag såg "bilden" och knäppte den. Det var nästan magiskt.
Ha detsamma du med!
BP sa…
Ett riktigt roligt inlägg som bjuder på en härlig mix. Så impad jag är över din ambition vad gäller salsa och likör. Verkligen en stor ELOGE!
Sedan gillar jag Afrikas blå stjärna och den dramatiska himlen.

Kan komplettera din kunskap om Ghana med oviktigt vetande. Ghana åkte ur VM idag, efter 0-2 mot Uruguay. Sydkorea var den stora vinnaren i gruppen, då de slog Portugal med 2-1 och därmed petade ner (fula) Uruguay till tredjeplats och hemresa. Ibland känns det skönt med rättvisa;-) Tyckte dock synd om Ghana som missade en straff mor Uruguay...
BP,

du är ju bara för härlig! Jag har skrattat glatt åt dina kunskaper om Ghana. Nu vet jag att Ghana åkte ut ur VM idag. Tack för informationen! Jag läste den högt för Uffe som också skrattar men som tycker synd om både Portugal och Ghana. Men grattis till Sydkorea!
Tack BP! :)
Märtha sa…
Det finns en burk vanlig kotisenap här som skall ut och flyga... Jag hamnade akut hos tandläkaren idag, en bit lossnade från en tuggtand. Min hyggliga tandläkare sa inte mycket i telefon, hon sa bara "Kom hit klockan 16. Jag hjälper!" Har gått hos henne sen 2006, tror jag. Skicklig och kreativ. Alltför mycket julpynt finns inte här, det lilla vi har tar vi fram 13 december... Ha det gott!
Märtha,

tack för det, den kommer till användning, lita på det, när ärtsoppan står och puttrar på spisen.
Skönt att du fick ordning på din tuggtand och att tandläkaren hade tid.
Ha det gott du med!
Hanneles bokparadis,

tack!
Ditte sa…
Alltid roligt att läsa dina sammanfattningar av veckan med tillhörande bilder.
Och skönt att hålet är igenskottat och att allt är som vanligt igen.
Kan tänka mig att de som passerar och även jobbarna blickar upp mot den vackra adventsstjärnan.
Fastnade extra för Afrikas lilja som blommar så vackert.
Och så gott och trevligt med både likörer och salsor som du lagat.
Önskar dig nu en fin helg.
Kram

Märtha sa…
Angående tandläkaren: Jag sade att det var tur att det inte hände på fredag kväll. Vet du vad hon svarade? Jo: "Jag skulle förstås ha kommit hit på lördag eller söndag också för att hjälpa." Jag kan nämligen också kontakta henne privat. Alla som hon går hos instämmer med mig när jag säger att hon är "mer än en tandläkare". Ibland har man stor tur i sina val!
Ditte,

tack! :)
Hålet är t.om. cementerat vid det här laget. Bilarna ska kunna köra där som vanligt igen.
Jag hoppas de tittar på adventsstjärnorna som lyser i mörkret och att de ger dem lite stillhet i sinnet inför dagen som kommer.
Det bor en liten ekorre i mig och jag älskar att fixa till både det ena och det andra i matväg.
Tack detsamma!
Kram
Märtha,

Du är lycklig du som har en sådan tandläkare! Vi hade vi också en på Åland som fanns vid akuta fall under helger. Han ställde verkligen upp för det som gjorde ont och inte skulle göra det. Guld värda är de som tar sitt kall på allvar. Applåder för din tandläkare som är så mycket mera än så!
Paula sa…
Det enda problemet med dina fina veckorevyer är att det blir så himla mycket man vill kommentera! Jag ska fatta mig kort idag,Koi var dett fint namn på en jättefin vovve. Den påminner mycket om rasen phalene, en papillon med hängöron. Mitt ex hade en sådan som jag ofta tog hand om när han var bortrest. Afrikas stjärna är fatnastisk, du kanske har blå och inte gröna fingrar? Salsa är ett sorgligt kapitel här, har aldrig tillagat någon själv, mest beroende på att jag inte vet hur jag ska använda den. Är det inte mexikaner som använder det till det mesta? Absolut en kunskapslucka hos mig. Dina flaskor är så vackra, så glada mottagarna ska bli! Ghana tänker jag inte åka till i detta livet, läser ändå för lite allmänbildning vill man ha, tack för den. Och här var då min jättekorta kommentar...
Paula,

:).
Koi är jättefin och väldigt snäll. Men jag lider för hans del, han får aldrig gå utanför sin gårdsplan och till viss del så tror jag att han ändå trivs. Han behöver inte vara kopplad men ytan är liten och han är väldigt ensam.
Vete gudarna vad mina fingrar har för färg. Jag tror ingen färg alls behövs för att få Afrikas lilja att blomma här. Den blommar så gärna.
Salsa använder jag själv som smaksättning i såser, att sätta bredvid maten på tallriken att mera eller mindre använda den som en ketchup ungefär. Ketchup använder jag inte men jag har salsa. Helt rätt, Mexiko är salsans hemland. Jag hoppas mottagarna blir glada för apelsinlikören.
Ghana blir det nog inte för min del heller skulle jag tro.
Tack för dina jättekorta kommentarer Paula ;) <3

Populära inlägg i den här bloggen

Ett oförglömligt fyrverkeri får avsluta året

Jag finns, jag lever...