söndag 29 november 2020

Skyltsöndag den 29 november / 1:sta advent

BP håller i trådarna för Skyltsöndagen på  bästa sätt.  Alla de andra som deltar i "leken" hittar man på hennes sida. Titta gärna in där. Själv tittar jag in här igen efter ett par veckors bloggpaus.

Jag vill inte påstå att jag har desto mera tid för att blogga nu än då när jag tog tillfällig paus men lite mera energi har jag i alla fall för att plita ner några rader. Idag är det första advent och adventsveckorna står för dörren så varför inte visa några juliga skyltningar? 

Som vanligt har jag hittat skyltningarna i mitt bildarkiv och de två första fotona visar ett skyltfönster i Helsingfors. En mus med en lång julklappsönskelista visar vad klockan är, på dörren bakom ser man att det går bra att betala med bankkort, bl.a. Visa. Några skyltar på dörren visar ryggen åt publiken..

Lite längre bort på Alexandersgatan i den finländska huvudstaden beundrar ett par pärlbeprydda renar skorna från Rainbow. 

Så en julig skylt till ett hus fullt av juligheter, roligheter m.m i Rotenburg i Tyskland. I det huset är det jul som glittrar och glimrar hela året om. Vi var där i juletider, dock.


   Mera jul i Rotenburg 😀

Senaste jul var vi i Funchal på Madeira och om något ställe är juligt så är det verkligen Funchal. Reorna var igång också, de som förr brukade infinna sig dagarna efter jul. Men numera är man ute i god tid, både där och här och överallt. Konkurrensen om kunderna är hård.

Jag avslutar dagens skyltsöndag med det här paret som skyltar för Bacalhau, torkad torsk, som huvudsakligen kommer från Norge och som äts hela året om på den gröna ön i Atlanten. 

Ha en fin första advent alla! 

Copyright: Karin Eklund, Pettas ekologiska

23 kommentarer:

tanthuset.blogg.se sa...

Vilket fint och passande inlägg denna den 1:a advent! Kram på're

Ama de casa sa...

Kul att du tog dig tid för Skyltsöndagen! Snyggt skyltat också :-) Gillar nog den första bilden allra bäst :-D

Ha en fin första advent!

Gunnel sa...

Så fina julskyltningar! Julen är ju min favorithögtid som du nog vet. Ha en fin adventssöndag.

Anki sa...

En passande skyltning så här när vi strax går in i julmånaden!
Ha det gott!

Geddfish ♥ sa...

En jättefin och grann julskyltning! Roligt med tomtar och paket och man ser hur maffigt det kan vara utomlands, väldigt påkostat.
Trevlig och fin advent!

Pettas sa...

tanthuset,

tack! Adventskram till dig Mia!

Pettas sa...

Ama de casa,

tack!
Möss är gulliga och i all synnerhet när de är små leksaksmöss.
Ha detsamma du med!

Pettas sa...

Gunnel,

ja, jag vet att du tycker om julen. Tack snälla du!
Ha detsamma!

Pettas sa...

Anki,

tack! Det kändes så i och med att vi har första advent.
Ha detsamma du med!

Pettas sa...

Geddfish,

tack!
Personligen är jag rätt sparsmakad vad gäller pynt och jul men det är ändå roligt att se hur många andra har det.

Detsamma!

Tove Olberg sa...

Wow vilka läckra bilder där i ettan och tvåan.
Nu fick jag ju lite att tänka på med den norska bacalao - för det serverade min oldemor och mormor, men hur gjorde de den? Då kom jag på att i skolköket i 7:an gjorde vi det ju också. Fram med min gamle MAtlaere, 17:e upplagan från 1959. Jo jo där fann receptet :-)Jag läser också att språkformen är i samsvar med läroboksnormen :-) Där ser en vad skyltsöndag leder en in i för kul på söndagsaftonen. Den sista bilden gillar jag extramycket med de där människorna!
Önskar er båda en fin fortsättning på adventsöndagen och kommande vecka. Fortsätter du pausa så ha pausen till nytta och glädje. Jag bloggläser sedan en tid mycket mindre, men bloggar gör jag :-)
Kram åt er i pettasriket <3

Pettas sa...

Tove,

tack för det! :)
Se där, då lärde jag mig också något nytt vad gäller den norska bacalaon.
Nu kör jag Tove, det blir adventskalender på bloggen här. Men tack ändå, ha det du också på bästa sätt.
Kram till dig från pettasriket! <3

wiper sa...

Vad härligt att se dig igen och så passande fint inlägg, Hoppas du/ni haft en fin och mysig första advent.

Så fina bilder och så gulligt längst ner med tomtefar och mor

Kram från Malin

BP sa...

Jättekul att du valde din "återkomst" just en Skyltsöndag:-) Det tackar jag lite extra för:-)
Rätt roligt, för både du, Ditte och jag valde att "adventsskylta" idag. Det kanske är fler. Har inte besökt alla än.
Lika skoj är det att se skillnaden mellan julskyltningen i olika länder. Inte ens vi i Skandinavien har snarlika juldekorationer i skyltfönstren.
Juldekorationerna i Rotenburg såg jag hos Freedomtravel för några veckor sedan. Företaget verkar sälja julprylar till olika länder och turister året om.
Sista skylten är minst sagt udda. Det gamla paret bredvid en orkad torsk. Helt otippat med absolut inte "osympatiskt".

Stort tack för länken och alla dina fina skyltar:-)

Ditte sa...

Så roligt att du är tillbaka Karin! Stort tack för fina skyltar och vackra bilder och väldigt trevligt att få sig några resor på köpet.
Önskar dig en fin kommande vecka.

Karin sa...

Kul att du är tillbaka och vilken lämplig julskyltning, dessutom.

Den där sista bilden får en att fundera lite: Är kvinnan måttligt förtjust i torkad torsk, eller är det tomtens närgångenhet som hon ser ut att vara tveksam till?

Paula sa...

Precis så härliga skyltar som jag är van att se hos dig med en lite exotisk touch. Den stackars damen som får en puss av tomten ser ut att ha huggtänder???Lite gulligare hade hon väl fått se ut? Nu frågar jag mig förstås om ni ätit den torkade torsken? Och hur smakar den? Jag tänker ju osökt på lutfisk men tror väl inte att de har några större likheter eller?
De pärlbeströdda renarna skulle platsa fin utanför min dörr, jag skulle ta så väl hand om dem. Möss tampas jag med nästan varje dag, tyvärr inga fina sagomöss utan såna som gnager och tuggar i sig allt de kommer över.
Hoppas första advent bjöd på glögg och pepparkakor

Pettas sa...

Wiper,

tack! Jadå, första advent var hur fin som helst hos oss :)
Längst ner i bildkavalkaden är mera representativa för den äldre befolkningen på Madeira men de har givetvis blivit pyntade med tomtemössor när det är jul. De finns där alltid, året om, vid den torkade torsken. I karnevalstid lite annorlunda pyntade :) osv.

kram !

Pettas sa...

BP,

tack för det! :)
Lite skylt också för min återkomst samtidigt, så blev det.
Det är rätt många som har adventsskyltat, märkte jag. Jag har inte varit in till alla ännu men ska göra rundan idag.
Kulturskillnaderna syns i skyltningar, helt rätt.
Så är det, juldekorationshuset i Rothenburg är som en spindel i nätet och man hittar samma saker i många andra länder som har kommit just från det företaget som säljer julsaker men också dekorationer av olika slag, souvenirer osv, mycket med design Kina. Jag blev varse om att den spanska tuppen inte är så särskilt spansk längre när vi var där.
Tack BP!

Pettas sa...

Ditte,

tack!
vi får resa på det sätt vi kan just nu :)
Önskar givetvis dig detsamma!

Pettas sa...

Karin,

tack!
Hennes min ser likadan under hela året. Jag har funderat på henne jag också och vet fortfarande inte om det är det där med att sitta vid en torsk året om i ett skyltfönster eller om det är hans närgångenhet. Kanske både ock? ;)


Pettas sa...

Paula,

tack!
Hon har nog bara inte haft råd att gå till tandläkaren tror jag. Jag håller med dig om att hon gott kunde ha fått ha en hel tandrad i munnen men tydligen tänkte inte hennes skapare så. Märkligt i och för sig, även om det finns många äldre på Madeira som har dåligt med tänder i munnen. Men man ser onekligen paret, just på grund av hennes taggar.
Bachalau får man äta på restarang och i matbarer, det är en vanlig maträtt där. Jodå, jag har ätit den men det var ingen höjdare för min del. Rätt smaklös. Såsen kanske gör det ? Själv skulle jag gärna ha lagt pepparrot i såsen för att få mera sting på anrättningen.
De pärlbeströdda renarna är läckra, absolut.
Möss finns det gott om i dagsläget och under senaste höst har det bara drällt av dem, överallt och hos de flesta. Det är ett sånt år i år, fy bubblan.
Jadå, det blev både pepparkaka och glögg! :)

byblixtra sa...

Ser att du är igång igen med bloggen. :-)
Gillar renarna med pärlor.