onsdag 8 april 2020

Dyrtidsrecept



Idag när jag gjorde tsatsiki, som jag gör allra minst en gång per vecka, kom jag ihåg kokboken som jag fick för många år sedan av min vän Hilma, numera salig sedan länge.
Hon i sin tur hade fått den av handlare Grönlund på Torggatan i Mariehamn i decennieskiftet 1920-
30-talet. Som ung flicka tjänade hon som piga i den Grönlundska familjen.
( Jag är inte hundra procent säker längre om det verkligen var Grönlund som handlaren hette men tron är så i alla fall. Om jag har fel, så rätta mig gärna om det är någon som vet det rätta namnet) 
När jag fick boken av henne var den i upplösningstillstånd men tack vare bokbindare Dennis Erikssons skicklighet så är den intakt igen, dock med en helt annan pärm än vad den säkert hade i begynnelsen.


Om ni visste så mycket nöje och glädje jag har haft av den här kokboken.
I den hittade jag alltid någon bra maträtt som jag hade ingredienser till i skafferi och kylskåp. 
Den räddade, min då unga familj på fyra personer, hundar, katter, marsvin, undulater och en hel del kryp till som har en förmåga att trava in hos en  när det finns barn med i spelet, om inte precis från hungersnöd men snudd på. Vi var fattiga på pengar fastän rika på allt annat.
Hilma gav mig det allra bästa hon kunde ge mig.
Jag förmodar att kokboken hade kommit väl till pass också för henne och hennes Albert
många gånger under åren efter det hon fick den.


I slutet av boken, efter registerförteckningen
finns ett tillägg.
Dyrtidsrecept .
Det var dem jag tänkte på när jag gjorde tsatsiki.
Förstås så  finns det inget recept på tsatsiki i boken. På den tiden kände knappast de kvinnliga författarna ens till vad det var för något,  men tsatsiki är en bra, billig och lättgjord liten röra  som man kan använda på många olika sätt till olika rätter .

Jag fick en idé!  Igen!
Tänk om jag skulle skriva ett dyrtidsrecept på bloggen varje onsdag?
Nu när våren är här finns så mycket godsaker att ta vara på i naturen.
Vad sägs om det?



   Vi äter inget smör på morgonsmörgåsarna utan istället smetar vi
   ett lagom tjockt lager med tsatsiki på.  Det är så himla enkelt att göra en tsatsiki.
   Jag tar en halvliter naturell yoghurt och låter den
   rinna av i ett pappersfilter i en filtertratt , som står och rinner av i ett litersmått.
   Vasslen som blir över använder jag till degspad när jag ska baka matbröd ( ett extratips).
   Om jag inte ska baka får stockrosorna vid trappan lite extra vått om rötterna istället.😊


   Medan yoghurten rinner av i tratten, så river jag en halv slanggurka.
   Jag saltar massan så där lagom, för att vätskan ska dras ur gurkan.
   Efter ca en timme pressar jag ut det sista våta ur gurkmassan och lägger den i samma bunke där
   den avrunna yoghurten finns. Jag pressar tre vitlöksklyftor i blandningen ( det blir starkt, så om
   man inte gillar vitlök, ta mindre mängd) . 
   

   Lägg till ca 1 slät matsked olivolja eller annan olja som man tycker om, huvudsaken att det är olja
   ytterligare 1 slät matsked vitvinsvinäger på det och ev. lite svartpeppar. Den glömmer jag nästan
   alltid bort.
   

   Rör ihop allt till en jämn fin smet, till en tsatsiki.


    Tadaa!
    Så ser min frukostsmörgås ut idag onsdag.
    Jag tog bild på den redan under tisdagskvällen bara för att kunna göra inlägget innan onsdagen.
    Syrat rågbröd med tsatsiki på, en näve groddade mungbönor och så ett par paprikaringar
    till på det för oxidanternas skull.
    Självklart så varierar både pålägg och utseende, beroende på tillgång och morgonhumör.
    Men det jag egentligen vill berätta är att det här är ett riktigt dyrtidsrecept.
    Man kan göra tsatsiki på zucchini, på paprika, på lök, bönor, ja, nästan vad som helst till och med
    på kirskål.

    Dyrtidsrecept är något som man använde förr  när matvaror blev dyrare p.g.a. kristid och brist.
    Nu har vi ingen matvarubrist och fortfarande får vi importera det som vi alltid
    har importerat men när man blir permitterad, arbetslös osv blir lönerna inte
    vad de har varit tidigare. Det blir tuffare än tufft att leva.
    Då kan det vara bra att veta hur man ska få slantarna att räcka till på ett annat sätt än tidigare.
    Jag räknade ut att vår tsatsiki som räcker till fem-sex frukostar för två personer kostar oss
    allra högst 2 € allt som allt.

    Naturligtvis så varierar vi och använder annat istället för tsatsiki också men mera om det en
    annan onsdag. 

   
    Copyright: Karin Eklund, Pettas ekologiska

36 kommentarer:

Biggeros sa...

Det var en både en lärorik och gott recept som räcker länge. Desdutom är det även gott till grillat. Vi gör ofta Tsatsiki på sommaren och då gör vi mycket. Jag förstår att din gamla receptbok är värd guld för dig och har använts rikligt. Jag gillar att byta recept såsom man gjorde förr bytte bokmärken. Tack och ta hand om dig��
Kram

Paula sa...

Hej, jättebra idé med mattips, tackar och bockar! Tsatsiki är okej, men jag gillar den bättre utan gurka. Alltså bara yoghurt, lite olja, vitlök och örtkryddor. Munggroddar gör jag ibland, nu har jag blivit mer förtjust i mindre groddar, såna man groddar på linser.
Nu väntar sängen, och en bok.
Nattinatti

BP sa...

Gillar klenoden - kokboken alltså. Har också en gammal kokbok som var mammas, Den var väl tummad och där hittar jag än idag roliga tips om rätter jag aldrig gjort egentligen, men som min mamma gjorde till familjen.

Dyrtidsrecept var ju ett fyndigt ord, så kör på med roliga maträtter:-)

Vi är varken bra eller speciellt intresserade av matlagning. Tsatsiki älskar vi och brukar köpa ibland. En hemlagad variant alltså, inte den i burk;-) Men jag är inte så säker på att jag skulle äta den till frukost, men gärna till kyckling och lamm till middag.

Pettas sa...

Biggeros,

mängden jag skriver om är för morgonfrukosten, men ibland gör jag dubbel sats och använder tsatsiki precis som ni gör till grillat och mycket annat.
Receptboken är guld värd. Jag hittar de mest förunderilga recept i den och har många att testa ännu.
ta hand om dig du med! Ni fick förlängd karantäntid såg jag.
Allt gott-kram!

Pettas sa...

Paula,

Godmorgon min sköna! Hoppas att boken var bra och nattsömnen detsamma!
Det har hänt att jag har gjort den på samma sätt som du i brist på gurka eller något annat och det går ju utmärkt bra så också. Smaken är god i alla fall.
Jag tar åt mig av ditt linsgroddande. Jag har rätt mycket linser i skåpet, så jag ska testa det som omväxling. Tack!

Pettas sa...

BP,

Helt rätt, det är en klenod. Vi har över 200 kokböcker i vår bokhylla och ändå har man en eller ett par favoriter. Och så googlar jag hejvilt. Människan är ett lustigt djur minsann :)

Ordet dyrtidsrecept är något som åtminstone jag lade märke till speciellt. Först förstod jag inte riktigt vad meningen var men med åren har jag blivit klokare.

Tsatsiki är väl först och främst det där lilla tilltugget till andra maträtter men hos oss har det blivit så här också. Men vi varvar och gör också annat pålägg.
Fast jag måste erkänna att man blir lite beroende, kanske av vitlöken i tsatsikin?
Vitlökomaner som vi båda är.

em sa...

Hörde just på radion att det nog blir brist på grönsaker till hösten - då blir det till att ta till kirskålen, vilket är en god idé redan nu när en gurka kostar 18:-.Det verkar som du har piffigare recept i din bok än vad jag har i mina två från 1:a- respektive 2:a världskriget. Bloggade om det för några år sedan, och minns jag rätt var det ingen som tänkte prova varken smör- eller kaffesurrogat.
Margaretha
som har börjat
kika efter
maskrosblad

Hantverkarglädje sa...

Jag har aldrig gjort tsatsiki men det här måste testas nån gång så tack för det receptet. Ja välkommen med dyrtidsrecept, låter intressant. Jag är urtrött på att laga mat men tyvärr är det ju nödvändigt.

husfruns ordskåp och färgpalett sa...

Här vänds äldre kokbokslitteratur, tillika ärvd, vilken skatt och nyare matlagningskonst tillsammans i en dyr tid ... utgiven på onsdagar!
God idé! Idékläckardamen :-)

Veiken sa...

Vilken skatt du har i den kokboken! Toppen att du hittade en bokbinader som räddade den!
Dyrtidsrecept kan vara lika goda som andra recept. Nu är det dags att göra tzatziki enligt ditt recept. Man kan ju ha det till allting!
Ha det fint!

Karin sa...

Jatack, ser fram mot onsdagsdyrtidsrecept! Eftersom det har blivit väldigt luftigt i schemat nuförtiden (pga corontän) blir det gott om tid att laga mat.

Jag är väldigt förtjust i vitlök, men får magknip av rå vitlök. Det brukar jag lösa med vitlökspulver i stället, som förvisso inte är samma sak, men det smakar ändå lite fågel. Eller vitlök, dårå.

Pettas sa...

Margaretha,

äh, ville ingen pröva varken smör eller kaffesurrogat? Det är just det som är det lilla kruxet med gamla kokböcker, vi har det fortfarande för bra och hoppas att det fortsätter så. Jag har ju annars cikoriarötter att ta till men tror ändå att jag avstår kaffe om det blir aktuellt med surrogat. Det finns ju örter till teer.
Det är roligt hur som helst med gamla kokböcker. De var uppfinningsrika på den tiden det begav sig.
Oj, igår tog jag bort maskrosor i trädgårdslandet med rot och allt. Bortkastad mat ?

Karin som kikar hon också på allt som gror och växer

Pettas sa...

Hantverkarglädje

Det är en enkel sak, detta med tsatsiki. Pröva!
Ibland behöver man lite inspiritation, även om man kanske ändå inte testar men mitt i allt så händer det!
.

Pettas sa...

husfruns ordskåp och färgpalett

Haha, utgiven på onsdagar! Där satt den!
Tack Tove! <3

Pettas sa...

Veiken

Du kan inte tro vilka roliga recept det finns i den. Många, ja de flesta är oprövade men kanske det ska bli nu mitt i allt, ett nu ett då..
Man kan ha tsatsiki till allt. Det ska stå svartpeppar; jag ska just uppdatera :)
Ha det fint du med!

Pettas sa...

Karin,

Tack för det!
Plötsligt så finns det en annan tid pga corontäntider. Man ger sig tid på ett annat sätt också, kanske lugnar ner sig lite.
Bra att du har hittat ersättning till den råa vitlöken. Jag känner många som liksom du inte klarar av den råa. Tack och lov så klarar jag av rå vitlök.

Märtha sa...

Bra idé! Ser fram emot vad du hittar på om en vecka! Kocken Micke har också lite videor med billig lättlagad mat, det blir kanske "pop" nuförtiden när många har glömt eller inte alls tidigare lärt sig laga mat. Jag rullar på med mina blandningar, det blir som det blir - men magra är vi inte, så... Nu jobbar Runda Rabattkryparen några timmar per dag! Glad Påsk!

Geddfish ♥ sa...

Vilken bra idé med dyrtidsrecept! Ja, vilken guldgruva gamla kokböcker kan vara. Så fiffigt att binda om boken!
Tzatziki har jag gjort flera gånger, men det är länge sen nu. Gott gott och särskilt med vitlök.
Ha en fin dymmelonsdag! Glad Påsk!

Lena i Wales sa...

Vilken härlig bok.
Jag äter väldigt lite bröd, men när jag äter gör jag ofta någon yoghurtröra till. Använder också olika yoghurtröror som kalla såser till mat.
Glad påsk!

wiper sa...

Vilken fin gammal kokbok och så kul att ha kvar en sån. Jag är väldigt förtjust i tsatsiki. Din är säkert jättegod när du gör den själv. Boken har verkligen en gedigen historia. Vad skönt att få boken återställd.

Vilket fint minne från Hilma att få denna bok som blivit så väl använd. Det var fiffigt och påhittigt av dig med dyrtidsrecept, så fiffig du är och hittar alltid på så roliga ord

Tack för receptet ;) Din frukostsmörgås ser både nyttig och god ut

Ha en fin onsdag
kram från Malin

tanthuset.blogg.se sa...

Jag vill gärna se dyrtidsrecept i bloggen, spännande!!!
Ha en fin onsdag :) <3

Gunnel sa...

Vilken utmärkt idé! Jag ska spara recepten och samla dem i en mapp som jag döper till Pettas dyrtid. Är alla recept lika enkla att göra som detta vet jag att de kommer att användas här. Tack för tipset!

em sa...

Frågan är om inte örtte är att föredra framför kaffesurr gjort på kokt potatis och rågmjöl. Ja, du Karin, där slängde du förmodligen en massa C-vitamin, och andra nyttigheter!Ditt inlägg väckte många minnen till liv, och fick mig att skriva ett inlägg om den nyttiga maskrosen.
Margaretha

Annika sa...

Godmorgon Karin på det sköna Åland!!

ÄLSKAR tzatziki!! Brukar göra det ofta ffa sommartid (men det funkar ju perfekt hela året). SÅ himla gott.
Blir sugen nu.
OCH din frullemacka ser extremt GOD ut!
KUL med onsdagsrecept!

Hörde på Karlavagnen (tror jag det var) om ngn som nu under isolering skulle börja laga mat ur en gammal kokbok. Hon skulle prova ett norr recept varje dag.
KUL, tycker jag.

OCh du, boken känner jag igen ... haha. Tror både min moster och mamma har den :-D

Kramar till dig!

Pettas sa...

Märtha,

tack! Jag gör det själv, ser framemot vad jag hittar på :)
Så fint att Micke också tänker i de här banorna. Nu behövs det mera än någonsin att lära sig att ta vara på bra och förmånligt som är bra för kroppen och mättar magen.
Rullar på gör också vi. Det är ju bra att ha något att ta åv som de brukar säga här
Jag har ett mål för varje dag i trädgården, minst en skottkärra full av torra kvistar och liknande ska bort, tillika som jag rensar bort vitgröe och kvickrot.
Man ska ha sina mål och tack och lov så är det bara i början av april ännu.

Glad Påsk önskas !

Pettas sa...

Geddfish ♥

Tack!
Det händer att jag tar med mig någon kokbok när jag lägger mig...:) Mycket intressant hittas och inspirationen flödar.
tsatsiki för mig måste alltid ha vitlök, annars är det ingen tsatsiki. Men smaken är delad som baken och alla kan inte äta vitlök.
Ha detsamma! Glad Påsk!

Pettas sa...

Lena i Wales,

ja, den är härlig!
Vi äter inte mycket bröd vi heller, för det mesta alltid bara till frukost, någon gång men väldigt sällan också när vi går på utflykt.
Så roligt att du också gör röror till ditt bröd.
Glad Påsk!

Vilken härlig bok.
Jag äter väldigt lite bröd, men när jag äter gör jag ofta någon yoghurtröra till. Använder också olika yoghurtröror som kalla såser till mat.
Glad påsk!

Pettas sa...

Wiper,

den är en skatt denna kokbok.
Hemlagat brukar ofta bli gott och bra, så pröva du med Malin om du känner för tsatsiki.
Nja, det är ju inte jag som har hittat på ordet dyrtid, det är gammalt och fanns redan långt innan jag föddes men tack ändå för alla snälla ord du öser över mig.

Smörgåsen var god och absolut hälsosam denna morgon.
Ha en fin onsdag du med Malin.
Kram

Pettas sa...

tanthuset,

Tack för det, det ska bli chabli som Magnus Härenstam sade...
Ha en fin onsdag du med :) <3

Pettas sa...

Gunnel,

tack! :)
Så roligt om du sparar recepten! :)
Jag hoppas att jag ska kunna presentera enkla bra recept. De flesta jag använder är enkla att göra.

Pettas sa...

Margaretha,

jag är övertygaqd om att örtte är godare, utan tvekan.
Du har nog så rätt, så rätt, c-vitaminerna ligger och vissnar på en hög i skogen nu.
Härefter ska jag ta vara på dem på något sätt. :)
Ska titta in på dina nyttigheter.
Ha det gott!
Karin

Pettas sa...

Annika,

Tsatsiki fungerar året om. Vi åt mycket sådan när vi var på Kreta, men vi tycker faktiskt bättre om vår egen men det berättade vi förstås inte, haha..
Jag njöt av varje tugga av frullemackan.

Tydligen vaknar många till liv nu när tiderna är som de är. Nu ska det lagas mat och därmed basta ungefär haha..

Jag kan förstå att du känner igen boken. Den var populär i början av 1900-talet. Jag har den femte upplagan och det säger ju en del eller hur?
En bok som nästan alla har i Finland och på Åland är Marthornas kokbok. Den finns också här i hyllan hos oss, väl använd men betydligt yngre än kokboken jag fick av Hilma.


Kramar !

Ditte sa...

Vilken bokskatt du har här! Och kan tänka mig att den har gett och fortfarande ger dig mycket glädje. Och vilken historia runt den. Så roligt att läsa- Fint att du fått nya pärmar på den så att den håller ihop.
Tycker att det låter jättetrevligt med dyrtidsrecept. Vill gärna ha dem! Tzatziki gör vi ganska ofta men jag har inte tänkt på att hemma i Sverige ha den på gott , mörkt bröd till frukost. I Grekland har jag däremot ofta haft det. Får tänka om här hemma. Bra med variation.
Tack Karin!

Susjos sa...

Vilken häftig kokbok , funderade just om den verkligen innehöll recept på tzatziki, men så skrev du ju att den inte gjorde det, såklart!
Mums med tzatziki, brukar göra det mer på sommaren när vi grillar, eller grillade, nu bor vi ju inte kvar i radhuset där vi kunde grilla, så när jag tänker efter har jag inte gjort tzatziki på länge? Gillar ju att åka till Grekland, och där är ju tzatziki ett måste!
Ser att du har vitvinsvinäger i ditt recept, det måste jag prova!
Ha det gott!

Pettas sa...

Ditte,

Det är alltid roligt med lite äldre kokböcker. Många av recepten i den skulle jag inte ens tänka på att göra men man vet ju inte hur man tänker när det är brist på det mesta. Nu har vi tack och lov inte så och förhoppningsvis så får det inte så som de hade under krigstiderna. Hela boken är ombunden på nytt och så nya pärmar på det.
Många av dyrtidsrecepten är på sådan mat som man använder till husmanskost också. Lite historiska vingslag känns av.
Jag tycker att tsatsiki passar utmärkt bra på mörkt bröd, smaken kommer fram på ett annat sätt.
Ha det gott Ditte! I dubbel bemärkelse :)

Pettas sa...

Susjos,

Jag kom på att tsatsiki är ett bra och förmånligt "tilltugg" som kunde platsa bland dyrtidsrecept och på det sättet kom jag ihåg boken. :)
Ja, jag lägger i vitvinsvinäger, går också bra att få lite mjukare rundör med balsamico vitvinsvinäger. Jag lägger inte i socker som man hittar i många recept, utan det blir så här istället.
Ha det gott du med!