Mango, tv-tittande och broschtänk.

I dagens inlägg visar jag de goda mango-frukterna som vi redan har ätit upp. Paula! 😊 Jag fortsätter att visa vad som finns i fruktväg på den här ön, enligt ditt önskemål. Förra veckan berättade jag om Anona.

Mango finns alltså här på ön och i många olika format. De på bilden här nedanför är medelstora, ca 10 cm långa. De riktigt små som är som goda karameller fanns inte att tillgå när vi senast var till Sopronto, vår lilla hål i väggen på rua Conde de Carvalhal. Men de är i storlek större plommontomater och de är nästan gula, med röd/grön nyansering. Goda som sjuttsingen! Sedan finns det stora bamsemangos också men de är ändå lite mera sällsynta om man tänker på mango-frukterna som odlas här på ön. Är de riktigt stora så kommer de troligen från Sydamerika. Men varför gå över ån efter vatten när godsakerna växer här på ön?  


 Mangon när den är precis så där lagom mogen är en läckerhet. Vi njuter och smaskar i oss. Samtidigt   får vi i oss viktiga ämnen. Klicka på länken så får ni veta mera om allt det nyttiga den innehåller. 


Så blir det lucköppning på mitt eget sätt idag igen. 

Anna i Portugal och hennes lucka fem uppmanar att man ska skippa Tv-n idag

Uppriktigt sagt så ser jag inte särskilt mycket på tv ,( tror jag 😉) men jag har min dator i vår gemensamma "cave", där tv.n , våra datorer, musikanläggningen samt två bokhyllor och en bäddsoffa finns. Vi tillbringar ofta våra kvällar i det rummet. 

När jag sitter och skriver så tittar Uffe ofta på tv-n men med hörlurar på så att jag inte ska störas av ljudet. Ibland tittar jag åt sidan och ser att "nej men nej, det där måste ju jag också titta på "och då jag sätter mig i soffan bredvid honom får jag samtidigt en liten språklig dust. Ofta är texten på portugisiska medan de pratar engelska i filmerna. Jag inbillar mig att jag lär mig portugisiska samtidigt. Åtminstone vill jag tro på min egen teori i det här sammanhanget. 


Är det så att man vill skippa tv-n helt och hållet nu i jultider så kan man göra som barnen i en förskola här i Funchal gjorde till julen 2019. En julkrubba sitter ju inte helt fel och den kan man verkligen titta eller hur? Det är bara att ta ut innehållet i tv-burken först och så har man en bra och fin krubba som behöver ett annat innehåll.  Att återanvända på detta sätt är ju suveränt. Gamla uttjänta glödlampor kommer också till pass och lite spånor till på det. 

************

Gunnels lucka var politiskt spännande idag och handlar om broscher som man kan använda som ett maktspråk. För övrigt så är broscher också yrkesrelaterade, tänk bara på alla barnmorskor, sjuksköterskor etc. 

Själv har jag haft flera broscher men även dem har jag "julstädat" bort till min dotter och sonens sambo. Men givetvis så  finns det några kvar i mitt smyckesskrin/låda. 

Vingarna är smaragdgröna, på fotot speglas de av någonting som ger dem lite brunröd färg 

Uffe gav mig en så vacker trollslända för många år sedan. Om han kände till att trollsländorna på 1600-talet förknippades med trollpackor och häxor vete gudarna, men hur som helst så ansågs det att trollsländorna var trollpackornas djur. 

Det finns fler kopplingar till trollsländor i svensk folktro som har gett lokala namn. En vanligt förekommande skröna var att trollsländor kunde sticka ut ögonen eller sy ihop dem, vilket är upphovet till namnet blindsticka. Sånt skulle den här trollpackan absolut inte hålla på med, jag lovar! 

Nu önskar jag er alla en skön fortsättning på den femte december! / 5 de Dezembro!

                                        Copyright: Karin Eklund, Funchal, Madeira

 

Kommentarer

Tove sa…
Stora broschdagen i dag. Din Trollslända är mycket vacker och fotot du taget är verkligen till sin fördel, jag menar broschens fördel!! Speglingar och skugga! WoW! Ligger den på stengolv?
Någon tv har jag inte så jag har tv-fritt varje dag :-)
Däremot så streamar jag på datorn det jag vill se.
Må trollsländiskt broschväl Karin!

Ett riktigt skönt rum att hänga i förstår jag. Vi har inte ens portugisisk TV, men funderat på det ibland (betalar för det utan att ha en TV) just för språkets skull. Men var sjutton ska jag ha den? Den kommer troligen hamna i gästrummet i så fall och där är jag ju aldrig, så då kommer jag inte titta ändå.. hahaha. Älskar verkligen mango, men tycker de ofta är skadade och fula. Att ha närodlad (grannen kanske) vore en dröm. Men funkar inte hos oss, vi har för kall vinter.
Karin sa…
Åh, mango! Lyckliga ni som har tillgång till lokala mangos! Här i norr är det ju lite av ett lotteri att köpa mango: perioden mellan för hård och omogen och övermogen och oätlig är ungefär en kvart.

Minns fortfarande mitt livs första mango, som jag åt i Kenya i slutet av 1960-talet. "Om det finns mango behöver man ju aldrig någonsin någon annan frukt", tänkte jag.
LillaSyster sa…
Mango är en favorit =) Din "bebismango" låter som en extra fin delikatess.
Oj jag som också gillar trollsländor men inte hade jag en aning om den svenska folktron om dem.
Att skippa TV är lätt - dels för att det inte visas mycket av värde på den och just nu är jag så inne i att läsa =)

Det var fyndigt av barnen att göra en krubba av gamla lampor, jag som slängde två uttjänta idag då jag var och handlade.
Ha en bra måndagskväll.
femfemman sa…
Se där fick man lära sig lite mer om trollslända. Hade inte en aning!
Mango är gott, men lite svårätet. Kärnan är minst sagt, annorlunda. Och i vägen.
Vilken fin julkrubba. Genialisk återanvändning.
Ha det gott! Kram
Tove,

ja, så blev det idag, tack vare Gunnels eminenta inlägg. :)
Trollsländan är vacker men tyvärr lite väl tung för blusar. Den kräver kavaj eller kappa för att sitta bra. Den ligger på ett utebord på terrassen, ett av dem vi hade i Fyrklövern på Pettas där du också har suttit och ätit pannkaka någon gång har jag för mig :)
Vi tog två av de borden med oss samt sex stolar för att ha något att sitta vid ute. Tänkte oss något annat så småningom men som det ser ut så blir det så här i alla fall.
Exakt, det går bra att använda datorn till tv också.
Må detsamma Tove!
Anna i Portugal,
det är vårt vardagsrum mera än vad vardagsrummet är, som vi egentligen inte har, bara ett matrum och det vi kallar uterum. Du får se så småningom. Vi är praktiska av oss och försöker skapa ett boende för oss som passar oss bäst. Förstås.
Under hela november drällde det av mogna mangos här, det gör det fortfarande men vi ser att de är på upphällningen. Här gäller det säsongsäta så mycket som möjligt. Vattenmelon går knappt att få tag på just nu. Klimatet här är subtropiskt så det finns alltid någonting av allting på något ställe men långt ifrån överallt. Det är spännande.
Karin,

ja, åh mango! Just nu är vi lyckliga som får tag på lokalodlad mango.
Jag minns väl att det inte var samma sak att köpa mango hemma på Åland. Dyrt och besviken blev man. Nu just finns det mango härifrån men snart så blir det annat som tar över igen.
Jag förstår din tanke om mangon. Finns det mango så behövs egentligen ingenting annat.

LillaSyster,
bebismangon är en liten höjdare. Hoppas jag får tag på några sådana igen innan jul men det ser ut som om bebis-tiden är förbi.
Trollsländor är så vackra.
Det är likadant för mig, jag skippar inte tv-n men jag läser väldigt mycket.
Ja, och om du inte såg det (bilden är inte den bästa) så har det gjort krubban av en uttjänt tv. :)
Barn är fyndiga!

Ha detsamma!
femfemman,
det hade inte jag heller Anna-Lena, men jag tog reda på lite grann om trollsländan och skrönor om den.
Kärnan är jobbig i mangon, jadå. Den är i vägen ;).
Se där fick man lära sig lite mer om trollslända. Hade inte en aning!
Förskolor, daghem och småskolor skapar krubbor varje jul här av återanvänt material. Fantasin har inte några som helst gränser. Jag älskar det.

Ha det gott du med! Kram
Guldkryckan sa…
Skönt att ha de där frukterna växande runt hörnet, bara att gratulera. :)

SV: Bra att vara ekonomisk ibland. ;)

Ha det bäst.
Susjos sa…
Mums med mango! En gång åt jag en bit av skalet också, men se då fick jag allergiska utslag, läste på din länk att skalet är giftigt, så nåt mer ätande av skal blir det inte!
Ja, visst har vi barnmorskor en fin brosch, som jag tyvärr nyligen har tappat efter drygt 22 år! Min fina Röda Kors brosch från sjuksköterskeskolan har jag dock kvar.
Va fin trollsländebroschen var!
Nu måste jag skynda mot jobbet...ha det gott!
Kram
Guldkryckan,

ja, inte så långt ifrån knuten, bara ett kvarter högre upp från oss. Tack!
Du har så rätt, det är bra att vara ekonomisk ibland. Då räcker slantarna längre.

Ha detsamma!
Susjos,

ja, mango är mycket gott. Jag läste det och det är bra att veta, jag är en skalätare jag också många gånger men mangoskal ska jag låta bli.
Så synd att du har tappat din barnmorskebrosch. Kanske du kan få en ny istället? Nu ska jag googla på Rödakorsbroschen och titta efter hur den ser ut.
Trollsländan är vacker, jag är väldigt glad över att jag har den.
ha det bra på jobbet!
Kram
Gunnel sa…
Vilken fin brosch du har! Så mycket jag fick veta om trollsländor här. Visste inte att de var bundis med trollpackorna. Jag tror Madeleine Albright hade gillat din brosch. Ha det bra.
Ditte sa…
Vad roligt med mer frukt från ön.
Mango är en favorit hos mig men här är de ju importerade. Men köper den ändå- I Spanien köpte vi dem ju färska på marknaden.
Vad gäller tv så är det inte så mycket vi tittar på den. En del sport, dokumentärer, "På Spåret och aktuella program. Film ser jag hellre på bio. Är nog mer en radioperson.
Tyckte Gunnels inlägg om broscher var väldigt intressant. Och inte minst symboliken i broscher.
Vilken fin brosch du fick av Uffe men säkert visst han inte om symboliken- Tänk nu vid vilka tillfällen den skulle kunna bäras.
Kram
Gunnel,

ja, den är fin och jag tycker väldigt mycket om den. Undrar när och hos vem M.A. skulle ha burit min brosch? Vilken spännande kvinna. Ha det bra du med!
Ditte,

tack!
Mango är gott så jag förstår att du köper dem när du hittar dem.
Radio är fint att lyssna på. Här blir det tyvärr inte radiolyssning men när vi bodde hemma på Åland så då stod radion ofta på.
Han brukar skämta och säga att han är gift med en häxa, inte elakt men som ett konstaterande bara så vete gudarna om inte denne häxmästare kände till symboliken ( nej, han gjorde inte det, jag skämtar) Måste tänka till när jag ska bära den, rent symboliskt :)

Kram
BP sa…
Mango är en av mina absoluta favoriter vad gäller frukter. De som man köper här har alla möjliga och omöjliga storlekar. Smaken tycker jag är densamma, MEN jag har aldrig mumsat på en nyplockad mango som du kan göra. vis - moi?!!!! Japp!

En tv-fri dag nu när fotbolls-VM pågår är en omöjlighet för mig, om inte strömmen skulle gå såklart...

Visst var Gunnels inlägg en höjdare idag! Hade inte den blekaste att både Albrights och drottningen Elizabeth's broscher hade en "betydelse". Tyckte inlägget var otroligt intressant läsning. Vilken research Gunnel har lagt ner!!!
BP,

De små "mangosarna" som man kan få här, smakar ännu mera , mera koncentrerat men annars håller jag med dig om att de smakar lika.
Givetvis så är det en fullständig omöjlighet för dig. Det fattar vem som helst :) och egentligen så känner man för att se på tv så ska man se på tv. Var och en på sitt sätt.
Gunnels inlägg var toppen. Vilka kvinnor som visar vad de tycker via sina smycken. En bra idé! Gunnel har lagt ner mycket arbete på sin julkalender. Hon gör det varje år. Hatten av för henne!
Anki sa…
Mango är verkligen underbart goda ... och nu blev jag väldigt sugen på de små som du beskriver :)
Trollsländor är fascinerande varelser och inte så konstigt egentligen att de i folktron fick speciella egenskaper :)
mango tillhör favoriterna, finns mogna söta i Göteborg, ibland hittar man honungsmango. Egen julkrubba är fint, vi läste alltid Julevangeliet när barnen små så att de inte skulle tro att vi firar Kalle Ankas födelsedag...
Anki,

ja, mango är snudd på ett litet underverk när det gäller smaken.
Folktron är magisk och mycket intressant att läsa om. Säkert ställde tron till det många gånger men för oss som vet lite mera så är det en nöjesläsning.
Hanneles bokparadis,

Så fint att ni hittar mogna söta mangon i Göteborg, fint att läsa, tröst för den som vill ha mango också norrut.
Julkrubbor har alltid fascinerat mig, jag gjorde en jag också tidigare men en vän har fått den av mig inför flytten hit. Den var rätt stor och tung...
Här finns å andra sidan många fina julkrubbor att besöka. Måste nog till ett eget inlägg om dem lite längre fram.
Ja, Kalle Ankas jul har tagit över lite väl mycket med tanke på varför vi firar julen.
Bra tanke och handling av er.
Anni sa…
Mango som är så underbart gott! Numera köper jag sällan färsk sådan här hemma eftersom den alltför ofta varit trådig och inte alls god. Så tråkigt :-( Istället köper jag den djupfrysta i tärningar, den är alltid mogen och kan dessutom alltid finnas hemma. Men den äts förstås inte på samma sätt.

Vilken vacker brosch! Jag älskar trollsländor, de är vackra precis som såpbubblor - så skira och flyktiga. Det verkar som att broscher börjar bli poppis igen, det kommer ganska ofta in kunder när jag jag jobbar i butiken och frågar efter just broscher.
Anni,

så kul att det finns djupfryst mango i tärningar. Behändigt likväl trots att det inte smakar som de färska gör. Men jag ska titta efter i frysdiskarna här i alla fall utifall att..

Ja, broschen är mycket vacker. Trollsländor hör till mina favoriter också.
Jag tror att broschen har ett uppryck, jag ser broscher på både gammal och ung här.
Paula sa…
Nämen, nu har jag halkat efter igen! Du skriver ju så tangenterna glöder! Mango är inte min favoritfrukt, tycker den ser godare ut än den smakar. Men kanske om jag gärna åt t.ex fruktyoghurt att det skulle passa. Broschen var ett WOW-smycke, så himla vackert. Och nu måste jag läsa vidare, allt medan mörkret lägger sig, herrejöss klockan är ju snart fyra...

Populära inlägg i den här bloggen

Ett oförglömligt fyrverkeri får avsluta året

Jag finns, jag lever...