Kalendertider

Jag kommer inte att göra någon egen julkalender i den rätta bemärkelsen i år, men jag kan inte helt låta bli så det blir lite som det blir i alla fall. Min tanke var att jag skulle ha en egen kalender, men det får komma till ett annat år. I år fanns plötsligt inte den tid som krävs. Att göra en julkalender kräver sin kvinna eller sin man.

Men lycklig är  jag som läser att Anna i Portugal har luckor och att Gunnel i Åstorp har detsamma så nu kan jag öppna deras luckor varje dag.  

Det kommer säkert flera bloggvänner som har luckor och jag i min tur tänker kommentera alla deras fina skapelser i min blogg och på det sättet "kalendra" litet. 

************

Annas första lucka handlar om att bjuda in någon på fika. Här hos oss händer det rätt så ofta, men då mera som spontanfika, då vänner dyker in i förbi farten eller annars bara . 
Vad bjuder vi på då? Det varierar förstås men ofta finns det bullar och muffins att ta fram, säkert också en liten köpekaka. Variationen ser ofta ut som ovan men allt dukas inte upp samtidigt. Det blir så där lagom mycket. En liten smörgås sitter också bra ibland och ibland duger det enbart med kaffe/ te rakt av utan något till. Glass har vi nästan alltid i frysen att ta till om det känns så.  

Går vi själva på spontanfika någon gång så tar vi med oss något hembakt ibland eller så dyker vi in i en liten butik någonstans på vägen och köper något smått med oss. 

***************

Gunnels första lucka handlar om glögg. Jag gav bort våra glöggkryddor till goda vänner för en vecka sedan. De har bjudit in oss till julafton för länge sedan, redan den 12 maj faktiskt ( det gäller att ha framförhållning) :). Vi ska ha ett juligt knytkalas tillsammans och då kom detta med glöggen upp. Så på julafton blir det helt säkert ett litet, litet glas glögg att inta för egen del.  Hur traditionerna är här känner jag inte till ännu men jag ska hålla mina ögon öppna, ta reda på mera om det finns glöggtraditioner också på den här ön i mitt liv.  

Det som jag lärde mig om madeira-traditioner förra julen var att man ger varandra likör, ofta hemlagad men det händer också att folk köper starka varor som rom, whisky, vodka, brandy, viner etc., i butikerna som de delar ut åt vänner och grannar. Vi var förundrade den första julen som vi firade här för tre år sedan, då vi såg hur mycket som handlades i starkvaror inför julen. Men det var inte för att de skulle dricka upp allt själva, utan för att det hör till att dela drycker med sig av till andra.

I fjol fick vi både madeiravin, vi fick TimTamTum-likör och tangerina-likör, allting vi fick var hemlagat och enligt maderiansk tradition. 

Vi har inte druckit upp allt ännu och jag undrar hur länge ett madeiravin egentligen ska lagras för att bli som allra bäst? Det vi fick lades på flaska 2020. Kanske vi borde låta flaskan åka till Indien på ett segelfartyg för att återkomma igen? Så gjorde de förr för att få rätt mogenhet på vinet. 😉 Jag ska återkomma till den traditionen i ett eget inlägg. 

I år har jag själv lagat likör av apelsiner, agua-dente/ madeira-rom , rårörsocker och vaniljstång, bara för att ha liknande traditionsgåvor att ge åt våra grannar här i huset. "Det är ju tradition", har de tutat i oss, så vi följer traditionen givetvis. Sen tillkommer kakor och liknande till. 


Jag testade smaken och jag måste tillstå att likören är väldigt stark. Uffe skrattade åt mig och sade att likör är alltid starkt. Så var också de likörer som vi själva fick till julen i fjol. Man dricker ju bara lite i taget så det går an, så jag kan förstå det hela. Här samlas släkterna och är tillsammans så jag kan tänka mig att innehållet i en likörflaska försvinner rätt snabbt när man är många om den runt kaffebordet. Barnen får julgodis förstås och inte likör eller andra starka drycker.  Precis som sig bör. Och de flesta dricker med måtta. Givetvis så finns det alltid undantag men var finns det inte det? 

Jag har inte lagt etikett på  våra likörflaskor som ska ges bort ännu, men det är på gång. Jag funderar lite hit och lite dit på hur jag ska få till dem på ett trevligt och enkelt sätt utan stora kostnader, för sån är jag. Flaskorna är återvunna under året som har gått. När jag har en vacker flaska som kan bli ännu vackrare med en lämplig etikett på och någon liten dekoration så tar jag vara på till "bättre tider". Snart är de bättre tiderna här och allt ska fixas klart. Familjer med flera vuxna får en större flaska. Tanken är lite grann don efter person, därav de olika storlekarna. 

                                            Copyright: Karin Eklund, Funchal, Madeira

Kommentarer

Tove sa…
Jaa, tänker jag högt här då jag någonstans ifrån minne hade av att du skulle ha en kalender så jag får kolla upp! För du har haft det förr!
Uppkollningsresultat: Så himla käckt Karin att göre på dette viset!
Tumme upp, applåd och väldans kul å läsa din text, som jag tycker fyller ut det där med kräver sin kvinna! Om jag bli likörsugen? Ni har så trevligt förstår där i huset ni bor.
Fabelaktig for å være helt nøyaktig;
Stor o varm kalendarisk kram, fattas bara!
Tove,

ja, jag har haft kalendrar förr och tänkte så nu också men insåg att det inte blir, det kräver tid och planering och att planera nu, verkställa etc fungerar helt enkelt inte för tillfället. Enkelt och koncist! :)
Tack Tove, det blir spontant efter vad som hittas bakom luckorna :)
Vi har det bra, helt klart utan minsta tvivel. Sen sitter vi förstås och dricker våra likörer för oss själva, men tänker på varandra osv. Vi byter likörer...en bra sak det med och traditioner ska hållas .När språket är bättre för vår del så kanske det blir annorlunda. Då kanske vi dricker likörerna tillsammans allihopa här på vår terrass.
Så kom den där förlupna tanken att vi kanske borde göra det redan nu för att lossa på tungorna. Haha... å andra sidan så blir det säkert ännu mera oförståeligt det portugisiska dialektala språket. Bäst som det är, är det just nu.
Tack och stor varm kram till dig också!
Annika sa…
Julkalender via sin blogg ... Jamen det är ju lite kul. MINNS då du hade det, du får satsa på nästa år.
Kul koncept. Kommer inte heller att köra det, men mycket juligt BLIR det hos mig, som du vet.
Love it.


ja, det är roligt att ha sina traditioner till jul. Det har jag med, kan köpa glögg här numera. Förr gjorde jg min egen och den blir god.
Får göra min egen om jag vill ha vit glögg (till glöggmartini), men det funkar.

Tror jag det, att du har grejer att bjuda på. Kul att det blir spontanfika ibland. Det sker nästan aldrig här, på ett sätt gillar jag det, på ett annat sätt är det ju roligt med oväntat besök.

Ja kul med alla seder och bruk man får ta till sig för man flyttar från sitt hemland. det är roligt att blanda och ge, köra lite mix av allt.

GUD så god din apelsinlikör låter. Jag är såååå svag för just apelsinsmak. Grand Manier en stark favvis hos mig.
Lyllos dem som får en Karinlikör i present.

Kramar!!!
Annika,

det är ju det, utan minsta tvekan. Nu får vi lära oss nya traditioner dessutom. Jag vet att många inflyttade använder sina traditioner som de har haft hela livet i hemlandet men vi är lite annorlunda funtade. Gillar de gamla traditionerna också men jag vill så gärna lära mig mera om vad som finns här, för att få en annan förståelse för folket och att de lär sig mera om mig. Ett givande och tagande, en mix helt enkelt.

Den är god likören, absolut. Jag har aldrig gjort en sådan variant tidigare men ibland blir det bra trots att man skjuter från höften så att säga.
Synd att du bor så långt borta för annars hade du så gärna fått en egen flaska Karinlikör.

Kramar!
Gunnel sa…
Nu måste jag kolla upp dina kalenderbloggar. Det låter så intressant. Vilken trevlig sed att göra egen likör...eller köpa...och ge bort till vänner. Jag funderade med som du att ska man lära sig ett nytt språk lite mer grundligt är det kanske mer pedagogiskt riktigt och ta det en gång det inte är likörbytartid. Det är så roligt att läsa om alla era olika seder och bruk. Likören du skrev om har jag förresten aldrig hört talas om. Undras om den finns i Sverige. Ha en trevlig första decemberdag.
Gunnel,

Tack ! :) Så roligt!
Jag tycker också att det är en trevlig sed/tradition. Alla gör det förstås inte, ger sig inte tid och då köper de istället. Under julmarknaderna här brukar man få se folk som har gjort likörer och säljer dem. Hemgjorda likörer. Här är det möjligt.
Jag tror att det är bäst att se till att inte dricka likör när man ska lära sig ett nytt språk. ;)
TimTamTum antar jag att du menar. Jag hade aldrig hört talas om den jag heller då vi fick den. Den finns fabrikstillverkad men det vet jag nu i efterhand. Russinlikör skulle jag själv kalla den. God är den liksom tangerin-likören är.
Ha detsamma du med!
Guldkryckan sa…
Jo, det tar ju sin tid att göra en kalender.
Likör var något vi roade oss med förr, tror vi provade allt som vårt systembolag hade under några år, gott var det men man tröttnar ju.

SV: Kapten blåtand var namnet, Bp ligger bakom det. ;)

Ha det bäst.
Guldkryckan,

ja, det tar tid.
Allt har sin tid, även likörprovningar.

Ha det bäst och tack för svaret om Blåtand!
Lisbet sa…
Inga kalendrar här. Kanske borde ha för att hålla ordning på dagarna, mitt i allt är det ju fredag igen, i morgon alltså. Många olika kalendrar i teve, de började visst idag, men missade :) Är lyckligt lottad med kanalerna för här ser vi både finlands och sveriges kanaler. Nåja. Önskar dig en glad adventstid!
kram
Ditte sa…
Nej, ingen kalender här heller.
Gunnels kalender har jag följt i flera år så den hänger jag med på. Alltid intressant och lärorikt.
Och visst är det trevligt att fika. Här blir det ofta att vi träffar vänner över både och fika och lunch/middag. Ibland spontant och ibland planerat. Och vi turas om att just bjuda.
Glögg gör vi ofta egen men i år fick vi också finsk glögg av M&B och den var väldigt god utan att vara söt och med smak av äpplen och hjortron.
Trevligt med att ta lite av de traditionerna som finns på Maderira.
Roligt att göra likör själv och även att ge bort Är säker på att du får till både etiketterna och flaskorna.
kram

Lisbet,

så kan det bli. Vi fick en kalender som julkort härom dagen och den öppnar vi luckorna på förstås. När vi äter frukost. Sen blir det som det blir här. Jag hade ju kalender tidigare i december på bloggen men det kräver sin tid om det ska bli till något. Man måste nog börja planera långt i förväg och det har inte jag gjort.
Det får bli så här istället.
Vi kan säkert se på svenska tv:s julkalender vi också. Har inte tittat in där ännu.
Kram
Ditte,

jag följer ju mångas bloggar och där det blir lucköppning nu i december så hänger jag per automatik på. Så blir det. Tycker själv att det är en utmaning att skriva blogg utifrån andras luckor och innehåll. Roar mig på mitt sätt.

Hehku-glögg hörde till vår favoritglögg som vi köpte på Alko. God och stark.
För vår del är det intressant att lära oss lite av traditionerna här, vi har ju flyttat hit och vill inte ta alltför mycket med oss från hemtrakterna. Men det blir en mix, givetvis.

kram
BP sa…
Det var inte illa - att göra egen likör. Det har jag aldrig hört. Att man köper vin, likör och sprit inför jul och nyår och ger bort i present är ju rätt "normalt" åtminstone på kontinenten. Här är det ju mera öl och vin, vilket beror på vad det kostar på Systembolaget;-)

Du har verkligen anpassat dig väldigt bra. Du tar verkligen seden dit du kommer, och precis så ska det ju vara. Dessutom är ju ju en fena på allt vad matlagning/bakning och nu även likörtillverkning heter. Eloge!
BP,

det är inte särskilt svårt alls att göra egen likör när man har de rätta ingredienserna. Väl gjort så får det ta sin tid innan man kan buteljera. Enklast är förstås att köpa färdig likör, men roligare är det att göra den själv och ge bort som gåva. Tycker ju om att fixa med sådant.
Jag är nyfiken av naturen, vill så gärna veta hur man lever här på "riktigt" T

Tack BP! :)
Åke sa…
Spännande med dina likörer. Tänk om man vore granne med er :)
Tack för länk och att du hänger på mina utmaningar! Ska absolut kolla in den andra julkalendern också. Och likörer.. en av mina svagheter. Hoppas det finns lite apelsinlikör kvar när vi kommer :)
Anki sa…
Likör gillade jag förr, men numer tycker jag att de ofta är alldeles för söta. Har flera fina minnen av egentillverkad likör ... sött och gott tyckte jag då ... och starkt!
Kul att du lyfter fram både Annas och Gunnels kalendrar! Jag läser båda såklart.
Önskar dig en fin fredag!
Åke,

de bygger bostäder på andra sidan gränden nu, som ett litet tips! :)

Anna i Portugal,

helt säkert finns det apelsinlikör kvar när vi träffas. En flaska extra lades åt sidan. :)
Anki,

jag håller med dig om sötheten. Den kan vara lite väl slibbigt söt ibland. Den som jag gjorde är inte så söt just av den anledningen. Men vi är inte likördrickare i vårt hus heller fastän vi får likörer. Lite nu och då med vänner i sällskap så tas ett litet smakprov. Starkt är det, ca 45 % .

Tack detsamma till dig och Muffin också!
Paula sa…
Likör var ordet, passande för mig som inte intar socker i någon form. Jo förresten, visst innehåller öl också socker, men, det smakar inte sött! Jag är världens sämsta fikasällskap, vänner har tjatat hål i huvudet på mig under många herrans år för de fattar fortfarande inte att nada betyder nada. Det såg himmelskt gott ut på dina bilder, men sugen blir jag inte ändå, tackar gärna ja till en macka när andra äter bullar dock. Min granne har gjort körsbärslikör, hon tillfrågade en annan granne om hon fick plocka bären och det fick hon. Gunnel har nog haft en julkalender varje vecka vad jag kan minnas men nu måste jag nog ila dit och hälsa på för det var längesedan. Du måste snart berätta om varför likören åker till Indien tur och retur!
Paula,

även om jag inte har lagat så söt likör så innehåller den rårörsocker. Så den här likören är inget för dig, knappast än för mig.
Du får en macka istället när du kommer på besök: )
Det är madeiravinet som åker av och an till Indien, inte likören. Det ska bli, chabli som Magnus Härenstam visst sade i en sketch. :)

Populära inlägg i den här bloggen

Ett oförglömligt fyrverkeri får avsluta året

Jag finns, jag lever...