fredag 7 augusti 2020

Lite till från juli

 Jag tittar mig åter bakom en stund, en liten tillbakablick från juli som likväl kunde vara just nu för här ser vi "våra" rådjur titt som tätt.  På åkern nedanför oss finns tvillingmamman med sina små som börjar bli stora. Ett tag ännu får de njuta av det paradisiska innan höstjakten börjar den 1 oktober. 

En av bockarna brukar skrämma upp mig (eller egentligen inte, jag är inte så lättskrämd) med att i språng springa tätt förbi mig så marken dånar och växthusglasen klirrar under tidiga morgnar när jag är ute i trädgården för att öppna dörrarna till växthusen. Han kommer så nära att jag känner av hans värme och känner vindraget av hans flykt. Med ett smidigt hopp tar han sig över häcken, över vägen och ner på åkern där han stannar upp för att äta. Synd nog har jag inte haft kameran med mig så jag kan visa honom för er som tittar in här. 

Mitt i allt stökande med tömning av lider och annat så måste jag stanna upp för att ta en ögonblicksbild. En digitalis, fingerborgsblomma trängs med liar, borrar, bräder och annat krafs. Stegen speglar sig själv som en skugga mot väggen en varm och skön julikväll.

Våra stockrosor, inte alla men många, har fått fnatt denna sommar. De har blommat dubbelt,  blivit annorlunda, till förvåning för insekterna som har försökt att ta sig förbi den extra blomman som bildats i pistillen.  

Så här brukar de se ut men i år är trenden en annan tycks det som. Det här året går till historien på många sätt och vis. Coronaåret...

Vi har varit ute på sjön en hel del när vädret har tillåtit. Rättare sagt så har vi dragit iväg ut så fort som möjligt när vi har kunnat. Faktiskt inte så många gånger trots allt för juli var mera juni i år om ni förstår vad jag menar. Högsommaren gick på sätt och vis om intet, det har varit blåsigt, kyligt och allmänt kymigt för att vara juli. Men vissa dagar har vi ändå haft som har varit sommarlika/sagolika. Å andra sidan så har juli varit på vår sida på ett bra sätt. Det är mycket roligare att städa när vädret inte är det bästa. Då känns det mera befogat att stöka på. Åtminstone för min del.

Naturligtvis så finns det hur mycket som helst att skriva om vad som hände i juli i år men det blir det här lilla axplocket jag bjuder på. Tillsammans med skäggdoppingen och hennes två småttingar avslutar jag juli månad för i år. Jag simmar tillsammans med dem ut ur bild/ ut ur juli.

Augusti är här sedan en vecka tillbaka. 

Jag önskar er alla en skön weekend på alla sätt!

copyright: Karin Eklund, Pettas ekologiska

18 kommentarer:

Ama de casa sa...

Vilka härliga julibilder! Rådjuren är jättefina, hoppas bara att dom inte tuggar i sig alltför mycket ur trädgården.
Fina skäggdoppingar också - vilken idyllisk miljö du har runt ikring dig!

Ha en fortsatt fin augusti :-)

Pettas sa...

Ama de casa,

tack! :)
Rådjuren har den goda smaken att låta bli att tugga i sig här i vår trädgård. På något märkligt sätt så har vi en deal. När det blir kallt kommer de hit och då matar vi dem med havre och renfoder men när maj är här igen så går de utanför vår tomt och äter sig mätta. Har fungerat utmärkt så i många år.
Vi har det fint runt omkring oss, och njuter för fulla muggar.
Ha det fint du med!

Anki sa...

En alldeles underbar tillbakablick på juli med det vackra som var då ... och väl fortfarande så här i början av augusti är lika vackert. Spännande med stockrosorna!
Här ser man sällan rådjur numer - och inte älg heller. Dovhjortarna är desto fler ... fina de också, men inte kul när de blir alltför många!
Önskar er båda en fin fredagseftermiddag och kväll!

Ama de casa sa...

Nu har vi precis lyssnat på ditt sommarprat. Oj vilka mysiga (och busiga) minnen och så roligt att höra din röst :-)

Ha det gott!

Pettas sa...

Anki,

Tack! :) Stockrosorna lever sitt eget liv den här sommaren. Kanske i fortsättningen också. Spännande är det, absolut.
För mycket skämmer allt, så är det. Också här kan det bli för mycket av rådjuren. Jakten är nödvändig för att hålla beståndet på en bra nivå.
Hoppas att ni också får en fin fredagskväll och helg!

Pettas sa...

Ama de casa,

så roligt att ni gav er tid att lyssna på mig och en del av mina barndomsminnen. Tack för det!
Ha det gott ni också!

BP sa...

Ögonblicksbilden med blomman och skuggorna är fantastiskt lyckad!
Ja, ska man röja gör man det ju ogärna när termometern visar 29 grader eller när solen skiner.
Stockholm har verkligen dragit en vinstlott vad gäller vädret i år. Från och med midsommar har det för det mesta varit otroligt fint väder. Visserligen kalla kvällar och nätter, men med sol och över 20 grader dagtid. Ja, och idag var det hela 29 grader:-)

Pettas sa...

BP,
tack!
Här har de lovat riktigt fint väder imorgon; idag har vi haft sommarvärme igen då jag passade på att måla ytterdörren men imorgon blir det förmodligen havet som kallar. Måste passa på när det är vackert väder.
Jag har förstått på dottern med familj att ni har haft det toppenfint i Stockholm i sommar. Härligt. Stockholm i sig är ju en härlig stad att vara i också sommartid.
Fortsätt njuta av sommarvärmen!

Tove Olberg sa...

Det där med kommentarer är som de är. Jag kommenterade här igår,antingen funkade det inte som det gör ibland eller så kanske jag missade något moment i klickeriet.
Juli kom och gick den med och i år blev annat av, ni kunde ge er ut på sjön och med mycket annat göra på härliga gården ni rår om med jorden vad den ger och djurens närvaro.
Härliga bilder!
Bild nummer två med liarna upphängda där är helt underbar!
Denna helgen är det ett år sedan jag besökte er! Vilken fin resa med mycket god påfyll! Sovande i Gula salen med all konst och att träffa er!Dina goda bullar mmmm :-)
Go lördagskram

Pettas sa...

Tove Olberg,

man får ta det som det kommer tror jag. Ibland funkar det inte för min del heller men så mitt i allt när jag återkommer så funkar det igen. Det kanske är som du skriver, att man har klickat lite fel eller så.
Ja, det här året går till historien, som glöms bort så fort tiden har gjort sitt. Tror du inte det Tove? Som livet är nu så är det svårt att planera alltför mycket, med tanke på covid-19. Tack; jag tycker själv om lie-bilden, därför blev den till. Stod med rumpan upp och gjorde något och såg bilden när jag reste mig upp igen.
Ja, du har så rätt, nu är det ett år sedan och tänk vad det har hänt under den tiden. Otroligt mycket, snudd på revolutionerande.
Go lördagskram till dig med Tove! <3

Paula sa...

En av doppingarna simmar ovanligt lågt i vattnet, hoppas den lyckas hålla näbben ovanför vattenytan.
Stockrosorna är underbara, vi har inga av dem här i trakten, Fotot med vattenglittret är så himla vackert, o ett bevis på att det förekom vackra sommardagar även i juli.
Ja nu är vi snart inne i andra augustiveckan och det är väl sista skollovsveckan. Ändå återgår inte livet till det vanliga, och vi vet ännu ingenting om hur sommaren påverkar livet senare i höst.
Må gott så hörs vi snart igen

Pettas sa...

Paula,
den lyckades! Hålla näbben ovanför vattenytan men var försvunnen titt som tätt precis som de andra två var :)
Stockrosorna som växer här har jag sått för många år sedan. Jag tog frön från Ärön i Danmark, ön där man kan se Tyskland när vädret är klart. De är perenna och kommer år efter år och blir bara flera hela tiden.
Sommaren är inte förbi ännu, idag har vi varit ute på glittrande vågor i hög värme.
Precis så är det Paula, vi vet ingenting om hur livet blir efter den här sommaren, coronasommaren.
Må detsamma du med och så hörs vi igen, absolut!

Karin sa...

Men du är ju inte klok! Smyger in en mening om att du sommarpratat i Ålands radio sådär i förbifarten i ett inlägg. Tur att jag lusläser. Men sen ville inte Ålands radio släppa in mig. Det står med mycket små bokstäver "Du lyssnar på Ålands radio", men det hörs ingenting. Jag ska göra nya försök i morgon.

Kul med dina muterade stockrosor – dom är ju snygga på det sättet också, men lite hindersamt blir det ju för alla bin!

Pettas sa...

Karin,

antagligen inte :). Jag förbehåller mig den rätten, mycket roligare så :).
Jag förstår inte vad det är som krånglar med Ålands radio. Många har hört "pratet", både i USA, i Spanien, i Wales, Sverige och Finland och förstås på Åland. Du är den andra som säger att du inte "kommer åt" pratet.
Muterade, precis så är det ju. Ja, stackars bin som får jobba extrahårt.

Ditte sa...

Så trevligt att få veta mer om hur du haft det. Och djuren och naturen har du ju helt nära. Så roligt med stockrosorna som blommar så fint.
Fint med era båtturer och skönt att ha havet så nära inpå- Kanske erbjuder nu augusti lite mer båtinbjudande väder.
Önskar er också en fin helg.

Lisbet sa...

Roligt att läsa vad som hände då du var "borta". Tack för det!
kram

Pettas sa...

Ditte,

Tack för det! Det hinner hända mycket på sex sju veckor i ens liv så det är förstås en del av allt jag visar av våra sköna dagar under juli. Stockrosorna har muterat sig av någon anledning, därav är de dubbla, som de normalt inte är.
Vi var ute på en fin båttur till havsbandet igår och har njutit fullt ut. Idag är vinden lite väl häftig för att fara ut med liten båt men det kommer flera dagar.
Tack!

Pettas sa...

Lisbet,

Tack för att du läser! :)
kram