söndag 9 augusti 2020

Skyltsöndag 9 augusti

BP håller i Skyltsöndagstemat för ett helt gäng med entusiastiska skyltare. Hos henne hittar du alla som är med i det trevliga temat. Själv önskar jag alla välkomna med älgskylten idag. Skylten finns på en stockstuga på Sandö i Vårdö i den åländska skärgården,  där goda vänner från Tyskland brukar hålla till när det inte är coronatider. Nu är de hemma i Stuttgart. På det sättet är det i år....

Älgen får bli min entre´till Skyltsöndagen efter några veckors uppehåll och ickeskyltande. För övrigt så finns Entrén på Havsvidden i Geta. De har använt gamla höstörar till "plank" vid entrén. Fiffigt i mitt tycke. 

Sänka farten ska man när det finns lekande barn i närheten. Någonstans i Geta (Dånö?) hittar man den här skylten, jag har glömt bort var jag tog bilden (suck) men budskapet är klart och tydligt eller hur? I och för sig så kan just den här skylten finnas precis överallt var som helst, så angeläget är det att tänka till innan man gasar på med alltför tung fot i trafiken.

Längs strandpromenaden i Funchal på Madeira, närmare sagt i Lido, så finns denna Book-crossing. Oftast är den tom men likväl tar vi oss dit för att se om jag hittar någonting som faller mig på läppen att läsa. Jag gillar allt vad book-crossing står för. Så fiffigt det är att bara ta en bok som någon annan har lämnat efter sig åt andra läsare. Efteråt lämnar man den tillbaka igen för eventuella nya läsare. 

I Catarinaparken finns det också en book-crossing. Det gamla lusthuset har fått ett bra ändamål ( ett tag var lusthuset förvaringsplats för parkens sittgräsklippare)  och dit styr vi stegen med jämna mellanrum när vi är i Funchal för att se om vi hittar någon bok att läsa på svenska eller engelska. Skyltningen syns inte men för att hålla stilen lite grann så kanske vattenflaskan i Uffes ryggsäck får duga. Tyvärr hittades inte många läsbara böcker där men den sista veckan, typiskt nog, så råkade vi hitta minst tre riktigt bra böcker, som vi sedan lämnade kvar i den lägenhet vi hyrde. Förhoppningsvis så har Duarte, vår hyresvärd, fått igång uthyrningen igen efter nedstängningen av samhället p.g.a covid-19 och att böckerna kan läsas av andra hyresgäster.

Den här skylten hittade jag i Mariehamn nära Torget. Ja, då är det så då. Jag avslutar inlägget för nu får jag inte affischera eller skylta längre. Det kan ju vem som helst förstå som läser den skylten. 

Nåja, en skylt till. Jag kan bara inte låta bli...

Copyright: Karin Eklund, Pettas ekologiska

26 kommentarer:

Tove Olberg sa...

Fin samling skyltar med bakgrundstanke som du brukar ha så varför ändra det konceptet? Den sista gillar jag :-)Inte alla bär omkring med med sitt hem, men hemmet har vi ju inom oss. Bokbyten är fina på det sättet, vem läste före mig skulle jag tänka.
Söndagen är här för att fyllas ...
Kram

Ama de casa sa...

Härligt skyltat! Älgar hör till mina favoritdjur (dom har så mjuka näbbar) och den där sköldpaddan var bra listig :-)
Bokbytargrejen var också bra.

Ha en skön söndag!

wiper sa...

Älgskylten var fantastisk och så passande på en sån stuga. Entré skylt och plank såg roligt ut. Jag har sett en del såna skyltar men dom ser inte ut som på din bild så för mig var det nåt nytt. Den visar lite mer och är rolig

Book Crossing är en härlig företeelse och denna var lite annorlunda med sin skylt och stora hylla. Jättefint lusthus som också fyller sitt behov. Den sista fick mig att dra på smilbanden ;)

Ha en skön söndag
kram från Malin

Hanneles bokparadis sa...

Fina skyltar du hittat.

tanthuset.blogg.se sa...

Oj, så fina skyltar :) Sköldpaddor är inte dumma ;) Hahaha, ett gott skratt förlänger livet!
Kram på're

Pettas sa...

Tove Olberg,

Tack! Jag har inte ens reflekterat på att ändra. Jag är den jag är och så blir det som det blir. Ibland bra, ibland mindre bra.
Jag bara måste ha sköldpaddan och haren med. Men precis som du säger så bär man hemmet inom sig.
Kram

Pettas sa...

Ama de casa,

Tack! Ja, älgar har så mjuka näbbar, jag håller fullständigt med dig om det.
Ha det gott Ama!

Pettas sa...

Wiper,

Tack för din respons på skyltarna! :) Älgskylten är härlig och här finns det älgar, senast idag såg jag spår av en när vi vandrade i skogen.

Ha det gott Malin, tack för titten in! <3


Pettas sa...

Hanneles bokparadis,

tack! Book-crossing är säkert något för dig i ditt "paradis!" :)

Pettas sa...

Tanthuset,

tack! Det är bra att ha huset med sig, precis så som också snäckorna har.
<3

Geddfish ♥ sa...

Bra skyltat och sköldpaddan var bäst, haha!

Ditte sa...

Tack, för en trevlig, varierad och rolig skyltblandning både från Åland och Funchal. Detta med "bookcrossing" har blivit populärt lite varstans och jag gillar verkligen idén. Vet att BP har ordnat med detta i sitt hus och att det är populärt. Vi har det också här i området men i liten skala.
De två sista skyltarna gav mig ett gott skratt.

Pettas sa...

Geddfish,

tack! Fiffig sköldpadda! :)

Pettas sa...

Ditte,

tack!
Book-crossing är toppen; ibland hittar man en bok på en bänk ( jag lämnar ofta böcker på offentliga ställen så att någon annan kan få glädje av dem) . Ja, jag läste tidigare om BP:s bookcrossing. Bra idé.
Ha det som norrbaggen säger! <3

Klimakteriehäxan sa...

Det där med att byta böcker så där anonymt är väldigt positivt tycker jag. Nån annan får glädje av det du redan klarat av. Borde finnas fler såna ställen. Jag brukar lägga ner i entren till vårt hus, de böckerna försvinner också.

BP sa...

Jättekul att du är tillbaka med dina fina skyltar:-)
Älgen är så himla fin liksom väggen med Entré-skylten - fiffigt och väldigt snyggt skulle jag säga.

Book crossing är så himla bra. Har ju själv startat ett "entrébibliotek" i vårt hus, där man kan byta böcker med varandra. Mycket uppskattat och fok från grannhusen kommer också, lånar böcker och "donerar" egna. Perfekt så här i coronatider och återvinning när den är som bäst.

Lekande barn skyltar i Sverige är himla tråkiga jämfört med den du la upp. Det är liksom liv i den skylten.

Älskar ju sköldpaddor, nu vet jag varför;-)

Tusen tack för en toppen skyltning och länken:-)

Susjos sa...

Fin älgskylt och cool sköldpadda!
Smart med "bokbytarbibliotek".
Ha det gott!
Varm Kram!

Taina sa...

Hahahaha, den sista var ju bara bäst! Smart drag!

Det där med biblioteket är ju jättebra. Vi har sådana lite här och där och till och med en på ön där vi har vår stuga. Tror jag inte kan förvänta mig några svenska böcker där dock.

Lekande barn-skylten är ju jättefin! Här har vi en del skyltar av det slaget men tyvärr tycks vissa strunta i dem. Det behövs stora gupp i vägen så bilisterna fattar!

Kram

Pettas sa...

Klimakteriehäxan,

jag gillar det också. Det finns flygplanspersonal som också anammar det, har jag märkt och som lägger ut kvarglömda böcker just vid ingången till flyget. Där det brukar ligga dagstidningar. Glömmer inte bort den Natt och Dag-bok jag hittade där, tjock lunta som jag inte kunde slita mig ifrån.
Jag brukar lägga böcker på parkbänkar jag går förbi :) men vi har förstås böcker i en liten låda också här i vårt café under somrarna. Dit lägger också våra gäster böcker

Pettas sa...

BP,
tack! :)
Ja, jag minns att du skrev om ditt entrébibliotek tidigare och jag tycker att det är toppen att ni kan ha det så, t.om. med grannhusen. Det skrivna ordet ska spridas och bra är det, precis som du själv skriver, just nu i coronatider.
Sköldpaddor är mysdjur trots skalet eller kanske på grund av skalet. T.om smart att gömma sig på direkten. Hade en sköldpadda för många år sedan som hette Viktor. Kul! Vår labrador Emma hittade den i skogen och kom hem med den i munnen. Vi försökte få tag på ägaren via tidningen på orten, men ingen hörde av sig, så den blev vår tills någon som hade mera tid med den fick den av oss istället.

Tack BP!

Pettas sa...

Susjos,

tack!
Ja, mera böcker åt folket!
Ha detsamma och varm kram också till dig!

Pettas sa...

Taina,

På Madeira hittar du sällan svenska böcker, trots att det finns många svenskar där. På hotellen, ja, där dignar bokhyllorna av svenska, danska och norska böcker och då är jag i mitt esse. Mycket finns på finska också och jag har ju läst finska i många år men jisses så man glömmer bort när man inte pratar språket till vardags. Så det blir helst på modersmålet. Portugisiskan ...oj, oj, oj men jag ska lära mig mera absolut men kanske börja med en lätt barnbok först.
Också här har man börjat "sänka farten" åt folk med stora gupp där det finns barn. Skyltar finns men många är totalt respektlösa i trafiken.

Kram

Anki sa...

Hoppas det funkar idag ... igår kunde jag av någon konstig anledning inte kommentera hos några med blogspot.
En som vanligt trevlig och omväxlande skyltning! Älskar sköldpaddan!
Ha en fin ny vecka!

Pettas sa...

Anki,

det är så jobbigt, onödigt jobbigt, när man helt plötsligt inte kan kommentera där man alltid har kunnat kommentera. Känner igen det men nu fungerar det i alla fall.
Tack!
Ha detsamma du med!

Paula sa...

Sköldpaddan och haren har jag sett förut, en klipsk hembärare...
Välkomstälgen är typisk tysk, de älskar ju allt med älgar Vi hade förut en fiske- och souvenirbutik här i byn och det som sålde bäst var ju allt med älgar på. Inklusive burkar med torkat älgbajs... Men det var ju tur att de inte skyltade välkommen med bajs...
Utlåningsböckerna skiljer sig lite från andra jag sett där man helt enkelt byter böcker. Tar man en så lämnar man en annan så att det alltid ska finnas lika många böcker i hyllan. Det tycker jag är bättre än att man ska lämna tillbaka då man läst. är man på genomresa funkar det ju dåligt.
Trevligt att ha dig tillbaka, du bidrar med lite exotik liksom skratt och allvar.

Pettas sa...

Paula,
de hör ihop ja :) Har också sett dem i andra versioner.
Ja, tyskar älskar älgar. Vet dock inte om det är våra tyska vänner som har lagt upp skylten, tror faktiskt att det är bortaålänningar som bor i Göteborg som har gjort det och som hyr ut stugan åt våra vänner. Men de har säkert tänkt på dem, gissar jag.
Man kan lacka älgbajset och göra halsband av dem. Ibland har jag nästan tagit hem en påse men ändå inte gjort det, bara tänkt. I Japan är det populärt med älgbajshalsband tillverkat i norra Finland.
Book crossingen i Funchal är mest till för turister har jag märkt. Hemfolket läser portugisiska...Alla sätt är bra bara de fungerar. Det behöver kanske finnas av olika slag. När vi bor på hotell, vilket händer, finns ett helt annat utbud av böcker att välja emellan, ett utbud som varierar mycket.
Tack Paula, jag var bara borta en liten stund egentligen men tack ändå! <3