tisdag 27 oktober 2020

Jag pumpar på...

 
med pumpor som jag har hittat i mitt bildarkiv. Jag vet att ni ledsnar på att höra att jag sorterar, städar och raderar men lugn, snart är jag klar,  ett tag till bara.  Nu i halloweentider passar det säkert bra med lite pumpor att lägga ögonen på i alla fall?  

På våra vandringar när vi är på Madeira får vi ofta se pumpor av olika slag ligga på tak och andra ställen för att mogna färdigt. Det fungerar också som ett luftigt skafferi skulle jag tro. När man behöver en pumpa går man bara ut och plockar in en. Vi gick förbi en bakgård och mitt uppe på allt skräp som någon har samlat ihop låg en hel drös med pumpor och "solade".

 

 

Här befinner vi oss "litet grann von oben" ett jordbrukssamhälle och på alla de små uthustaken som man kan se på tegarna ligger det pumpor. De syns inte alls tydligt men de syns. Det var egentligen vyn som är intressant för min del, en vanlig syn som jag gillar mycket. Jag kunde gott och väl leva i ett av husen och odla mina grönsaker lite längre ner, låta mina pumpor mogna på taken osv. osv

 

 

    De är som rena rama stillebenen,  de tjockskaliga pumporna som jag inte har sortnamn på

     Det händer att jag klappar en pumpa om jag når den när vi går förbi, tossig o pumpaglad som jag är.

  

   De strålar godhet, de strålar rikedom, de strålar många goda soppor och middagar. 

 

     Ibland är de till och med fulsnygga, nästan roliga. Och tunga

 

     Här har skörden givit gott resultat 

  

Pumpor kan vara ensamma också och stå och luta mot ett träd någonstans. Kanske den filosoferar, bara så där som pumpor kan? Den kanske har hört att pumpor kan bli förtjusande vagnar vid midnatt, sådana som man transporterar en Askunge i som tappar sin sko på balen? 

 

En del pumpor har utsikt mot Atlanten. Eller inte?  Om de sträcker på sig så kanske, kanske..


    "Så här ser jag ut när jag klär av mig"...full av frön och trådar och gott kött. 

Hmmm. Tror nog att det är bäst att jag avslutar nu. 😉 Jodå, jag har flera pumpor på lager men de kan ligga där och mogna lite till innan jag visar dem. 


ps. Blogger och jag är inte helt överens om headern för tillfället så nu får det se ut som det gör! ds. 

 

    Copyright: Karin Eklund, Pettas ekologiska

26 kommentarer:

BP sa...

Alltså vi har varit på Madeira och i Funchal tre gånger, men jag har aldrig lagt märke till pumporna. Så tack så mycket! Visst gick vi längs olika levador, men som sagt jag minns inga pumpor. Det kan såklart bero på att vi alltid åkt dit över jul och nyår...

Ett härligt inlägg förresten:-)

Pettas sa...

BP,

Det beror på vilka levador man går också men det här är en vanlig syn också på höjderna i Funchal. Nere i stan ser du det förstås inte men ibland kan man också få se pumpor på levada Piornais, stadslevadan, längs levada Bom Succeso, som går ner från Monte till stan osv. Vi har också varit där över jul och nyår och sett pumpor, de finns ju året om i olika skördetider.Men givetvis så är det vanligare att få se dem ännu högre upp i bergen där jordbruksmarkerna finns, på norra sidan av ön, t.ex. i Santana. Vi har varit där så många gånger och under längre tid, vandrat på de mest omöjliga och möjliga ställen så kanske möjligheten är större att komma närmare pumporna då?
Tack för det BP! :)

wiper sa...

Jag ledsnar inte alls utan tvärtom njuter av allt jag får se hos dig. Det är intressant, roligt och lärorikt. Det var en rejäl skräphög som ändå lystes upp av pumporna ;)

Det var verkligen en härlig vy från taket. Vilka ovanliga pumpor och dom ser verkligen ut som stilleben som du säger. Så fint och poetiskt skrivet under pumporna på tegelstenarna

Dom fulsnygga såg verkligen lustiga ut ;) Du har sån fantasi. Vad jag skulle vilja resa till Madeira. Man skall aldrig säga aldrig

Kul läsning längst ner också. Du borde skriva dikter

Tack för en härlig pumpapromenad

Ha en jättefin onsdag Karin
kram från Malin

Pettas sa...

Wiper,

Tack för det snälla Malin!
Ja, man kan lysa upp en skräphög också, fastän jag personligen inte tror att de tänker själva att det är en skräphög utan en förvaringsplats för varjehanda.
En gång i tiden skrev jag dikter men nu för tiden blir det inte av.
Ha detsamma du med, här skiner solen och allt blir ljust och glatt.
Kram!

Tove Olberg sa...

Ledsnar;
nix nox nicke
så icke
Tack för en rolig seans inne hos mig i går, jag menar om den sakkunskapen och om Ny teknik på dass som upphörde av förklarliga skäl.
Det fortsätter lite här och nu när jag läser pumpar på. I min hjärna har jag kvar det där med pimpa - alltså snygga upp och göra elegant. Jag hade inte fått med mig den egentliga betydelsen så det kollade jag upp - och då bli det liksom kvar.
Vilka former och vilka möjligheter.
Hjärtat pumpar och hjärnan pimpar hela inlägget till jag kommer fram och då vaknar jag. Pumpa! Med pumpa och ståt!
Det är hur som ett elegant inlägg! Och vackert är det som går åt oeleganta hållet.
Tack för dagens!
Onsdagskram från residenset som har blåsljud i fläkten, regn som trummar på fönsterbäck och rutor. Snart ska jag gå ut i den skönheten :-)

Ama de casa sa...

Verkligen ett välpumpat inlägg och så passande i dessa dagar också :-)

Vackra bilder!

Ha det gott :-)

Lena i Wales sa...

Fint däckat inlägg och fint pumpat inlägg.
Tänk vad mycket man kan göra av däck, om man bara har lite fantasi.
Kul med alla pumpor på mur, på tak m m.
Sköt om er!

Karin sa...

Håller med tidigare kommentarer! När jag började läsa inlägget där det stod: "Jag vet att ni ledsnar på att höra att jag sorterar, städar och raderar..." då tänkte jag att det var ju ovanligt korkat för att komma från dig! Och jag ser att det är fler som tänker så. Pumpa på, Karin, pumpa på!

De är verkligen vänliga varelser pumporna som du fångat på bilderna. De där som ligger och gosar med varandra på tredje bilden ser ut att vara en lycklig familj.

Pettas sa...

Tove Olberg,

Tack i himmelen som man brukar säga här! :)
Ja, vi hade ju riktigt kul du och jag med alla däckliga funderingar.
Haha, du får till det du Tove, Pumpa och ståt, naturligtvis! Ingen pompa och ståt längre. Så pimpar vi till det just nu i alla fall.
Blåljus i fläkten, allt hittar ni på i det gamla moderlandet Sverige. Låter nästan som en thriller av det roliga slaget.

Njut av regnpromenaden- kram!

Pettas sa...

Ama de casa,

jag lärde mig nyss att det ska heta pumpa och ståt. Tack snälla du!
Ha detsamma !

Pettas sa...

Lena i Wales,

tack, tack för däck och pumpa!
Pumpor pryder upp tillvaron just nu, färggranna som de är.
Sköt om er ni också i er lockdown!

Pettas sa...

Karin,

tack för det säger den som kan hålla med om det där ovanligt korkade. När man som jag sitter här och städar, sorterar och så vidare så är det egentligen jag själv som ledsnar och då passade jag på att projicera lite grann på som tittar in och läser :)
Ja, jag ska pumpa på. Mitt i allt när jag trodde att jag snart har genomskådat alla foton hittade jag en mapp som är proppfull. Här blir det aldrig tråkigt tror jag.
Jag håller med dig om den lyckliga familjen, de ser väldigt harmoniska ut hela bunten.

Annika sa...

Pumpor!!
PÅ tak! DET har jag inte sett. Även om jag ser pumpor galore där jag bor. Inklusive pumpafält då jag åker en bit ut på landet.
SÅ smart att låta dem mogna i solen så!!!
Nej, pumpa på du med dina temainlägg med olika foton från dina mappar. SÅ kul.

Känner igen alla pumpor du visar på dina bilder. Vi har dem här också.
Brukar göra en butternut-soppa av butternut.pumpa. Mest köper jag den redan i färdiga tärningar, så slipper jag själv bryta igenom pumpan, haha. OCH en annan sak jag älskar är att rosta en spaghetti-squash och sedan använda köttet istället för pasta. MUMS!!

OCH på fredags ska jag karva mina Halloweenpumpor till Halloween. Men jag kan erkänna att jag kastar inkråmet i de pumporna. kANSKE rostar jag kärnorna.

Tack för mysigt och passande inlägg i dessa tider.

Kramar!!

Paula sa...

Jag blir så full i skratt när jag tittar på alla fina pumpor du visar upp. Jag gick i veckor o sneglade i min affär, otålig att köpa en butternutpumpa (den enda jag känner till och vet att jag gillar) och nog fanns det pumpor alltid, lika många variationer som du visar fast betydligt mindre och lättare. Nu till det roliga, jag trodde de var fejk-pumpor, alltså endast avsedda för dekoration nu i halloweentider! till sist frågade jag personalen när de ska få in "riktiga ätbara pumpor" och fick ett förvånat ansiktsuttryck till svar. "Alla här är ätbara" fick jag höra, hahahahaha
Grejen var att butternutpumpan låg på ett helt annat ställe, bland frukterna istället för grönsakerna, den är ju väldigt oansenlig jämfört med alla häftiga sorter. Nå, nu står det en äkta butternuttare och väntar på att jag får inspiration till att tillaga den. Blir väl till helgen. Har du något beprövat gott recept att tipsa om? Flåt nu upptog jag mycket plats!

Ditte sa...

Vilket intressant och roligt inlägg med pumpor i huvudrollerna. Och så Madeira förstås. En fin vandring och så mycket roligt att se. Har varit på madeira några gånger men inte har jag direkt funderat på eller lagt märke till pumpor. Men mycket annat fint.
Tack för den här turen. Bra motion blev det också.

Tove Olberg sa...

:-) Blåljus i fläkten? .... blåsljud var det :-)

Susjos sa...

Snacka om pumpor! Minns nu när vi köpte mat via "linas matkasse" att vi gjorde pumpasoppa någon gång, supergott!

JA, vilket äventyr vi har varit med om, med ett fantastiskt slut! Nu är Molly hemma igen!
Må så gott
Kram

Pettas sa...

Annika,

ja, en mycket vanlig syn är det när man vandrar lite här och där på Madeira. :) Det är smart och det är dessutom vackert.
Tack Annika, jag fortsätter pumpa <3

Jag förstår att du köper färdigt i tärningar, för de är jobbiga att "slakta" de "grovhudade". Man kan göra mycket gott av pumpa, för min del blir det oftast en soppa, men också här har Uffe tillrett spagettisquash tidigare. Kanske jag måste odla sådana nästa år?

Jag har köpt en stor halloweenpumpa jag också men den ska jag inte karva ut utan den får stå där och mogna i höstvädret på trappan innan vi äter upp den på något sätt. Kärnorna tar jag också vara på, torkar, rostar osv. använder dem också som utsäde.

Tack Annika, kramar!

Pettas sa...


Paula,

butternup-pumpa är gott, en fin pumpa att tillreda. Den hör till mina favoriter också.
Det har visat sig att t.om. det vi kallar prydnadspumpor duger att äta. Jag förstår din tanke för det är inte alls längesen som man gick ut med att de enbart var till prydnad och inte till mat men också här hos oss har man börjat göra reklam för att prydnadspumporna kan ätas.
Jag har en soppa jag brukar göra med pumpa blandat med annat. Ska se om jag hittar det. Då dyker det upp.
Du upptog inte mycket plats och be för all del inte om ursäkt för det. Här hos mig får man prata hur mycket som helst när man känner för det. <3

Pettas sa...

Ditte,

tack !
I Funchal ser man bar pumpor på marknader och i affärer men om man kommer ut i periferin lite grann, så händer det genast saker där folk har odlingar.
Ja, motion får man på den ön, jag lovar :)

Pettas sa...

Susjos,

Pumpasoppa är gott, helt i min smak också!
Jag är så glad för er skull och förstås för Mollys skull att äventyret slutade så lyckligt. Det bästa av allt det bästa!
Detsamma- Kram!

Pettas sa...

Tove Olberg,

haha, tänk så man kan se fastän man inte ser ...och jag som har nya ögon till och med. Tyckte väl att det var konstigt med blåljus i fläkten. <3

Gunnel sa...

Ett trevligt sätt att låta pumparna mogna på taken. I min butik finns tyvärr inte så många olika sorters pumpor att välja mellan. När vi var hos min son ett år och firade Thanksgiving gjorde hans fru en pumpapan. Himmelskt god! Fast hon fuskade lite och köpte färdig pumpapuré. Ha det fint.

Pettas sa...

Gunnel,

ja, inte sant. Det är riktigt vackert också.
Pumpa är gott och kan användas till så mycket. Inget fel i att köpa färdig puré, det är ju rätt jobbigt att ta sig genom det hårda skalet. Klok kvinna tycker jag.
Ha det fint du med !

Lisbet sa...

Hehe, blogger och jag är inte heller överens, inte just om någonting. Tror att nya bloggern har en massa möjligheter, men men men, borde ha ngnslags ABC, handledning.
Nåja, det var ett pampigt, ursäkta, pumpigt inlägg. De är ju rena konstverk de där pumporna, ingen lik den andra. Som vi människor.
kram och ha det bra!

Märtha sa...

Det blev endast marmelad av mina pumpor då, förr i tiden. Men mera smak när jag spetsade med kvitten, riktigt gott! Roliga att se på, men är inte så attraherad av innehållet. Även om det oftast är vacker färgat!