Veckorevyn

Det är fredag igen och jag tittar mig bakom för att se vad som hände under veckan som har gått. I stort och i smått, beroende på; det är det första fotot för dagen som gäller, ibland blir det något foto till. Detta är inget tema i egentlig mening, det bara mitt eget sätt att se vad som hände under veckan som gick. 

______________

Lördag den 10 september- 22

En tornfalk satte sig ner en bit ifrån vår terrass. Vi har flera tornfalkar som flyger runt omkring här på gränden varje dag. De håller sig i periferin när RIMs arbetsmaskiner är igång men när lördag och söndag är inne får vi sällskap, fint sällskap

Kryssningsfartyget Bolette lämnade Funchal för att åka vidare till A Coruña . Fartyget drivs av Fred Olsen Cruise Lines och kom hit från Azorerna för att stanna ett dygn.

_____________________

Söndag den 11 september- 22

     Det efterlängtade regnet kom i blandade skurar under dagen.


Mellan skurarna då solen tittade fram kom grannens  hundar ut i det fria. Qiqou gillar när det är tyst på gränden och det inte surrar på med en massa högt ljudande maskiner. 


   Fido kom också ut och genast så bar det iväg på äventyr..

        
                           "Men hej du, dit får vi inte gå Fido!" Fido slog dövörat till ......


    Han måste inspektera grävskoporna ordentligt först....
    Det tog ett tag innan grannen inunder oss fick hem sin Fido igen, han trivdes som fisken i vattnet
    på andra sidan planket på RIMs område.
    Ossi, den tredje hunden i samma familj behagade inte visa sig alls den dagen. 
    Är det söndag så är det söndag...å andra sidan så brukar han få springa lös ibland
    och då tar han ut svängarna en aning. 
    Han är aldrig långt och länge borta, bara något kvarter och så har han snusat färdigt
    och lagt sitt revir. Husse brukar gå ut och gå med hundarna men Ossi
    brukar få lite egen tid när det är helg. 

    ___________________________

    Måndag den 12 september-22


Så där lagom till vår frukost ute på terrassen anlände en arbetsbarack. Utan förvarning tycktes det som men allt ordnar sig när killarna på RIM inser att någon har givit order om att den ska placeras hos dem på deras byggarbetsplats utan att ha berättat det för dem.  Först går diskussionerna höga, sen fixar de situationen och Grävis blev fastsättare av kedjor på baracktaket. Här står han på kanten till ett djup på ungefär 12 meter rakt ner, utan det minsta skydd eller någon skyddsanordning. "De är inte riktigt klocka här" som Martin Ljung sade. Jag var ett nervvrak redan där och vågade knappt titta än mindre ta bilder men hade Grävis is i magen kunde väl jag ha det också ...
Jag håller på att bli en fatalist, tror jag.Vid det här laget borde jag ju veta att de klarar allt och allting. Här finns inte några höjdrädda killar precis. Men att sitta där på kanten...puh...


En stund senare var baracken på plats...


Framdäcken på lastbilen stod stadigt igen efter att en stund ha haft luft under "vingarna". Tur att det finns stödben sådana här gånger. Ja, tur och tur, det är en nödvändighet.

    __________________________

    Tisdag den 13 september- 22

  

   Vi har inte hängt upp våra tavlor ännu men snart så...
   De gamla ramarna byts ut mot nya lätta ramar pö om pö. I stenväggar vill vi inte slå alltför djupa hål...
   Uffes pappa har målat tavlan i slutet av 1940-talet, en kopia av Jakob Hägg.
   Snart har vi en riktigt snygg förfalskning på vår vägg 😏
   
   ____________________________

  Onsdag den 14 september-22

   

Fina Fina och en grannkattsflicka ett par hus längre ner i gränden har fullt jobb dagarna i ände att hålla koll på allt som händer och sker i deras hemmaknutar. Vår nya granne med familj renoverar och då måste förstås kattinspektionen vara på plats. 


    Jag i min tur håller inspektion lite ovanifrån. Här bär en hantlangare ut rivningsrester till ett bilflak
    Jodå, han går med tung last balanserande på plankorna...det här är Cirkus Madeira.


Ett par stora flak fylldes som ingenting. De blir urstarka de som jobbar med allt detta tunga som bärs ut i stora bunkar på ryggen. Grannen får det fint så småningom och vi lever i någon typ av terrorland för tillfället. Det dunkar på andra sidan gränden, det borras bakom vår sovrumsvägg och grannen ovanför oss har också kommit i renoveringstagen. Här ska det bli fint i alla knutar och vrår. För ett år sedan och mindre än det var det vi som höll oljud. Att renovera smittar av sig verkar det som. 

________________

Torsdag den 15 september-22


   
Apropå terrorland så har vi tre stora dunkare på andra sidan gränden varje dag nu för tiden.
    Nu är det bråttom, bråttom, allt ska bli klart för att börja bygga ...


    Sen ser vi att de också håller sig till de sedvanliga hackorna som är så kända för den här ön.
    Det dunkas och det hackas.
    Ett lite annorlunda fågelkvitter mot det vi hade i Geta på Åland, haha...
    Jodå, ni kan säkert läsa in lite grann sarkasm i det hela men det är ingen fara,
    jag har lite galghumor bara. 

 
En bamsestor skylt har kommit upp längre ner på gränden och vi ser folk som kommer hit för att titta på gropen som kanske snart ( 2024?) ska vara fylld av 24 nya lägenheter i prisklassen 300 000 € till 800 000 €. De som för det mesta kommer för att titta pratar tyska och engelsk/amerikanska och  har kamera med sig. Det ska bli intressant att se vad vi får för grannar så småningom. Följ www-adressen ovan i bild och sök på Ricardo Miranda, Funchal, Santa Maria Maior.... 

   _____________________
   
    Fredag den 16 september- 22 Finns det flickor så kommer det pojkar ! De här katterna har jag inte sett här på gränden tidigare men ...ja, snart får de säkert respass. Det finns redan kattpojkar i tre av husen här, som brukar ge de kringstrykande på pälsen. Det hörs, jag lovar....Jag ska be de här "vildingarna " att ta ribeiran ända ner till hamnen där katthotellet ligger. Där får de mat, vatten och husrum. 

En skön helg önskas er alla!

Copyright: Karin Eklund, Funchal, Madeira

Kommentarer

femfemman sa…
Mycket djur i Funchal. Känner igen det från besök i medelhavsländer. Och djuren på dina bilder, de har ju hussar och mattar. Antagligen har de flesta djur som man ser på gatorna tillsyn. Man bara inbillar sig att de är vilda.
Hu, för att följa den gyävskopan. Hade nog gått bort från åsynen.
Låter lite lockande med kryssning i Atlanten. Azorerna och Cape Verde har jag aldrig besökt. Det är så mycket man vill göra... det gäller att bestämma sig och få tummen ur, medan man har ork och energi kvar. Tack för veckans bilder. Kul att se! Kram! //Anna-Lena
Ditte sa…
Tack för denna härliga "veckorevy". Mycket humor är med och med inslag av galghumor också-
Ja, lyhört är det och renoveringar hörs. Men hoppas det i huset är övergående- Byggjobbet med de nya lägenheterna i det nya huset blir ju mer tidskrävande. Men det är ju inget ni kan påverka.
Så roligt med djurlivet och visst bidrar det till att pigga upp tillvaron ytterligare.
God underhållning har ni och det på nära håll och det är ju också det som är en del av livet hos er i Funchal.
Och vi är gärna med.
Önskar er en fin helg.
Kram
Susjos sa…
Ja, jösses vad det renoveras hemma hos dej, eller ja runtomkring, hoppas det blir färdigt snart. Så fina bilder på både hundarna och katterna, och tornfalken, wow!
Ha en fin helg, då är det väl lite tystare runt omkring er?
Kram!
Femfemman,

ja, här finns ofta flera hundar i samma hushåll, katterna kommer o går lite som de själva vill bara för att de är katter ;). Ja, här på gränden sköter de om sina djur, kanske inte på bästa sätt, det är en annan kultur här vad gäller husdjur men på ett bra sätt i alla fall. Det är ganska många som lägger halsband på sina hundar och låter dem springa ut på stan under dagarna. Vet inte om jag är helt förtjust i den friheten de ger sina hundar, bäst vore förstås om husse eller matte själv gick ut med dem. Men i och för sig är det bättre än att de står kopplade på en gård hela dagarna. Knepigt är det när det gäller djuren här. Mycket diskussioner förs och många regler föds men det händer inte särskilt mycket i alla fall vad gäller utvärderingen, om vad som sker trots allt.
Tack själv Anna-Lena, mitt i allt så kommer du kryssandes!:) Kram!
Karin
Ditte,

tack själv! :)
Det gäller att se på livet från den ljusa sidan. Sist och slutligen så är det bara byggljud, även om det just nu är lite väl mycket, men idag fick vi veta att det kommer att pågå ända mot slutet av året innan grundjobbet är gjort och husväggarna börjar byggas. Bara att ta det som det är. Husrenoveringarna är av annat slag och jag gissar att det värsta är gjort hos grannen nu, nu ska bara inredningen in och lite smått och gott ska göras. I januari-februari räknar de med att vara klara för inflyttning. De tänkte förstås flytta in tidigare men som alltid med lite äldre hus hittar man saker som måste åtgärdas, sånt som man brukar kalla dolda. Vi hade elektriciteten, de har avloppet som är deras stora bekymmer just nu. Men det är på gång i rätt riktning även för deras del.

Här får vi aldrig tråkigt :)
Tack!
Önskar er detsamma!
Kram
Susjos,

ja, nu rör det sannerligen på sig här i huset och framför huset. Mot jul/nyår ändrar ljuden har jag förstått. Men på andra sidan gränden tar det nog ett tag ännu innan vi kan säga att allt är klart där. Men ljuden förändras. Tack och lov. Efter det här behöver vi nog alla gå till audionom , tror jag.
Tack och tack detsamma, helgerna är så ljuvligt tysta, då tar vi igen oss allihopa längs gränden, pustar ut. Känner frihet.
Kram!
BP sa…
Terrorland är nog ett rätt så bra uttryck för att beskriva ert liv just nu. Måste säga att det det verkar aningen jobbigt om man inte har öronproppar i öronen 24/7.
Sedan tänker jag på arbetsmiljön i Sydeuropa jämfört med Skandinavien. Bilderna du visar skulle aldrig ha tagit här. Eller fel. Även här finns det ju plåtslagare som ska skyffla snön från taken utan att sätta på sig en sele. Så...
Vad gäller dina tavlor och undvikande av hål, kolla här:

https://www.clasohlson.com/se/Tavelupph%C3%A4ngning-Command/p/44-3456?utm_source=google&utm_medium=organic&utm_campaign=google%20surfaces&gclid=Cj0KCQjwvZCZBhCiARIsAPXbajueWp6F2x-lKYg5cZKHmla0ZMBflYvUzP-xsjGXtt0TOAeaEREgHboaAjAbEALw_wcB

Har du en slät väggyta så är detta kardborreband helt suveränt. Vi har många tavlor som hängts upp med 3M.

Njut nu av en tyst och fridfull helg!
Förstår att det är lite frustrerande med allt oljud från alla håll och kanter, men som du säger, ni började, nu är det andras tur. Hoppas det är tyst på kvällarna i af så ni får hämta andan innan det drar igång på mornarna igen. Så mycket fina katter och underbart att ha tornfalkar på så nära håll. Och tavlan är jättefin, jag gillar tavelkrokarna som bara slås in i betongväggen, vi köper våra på drogarian i stan.
Paula sa…
Nänä, nu körde du med en fint, den länken funkade inte! Och jag som tänkte bli spekulant! Haha, skojade bara...priset var väl inte direkt anpassat dill min plånbok.
Visst vänjer man sig vid en högre ljudnivå, men jag måste nog säga att jag skulle bli ganska trött på ständigt byggbuller! Jag som var orolig när de skulle smälla upp ett hus här i kvarteret, o det gick så fort, en vecka för grundgrävandet o en dag för husuppställningen. Nu är det bara takpannorna som ska bankas på plats så är resten av jobben inomhusarbeten. Men huvudsaken är förstås att ni som bor där mitt i smeten tar det med ro! En himla tjusig förfalskning var det som ska upp på er vägg. Underbara färger på havet! Älskar alla katter och hundar och ödlor och fåglar som ni har omkring er. tornfalkar bodde i Fredriksbergs gamla fabrik, såg dem för bara två år sedan där de byggde bo i skorstenspipan högt upp i det blå. Nu är fabriken sprängd och falkarna har fått hitta nya boplatser...Helgkram från pörtet
Väldigt fin bild på tornfalken.
Anki sa…
Gillar verkligen dina Veckorevyer! Roligt att få ta del av er vardag ... och en massa spännande bilder! Snygg bild på tornfalken och så många mysiga katter - ja, hundar också!
Vilken vacker tavla ... förfalskning eller ej!
Ha en fin lördag!
wiper sa…
Det var verkligen mycket att vila ögonen på. Snygg bild på tornfalken. Härligt att ni också fått lite regn för det behövs. Så fin hund och även katterna

Vilket jobb dessa byggarbetare har inte undra på att kroppen slits ut. Tur att det finns arbetsfordon till det tyngsta numera. Det är uppfriskande med lite galghumor ;)

Vad det byggs där och det är dyrt men har man råd så. Det blir verkligen spännande för er att se hur det utvecklar sig

Tack för ännu ett härligt, givande och snyggt reportage.

Ha nu en skön helg
Kram från Malin
Guldkryckan sa…
Nog så inspirerade för undertecknad detta med att skildra en vecka i ett inlägg.
Fast jag skriver ju nästan varje dag iallafall, kommer kika på detta för framtida bruk.

Fina bilder här igen, tornfalken var ju jättefin.
Katter som tar sig in i ett område på det viset, vildkatter, är ju inte så kul, kan ju bli, och blir, ett jäkla liv på de katterna som redan "bor" i området.

Ha en fin lördag.
BP,

just nu är det väl jobbigt men man lär sig att parera. Vi kan gå ut och gå och komma bort hemifrån och när vi stänger dörren så minskar ljudet betydligt inomhus. Våra fönster är mycket ljudmotståndiga ( trodde inte ens att det finns ett sånt ord men ... :) )
Här skulle de nordiska arbetarskyddsombuden bli galna, jag lovar. De har sina föreskrifter här också men de struntar i dem totalt. När någon chef dyker upp så dyker alla in någonstans och kommer ut med hjälmar på sina huvuden, när chefen försvinner så åker hjälmarna av igen.
Tack för tipset om tavelupphängningen, ska kolla upp det hela. :)
Vi har inte Clas Ohlson här men det finns motsvarande..
Tack, vi njuter allihopa här på gränden!
Anna i Portugal,

ja, det är lite frustrerande, man känner sig nästan ihålig emellanåt och blir trött också av det. Det tar på men allt har sin tid och det hjälper ju inte att bli tossig av det. Vi har lugnt från kl. 19 på kvällarna och så börjar det kl. 8 följande morgon igen med en timmes lunchpaus mellan kl. 13-14. Det går att anpassa sig, alla springer ut när det tystnar och så in igen när maskinerna går igång. Måste nästan se lite komiskt ut om man såg det uppifrån.
Svärfar var jätteduktig med pensel och färg men målade sällan fritt utifrån sig själv, tog gärna modell av andra stora konstnärer och det med bravur. Han var verkligen en hejare på att få till det. Vi är helnöjda med att ha några förfalskningar på väggarna här. Han hänvisade alltid till ursprunget med namn innan han skrev sitt namn under. Ärligt och rakt på sak.
Vi har hängt upp ett par tavlor med sådana krokar och det tycks fungera utmärkt väl men vi ska göra en runda och se om vi hittar någonting ännu bättre än det.
Paula,

du har rätt, jag testade länken och den funkade inte. Den funkade tidigare men jag gör om och gör rätt, ska uppdatera allt. Så titta in lite senare om du tänker bli ev. granne med oss ;)
Priset är högt, passar inte vår plånbok heller, inte det minsta. Skulle inte ens vilja ha en sådan lägenhet så det är ju bra så långt.
Man blir trött så in i vassen av den ljudnivå som är just nu. Det var lite lugnare tidigare när de hade bara en dunk-maskin i gång men så kom brorsorna till den lilla tjejen och killar låter så mycket mera, ska visa musklerna på ett annat sätt. Men igår mot kvällen till drog lilla maskinen/flickan härifrån. Få se om hon kommer tillbaka på måndag?
Det låter så himla skönt med en veckas oljud i jämförelse med det här som har hållit på sedan första veckan i januari, nästan utan uppehåll.
Vi har lärt oss att ta det med ro och med lite humor. Det är ingen vits att hetsa upp sig.
Svärfar var mycket skicklig med pensel och färg. Må så vara att några av hans tavlor som vi har är förfalskningar men de är bra gjorda och dessutom snygga att se på. Han var jätteduktig på att måla hav och skuggor.
Det är roligt att ha lite djurliv här också, älskar ju djur av alla de slag. Minns tornfalkarna som du visade tidigare.
Helgkram från gränden
Anki,

tack! :)
Det är ett sätt att visa vår vardag, vårt liv här.
Här finns mysiga djur av lite olika slag. t.om kackerlackor men dem slår jag ihjäl. Sån är jag;). Inte inne hos oss men på gatan brukar vi träffas nu och då.
Ja, tavlan är vacker !:)
Ha detsamma!
Wiper-Malin,

:), en mångfald blir det nästan alltid. Här händer saker lite hela tiden.

De är som små mirakel de här byggjobbarna, jag kan inte annat än att beundra dem men tänker också på deras hörsel,( inget hörselskydd ) och deras kroppar. Sega, viga är de och håller på hela tiden, så gott som. De vilar i språnget för det mesta.

Vi antar, gissar, att de som köper lägenheter på andra sidan gränden när allt är klart, troligen är utlänningar som behöver placera pengar. Givetvis så finns det rika knösar här också men de flesta har redan sitt tryggat. Nå, det ska bli spännande att se vad vi får till grannar så småningom.
Tack detsamma!
Kram!
Guldkryckan,

tack! :)
Du skriver din veckorevy dagligen, fint att läsa det också !
Tornfalken är fin, här svävar de omkring överallt idag nu när byggjobbarna är hemma och vilar.
Vildkatterna har ett tufft liv men det finns ställen här i stan där folk matar dem och ser till att de trots allt har det rätt så drägligt men visst far de illa.

Ha detsamma!
Lena i Wales sa…
Ett efterlängtat regn för er.
Här har det kommit lite regn, men inga stora mängder.
Kul att titta på byggarbetsplatser, händer mycket och ibland förundras man. Fast det blir massor av oväsen också, vilket kan vara störande i längden.
Spännande att se vad det blir. Som du säjer, troligen utlänningar.
Skön söndag!
Lena i Wales,

ja, ett efterlängtat regn och idag regnar det igen mellan solglimtarna.
Det ska bli spännande att få se slutresultatet av byggandet och troligen blir det utlänningar som flyttar in här eller placerar pengar i lägenheter. Så ser verkligheten ut just nu.
Tack detsamma!

Populära inlägg i den här bloggen

Ett oförglömligt fyrverkeri får avsluta året

Jag finns, jag lever...