söndag 18 oktober 2020

Skyltsöndag den 17 oktober

Jag fortsätter med en gemensam nämnare också idag i det roliga skyltsöndagstemat som BP så förtjänstfullt håller i trådarna för. På hennes sida hittas också de andra som är med i "leken". Titta gärna in där.  

Idag har jag plockat fram klockor ur mitt bildarkiv som skyltar för sig själva på olika sätt beroende på vad de används eller har använts till.

 

Klockan här ovan finns på ett väldigt speciellt ställe mitt i havet mellan Sverige och Åland/Finland.  Men hur kan en klocka befinna sig mitt i havet? Naturligtvis så guppar den inte på bland vågorna där ute fastän den säkert har sett vågor slå upp mot fönstret när stormvindarna har ryat till ordentligt under alla de år den har hängt där på väggen.

 

Jag hade förmånen att få komma ut till Märket en försommardag år 2018. Att ta sig dit ut är ingen lätt match, vädret ska vara helt på ens sida och man ska också veta hur man kör och hur man tar i land. Men med skickligt folk som kan sin sak så kunde jag tillsammans med några andra personer stiga i land där klockan Balph Paine hänger i fyrhuset.

För den som är intresserad av fyrplatsen Märket så kan man läsa mera HÄR och HÄR. Jag har skrivit om mitt möte med Märket på bloggen i två delar redan tidigare. 

 

 Det finns en hel del skrivet på kyrkklockan som står på golvet  i vapenhuset i Geta kyrka, som ligger ca 3,2 km längre österut från oss. Jag är ingen kyrkobesökare som så men det har hänt att jag har tittat in och då förevigade jag den gamla kyrkklockan

             

 

Galeasen Albanus skeppsklocka.  Albanus och jag har ett särskilt band på flera olika sätt, kanske man kan säga flera band, vilka jag inte tänker gå in på just nu. Men en alldeles särskild plats har den galeasen i mitt hjärta och i mitt liv. Läs gärna mera om Albanus här. 

 


 

Nästa klocka står på torget i Mariehamn. Skylten syns på första bilden men förstås väldigt otydligt så jag klistrade in den under fotot så att ni själva kan läsa om mistklockan som blev en skeppsklocka för Mariehamn. 
Utanför Ålands Sjöfartsmuseum i Västerhamn står en vacker dimklocka.


   Här kan ni läsa skylten som berättar historien om dimklockan från fyren Gustaf Dalén.....
Inne på Ålands Sjöfartsmuseum så finns det hur många skeppsklockor som helst men det får räcka med de här just nu. Mt Gunnys skeppsklocka har varit med om något värre. Ni kan läsa mera om det HÄR

Jag avslutar dagens skyltningar med en klocka som hänger hos min bildoktor. Jag tror inte att den är från år 1842 men man vet ju aldrig hur landet ligger till . Mitt i allt så är den det...

Ni kanske tror att jag inte är riktigt "klock" som visar så många klockor,  så jag tror att det är bäst att säga hej för den här gången. En trevlig söndag önskas!

Copyright: Karin Eklund, Pettas ekologiska

24 kommentarer:

wiper sa...

Vilken vacker höstheader. Vilket härligt klocktema och vilken fin klocka du visar upp och att man får reda på bakgrundsfakta gör det ännu mer intressant.

Vilken upplevelse att få stiga iland på ön med den berömda klockan som jag skall läsa om på din länk. Det var en rejäl och fin kocka din bildoktor har

Sen fick du till lite humor på slutet ;) det gillas

Ha en skön söndag
kram från Malin

Pettas sa...

Wiper,

tack! Ja, nu är det verkligen höst!
Hoppas du orkade läsa allt jag skrev om Märket! Ett mycket intressant ställe
Tack för det, man kan ju inte vara riktigt klock ibland, tror jag när jag läser vad jag har skrivit.
Ha detsamma bästa du!
Kram

Ama de casa sa...

Vilken fantastisk skyltning med en tydlig röd tråd :-) Många vackra klockor finns det så jag tycker att du är mer än klock som visar upp dom här :-D

Ha en fortsatt fin helg!

Veiken sa...

Klocktemat gillas!
Vi människor har väl nästan alltid varit beroende av klockor på något vis.
Läste om Gunnys öde. Dramatik på högsta nivå. Tänk att man kunde rädda skeppsklockan! Alla gamla saker har något att berätta...
Njut av höstvädret, snart blir det allvar med mörker, stormar och kyla!

Gunnel sa...

Vilka mäktiga klockor du visar. Jag tycker det är fantastiskt vilken klang det kan komma från dem och att det t.o.m. kan bli njutbar musik. Ett tag hade jag pippi på att ha olika armbandsur....i stället för andra smycken. Idag äger jag inget utan förlitar mig på mobilen. Ha en fin höstsöndag.

Pettas sa...

Ama de casa,

tack! :) En klockren tråd :)
Så skönt att du tycker att jag är klock Ama
Ha detsamma!

Pettas sa...

Veiken,

tack! :)
Visst är det så, på något sätt så har vi alltid varit beroende av klockor och av tid. Klockringning har betytt mycket genom tiderna beroende på vad man har ringt ut för budskap.
Ja, Gunnys öde är tragiskt.
Njut du med, mörkret står för dörren ju närmare november vi kommer.

Pettas sa...

Gunnel,

jag blev själv lite förvånad att jag har samlat på mig så många klockor. De här är från Åland men det finns ju många ännu i bildarkivet från olika delar av Europa.
Klockringning har betytt mycket genom tiderna som har gått, både glädje och sort, ofärd och krig har basunerats ut
En armbandsklocka är som ett smycke. Nu kom jag på att jag har en klocka som jag använder som halssmycke. Den glömde jag helt och hållet bort i inlägget :)
Ha detsamma!

tanthuset.blogg.se sa...

Vilket härligt inlägg, Karin!! En hel del länkar som jag ska titta in på, det tackar jag för :) Ha en fin söndag nu, kram på're!

Geddfish ♥ sa...

Wow, vilket klockrent - eller klockrikt - inlägg! Fantastiskt!
Min pappa var superintresserad av klockor, så även min make nr två. Klockor överallt. Trevligt.

Denne fascinerande Gustaf Dalén föddes i Stenstorp, 5 mil ifrån Lidköping, där jag bor. Jag har varit på hans museum där också.
Söndagskram!

Tove Olberg sa...

Du är riktigt klock med alla dessa tjusigheter, vilket liv de mött och så många människor som verkat, hört dem och inrättat sina liv efter och kring klockorna.
Länkarna du gett blir inte av idag, då jag varit så aktiv denna dag så nu är huvudet trött.
<3

Pettas sa...

tanthuset,
tack! :)
Ha detsamma Mia! Kram!

Pettas sa...

Geddfish,

tack för det!
Du har med andra ord en fot inne i klockriket med all den erfarenhet som två av dina män i livet har delat med sig av gissar jag.
Gustaf Dalén var fascinerande och fascinationen håller i sig fortfarande.
Söndagskram!

Pettas sa...

Tove Olberg,

Tack för det du klocka Tove!
Vila ditt trötta huvud nu och ha det bra! <3

Ditte sa...

Vad roligt med detta klocktema i dagens Skyltsöndag. Så mycket historia och så fina klockor i variation. Några har jag sett i verkligheten men glömt delar av dess historia.
Och, tänk du var till Märket. Minns att jag varit med där i dina inlägg men nu tog både Bo och jag en tur dit igen. Spännande. Albanus har jag varit ombord på men hade glömt dess historia. Har läst på igen. Mt Gunney kände jag inte till alls. Men nu har jag viss kunskap. S
Tack, Karin så roligt att vandra i klockornas värld.

BP sa...

Här var du ytterligare en gång riktigt, riktigt kreativ. Å en rödare tråd kunde du knappast få här. Den första bilden - tror nog att klockan har utsatts för en och annan skur med tanke på hur väggen/taket ser ut.

Jätteintressant läsning om hur timglaset användes på fartyg. Det var inte bättre förr om man säger så. Även skylten med info om dimklockan var riktigt informativ. Så mycket intressant och ny info man får ta del av här hos dig:-)

Tusen tack för en annorlunda och fin skyltning. Stort tack för länken också:-)

Pettas sa...

Ditte,

tack! :) Det är rätt så självklart att man glömmer historien runt alla klockor och liknande som man ser på vägen. Utan det skrivna skulle väldigt mycket bli glömt.
Ja, det var en upplevelse att få vara till Märket, något som känns snudd på unikt. Tack för att ni kom med dit ut igen, ni båda! <3
Hjärtligt tack för att du/ni kom med på vandring i åländska klockors värld.

Åke sa...

Det är så man önskar att man fått varit med bland dina marina motiv. Tack för att du visar upp. Mycket Intressant.

Pettas sa...

BP,

tack, tack! Med tanke på var klockan hänger så blir det med all säkerhet rätt vått där under höst, vinter och vår när stormigt hav väller över fyrlandet och kastar sina vågar över fyrhuset. :)

Tack BP!

Pettas sa...

Åke,

tack! Den största upplevelsen för egen del är att få gå i land på Märkets fyrland. Jag är säker på att du skulle trivas där!

Susjos sa...

Här var det verkligen skyltat med klockor denna söndag, spännande!
Ha det gott!

Pettas sa...

Susjos,

Så blev den här dagen, en klockornas skyltsöndag!
Tack och tack detsamma!

Paula sa...

Så många nya ord jag möter här i ditt inlägg, tillika också många olika typer av klockor, varav många maritima. Skeppsklockor gillas skarpt, kasunfyr får jag nog googla på. Mistklocka (dimma?) var också ett nytt begrepp, nu är jag uppfylld av om inte klockor så klocktoner för de hör jag uppe i huvudet. Kul namn också på fyrplatsen, Märket, ja varför inte. Den märks ju!
Strålande inlägg, tack och bock!

Pettas sa...

Paula,

Jag har vuxit upp med ljudet av Marhällans mistlur i inloppet från Ålands hav till Mariehamn när det var "tjocka" som vi sade. Någon mistklocka var det inte men de var en livsviktig klocka för sjömän på många fartyg.
Märket är ett mycket lämpligt namn, absolut. Tack Paula!