onsdag 23 september 2020

Små trädgårdsmästare

Ni skulle höra oss. Här går vi varje dag och mitt i gåendet/görandet så skrattar vi högt till när vi tittar ner i gräsmattan i sluttningen ovanför huset. Också på andra ställen. Vi är solrosplanteberikade. Aldrig någonsin har vi haft så många solrosplantor här, flera hundra...

Orsaken är den här lilla trädgårdsmästaren som heter Kurr. Från tidig morgon till sen kväll gör den inte annat än sår frön överallt i vår trädgård. Den tankar munnen full så kinderna putar ut och så skuttar den iväg och sår sina frön. Vi har aldrig varit med om en så planteringsbenägen liten ekorre. Ibland hjälper ett av Kurrs syskon till också. Tala om att samla på sig som en ekorre...

    Två par pigga ögon följer oss när vi är i trädgården...


till stor glädje för oss även om vi måste fylla korgar och fågelbord med solrosfrön som aldrig förr. Men det är det absolut värt. Nöjet är helt på vår sida. 


Undrar om de gillar svamp för den delen? Nu börjar små röksvampar dyka upp lite varstans och är säkert rätt goda innan de blir stora och går upp i rök.

Idag har vi båda varit på årlig tandbesiktning.Tänderna har granskats så in i vassen som de knappt har granskats någonsin, även om vi har haft en bra och noggrann tandläkare förr, som gick i pension för ett år sedan. Nu tar Pontus hand om oss och våra tänder och vi är helnöjda, trots att Uffe hade en infektion som han inte själv visste om att han hade, men nu är det åtgärdat. Man ska vara glad åt tandläkare...

Själv klarade jag mig bra, allt var bra.

 

Hoppas att allt är bra med alla er som tittar in här också! 

 

Copyright: Karin Eklund, Pettas ekologiska

28 kommentarer:

Geddfish ♥ sa...

Tandläkare är SÅ viktiga! Det fattar man inte som ung, men sen!
Sicken liten kulig ekorre, då som sår så mycket vackert.

Jag tycker din Blogger ser bra ut. Du kanske inte upplevt några problem med den nya.
Kram!

Ama de casa sa...

Vilka fantastiskt fina bilder på Korr! Älskar ekorrar och har fotat dom många gånger i USA där dom är mer av den gråa varianten:

https://amacasa.wordpress.com/2013/08/23/talkin-to-me/

Jag skulle ha gått till tandis i våras (tandhygienisten) men det blev inställt pga pandemin. Fick en ny "akuttid" innan hon skulle åka till Sverige i juli, men jag kände mig inte beredd att låta nån gräva mig i munnen då på grund av viruset och på den vägen är det. Jag har inte nån tandvärk och en enorm tandläkarskräck, så det känns bra i alla fall :-)

Grattis till det braiga tandläkarbesöket!

tanthuset.blogg.se sa...

Vilka underbara bilder Karin....jag bara smälter, först din header sen lille Kurr <3 <3 liten men stor som trädgårdsmästare :)
Kram!

Tove Olberg sa...

Nämen så fint med solrosrr, Kurre och även till tänderna är allt väl!
Headern är om färger för själen!
Gott så :-)kram o strax god natt! :-)

BP sa...

Så Kurre heter Kurr på åländska:-) Helt bedårande bilder på Kurr(e). Han verkar trivas hos er, tackar för fodret och plantera solrosor. Det kallar jag för service och tack för omhändertagandet:-)

Grattis till OK-stämpeln hos tandläkaren. Nog så viktigt, för annars blir det dyrt.

Pettas sa...

Geddfish

De är mycket viktiga och jag är glad för varje gång jag går dit
Vi har festliga småkurrar här just nu, personliga på sitt sätt.
Helt rätt, jag har inte upplevt några större problem med nya Blogger, tog den till mig redan tidigt med tanke på att lära mig hantera den och visst finns det mycket jag inte kan men jag räknar med att det kommer med tiden

Kram ♥

Pettas sa...

Ama de casa,

tack! Vi har ständigt flera ekorrar här hos oss som kommer och äter fågelfrön ( och planterar)
Tack för länken, ska kika in där.
Jag var till tandläkaren i våras p.g.a att jag tappade en plomb. Det gick bra med tanke på pandemin, är så tacksam för det men det var också som att få en resa till Mars, för både tandläkare och tandsköterskan var munderade som astronauter. Idag var de mindre påklädda men hade förstås de nödvändiga skydden på sig . Covid-19 är inte över.

Hoppas att du inte får problem med tänderna Ama, det är inte roligt att ha tandläkarskräck. Jag har haft det men inte nu längre.

Tack!

Pettas sa...

tanthuset,

Tack Mia! Jag smälter jag också varje dag flera gånger om.
Vi har ekorrar här från morgon till kväll.

Kram!

!

Pettas sa...

Tove Olberg,

Ja, bara fint alltihopa ( tandläkarräkningen hmmmm, hahah så där lagom fint för Uffes del men ska man bli fin får man lida lite pin)
Tack Tove, godnattkram!

Pettas sa...

BP,

Kurre heter ekorrarna här också men den där lilla trädgårdsmästar-kurren heter Kurr. De trivs jättebra, skäller ner oss om vi inte går in och om vi stör dem för mycket. Helt bedårande härliga. Synd att Kurr inte föddes i våras utan senare. Nu är det osäkert hur det går med sådden, den kanske fryser men förhoppningsvis så kanske några frön överlever och gror i vår.
Ja, tack för mig blev det billigt för Uffe betydligt dyrare som måste behandlas på annat sätt. Men så är det!

Paula sa...

Så vacker glänsande päls lille Kurr har! Ja hur blir det i trädgården nästa sommar, vad händer med solrosfröna som redan grott? Vaknar de till liv igen samtidigt som annan växtlighet, ja förmodligen. Spännande att se hur det artar sig. Kurr kanske har ett system för hur han vill att trädgården ska se ut?
Enda smolken i glädjebägaren med de nya barnen i familjen stavas ju Corona. Falun kanske jag kan ta mig till skapligt enkelt men att åka tåg och t-bana till Stockholm....nu när fallen ökar där också, nej det är nog så att jag får nöja mig med foto och videon. Är tacksam att vi lever i det tidevarv som gjort tekniken möjlig.
Röksvamp brukar jag äta råa, gillar konsistensen, lite som marshmallows!
Nu har man hört om Åland på tv varenda dag i snart en vecka. Vad är er teori om vad som orsakade grundstötningen?

Pettas sa...

Paula,

De har väldigt fina pälsar och svansar alla "våra" ekorrar just nu. Solrosplantorna fryser förstås, om fröna klarar sig är osäkert, troligen tar vintern hand om dem också men man vet ju aldrig.
Kurr har helt klart ett huvud för sig, ett trädgårdsmästarhuvud. Han vill ha solrosor överallt, överallt.
Åj, Paula, har du blivit gammelmormor och gammelfarmor nu eller går du fortfarande i väntans tider? Coronan ställer till det, onekligen. Jag har inte sett mina barn sedan senaste höst och nu när vi hade öppen gräns var det tal om att de skulle komma över men så stängdes den igen efter fyra dygn. Mot Sverige. där mina barn och barnbarn bor, så det gäller för oss att ta det som det kommer, men jag måste medge att jag är sorgsen och jag längtar men är ändå glad över det digitala som ändå finns. Vi får vara tacksamma för att vi lever i den tid vi lever.
Vi har ingen teori om grundstötningen alls, väntar och ser vad sjöförklaringen berättar. Nu spekuleras det hejvilt, sånt här tar tid att utreda. Bra ändå att ingen förolyckades men Vikingline har det tungt nu. Som om det inte skulle räcka med det som redan är.
Ska äta en marshmallows (röksvamp) rå imorgon. Mitt i allt så blir ekorrarna utan

Susjos sa...

Så fina bilder på den söta ekorren!
Ja, tandläkaren är bra att gå till, har äntligen börjat gå regelbundet igen!
Ha det gott!

Pettas sa...

Susjos,

Tack! :)
Vi går en gång varje år på kontroll, känns som ett måste att göra det men det känns också väldigt bra att veta hur man har det i munnen.
Ha det gott du med!

Anki sa...

Alldeles, alldeles underbart! Sitter här och skrattar gott åt er lille trädgårdsmästare. Ekorrar gillar svamp och tar sig gärna en smakbit av både det ena och andra. Undrar om de vet vilka som är giftiga :) Röksvampen tillhör inte mina favoriter, men tunna skivor som knapersteks + lite salt blir lite som chips :)
Jag lider av tandläkarskräck sedan barnsben och får tvinga mig till regelbundna besök ... inte kul alls.
Ha det gott!

Pettas sa...

Anki,

vi sitter här och tittar ut på den lilla ivriga trädgårdsmästaren. Den far på som en liten skottspole och vissa stunder blir jag orolig över om den alls ska hinna äta så ivrig som den är att gömma frön. Men den är ju god och rund så nog slinker säkert något frö in i den lilla magen. Jag antar att djur vet mera om vad de kan äta än vad vi vet. Sedan kan de säkert äta sådant vi inte klarar av . Jag måste testa röksvampen nu när den är som allra finast, fixa till några chips åt oss till kvällen.
Har man tandläkarskräck är det hemskt. Jag hade det för många år sedan men fick en mycket bra tandläkare som såg och som förstod. Hon hjälpte mig verkligen på vägen till att inte vara rädd att sätta mig i tandläkarstolen längre. Jag förstår hur du har det för jag har haft det likadant.
Ha det gott du med Anki!

Veiken sa...

Jag bara njuter av dina bilder på den lille samlaren. Hans ögon riktigt lyser av pojkstreck. Det blir nog en solrosåker nästa sommar hos er!
Mysigt!
Ha det fint!
Kram

Pettas sa...

Veiken,

tack!
en liten buspojke är det, smånaiv och väldigt gullig. Han jobbar frenetiskt här utanför mitt fönster just nu, påtar ner frön så det står härliga till. Kurr-fnatt!
Ha det fint du med!
Kram!

wiper sa...

Underbara bilder på ekorren ;).Vad härligt att ni har så många solrosplantor. Ekorren var verkligen på hugget med fröna.

Vad härligt att få en genomgång av tänderna. Själv går jag till tandhygenist varje år då dom tar bort lite tadsten och kollar igenom tänderna.

Skönt att allt såg bra ut.

Ha en fin dag
kram från Malin

Pettas sa...

Wiper,

tack! Den är på hugget från morgon till kväll. Idag också :) Full fart här ...
Tänder ska skötas om, det hänger mycket på att de är i skick.
Ha en fin dag du med Malin! <3

em sa...

Ni kan kanske starta produktion av solrosolja nästa år!
Margaretha

Gunnel sa...

En sån liten hjälpreda skulle jag också vilja ha. Jag hade gärna betalat lönen i solrosfrön. Kure verkar vara en riktig linslus, eller han är bara nyfiken på er. Njut av sällskapet i trädgården.

Ditte sa...

Vilken fin hjälp ni har har med planteringen av Kurr och hans syskon. Klart att ni gärna förser dem med solrosfrön. Undrar om även andra frön skulle vara gångbara här. Han ser väldigt nöjd och glad ut och jag förstår att han och gänget trivs hos er- Härligt pigga bilder.
Så skönt att ha varit på besiktning hos tandis. Jag har min i Spanien. En bra tandis från Skellefteå so tar fram stora sprutan bara jag visar mig. Tacksam över det. Har ingen lust med någon reservvariant. Men vi får se.
Ha det fortsatt fint.
Kram

Pettas sa...

Margaretha,

en bra idé. Vi kan kalla den till "Kurrs solrosolja" . Hon, det är en hon såg jag idag, har jobbat med sådd hela dagen idag också. Jag blir snudd på orolig. Hon går på som om hon har ackordlön.

Pettas sa...

Gunnel,

hjälpreda är rätta ordet, för här går det undan. Undrar vad hon, det är en hon, ska göra när marken blir frusen? Hon är väldigt orädd, jag måste be henne röra på sig när jag har ärenden till fågelbordet och trädet där talgkorven hänger. :) Men roligt är det och njuter gör vi.

Pettas sa...

Ditte,

en ekorrderlig hjälp. Kurr är en hon såg jag idag när hon vände rumpan upp mitt i sitt planterande. Det är nog solrosfrön som gäller först och främst, inte ens jordnötter har samma prioritet.
Härligt att ha en tandläkare i Spanien där solen ofta skiner. Så länge det går ska jag också hålla mig med eget garnityr men det är bra att det finns reservdelar om så skulle behövas. Men tillsvidare har jag fått godkänt med beröm..så jag tror jag klarar mig livet ut med mina egna tänder. Det beror förstås på hur gammal jag tänker bli och tanken är förstås väldigt gammal. Jag har så mycket jag vill hinna med...
Ha detsamma du med!
Kram

Annika sa...

NI har söta ekorrar. Vi här i US har en grådaskig större variant som finns överallt. Så fort jag tittar ut ser jag ofelbart en eller två eller fyra.
Nä, inget fan av dem för fem öre.
De nordiska, som du har, är SÖTA.

OCH solrosor!!
ÄLSKAR solrosor.

Tandis ja, väldigt viktigt. Jag går två gånger om året som de rekommenderar här. Har inget emot det alls, men så är jag noll rädd för tandis också, haha.

Röksvampar, om jag ser en fullmogen sådan kan jag inte låta bli att trampa på den och se röken, haha.

Stor kram över hav och vatten idag!!

Pettas sa...

Annika,

ja, det stämmer, våra ekorrar är jättegulliga i jämförelse. Era är mycket annorlunda. Vi har Piff och Puff, de från Walt Disney :)
Här är det solrosor på gång kan du tro men troligen bara nu. Jag gissar att fröna inte klarar av den annalkande vintern, men roligt vore det om vi hade sluttningen full av plantor nästa vår och sommar. Kurr-plantor.
Klokt att gå två gånger per år, då hinner det ju aldrig bli några större hemskheter. Jag är inte heller rädd för tandläkare men har varit. Tack och lov så fick jag en bra tandläkare som tog rädslan ur mig.
Jag gör detsamma, trampar på röksvampen och har jätteroligt åt det. Barnet i mig vaknar.
Stor kram till dig med Annika över samma hav och vatten!