fredag 14 augusti 2020

Ta till vara-dag

Vi planerade att vi skulle fara ut på sjön idag för att söka upp någon klippa att sitta på för att bara vara. Men väderleksrapportören skojade nog med oss igår för det utlovade soliga och varma vädret infann sig inte förrän sent under eftermiddagen. Vi vaknade till en  mulen och blåsig dag så det blev till att ta till en kontramanöver istället. Visst kan man fara ut under sådana väderleksförhållanden också men vi vill ju inte, så då gör man sådant man vill istället under tiden som väderleken kommer på bättre tankar. 

Just nu har vi en ständigt växande hög av tomater och zucchini på köksbordet. Den behövde reduceras en aning. Jag gick ut i trädgården och tog in rödlök, vitlök och örter och sen satte jag igång. Jo, lite chili tog jag ur frysen, den som jag odlade tidigare ett annat år. Ni ser hur frusen den ser ut på bilden längst ner till höger.  Såå lite? undrar säkert någon. Lita på att den där lilla biten känns så det nästan ryker ur öron och näsa. Jag tycker väldigt mycket om chili och vitlök. De är ett måste här hos oss.


Efter en stund fanns allting i grytan som puttrade på ca 45 minuter på sakta värme. Gissa om det doftade gott . Ångorna var förföriska. Man kan halvera tomaterna men jag lät bli, lat som jag är just nu. De poppade på som popcorn nu och då..


De första fem förpackningarna med grönsaksröra är klara. Jodå, de kommer att bli flera men kanske inte precis som de här innehållsmässigt. Ratatouille? Njaa, inte riktigt, till en sådan ska man ha paprika, aubergine och vitt vin, vilket den här röran inte alls innehåller. Men gott blev det ändå. Nu har vi några förpackningar av en grönsaksröra som bas till en gryta; eller som den är tillsammans med ris eller pasta. Grunden är gjord, man kan förändra allt med mera tomat, med parmesan osv. Det är bara fantasin som sätter gränser.

Det bästa för min del är att nästan allt är plockat ur den egna trädgården, att allt är odlat här hos oss. De tre sista ingredienserna har vi dock inhandlat, svartpeppar, salt och solrosolja. 


 

                                    Färdiga för infrysning.  

Det här jobbet tog ungefär en timme, inte längre än så och under tiden som grytan puttrade på för sig själv så plockade jag in rabarber, nästan som ny igen. Efter den första omgången är en ny omgång på gång, späd och god.  En del av den omgången har jag frusit in för att ta vara på längre fram i höst när det känns skönt att vara inne och påta på med det ena och det andra. Då blir det nog marmelad av den. Med ingefära i..

Ja, jag tog vara på en hel del till men det berättar jag mera om en annan gång om jag kommer ihåg att göra det. Kom ihåg-et är lite som det är det. Det lever sitt eget liv.  Jag satte igång en sats tsatsiki och skalade två stora vitlöksklyftor som jag tänkte pressa in i blandningen men vart tog de vägen? Jag letade och letade, ja, t.om  i kompostkärlet men nej, klyftorna hade gått upp i rök. De fanns inte. Jag smakade av tsatsikin och där fanns inte vitlöken så jag lade till ett par nya vitlöksklyftor i den medan jag ångkokade potatis och abborre till middag. När jag sedan lade upp potatisen så gav jag  till ett gapskratt. Där låg vitlöken så snyggt bredvid potatisen, ångad och mycket god. Så nu har jag hittat på ett nytt sätt att använda vitlök på. Det är inte helt fel att vara lite disträ

Så här såg en del av min fredag ut...

Copyright: Karin Eklund, Pettas ekologiska

16 kommentarer:

Susjos sa...

Jösses så gott det ser ut! Fantastisk att ha egenodlade grönsaker! Mums! Chili ä rinte populärt hos min man, så tyvärr används det väldigt lite här hemma, som tur är så gillar han vitlök, hehe!
Ha en trevlig varm helg!

BP sa...

Hahaha! Det händer mig också att jag letar efter nåt som jag haft några minuter innan åsså hittar jag det någon helt annanstans. I ditt fall löste det sig ju helt perfekt:-)

Din ratatouille (ratatouille för mig är en blandning av allt möjligt som kallas för grönsaker) såg fantastiskt god ut. Ni måste ha många frysboxar med tanke på er skörd av allt som finns i er trädgård.

Här var det återigen en helt underbar dag. Strålande sol och 27 grader:-)

Pettas sa...

Susjos,

det blev väldigt gott också! Det är en lyx att ha egna grönsaker från egen täppa även om det förstås kräver lite engagemang men det är det värt för vår del. Vitlök är ju bara ett måste; chili kan vara svårt för många, vitlök också förstås. Vi har flera vänner som inte kan äta vitlök p.g.a att magen helt enkelt säger ifrån. Turligt nog så klarar våra magar av båda sorterna.
Ha detsamma; idag ska det bli fint hela dagen har jag förstått så här blir det "Till havs!"

Pettas sa...

BP,

ja, är det inte lite märkligt hur man är. Plötsligt så är saker försvunna som man just har hållit i. Så där bara! De var riktigt goda de ångkokade småttingarna. Så ska det nog bli flera gånger nu är det tänkt.
Förmodligen är det så som det är tanken med ratatouille, namnet beskriver det i sig själv på något sätt, att det är en grönsaksblandning helt enkelt. Vet bara att de recept man hittar i böcker och när man googlar ratatouille innehåller äggplanta, paprika och vitt vin också, men man kan ju ta ut svängarna som man själv vill i sina blandningar. Så är det ju. Tänker alltid på filmen Ratatouille, den med råttan som var mästerkock.
Härligt med sommar. Idag får vi det fina vädret ser det ut som.

Tove Olberg sa...

Alltså:
Det går troll i vitlök, chili, lat kamera och idétorka bl. a - och i kommentarer. Var förbi här i går aftons, men men, det är som det är så jag tar lite av din örtblandning och ser om det går fram nu?
Sakta värme ... jo jo. Mycket gott i burkarna där.
Blåtisteln med rostiga armeringsjärnet som inramning i förra inlägget, wow säger jag. Nu var det ju inte direkt fel på de övrig bilderna heller då. Tvärtom!
Ha en fin lördag;kanske båtar ni ut till kobbarna för kobbabad + fotbad?
Kramar från mig o Sola :-)

Pettas sa...

Tove Olberg,

det är så jobbigt när det inte fungerar som det ska. Jag vet att jag hade liknande problem ett tag att kommentera hos vänner, redan innan nya blogger-tiden. Men nu lyckades du Tove, tack vare örtblandningen förmodligen. Häxor som vi är så...
Jadå, idag tänker vi båta ut i skären, så är tanken, håller på att förbereda en matsäck.
Tack snälla du och kramar också härifrån till dig där Sola finns hela tiden.

Hantverkarglädje sa...

Oj vad detta såg gott ut, det måste jag testa av vad jag har. Ibland är jag så "led" på att koka mat så då kunde det förenkla lite att ha sådant i frysen. Visst har jag grönsaksblandningar i frysen men inte just så som du gjorde så lite nytt passar mig. Ja du ibland känns det även som om jag letar ett och annat halva dagarna med lite överdrivet förstås. Ha en skön dag, vi fick även sol också i dag istället för i går.

Ama de casa sa...

Man tager vad man haver... Det brukar bli bra! Fast när man inte hittar det man haver, ja då får man hitta på nåt nytt med dom under tiden som dom är försvunna - inget ont som inte har nåt gott med sig!
Oj, här kommer alla talessätten på en och samma gång... :-D

Ha en fortsatt fin lördag!

Ditte sa...

Var nu inte vädret så lockande för en vända på sjön så kan jag förstå att det lockad att ta till vara lite av det ni odlat. Ska testa. Tyvärr är våra tomater väldigt sena. Har av 10 plantor bara sett 10 blommor och de finns på tre plantor. Och endast en lite ynka tomat finns med en diameter på 1,5 cm. Men jag har inte gett upp. Inser dock att för att göra ditt recept får jag komplettera i butiken.
Vad gäller att vara disträ känns det igen. Men det kan ju komma något gott utav det också.
Hoppas på fler recept.

Anki sa...

Så mycket gott! Vardagslyx att njuta av även i vinter! Härligt!
Oj, vilken fantastisk header med trollsländan! Såå fint!
Ha en fin söndag!

Pettas sa...

Hantverkarglädje,

det är mycket gott och rätt så starkt, så man kan vara lite försiktig med chilin om man inte tycker om den för stark. Smaka dig fram. Jag gör så här just för att underlätta de dagar jag inte känner för att laga mat, då är det bra att ta till och med lite kompletteringar så är middagen snabbt klar.
Vi sitter nog alla i samma båt vad gäller saker som bara går upp i rök skulle jag tro. Fast jag har nog alltid varit lite sådan, även som mycket yngre
Ha en skön söndag!

Pettas sa...

Ama de casa,

precis så är det. Och bra blir det för det mesta.
Alla talesätt på en och samma gång. Jag gillar talesätt så kom med flera bara när du känner för det.
Ha en fin söndag!

Pettas sa...

Ditte,

lycka till med era tomater, gödsla och vattna är viktigt mera än man tror. Tjuvning är också bra att ta till så inte växtkraften går åt pipan. Ni behöver insekter, men du kan pollinera med en liten pensel och leka litet bi själv. Inte lika effektivt som de riktiga pollinerarna men likväl inte helt fel när de lyser med sin frånvaro de riktiga.
Ofta kommer det något gott ur det mesta som man räknar till ont.
Tack, det blir säkert flera recept.

Pettas sa...

Anki,

vardagslyx när den är som bäst! :)
Tack, igår när vi var ute på "vår" holme kryllade det av sländor och bl.a. denna kom med hem via kameran.
Ha detsamma Anki!

Paula sa...

Jag har fått ta skeden i vacker hand, dvs. börja tillverka min röra själv, trots att jag inte odlar några grönsaker...Köpte förut ratatouillegrönsaker i Lidls frysdisk, suveräna att använda lite överallt. Men, Coop har inget liknande o någon annan affär är inte tillgänglig längre...på länge verkar det som. Så nu har jag gjort egen ratatouille som jag kallar det, det franska smakar ju mycket mer,,,,eller, "ler"

Pettas sa...

Paula,

säkert fungerar det hur bra som helst om jag känner dig rätt. Egen ratatouille är ju bättre än bäst. Och visst kryddar det franska ordet hela blandningen lite extra :)