måndag 30 september 2019

Blanda


    Blanda är veckans ord att tolka i  Sannas fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge
    Klickar du på länken så hittar du flera andra som skriver om hur de tolkar veckans tema

    Jag letade i mitt fotoarkiv efter bilder som berättar om hur man kan blanda och själv
    tycker jag att jag hittade en rätt bra blandning

    På den baren i Camara de Lobos på Madeira som vi besökte finns det hur många flaskor
    som helst som man kan ta till för att blanda till drinkar av olika slag med,
    men man har också blandat till det hela lite extra
    med att visa olika sedlar från övriga delar av världen.
    Det finns så många sedlar där att man knappt ser flaskorna.
 


    För ovanlighetens skull hade vi hoppat på en buss en dag med andra turister
    som blev guidade runt på ön för att lära oss mera om viner
    ( Madeira har många olika vinsorter men också  bl.a.sin poncha)
    Uffe och jag satt vid ett litet bord i den trånga baren när jag tog de här bilderna på håll



   Ponchan är en nationaldryck på Madeira och som vanligt uppstår förstås en liten tävlan om vem
   som har den allra godaste av alla.
   Alla påstår att de har den.
   Om ni klickar på ordet poncha, så kan man se bilder på hur drinken ser ut på vårt favoritställe, som
   vi tycker att gör den allra bästa ponchan.

   Det är ungefär som med pannkakan på Åland, här skryter vi också hejvilt om att vi har den bästa,
   den mest äkta, den ända rätta  och försöker vara allra bäst och ännu bättre än konkurrenterna.
   En liten rolig detalj som får många smilleenden att uppstå .
   Så också på Madeira
   Det har blivit en turistattraktion att se på när en poncha blandas till.
   På bilden tillförs honung till blandningen, som kan variera hur mycket som helst fastän det förstås
   finns ett grundrecept.


          Några av de redskap som används när man blandar till en poncha. Bilden är från
          ett annat ställe i Funchal.

     
         

         Copyright: Karin Eklund, Pettas ekologiska

         

30 kommentarer:

"LillaSyster" sa...

Det går att blanda många drinkar av alla de där flaskorna. Kul tolkning =) Ha en ny fin vecka!

Gunnel sa...

Här var det en rejäl blandning! Tänk att hålla reda på var alla flaskor står när man ska blanda. Men det är klart deras jobb så det går som en dans. Nu ska jag blanda lite mjölk i mitt kaffe. Ha en trevlig början på veckan.

Lisbet sa...

Vilken bra blandning såhär i början på veckan!
Ha en fin dag!
kram

Klara Ovidia sa...

Detta blir en ÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅ kommentar! I sin ursprungliga Tovemening då något är som detta i grupp SB = storartad bra!
Av den som komponerad det hela och den som fångade bilden och delade den med ord därtill om.

Marie i Skrifvarstugan sa...

Så trevlig lösning på temat. Och oooj vad många blandningar det fanns på hyllorna.
Ha en ny fin vecka !

Mia sa...

Supersnygg tolkning!

Stor variation i blandningen och dessutom bland blandanet :-)

Tack för fina biler!

wiper sa...

Det var ett kul tema och jag har sett sedlar en gång förut i Göteborg på en bar men inte så många som på dina bilder. Vad härligt med en sån busstur där man får prova sorter och lära sig lite om blandningar. Jag gillade själv Madeira ett tag men nu var det länge sen jag drack sånt. Blev sugen att köpa en flaska till vårt barbord.

Jag skall gå in på din länk och kolla när jag skrivit klart kommentaren. Intressant att få se ett av redskapen också. Jag skulle själv vilja resa till Madeira.

Härligt inlägg

Ha en skön måndag
kram från
Malin

Pettas sa...

Lillasyster,

ja, om man vill blanda så finns chansen mitt framför ögonen på en just där. Tack och tack detsamma!

Pettas sa...

Gunnel,

Jag förmodar att de kan det på sina sju fingrar. Proffs är alltid proffs.
Här blandar jag grönsaker till en sallad just nu :)
Ha detsamma du med!

Pettas sa...

Lisbet,

tack för det!
Sen är frågan hur bra det är att börja veckan med att blanda vad som finns i flaskorna?

Ha en fin dag du med!<3

Pettas sa...

Klara Ovidia,

Oj, 44 st Å på rad! :) Tack för dem ! <3



Pettas sa...

Marie i Skrifvarstugan,

Tack! :)

Ha detsamma du med!

Pettas sa...

Mia,

Tack, tack! :)

Tur att man inte måste dricka alla blandningar, jag skulle döden dö ...

Om jag måste.

Pettas sa...


Wiper-Malin,

Det fanns många, många fler sedlar än vad som syns på bilderna. De fanns precis överallt i hela barutrymmet, i fönster, på dörrar, i tak. Helt crazy men kul. Om jag har vägarna genom baren ( ja, man kan gå igenom den från en gata till en gränd) så ska jag fotografera hur det verkligen ser ut om de inte har plockat ner dem förstås.
Det finns så mycket mera i vinväg än Madeiran ( som också finns i olika varianter). Lättare matviner m.m.. Jag är inte så duktig på allt vad som finns men jag vet att det finns mycket.

Hoppas du får möjlighet att resa dit någon gång Malin!
Tack och ha en skön måndag du med ! <3

Violen sa...

En salig blandning kan man säga! Kul tolkning och fina bilder!
Ha det gott!

Pettas sa...

Violen,

salig och salig, man kanske blir det i alla fall ;).
Tack och ha det gott du med!

Veiken sa...

Så typiskt. Störst bäst och vackrast. Kul när det inte är så allvarligt menat!
Snygg blandning!
Ha det fint!

Pettas sa...

Veiken,

javisst är det typiskt men också charmigt om glimten finns med i ögat.
Tack!
Detsamma önskas!

BP sa...

Nu fick jag faktiskt kolla ingredienserna i Poncha med Wikipedia. Det är alltså en söt drink. Nu förstår jag varför jag aldrig druckit den. Vilken blandning! Å segelblandningen på det! Ett toppen inlägg:-)

Pettas sa...

BP,

det är stor skillnad på var man dricker Poncha. Jag tycker inte heller om sött i drinkväg men det finns ställen i Funchal, åtminstone ett, där man får den i fräschare tappning och då menar jag nästan utan sötma. Mycket apelsin, citron istället, men förstås så där finns rom också och lite honung. De har många olika recept, utgående från grundreceptet men oftast kan man få det så gott som precis som man vill. :)

Tack snälla du!

Ditte sa...

Vilket fint bidrag! Vad roligt att du också var inne på att blanda drinkar. För min del blev det en mojito som fick vara med i veckans tema. Poncha har jag testat men som både du och BP skriver är det lätt hänt att den blir alltför söt. Beror förstås på hur man själv tycker. Men ni hittade ju ett ställe som var bra. Jag har upplevt att just detta att "vara bäst", vare sig det är drinkar, Ålandspannkaka eller annat är vanligt förekommande Kul i sig.
Jätteroligt att se på när ponchans blandas. Kanske har du testat hemmma. Kul med bilden på redskapen som används för att blanda ponchan.

Måste också berömma din vackra ros i din header. Så fin.
Ha det gott!

Pettas sa...

Ditte,

tack! :)
Jag dricker hellre mojito, om jag måste välja. Men en poncha gjord av killarna på Rei do Poncha i Funchal är inte helt fel det heller någon gång. Inte allt för ofta men någon gång.
Nej, jag har inte testat hemma och kommer inte att göra det heller.

Tack, rosen slog ut i går och fick regn idag.
Ha det gott du med !

Helén sa...

Vilket perfekt inlägg till temat, de där som jobbar i barer kan konsten att blanda saker för att få till något gott att dricka.

Pettas sa...

Helén,

tack! Ja, var om någonstans kan de konsten att blanda om inte i barer.
:)

Musikanta sa...

Det som är roligt med den här fotoutmaningen är att det är väldigt ofta som man hittar bilderi bildarkivet som passar till temat, men som man kanske har glömt bort. Det är många minnen som man kan se tillbaka på med glädje när man hittar bilderna. Som dina härliga bilder från Madeira!
Ingrid

Pettas sa...

Musikanta,

precis så känner jag det också, det är roligt att utmana sig själv och att hitta oväntade bilder i bildarkivet. Det är lite grann som julafton
Tack Ingrid!

Paula sa...

Hej, vilken mysig bar! Poncha, låter som poncho, fast det ärju något helt annat. Jag fick inte klart för mig vad drycken består av utom honung? Drinkar har jag aldrig varit så bra på att varken blanda eller dricka, men prövar självklart om jag är utomlands. Perfekt blandning Karin!

Pettas sa...

Paula,

ja, mysig på något sätt, men lite dammig kändes den. Men mycket folk fanns det där, folk tycktes trivas ordentligt. Vi var bara på genomfart så jag hann inte "studera" stället desto mera än vad som syns på bilderna. Men mitt i allt så vandrar vi igenom där någon gång igen.
Orginaldrycken består av lime, citron, apelsin, rom, honung, melass...ungefär. Senare har man utvecklat ponchan med många olika varianter, på bl.a. passionsfrukt men många andra frukter också. I min smak är de alltför söta, så då vi tar oss ett litet glas poncha någon gång håller vi oss till det ursprungliga receptet, som kan variera i fråga om mängder men sällan om ingredienser.
Jag är ingen bra drinkare jag heller men precis som du så vill jag pröva på landets nationaldryck nummer ett förutom Madeiravinerna, som jag gärna avstår. ( De är söta men också där finns det skillnader förstås, har jag förstått. Det är ett stort område allt detta, vad gäller det drickbara) .
Tack Paula!

KajsaLisa sa...

Oj det där kallar jag blandning, man kanske inte skall dricka allt och blanda på en gång.

Pettas sa...

KajsaLisa,

ja, nog är det en blandning alltid. Tror dock som du att det är bäst att ta det lite varligt, lite i taget bara ;)