måndag 19 oktober 2020

Udda

Jag har en mapp i mitt bildarkiv som jag rätt och slätt kallar till Udda. Där ligger foton som inte har varken "händer eller fötter", jag vet inte ens varför jag har tagit dem men de har berört mig på något sätt. Stöveln som flöt i land på en strand i vår närhet har säkert sin egen historia, en historia som man bara kan fantisera om. Vem har tappat sin stövel i havet? Genast går tankarna, har någon anmälts försvunnen? Nej, tack och lov inte, så fotografen pustar lättad ut. Någon har bara tappat sin stövel eller helt enkelt kastat den efter något/någon i tillfällig frustration och så gick det som det gick. Kraften i armen var stor och stöveln flög alltför långt och plopp så sjönk den...Senare sköljer havet upp den på stranden igen. 

Naturligtvis så tog jag upp stöveln, tömde den på vatten och lade den synligt på en sten högre upp på land. Mitt i allt kanske den enstövlade hade vägarna förbi och fick se den. Aha, är det här du är?


Någonstans hängde de här fågelmatarflaskorna. Jag tyckte att det var en god idé att ta tillvara det man har för att göra fåglarna glada och mätta. Kruxet för min del är att jag aldrig har den typen av flaskor hemma, så idén må vara hur bra som helst  men här har den inte förverkligats. Men kanske hos någon av er som läser den här bloggen?


                     Man kan ju alltid hänga något i den där...

             

 

 Det var på Teneriffa i september-18 som en kvinna lekte med hotellgästernas barn. Det var roligt att se på, men varför allt skulle göras till ett väldigt högt dunkande ljud som gick ut genom högtalare och igenom allas kroppar, fattar jag fortfarande inte. Stackars alla småbarns hörsel. Ja, inte bara deras. Vi blev alla döva efter en stund.


                                 

                                Det är bra mycket skönare med ljudet från en droppande kran...


 

Då behöver man inte ta till sjappen och hålla för öronen. Här har någon i alla fall haft svårt att välja riktning och bara hoppat ur skorna och lämnat dem kvar


Nästan alla småflickor när en dröm om att ha en egen häst. Det har säkert också den lilla "prinsessan" här ovan. Lydigt följer hästen sin matte på vägen genom Funchal, där bilden är tagen.

    Det var bilen jag såg men sen såg jag att den var smyckad för bröllop och brudpar (Funchal)

 

Här går man bara uppåt, undrar vart de tar vägen? Vi såg aldrig någon som kom ner för granntrappan till lägenheten där vi bodde i Funchal. Men visst måste någon ha kommit ner igen och gått ut genom grinden mitt i. Men vi såg det aldrig hända under de nästan fyra månader vi var grannar med trappan. Däremot såg vi många människor som fanns nedanför trappan och som gick ut en helt annan väg. 

"Udda"-mappen har blivit lite tommare igen. 

Här hos oss i Geta är hösten ett fullbordat faktum idag. Temperaturen är nästan på nollstrecket, det blåser rejält och lite vitt ligger på marken. Vi tog upp Smulan, vår båt, på lördagen och idag känns det väldigt, väldigt skönt att ha henne hemma på backen igen, inpackad i presenning där hon får stanna tills våren åter är här.

Ha en fin dag alla! 

Copyright: Karin Eklund, Pettas ekologiska

34 kommentarer:

em sa...

Efterlämnade udda fotbeklädnader ser man då och då efter vägarna, och jag undrar alltid varför - dessutom påminns jag varje gång om första gången jag såg det. Barnkrubban var ute och gick i krokodil - när vi gick över en bro såg vi en skog på ett hustak under oss vilket gav oss ett samtalsämne för resten av dagen: vem hade förlorat skon, varför och hur? Jag tror faktiskt att vi talade om det i flera da'r.
Margaretha
som är inne på
femte dagen med
minusgrader

Geddfish ♥ sa...

Ja, ibland kan man verkligen undra över alla udda saker.
Ett ställe där udda saker kan samlas, det är tvättstugan. Och där kommer man inte in igen förrän man har den nya tvättiden.
En ensam stövel, det lät långsökt, man undrar...
Här var det på nollan i morse och det blir en strålande dag!
Glad måndag!

Ama de casa sa...

Vilka härliga udda bilder! Jodu, nog undrar man ibland varför man har tagit vissa bilder, men är man bloggare kan man alltid få nytta av dom i nåt inlägg eller så ;-)

Det där med ljudvolymen... Här spelas det fruktansvärt högt när det exempelvis är karnevalsparader. Flera stora högtalare "åker med" i paraden och just framför dom går små barn (och vuxna med) som lär få hörseln fördärvad. Tycker synd om dom...

Ha en fin start på veckan!

Taina sa...

Godmorgon från CT,
Jul med udda mappen. Själv är jag inte lika organiserad vad gäller mina foton. De skulle nog kunna hamna i udda mappen allihopa.
Visst händer det att jag också tar bilder på saker och ting som jag sedan inte har en aning om varför jag tagit bilden. Men något är det, så som ditt stövelfynd. En historia kommer upp och i med min vilda fantasi så låg det säkert en fot kvar i stöveln! Hua!!

Den där trappan var ju ett mysterium. FICK man inte gå nedför i den eller ? Fanns det någon skylt?

Ha en fin vecka i dessa höstliga tider!

Tove Olberg sa...

Är udda så udda blir min tanke, nu är jag vaken och klar i huvudet så nu har jag noga skådat alla detaljer i bilderna :-) Men jag förstår din tanke bakom mappen. Varje bild talar vill jag hävda när jag ser de - och du är nog av samma uppfattning om jag tolkar dig och inlägget rätt. Varför fotar vi? VI har ju svaret, det är något inom en där och då. En sinnebild, en föreställning, medvetet omedvetet. Jag ser det så väl i mina egna bilder när jag är i arkivet, men minns inte vad jag var i då :-)
tänker nästan "mysteriet i livet", det som ger vår jämvikt.
Prima inlägg i mitt tycke och tänk!
Må gottkram

Pettas sa...

Margaretha,

man förundras, absolut. Hur tog de sig hem utan en sko eller så går tankarna.
Tänk ändå att du minns när barnkrubban var ute och gick krokodil och skon på taket. Vissa minnen sitter som hälleberget. Och vad gjorde skon på taket? Jag förstår att det uppstod samtalsämnen och funderingar. Sånt kommer man ihåg, det där som sticker ut lite grann.
Du brukar alltid ha lite kallare än andra. Värmland borde heta Kall-land, åtminstone på vintern.

Pettas sa...

Geddfish

du har så rätt, i tvättstugan samlas udda saker, även i min lilla som jag har för mig själv.
Någon har tydligen haltat hem på en stövel någon gång. Kanske :)
Här har vi fortfarande samma väderlek som i morse, hård blåst och runt nollstrecket.
Men så ska det antagligen vara eftersom det är det. Passar bra för mig idag när jag ändå är inne och gör långkok. En stor kastrull med ärtsoppa är på gång.

Glad måndag!

Pettas sa...

Ama de casa

tack! :) Antagligen är det för att man är bloggare som man tar konstiga bilder, de kan ju komma väl till pass en dag och det gör de ju, har det visat sig.
Jag förstår inte varför ljudet ska vara så hårt så det går rakt igenom en. De där småsmå öronen som barnen har ...jag blir förskräckt. Inte ska det väl vara så att man måste gå med öronskydd i alla sammanhang? Jag tycker också synd om allas öron. Det tycks ju inte gå att ändra på hur mycket alla än får veta vad det förorsakar i långa loppet.
Ha detsamma Ama!

Pettas sa...

Taina,

Nu har det säkert blivit god förmiddag och kanske eftermiddag också hos dig, men god önskar jag att den är också hos dig oberoende av vad den är. :)
Det är när jag försöker organisera mig som jag hittar udda grejer och de ska ju placeras någonstans. Alla raderas inte :)
Jag var inte riktigt säker på vad som skulle ramla ut från stöveln. Lite spännande är det med vardagen också :) Men inte ens en groda kom det ur stöveln, bara sjövatten.
Jag kom aldrig underfund med den där trappan. Jag såg inte någon gå upp för den heller tror jag, bara fotspåren :). Ingen skylt fanns men det var en Metodist-daghem som höll till där. De kanske kan gå i luften? Nästa gång vi är där ska jag spionera lite mera .
Ha detsamma Taina!

Pettas sa...

Tove Olberg,

du klartänkta, om jag ändå vore likadan som du :). Ja, jag lägger fotona dit i Uddamappen för att de är lite udda och inte hör riktigt hemma någonstans.
Visst är det som du säger Tove, varje bild talar sitt språk på sitt sätt. Ett äventyr i sig bara det.
Tack snälla!
Måndagskram! Må gott också förstås! <3

Paula sa...

Det var verkligen bra tajming med båtupptagningen! Och så många finurliga och roliga bilder du hade i ditt arkiv. Jag har en mapp som heter blogg där jag också lägger lite udda bilder som jag kanske kan få användning för en vacker dag. Men du har ju rest och har så mycket mer spännande o lite i mina ögon mer exotiska bildbidrag. Förfärligt dock att den indianklädda lektanten var tvungen att ackompanjeras av högljutt dunkande...säger jag som är ljudallerigker.
Så fin den lilla flickan är i sin rosa prinsessklänning och vilka fina guldsandaler därtill. Och en perfekt färgmatchning på hästmanen. Ett helt underbart fotominne!

Hantverkarglädje sa...

Så lyckat med en udda mapp. Den kunde man ha som bihang till andra mappar o hämta från då det tryter med inspiration för bloggen. Dina bilder var ju riktigt lyckade vare sig det är "något" eller inte.
Lätt hänt att tappa skor har jag erfarenhet av. Vi var till en liten holme på utflykt i Thailand och jag hade bara enkla "tofflor" med remmar. Under tiden vi latade oss under några träd på stranden steg vattnet bra mycket. När vi skulle åka därifrån så hade mina skor flutit iväg så jag åkte barfota hem men det var helt ok det med. En gummistövel är ju rätt stor att missa men säkert är även det möjligt.

Pettas sa...


Paula,

vi har följt med väderleksrapporteringarna både från Sveriges håll och Finlands håll, så det fanns ingen tid att förlora när vädret visade sig som mest lämpligt under lördagsmorgonen. :) Upp med Smulan i ett huj!

Det där med exotiskt har jag kommit underfund med att är väldigt relativt. Jag i min tur tycker att mycket du visar är just exotiskt. :)
Det är så många som måste ha högsta volymen på i dagsläget. Jag fattar det inte, man hör de fakta ingenting annat än högt ljud. Musiken försvinner i dunkandet.
Den lilla söta prinsessan är söt som en sockerbit :)
Tack Paula!

Pettas sa...

Hantverkarglädje,

tack! :) Det är ungefär så jag har tänkt det, en plocka bilder-mapp ur när det tryter annars.
Haha, förlåt att jag skrattar men jag kan se hur dina tofflor seglar iväg så där bara.
Tydligen är det möjligt att missa en gummistövel också ;).

BP sa...

Du verkar ha järnkoll på ditt bildarkiv:-) Härliga udda motiv som du har förevigat här.
Den där gummistöveln såg ju sprillans ny ut, så jag gissar att ägaren hittade den igen.
Dessa fågelmatarflaskor är så himla fula, men idén är bra. Det hade jag aldrig kommit på själv måste jag medge.
Min favo är helt klart den med lyftkranen, en himla läcker bild!
Trappan i sista bilden verkar mera vara en utsmyckning än en trappa som leder någonstans.

Ditte sa...

Vilket bra namn på en mapp "Udda". Och dina bilder är ju udda på lite olika sätt och inte minst när du ger förklaringar. Men jag funderade först själv över dem. Ibland blev det som du berättade.
Fågelmatarflaskorna är ju en god idé men de bör ju hänga i ett träd. Hade aldrig kommit på tanken.
Favoritbilderna blev nog kranen som droppar, lyftkranen, stövelln och trappan. Här skenade fantasin iväg.
Och en fin och udda resa blev det. Tack!

Pettas sa...

BP,

Ingen järnkoll här, jag lovar! :) Men mappen Udda underlättar när jag försöker få ordning i arkivet, ungefär så är det.
Fågelmatarflaskorna är inte vackra precis, jag håller med. Men med lite fantasi kan man nog göra dem vackrare än vad bilden visar.
"lyftkranen" är en detalj på en segelbåtsmast som ligger ner för vinterförvaring.
Vi såg aldrig att någon använde trappan, men man såg folk både ovanför och nedanför den. Jag gissar att man tog det säkra före det osäkra och lät småbarnen gå in och ut på säkrare ställen och på det viset blev trappan precis som du tror en utsmyckning. Jag börjar tro det själv också.

Pettas sa...

Ditte,

Tack! :)
Man kan hänga flaskorna på annat sätt också men de passar utmärkt att hänga i träd.
Tack för att du kom med på min "udda" resa idag!

Anki sa...

Kul inlägg med udda bilder! Jag, liksom du fotar udda saker som sen ger frågan - vad har jag fotat och varför? Du är i alla fall duktig på att rensa i arkiven - det är inte jag.
Så bra att Smulan är upptagen och ligger tryggt under presenningen!
Önskar dig en fin tisdag!

Karin sa...

Min "udda-mapp" heter "fynd", men när jag granskar innehållet kunde kanske udda vara en bättre etikett. Hursomhelst är det nödvändigt med en kategori som inte låter sig fångas på annat sätt. Charmiga bilder är det i alla fall som sätter fanstasin i rörelse!

Pettas sa...

Anki,

tack! Jag vet att du är likadan som jag i det här avseendet. Det fastnar en hel del bilder som kommer till användning på något sätt, eller inte alls.
Det är väldigt skönt att ha Smulan på land nu när höststormarna gnyr på överallt i knutarna. Havet är inte särskilt lugnt just nu.
Önskar dig detsamma!

Pettas sa...

Karin,

Fynd är ju mera positivt att säga om udda foton. Tack Karin!

Gunnel sa...

Du kan konsten att fantisera kring varje bild. Visst kan man fundera över saker och ting varför de är just så och det är spännande. Zoé hade blivit överlycklig om hon haft en sådan enhörning att promenera tillsammans med...prinsessa som hon är. Ha en fin tisdag.

Pettas sa...

Gunnel,

tack!
Jag kan förstå att din egen lilla prinsessa Zoé skulle gilla den enhörningen. Ha en fin dag du med Gunnel!

wiper sa...

Jag förstår verkligen varför du sparat bilderna. Dom berör och man blir nyfiken och du har öga för sånt. Det är verkligen en helt annan ljudnivå numera och det skriks högre långt upp i åldrarna. Det kan man även höra här i lekparken. Rätt stora barn som gallskriker ;)

Trappen var kul och låååååååååång. Jag har själv blivit påverkad av dig så jag har en mapp med lite både udda och roliga saker.

Vi har sluppit blåsten i dag men det är kallare.

Ha en jättefin dag
kram från Malin

Annika sa...

Kul, skrattade till då jag såg första bilden. Ja, även fast den är lite hemsk också.
JA, visst undrar man hur en stövel kan tappas. Absolut. Och ja, det går inte att låta bli att tänka på olyckor, eller så har ngn kastat sin stövel i ren frustration.
Ja, jag är också noga med mina foton på datorn, lägger dem i mappar direkt då bilderna laddas ner.
Roligt med en udda-mapp.
Trappan, den väcker nog en del frågor.
Bilden på trädäcket och skorna får mig att tänka på sommaren och skärilivet.
Kul inlägg!!
Kramar från mig!

Veiken sa...

Ett udda inlägg som sätter fantasin i rörelse. Bilden på det ensamma stöveln kan man fundera hur länge som helst omkring. Kranen med den lilla färgburken - är det vatten eller kanske till och med färg som man kan tanka där?
Många fina bilder blev det!
Hoppas ni inte blåser bort på ön!

Pettas sa...

Wiper,

tack för det Malin!
Ljudnivån är så omotiverat hög, oresonligt hög. Undrar var det ska sluta? Blir vi alla döva ? Skrämmande är det att man inte kan prata med varandra i vanlig ton längre.
Trappan är kul och har många trappsteg. Härligt Malin, jag ska titta in till dig snart :)
Vi har också haft det lite lugnare idag, riktigt skönt blev det, men sen kom blåsten åter och regnet med den. Bara att tacka och se glad ut.

Ha detsamma Malin, även om kvällen är sen.
Kram

Pettas sa...

Annika,

ja, man får liksom skrattet i halsen, åtminstone lite grann. Man vet ju inte varför en stövel är tappad. Jag bestämde mig för att tro på frustration. Har man inget annat att kasta så kan man kasta ena stöveln man har på sig, haha..ungefär som president Krusse i Ryssland om tog av sig skon och klubbade beslut med den när klubban hade gått sönder.
Jag har inte haft den ordningen tidigare men nu har jag det. Högst nödvändigt är det att ha en viss ordning på bilderna i datorn, också för min del. Men det är den där oordnade delen, den från förr som jag städar i just nu, lägger i olika mappar och hittar både det ena och det andra.
Tack Annika, kramar till dig också!

Pettas sa...

Veiken,

Stövelfunderingar får vi alla tror jag om man hittar en ensam stövel vid strandkanten.
Jag tror att det är vatten som man kan tanka ur kranen, burken är använd tidigare till färg och så tar man vad man haver.
Tack Veiken, idag har vi haft det lugnare på den här lilla ön i havet. Men mera blåst lovas...hösten är här!

Lisbet sa...

Jag sparar också bilder som jag inte riktigt vet... men inte är de så fina som dina, som det verkar finnas en tanke bakom :)
Det finns mycket att fundera över, hur blev det så, hur glömde ngn sina skor, verkar ha gått åt olika håll. Kanske hon valde det tredje hållet.
Ha en fin dag i morgon!
kram

Pettas sa...

Lisbet,

undrar om vi inte gör det allihopa på något sätt när det kommer till kritan. Sparar ner sånt som vi inte vet varför vi gör det men ändå sparar bara för att...
Jag är säker på att dina sparade bilder är fina, man ser alltid med självkritiska ögon på det man har gjort själv. Nästan alltid i alla fall.
Hon valde kanske att flyga mitt i allt ;) var kanske euforisk.
Ha en fin dag idag Lisbet!
Kram!

Märtha sa...

Det här var ett lagom slött inlägg! Det finns mycket att undra över - av stöveln och av trappan hade det kunnat bli fina deckare, om man hade den ådran. På tal om deckare så har en oravaisbo nu kommit ut med en deckare vars händelser sker i hennes hemknutar, och en av mina tokiga facebook-vänner bor granne med henne. Han påstår att han numera alltid har en käpp med sig när han går till raden av postlådor... Oj vad den här kommentaren ansluter sig till det du skrev! Läser dina inlägg i klump nuförtiden... Ha det gott!

Pettas sa...

Märtha,

tack! :)
Du ser det som jag ser det, en deckare lite överallt haha..
Jag har också börjat läsa inlägg i klump, ger mig hän nu och då istället för att hasta mig fram genom det skrivna. Ha det gott du med !