onsdag 30 september 2020

Undantaget

 Det finns dagar då jag känner att jag aldrig får den ordning i trädgården som jag verkligen vill ha, dagar då det känns nästan tungt att se på allt som är ogjort och då jag inser att jag bara är en människa. Jag kan inte hinna med allt jag vill. Så enkel är ekvationen men ack så svår att ta till sig. Prestationsångesten är ett gissel.

När vi var på Mijas Costa i Spanien ( mars-18) tog vi en promenad till en av förorterna till Fuengirola en kväll för att se oss omkring. Det ena fina huset låg vid det andra, allt var så prydligt så det nästan kändes överprydligt. Ibland kan ordningen vara så i ordning så den känns död. Jag tror ni förstår vad jag menar. Mitt i allt detta väldigt prydliga vi vandrade förbi så fick vi nästan en chock. 

Undantaget som bekräftar regeln eller vad jag ska kalla det låg där mitt i allt det ordningssamma. Om de andra hade det rent och prydligt på sina tomter så hade den här husägaren liksom samlat allt det andra motsatta på sitt ställe. Ungefär som när Långben sår morötter och rödbetor i sina rader för sig och sedan ser till att det finns en rad för ogräset också, för ordningens skull. Så kändes det när vi gick i det stora fina villaområdet och så fanns den där ogräsraden där mitt i allt. 


 

Först kände jag mig skurkaktig för att jag tog bilder. Jag tittade mig försiktigt runt omkring utifall att det fanns någon på tomten som jag kanske borde ha frågat om lov av först. Sen kom jag på att personen eller personerna som hade det här stället troligen ville bli uppmärksammade. Jag kom aldrig underfund med om det var en loppis eller om det var så här man verkligen hade det i sin trädgård. Jag tror på det senare men vet inte med säkerhet. Någon skylt såg vi inte till som bjöd in till loppis eller så.


Spännande, ja, nästan exotiskt var det hur som helst att se allt detta. Och mera jag tittade desto mera hittade jag att titta på. En viss ordning kunde skönjas men det var ungefär som att den som ville ha ordningen inte orkade ända fram.  Symaskinstråden tog slut redan i början eller så...

Och visst är det underligt, att man minns den där ogräsraden bättre än alla välplanerade grönsaksrader. Här stannade vi till på vägen tillbaka igen. En sopskyffel ligger där ungefär som om den är ett stilleben. Ja hela tomten är som ett konstverk bara den i sig eller hur? 

Sånt här hittar jag när jag städar i arkivet. Tänk allt möjligt skräp sparar man på också 😉😜 Jag är ju inte ett dugg bättre än vissa tomtägare i närheten av vårt hotell på Mijas Costa

Det fina i kråksången är att den här tomten på Mijas Costa ger mig sinnesfrid. Jag har inte alls så mycket ogjort i min egen trädgård när det kommer till kritan och det som inte hinns med så väntar snällt. Vi har ju en ypperlig liten trädgårdsmästare som hjälper oss med planterandet så jag kan lugnt sätta mig ner och bara se på när jag känner för det.

 

Copyright: Karin Eklund, Pettas ekologiska

18 kommentarer:

Annika sa...

Ja, det är underligt med sådana tomter ...
Ibland kan jag se dem här också. . FATTAR inte hur folket som bor där står ut, hur de kan bo så. Blir trött bara jag ser det. Det är väl så att de kanske gett upp, det blir övermäktigt. ELLER så är de väl hoarders av ngt slag.
Det ser ut som om mittenrabatten har ngn slags ordning. Någon slags.
Men resten är bara stönigt.
Undrar vad grannarna säger, de är nog inte glada.

VAD gäller överprydliga trädgårdar håller jag också med. Det blir också lite för mkt.
nej, det ska vara lite fantasi, lite busigt och oväntat.

HAHA, ja du kan lugnt luta dig tillbaka. Din trädgård är långt ifrån den där i Mijas.

Kramar!!!

Pettas sa...

Annika,

Det ska vara lite fantasi, lite busigt och oväntat, jag håller fullständigt med dig om det. Förmodligen finns det en hel del uppretade grannar omkring :)
Jag tror att du lägger fingret på det jag också tänkte, det har blivit övermäktigt och så blev det som det blev. En viss trötthet känns, absolut. Saker har en förmåga att binda en, om de blir alltför många.
Liknande finns här hos oss också men med helt andra prylar.

Kramar!

Karin sa...

Spännande "trädgård"! Påminner om en konstutställning på Bonniers konsthall tidigare i år: "Det finns en plan för det här." En dotter hade samlat ihop sin pappas obeskrivliga bråte, som han samlat på sig under ett helt liv, och fyllt hela konsthallen med det.

Mina trädgårdsambitioner är ganska blygsamma och de år det blir extra glest med det hortikulturella säger jag helt enkelt att det är ett naturreservat kring huset, ingen trädgård.

Pettas sa...

Karin,

den är spännande, det var där vi "fastnade" och tog in allt vi förmådde ta in. De andra snygga, prydliga enhetliga trädgårdarna bara försvann i jämförelse :) Den här trädgården stod ut, precis som ett enda stort konstverk av något slag. Jag minns att man kallade allt som stack ut i konstväg till s.k modern konst och det var kanske det trädgården föreställde. Modern konst.
Konstutställningen på Bonniers sade säkert det mesta om planen som finns för allt det här. Jag tänker på mitt skrivbord just nu ;). Men där är det helt rent emellanåt innan konstverket har vuxit sig på plats igen. Eller rättare sagt så målar jag om duken med jämna mellanrum.
Tack för god idé igen. Naturreservat, det ska jag använda mig av. Tack, tack!

Geddfish ♥ sa...

Jomen, sånt där kan man råka ut för!
Så kul beskrivet, som en ogräsrad. Ja, det kan man verkligen säga. En intressant röra dessutom, men jag blir faktiskt ledsen när jag ser bröte och att inte folk tar hand om gåvorna som finns.

Att ha lite skit i hörnen, det är en sak, det ska synas att man lever. Och dammråttorna frodas ibland.
Ha en fin dag!

Ama de casa sa...

Jag tycker att det är med lite skräckblandad förtjusning som jag ser såna tomter. Har aldrig varit pedant själv, men lite ordning vill jag nog ha. Tycker därför att det är bra att det finns andra som har det mer stökigt omkring sig :-D

Ha det gott - och lagom stökigt :-)

Gunnel sa...

Jag är ingen pedant, men jag skulle med all säkerhet inte trivas att ha det så i min trädgård. Dagens trädgårdsjobb slutade lite olyckligt, så jag borde kanske tänka om. Ha det bra.

BP sa...

Är absolut inget fan av perfekta trädgårdar. De får gärna vara vildvuxna och lite i oordning. Men jag skulle inte vilja ha ett skrotupplägg i min trädgård. Det ser helt klart ut som om husägaren höll på att arrangera en loppis, eller så hoppas jag det. För med en sådan soptipp kan man väl inte bo, eller...

Ditte sa...

Visst är det bra att få lite bildligt perspektiv på tillvaron också. Den här tomten såg i mina ögon mer ut som ett skrotupplag. Hoppas att grannarna slapp titta på det.Men är det deras tomt så ....
Kul att du fotade. Viss reda kunde man ju skönja en aning av i all oreda.

Susjos sa...

Säger som Ama, ser det med lite skräckblandad förtjusning dessa stökiga tomter, de finns de som har stökigare än mej!
Ekorren är för söt!
Kram

Pettas sa...

Geddfish

Ja, det händer ibland, överallt och inte bara på sydligare breddgrader utan även i närheten av där man bor, beroende på vad man räknar till närhet. Jag tänker i det här fallet några kilometer :)
Vi är så olika på allt och bra är det. Jag är säker på att det finns de som har synpunkter även på vår bohemiska trädgård och det måste man få ha, men jag skulle inte klara av att ha ett brötesupplag som det i Mijas Costa
Jag känner det som du känner Gerd♥

Apropå dammråttor så ska dammsugaren snart få jobba ...
Ha en fin dag du med!

Pettas sa...

Ama de casa

skräckblandad förtjusning är ett bra ord för hur man känner när man ser liknande. Jag undrar alltid vad som förorsakar brötessamlingar av det här slaget, när har det gått snett eller kanske det inte alls har gått snett osv..

Absolut, lite ordning är nog bra att ha även om man inte är pedant, vilket jag inte heller är. Fast jag kan vara det på ett visst sätt.

tack detsamma Ama, på alla sätt!

Pettas sa...

Gunnel


Inte jag heller är någon pedant, men jag skulle heller inte klara av att ha det så där. Men det finns människor som samlar på sig på det sättet, ofta så mår de inte bra rent mentalt. Det kallas något men jag minns inte vad, just nu.
Oj, jag ska titta in till dig, du kanske har skrivit om det ? Var rädd om dig!

Pettas sa...


BP,

inte jag heller men det finns ju gränser för hur de ändå ser ut. Skrotupplägg överallt i trädgården är inte heller något att längta efter.
Det var också min tanke, det här med loppis till allra först men likväl blev jag osäker på om det faktiskt var det.Nå, hur som helst så kommer jag knappast att få veta hela sanningen.
Jag känner människor som bor mitt i en stor skrothög av det här slaget, ännu värre. De ser det helt enkelt inte som ett skrotupplägg, inte ens fastän de får kommunen på halsen som ber dem om att ta bort allt på grund av närboendes anmälningar. De ser det inte!

Pettas sa...

Ditte,

Tack! Det känns lite si och så för min egen del att visa hur andra har det, men som sagt så fick jag också en känsla av att de som bodde där verkligen ville synas. Grannarna kör förbi där dagligen, men jag gissar att de har lagt de mentala skyddslapparna på. Det var mitt i en kurva i en hög backe där man måste koncentrera sig särskilt mycket på trafiken så det kanske är räddningen för dem.
Så upplever jag det också, någon vill lite mera ordning men...


Pettas sa...

Susjos,

just det, där får man sinnesfrid och lite bättre samvete när man inser att man inte är värst själv.
Ekorrarna förnöjer oss här varje dag. Vi har ingen söt Molly men små vilda krabater istället.
Kram!

wiper sa...

Jag har inte hunnit med i svängarna för vi har varit ute med bilen så mycket. Nu fick jag tid så jag vandrar runt hos dig. Det såg verkligen rörigt ut där men blev en intressant bild för den kliar ens fantasi.

Vilken märklig sak på mitten. Ser först ut som en blomsterplantering men ändå inte. På nästa bild en toalett med blommor i. En sån hade jag tänkt sätta ut på kul när vi hade eget hus ;) men min man var inte med på noterna ;)

Vilken fin liten trädgårdsmästare ;) och bilden är så snygg

Ha det bra
kramar från Malin

Pettas sa...

Wiper,

Så fint att ni har varit ute och rullat på med elbilen. Jag vet ju att ni trivs bra då! Man hinner inte med att vara på Internet hela tiden och det är ju precis som det ska vara.
Rörigt ser det ut men du har rätt, jag fick lust att röja och sortera när jag såg det.
Vet inte vad som är tänkt med "blomplanteringen"?
Här ser vi toastolar med blomsterarrangemang lite här och där. Jag är nog lite som din man i det fallet...:)
Tack, våra ekorrar förnöjer oss dagligen.

Ha det bra du med! <3