fredag 30 oktober 2020

Fredagsfåglar / Domherre

 

Fredag betyder fågel på bloggen och fågeln idag heter domherre. Pyrrhula pyrrhula är det latinska namnet, det låter som en dans men betyder eldröd.  Kanske det är därifrån som uttrycket kommer, det där att elden pyr? De flesta känner igen domherren alltsedan barndomen. Den hör till julen på ett märkligt sätt. Vem minns inte uppdraget man fick redan i småskolan? Nämligen att måla en domherre på teckningstimmen, ett julkort att ta med hem till mamma och pappa? Det hörde till och senare när man blev äldre och flinkare med fingrarna fick man göra en domherre av garn för att hänga i julgranen.  Jag undrar om det inte var domherren som var den första fågeln jag kände igen? Eller åtminstone kände till namnet på. Kanske gråsparven hann före? Påskkycklingarna också för den delen men av de vilda fåglarna så tror jag att det var domherren.


Domherre med domfru, fastän hon också är en "herre" i den här meningen. Domherrarna bildar par för livet och det märks tydligt här hos oss där vi har dem under uppsikt hela året om. På bilden har de sällskap av en grönfink. Råkar någon av domherrarna förolyckas så håller sig änklingen/ änkan sig nära de andra domherrarna. Jag vet inte om de "gifter" om sig igen om en eventuell partner dyker upp.

 

Under flera års tid har vi haft fyra par domherrar som häckar här hos oss. Förr var domherren i stort sett bara synlig under vintrarna när maten tröt i skogarna där de helst håller till men allt eftersom skogsavverkningarna drar fram i vår närhet så tyr sig fåglarna till matningsplatsen här hos oss.  De gillar solrosfrön men både bär och lövträdsknoppar (syren-, kaprifol- och äppelknoppar går åt som smör på heta stenar under vår och försommar) samt ibland också insekter, hör till mathållningen.  Jag är säker på att "våra" domherrar känner igen oss, för den normalt skygga fågeln tar det rätt så lugnt när den ser oss. "Aha, det är bara dom där som kommer ut med mat åt oss, ser de ut som ungefär."

Ibland känns det som om de leker med oss. Men sanningen är troligtvis den att fru domherre på bilden inte alls bryr sig om fotografen utan om ett frö som har fastnat i korgen, som hon försöker pilla loss.

Domherrens ljud är mjukt,skönt och melodiskt men ibland klingar fågeln till lite extra, nästan visslar. pjuh, pjuh. Det är oftast under tidig vår vi brukar höra hur de låter...

    Jag får komma ganska nära. 

Man vet att domherren kan bli upp till 18 år gammal om den har det bra och det hoppas jag verkligen att den har det här hos oss. Det är honan som bygger boet på några meters höjd av tunna grenar, rottrådar och mossa och oftast i unga granar och enar samt i häckar. Det fodras invändigt med gräs, fjädrar och hår. Säkert mina hår också för jag brukar som sagt borsta håret och lägga ut det som lossnar åt fåglarna. Kullen består av fyra till sex ljusblå ägg med rödaktigt-violetta fläckar och svarta prickar. Honan ruvar två till tre gånger om året mellan april och augusti i ungefär tretton dagar. Hanar och honor bidrar lika mycket till utfodringen av ungarna, som är brunaktiga till färgen. Ungarna stannar i boet i ungefär sexton till sjutton dagar.


    Här har herrarna vintermöte. Fruarna finns i närheten, alltid. 

Namnet domherre är troligen ett låneord från tyskans "doemher" för att de är lite domarhögtidliga på något sätt till utseendet.  Men det finns också en tanke på att den röda färgen liknar kanikernas röda dräkt. Kaniker är katolska domherrar ( män/gubbar alltså) . 

Enligt en legend, som jag lärde mig redan i småskolan, fick domherren sin röda färg då den försökte dra taggarna ur Kristi törnekrona under Golgatavandringen. Blodet färgade domherrens bröst och sedan dess har han fått behålla färgen. 

När jag var barn hörde jag många gånger att det skulle komma snö när domherren visade sig. Men det tror jag förstås på hur mycket jag vill. Men visst, de är flitiga vid matbordet när snön ligger vit över markerna. 

  

Jag har några bilder på domherreungar, men rätt så otydliga p.g.a att jag har tagit dem genom fönstret och korgarna gungar. Den till vänster i bild är domherreungen utifall att någon undrar. 

Domherren har också hållits som burfågel men tack och lov för rätt längesedan.  De har en mycket god förmåga att härma melodier så det var trendigt ett tag på 17-1800 talet att hålla sig med domherre i bur. Lyckligtvis så gör ingen så nu längre. Jag hoppas att det är strängt förbjudet.

Trevlig helg önskas! 


Copyright: Karin Eklund, Pettas ekologiska


24 kommentarer:

Anki sa...

Trevliga fåglar ... hit kommer de oftast inte förrän på senvintern, så några förvarnare om snö är de inte här i alla fall. Nu har ju väldigt många granar försvunnit, så kanske dyker de upp tidigare i år. Faktiskt hade vi en ensam herre på besök vid fågelbordet igår :)
Intressant läsning som alltid!
Ha en fin fredag och en trevlig helg!

Karin sa...

Domherre, domfru och grönfink på samma bild – så läckert!

Tove Olberg sa...

Absolut julfågel, och min första jag kände igen. På norska heter de Dompap og det er så koselig at de liver sitt liv sammen som par og at nhvis den ene blir borte holder den som blir igjen seg til andra i gruppa.
Som en dans pyrrhula pyrrhula ...tango?
Sä nära du kom med kamera där, nog känner dem er, nu är ju foderfolket :-)
Härliga bilder och kul med historiken hur den röda färgen kom till. Vad blir det nästa fredag tro?
Trevlig helg till er med <3

Paula sa...

Tack för ett trevligt informativt inlägg med fina foton, som vanligt! Domherren var nog första fågeln jag lärde mig, och sen har det inte blivit så många fler, jag är urkass på att se skillnad på arterna. Att säga att vintern kommer med domherren är ett uttryck som jag tycker stämmer, när jag ser dem första gången så här års brukar det inte dröja mer än några dagar tills snön kommer. Som du förstår så skulle jag gärna se en hoper med domherrar hos mig nu....
Talgoxarna håller på att isolera mitt lilla hus. De hämtar frön som de gömmer i alla håligheter, det låter så roligt när de knackar än här och än där. Men jag är tacksam att elräkningen sjunker...
Ha en riktigt bra Allhelgona-helg därbortom havet...

Ama de casa sa...

Domherrarna hör till mina favoritfåglar, dom är sååå himla fina! Men eftersom ni är så duktiga på att mata dom hela vintern (och sommaren) så bryr dom sig inte om att komma ned hit till oss tror jag. Har i alla fall aldrig sett någon här :-)

Fantastiska bilder!

Ha en fin start på helgen :-)

wiper sa...

Underbar närstudie av fåglar. Dom är så fina och så intressant att få reda på lite om fåglarna också. Så fina och rymliga korgar dom har också. Antar att det är du/ni som satt ut dom.

Ha en trevlig helg själv
kramar från Malin

Annika sa...

ÄLSKAR domherrar. DE är extremt SÖTA!!
Och de signalerar jul och vinter för mig.
Minns då vi satt och såg på dem från min mormors köksfönster under jular och sportlov. Kan inte minnas att jag såg dem mkt alls i Sthlm.
Här TROR jag inte de finns.
Tänk vad nära du fick komma med kameran. Underbart!!

Gillar dina fågelfredagar.

Stora kramar över hösthaven till Pettas och Karin!!!

Humlan sa...

Precis när jag tagit upp detta inlägg så tittade jag ut och får se två domherrar i äppelträdet utanför! (Damerna såg jag inte, men de fanns kanske gömda i lövverket.) Jag bor i radhus med lite skog utanför och det är sällan jag ser dem under andra årstider än vintern då de ofta äter av grannens fågelmat.
Jag tror också att domherre var den första fågeln jag lärde mig, förmodligen för att de är så lätta att känna igen.

Det är trevligt med dina fågelfredagar och de fåglar du har skrivit om finns här utanför mitt fönster också, jag bor utanför Stockholm så det är inte så långt bort.

Trevlig helg!

Ditte sa...

Domherrar är en av de fåglar jag känner igen men nu i ditt fina inlägg fick jag lära mig mycket jag inte visst om dem. Vi har dem här i närheten, på vår innergård och jag har sett dem uppe i koloniområdena vid Årstaviken.
Kan helt klart tänka mig att de domherrar ni har helt nära känner igen er.
Stort tack för denna fågellektion. Och med dina vackra bilder och informativa och lättsamma text blir lektionerna så intressanta.
Önskar er båda en riktigt fin helg.

BP sa...

Än en gång är jag oerhört imponerad över dina detaljkunskaper den här gången om domherren. Det var både rolig och intressant läsning och det mesta visste jag inte.
Bilderna är som alltid enastående bra. Så du lägger inte ut talgbollar till fåglarna utan fyller korgar med solrosfrön. Smart, för jag inbillar mig att de är lättare att komma åt för fåglarna.

Pettas sa...

Anki

mycket trivsamma är de att ha i knutarna. Eller om det är vi som är i deras knutar? Det är frågan det. Jag gissar att det är väldigt olika på hur de kommer till matbordet hos folk, säkert helt beroende på hur de har med tillgången i skogens skafferi. Vi har nästan inte några skogar i egentlig mening kvar här hos oss längre..tyvärr. Några få små plutt-ställen bara. Resten är fällen och avverkningsytor.
Ha en fin helg Anki! Tack för titten in!

Pettas sa...

Karin,

tack! De samsas bra med andra arter, de fina domherrarna.

Pettas sa...


Tove Olberg,

de är julfåglarna framom andra skulle jag tro. Tänk bara hur många domherrar som far runt världen och önskar God jul i form av julkort.
Tango, absolut, sydamerikansk. Kanske inte finsk?
De känner nog igen oss och har lärt oss att vi får komma rätt nära, med en viss reservation. Precis som det ska vara. För nära ska inte människan komma...
Vet inte vad det blir nästa fredag, ska titta in i arkivet och se vem som vill flyga ut :)
Ha en fin helg Tove, hälsar vi båda från vår stenlåda! <3

Pettas sa...

Paula,

tack säger jag också för att du ger dig tid att titta in här!
Jag gissar att domherren är den första fågeln de flesta av oss lade märke till lite extra i alla fall redan i barndomen. Den är ju så speciell.
Det ligger säkert en sanning i påståendet att fågeln visar sig när vintern är i antågande, så var det i min barndom också men nu när skogar avverkas som på löpande band och förutsättningarna för överlevnaden för den här typiska skogsfågeln försvinner, så söker de sig alltmera till fågelmatarplatser. Här har vi den året om som sagt p.g.a av att vi matar året om.
Så himla bra att du har fått isoleringshjälp av talgoxarna! Härligt eller hur?

Ha detsamma bästa Paula! <3
.

Pettas sa...

Ama de casa,

till mina också, de är härliga på så många olika sätt, de små domherrarna.
Förmodligen ligger det något i det du skriver Ama, för ibland händer det att de reser söderut från Norden. Det måste bero på att ingen matar dem :) För det mesta är de stannfåglar dock.
Tack och tack detsamma till er också!

Pettas sa...

Wiper,

tack! Ja, det är vi som lägger ut korgar åt fåglarna, byter ut dem, fyller på och så vidare.

Ha detsamma! <3

Pettas sa...

Annika

Så är det här också, jag gillar dem mycket, mycket!
Jag förstår att de signalerar jul och vinter för dig, vi har våra barndomsminnen i juliga och vintriga tider.
De är typiska skogsfåglar så jag tror inte att man ser dem särskilt ofta i städerna.
De äldre upplagorna har inget emot att jag står en bit ifrån och tar bild av dem, de yngre är skyggare, helt naturligt.
Tack Annika! <3

Stora kramar över samma hösthaven till er också! <3

Pettas sa...

Humlan,

När man talar om trollen-typ! :) Damerna finns ofta lite grann i skymundan..
Vi har en gemensam nämnare i domherren, de flesta av oss bloggare när det gäller domherren och barndomen. Helt säkert. De är lätta att känna igen och att komma ihåg.
Tack Humlan för titten in! Välkommen igen!
Trevlig helg till dig också!

Pettas sa...

Ditte

det förstår jag. Domherren är kanske den fågel som är lättast att identifiera. Tänk så fint att ni har dem i er närhet, vilket visar att Stockholm är fågelvänligt med sina träd och parker. Vid koloniområdena kanske de rentav häckar. Skulle kunna tro det.
Tack Ditte, vi önskar också er båda detsamma!

Pettas sa...

BP,

tack snälla du!
Vi lägger ut både korvar, bollar och frön i mängder. Alla fåglar trivs med korgarna förutom gulsparvarna, rödhakarna och de större varianterna. Ekorrarna tar för sig de också. :)

Lena i Wales sa...

Underbara bilder!
Så mycket intressant om domherrar. Jag som inte vet något om fåglar lär mig massor. Det måste vara hur du skriver och bilderna du visar som fångar mig.
Trevlig helg!

Pettas sa...

Lena i Wales,

Tack! :)
Härligt att läsa att du tycker om det jag skriver och visar.
Detsamma också till er båda!

byblixtra sa...

Så fina bilder av domherrarna. :-)
Kul att få se en unge för det har jag inte sett tidigare.

Pettas sa...

byblixtra,

tack!
Ungarna är "försvinnande" i färgen, plötsligt så ser man dem i mängden av andra fåglar. En bra skyddsfärg har de verkligen.