fredag 16 oktober 2020

Fredagsfåglar/ Bergfink

Veckorna flyger iväg precis som om de hade vingar 😉 Det är fredag igen vilket betyder att den vackra bergfinken får det här inlägget helt för sig själv idag. Det finns bättre bilder att titta på om man googlar på bergfink men nu är det ju en gång som det är, att alla bilder i "Fredagsfåglar" är mina egna. Jag bjuder på vad jag har att bjuda på.

Bergfinkens latinska namn är Fringilla montifringilla. Lätt att komma ihåg om man nu behöver komma ihåg det. Fringilla betyder fink och mons betyder berg. Finken som finns i bergen,  rakt upp och ner. Den direkta översättningen från latinet användes första gången år 1817, inspirerat av att bergfinken ofta förekommer i fjällvärlden. De häckar i de norra delarna av Norden, men också på taigan.

Finn ett fel på bilden här ovan! Vem hör inte dit? Ja, just det, en grönfink har satt sig mitt i skaran av bergfinkar, tre honor och två hanar. Undrar vad de pratar om egentligen? Kanske grönfinken berättar att den tänker stanna här hos oss när de andra flyger vidare norrut? Tillsvidare har bergfinkarna inte blivit övertygade om att stanna här, förutom under en sommar då vi hade ett par som häckade och också fick ungar här. De drar hellre vidare norrut på våren och återkommer under hösten för att flyga till västra och mellersta Europa samt till Medelhavsländerna.

Typiska kännetecken är att bergfinken har vit övergump i alla dräkter, sommar som vinter, med det orangebruna bröstet och vingknogarna. Mot våren och försommaren tar hanen på sig en svart huvudbonad som mot höst och vinter blir brunaktig. Han byter hatt . Killarna har alltid lite mera än färg än vad flickorna har i fågelvärlden. 

Första gången jag såg en bergfink var här hemma hos oss. Bergfinken kan variera kraftigt i antal från år till år. "Normalt" brukar vi ha stora mängder här i ca en till två veckors tid då solrosfröna går åt som smör i solen. Vi hinner knappt fylla på förrän det är dags att göra det igen. Dagligen. I år har vi inte haft lika många bergfinkar här som vi är vana med. Vi har förstås undrat var de har hållit hus , men som sagt mängden kan variera från år till år. Utan bergfinkar har vi inte varit men mycket vill ha mer som det heter. Kycklingmamman Karin blir orolig när inte lika många landar här som det brukar göra😉

Det är faktiskt svårt att ta en tydlig bild av fåglarna när det kryllar av dem på marken. Att jag ber dem alla att sitta stilla samtidigt är som att prata med väggen. De lyder inte alls, de myllrar på och söker energi.I naturen äter de frön, bär och insektslarver. 

Bergfinken hör till de fåglar som inte ruggar fram sin sommardräkt, utan det är vinterskruden som slits ner istället. När de har nått sina häckningsställen så har de ofta slitit ner vinterdräkten. De häckar i de flesta typer av skog, barrträd, lövträd och i blandskog. De lägger normalt 5-7 ägg i juni men ibland har man också hittat 9 ägg i boet.  Honan ruvar i två veckor och ett par veckor efter det är det dags att ta ut ungarna ur boet. Det går undan så det sjunger om det. 

Maximal ålder lär vara14 år så förmodligen har många av bergfinkarna varit här många gånger om och förmodligen känner de också igen oss.  De kanske ser på oss som en av "bensinstationerna" någonstans på vägen norrut där de kan landa och  tanka för att orka ta sig vidare. Vi hoppas att det är så givetvis. Det är viktigt att inte bli utan frön under vår eller höst. Det går mycket mera frön åt under de årstiderna än under vintern. Vi matar fåglar året om, alla månader i året och vet vid det här laget att vintern är tiden då fröinköpskostnaderna är som allra lägst under året. 

Trevlig helg önskas er alla! 

Copyright: Karin Eklund, Pettas ekologiska

34 kommentarer:

tanthuset.blogg.se sa...

Jag ääääälskar dom!!! Så som på din sista bild brukar det se ut här också, ett myller av dessa vackra finkar <3 Tack Karin för underbara bilder på en favorit <3 Kram

Ama de casa sa...

Jag tycker att dina bilder är helt suveräna! Fast du kanske måste bloggdressera finkarna liiite bättre när det är dags för gruppfoto :-D

Ha en fin inledning på helgen!

Tove Olberg sa...

Dagarna har vingar och på fredag lyfter veckan i väg tillsammans med Karins fåglar.
Fringilla Montifringilla!! Jublar gör jag över detta namnet! Ja, du, en bjuder de bilder en har, det kan du göra med gott samvete. Fågelvän i ordets rätta bemärkelse!
Skön fredag.
<3

Pettas sa...

tanthuset,

me too Mia! :) Härligt att du också har ett myller av dem när de är på gång med flytten.
Tack och kram till dig med! <3

Pettas sa...

Ama de casa,

Tack snälla du! Jag måste nog komma igång med dresseringen till våren, för nu har de flesta dragit iväg mot ditt håll. Du kan väl hjälpa till ? Du där och jag här så får vi ordning på det där med dressyren :)
Tack detsamma!

Pettas sa...

Tove Olberg,
dagarna är som fåglar och flygfän överlag. De flyktar iväg så där bara...
Jag njuter av det latinska namnet på bergfinken. Som musik på något sätt. Jag blir glad jag också.
Tack Tove, ha en fin fredag du med! <3

Paula sa...

Näää server error säger dumma datorn till mig. Jag som författat ett långt vackert svar här..
Nå, det viktiga var att din mack verkar uppskattas rejält. Har aldrig sett sådan mängd bergfinkar, jag hade några få här och fick nöja mig med det.
Önskar pettasfolket en skön hösthelg! Tack för all nyttig info, kanske fastnar något...

Pettas sa...

Paula,

usch så förargligt med error så där mitt i allt. Tack ändå för allt det vackra som försvann. På bilderna är det bara en bråkdel som syns, vi har betydligt många flera här. Deras landningsbana är stor, de tar ut vidderna :)
Önskar dig detsamma från oss båda. Inte är det så viktigt med det där fastnandet, det finns ju alltid google som en god hjälp <3

Anki sa...

Jag har också haft problem att kommentera hos dig och en del andra ... såå irriterande - hoppas det funkar nu!
Härliga bilder på dessa vackra besökare! Vi brukar också få besök av dem när de passerar, men än har jag inte sett några i höst.
Ha en fin fortsättning på denna fredag!

Annika sa...

Vilka fina bilder du tagit. Jättefina. VET inte om vi har den fågeln här. Som vanligt med andra ord, noll koll på fåglar.
Älskar de två sista bilderna med alla sötnosar på marken.

Själv fick jag gå upp i svinottan idag för att ringa Vero skatt i Helsingfors, pust, i ett ärende. Hade tur iaf och fick prata svenska direkt :-D

Karin, ha nu ett riktigt bra och fint veckoslut!!!
PS, du har rätt, visst behöver inte husmans och comfort vara fettrika. Så sant, ffa rotmos etc.
Helt sant!

KRAMAR!!!

Biggeros sa...

Så härligt att ta del av kunskap om bergfinken. Underbara bilder!!
Såg inte först grönmesen men med finesser av zoom så såg jag tillslut den bland alla bergfinkar. Ja vad pratas om egentligen?
Jag förstår att ni har mycket intresse för dessa fåglar och att förse dem med fågelmat.
Ha det gott och en trevlig fredag
Kram

Pettas sa...

Anki,

det funkar nu. Jag har märkt att det brukar hjälpa att gå ur Blogger helt och börja om igen, också när jag själv ska svara på kommentarer. Blogger har en del att ta tag i ännu, innan det tycks fungera som det ska.
Det verkar som att de har tagit andra vägar i år, vi har inte alls så många besök inräknade som vi brukar ha. Ha detsamma Anki!

Pettas sa...

Annika,

tack! :) Jag tror inte att bergfinken finns i USA. I så fall en släkting till den här som vi har här. Jag har försökt ta reda på men inte hittat någonting annat än att den finns i Europa.

Man får för det mesta god service på svenska när man tar kontakt med Vero.fi. De gör vad de kan för att hjälpa en.

Ha detsamma Annika, njut fullt ut av allt det vackra och goda du har runt omkring dig.

Kramkram! <3

Pettas sa...

Biggeros,

Tack ! :)
Grönfink menar du säkert Birgitte, men den kan säkert vara rätt mesig av sig ;).
Jag kan tänka mig att den försöker övertala bergfinkarna att stanna kvar och hålla grönfinkarna sällskap. Vi gillar fåglar, vi gillar alla djur .
Ha detsamma du med och kram!

Ditte sa...

Stort tack Karin för denna lärorika lektion om bergfinken. Jag har läst ett par gånger och lite har nog fastnat. Och fint med dina bilder.
Men jag behöver nog träna "in natura" för att träna på att känna igen dem. Grönfinken såg jag.
Ja, visst skulle man gärna vilja veta vad de talar om. Men något stormöte var det och större möte hann det bli på sista bilden.
Tror ryktet har gått om att det finns goda frön hos er.
Önskar er en fin helg.

BP sa...

Vilken toppen ny header! Love it!
Du kan verkligen mycket om fåglar. Bergfinken kan jag inte minnas att jag sett förut, men den har ju en camouflagedräkt, så den är ju lätt att missa. Hur du fick hela bergfinkfamiljen på bild är nästan otroligt.
Roligt är också att tänka på hur mycket alla flyttfåglar ser av världen. Där finns ingen corona som sätter gränser.

Pettas sa...

Ditte,

det tar tid att lära sig att skilja på fåglar och det krävs nog ett naturligt intresse som kommer av sig självt ungefär, tror jag. Så har det varit för mig och jag är långt ifrån någon som helst expert i frågan. Jag är en glad amatör som har mycket fåglar runt omkring mig där vi lever och bor. Med tiden ser man med andra ögon på dem också, man lär sig skillnaden sakta mak.

Önskar er detsamma förstås! :)

Pettas sa...

BP,

tack!
Egentligen kan jag inte så mycket men jag lär mig hela tiden.
Jag gissar att du kanske inte har så stor chans att se bergfinken hos dig, den är en typisk skogsfågel, naturfågel och jag gissar att den gärna "smyger" sig förbi allt vad städer heter om den har en möjlighet att välja det.
Nej, det finns ingen corona vad jag känner till i fågelvärlden men väl andra sjukdomar som plockar dem, ibland i stora mängder. Men det skulle vara fint att kunna se världen ur en annan lite högre atmosfär. Fast de kanske inte alls ser på den som vi gör det.

Märtha sa...

Du och fåglar = stor kunskap. Jag och fåglar = nästan noll. Talgmesen har varit här och påpekat att restaurangen borde öppna, men... Och hur får du dina tydliga bilder? Sitter du och spanar, som naturfotograferna? Jag vet inte ens om jag sett nån livslevande bergfink. Så dålig är jag. Nån gång måste jag skriva ett inlägg om "kokkolaårnitålååga". Men den härliga dialekten går inte att återge helt i skrift, tyvärr. I varje fall ett uppslag... Här pågår just nu årets första frostkväll-natt. Minus 1,3. Nu skall ajg läsa lite fler inlägg som jag slarvat med...

Lisbet sa...

Men oj, vad jag får lära mig mycket nytt så här på natten :) Det kryllar av fåglar på den nedersta bilden. Ha en fin helg! kram

Pettas sa...

Lisbet,

natten är en bra tid att lära sig nytt om fåglar. Jag gissar att bergfinken gärna häckar i dina trakter; har hört ryktas om det :) .
Ha en fin helg du med.
Kram!

Pettas sa...

Märtha,

allting är relativt, själv upplever jag att jag inte kan särskilt mycket; jag vill lära mig mycket mera än det lilla jag kan.
Lyssna på talgoxen/blåmesen Märtha och öppna restaurangen! :)
Återigen ser vi relativt på det här med tydlighet, bilderna har jag tagit genom vårt köksfönster, sällan helt rent.
Jamen gör det, jag vill läsa om "kokkolaårnitålååga", det ser jag verkligen framemot att få läsa.
Vi har inte haft köldgrader här ännu men kanske på vissa delar av Åland. Det brukar variera men mot nollstrecket börjar det krypa neråt. Idag ska vi försöka med att ta upp båten för vintern.

Lena i Wales sa...

Jag tycker dian bilder är jättefina.
Du måste ha ett enormt tålamod när du fotar, alla fågelbilder jag tagit brukar var de utan fåglar, för de har redan flugit iväg eller så har jag inte väntat tillräckligt länge.
Jag kan ju i princip inget om fåglar, så här får man verkligen lära sig massor.Tack!
Skön helg!

Pettas sa...

Lena i Wales,

tack snälla du! <3
Jag vet inte om jag har tålamod på det sättet, men kanske, jag har inte tänkt på det i alla fall. Vi har ju så mycket fåglar här hos oss när vi matar dem kontinuerligt året om, så jag tror att de har vant sig med att ha en människa i sin närhet, någon som de inte bryr sig nämnvärt om när jag tar foton.
Skön helg till dig med Lena!

Karin sa...

"Bergfinken förstår ni kära barn, är som en urtvättad bofink", kanske jag kan säga till mina kunskapstörstande barnbarn om vi skulle råka få se en bergfink. Tack vare Pettas fågelskola känns det som om jag snart kan uppträda som fågelexpert. Tack Karin!

Ätliga trädgården sa...

Så många fina bilder du fått på dem och intressant info. Högtidsdagar när bergfinken hälsar på hos oss i trädgården. Då brukar jag knappt kunna slita mig från fönstret, men har ändå inga bilder.
Nej, jag kommer ändå inte att komma ihåg namnet, ingenting verkar fastna nuförtiden.
Allt gott och kram
/Anette

Pettas sa...

Karin,

ja, kära du, du har rätt så rätt i det. Den röda färgen har slitits ut och blivit orange istället. ;). I Dalarna kan ni säkert få se bergfinken men jag tror inte att den kommer till huvudstaden, men jag kan ha hur fel som helst i den tanken, för bergfinken kanske har tänkt om och blivit stadsbo. Man kan aldrig veta så noga..

Tack själv Karin!

Pettas sa...

Ätliga trädgården,

tack Anette! :) Visst är det högtidsdagar när bergfinken slår sig ner en stund. Livet blir så färgglatt och vackert.
Vi har lite samma dilemma du och jag, ingenting fastnar och om det gör det så sitter det inte länge kvar. Det behövs ett universallim skulle jag tro.
Allt gott också till dig!
Kram!

Susjos sa...

Vilka fina fåglar, och vilket gäng du fick med på bild!
Bergfinken kände jag inte till förut, så tack för infon!
Kram

Pettas sa...

Susjos,

under vår och höst har vi ofta stora gäng samlade här hos oss. De tankar och far vidare.
Kram

wiper sa...

Vad vackra bergfinkar är. Jag har sett hela flockar när vi bodde i vårt egna hus. Det kom hela flockar. Jag tycker dina bilder är jättefina och jag trodde inte dom blev så gamla

Ha en fin dag Karin
kram från Malin

Pettas sa...

Wiper,

de är väldigt vackra ! :) De kommer i flockar, är riktiga flockfåglar som kan samlas i enormt stora flockar ibland. Det är deras sätt att hålla fiender på avstånd. Förmodligen. Stor flock kan vara skrämmande.
Nu är det säkert inte alla bergfinkar som blir så gamla men de har koll på att de kan bli så pass. Lång tid för en liten fågel är det.
Ha detsamma du med Malin!
Kram

Gunnel sa...

Otroligt fina bilder! Så många bergfinkar har vi inte här. Enda gången jag sett dem i massor var när bergfinkståget drog fram över Skåne för många år sen. Då samlades stora flockar i dungen vid kyrkan för att äta.

Pettas sa...

Gunnel,

tack! :) Vår och höst har vi många bergfinkar här som är här tillfälligt bara för att tanka energi. Ni lär ha haft det allra största bergfinkståget då har jag läst om. Minns inte hur många det beräknades att vara men undrar om man inte nämnde 800 000 fåglar. Kanske jag minns fel, måste ta reda på nu :)