lördag 17 augusti 2019

Per Silja

Jag tycker mycket om persilja
och odlar också mycket av den varan i vårt trädgårdsland varje år.
Att persiljan hos oss har blivit aningen förmänskligad med namnet Per Silja är som det är.
Det mesta i min omgivning  som jag känner att jag har en god relation till
får ett "arbetsnamn".

Persiljan har liksom många örter en lång historia i bakfickan.
Förmodligen hör den ursprungligen hemma i Medelhavsländerna men säg mig det land som inte
kan odla persilja?
Den går ju hur bra som helst att odla i de flesta zoner
Vintertid brukar jag krafsa bort snön och "plocka" persilja om jag hinner före rådjuren.
De fyrbenta gourmeterna vet vad som ska ätas, lita på det. Och hos oss får de göra det
fastän jag försöker hinna före dem.
Men alla behöver vi vitaminer och mineraler.

Strimlusen tycker om persiljefrön

Bladen innehåller järn, kalcium, fosfor -A-B-och C-vitamin.
När jag väntade min dotter för många år sedan, hur många kan jag knappt räkna till längre,
så åt jag persilja så den nästan stod ut genom öronen på mig.
Allt i förebyggande syfte för den oföddas skull.
Jag visste att persiljans egenskap var att ta upp järn från andra livsmedel som jag åt 
Min dåvarande make, barnets far, kom till BB med en stor bukett persilja
istället för blommor åt mig.
Så där låg jag och åt upp min bukett medan jag ammade, sköterskorna till förundran.
Men de tog det med jämnmod, det var ju ändå persilja jag åt och inte mimosan eller tulpanerna som också fanns på mitt nattduksbord.


Ålandsbagarns stenugnsbakade hemvete ( dessvärre hittade jag ingen egen bild trots att jag har bakat hemvete hur mycket som helst. Men så blir det ibland....)

De är nog med om både det ena och det andra, sjukhuspersonalen, så de höjer knappast på ögonbrynen ens men en av mina sängkamrater i rummet där jag låg fick ögonen på sig för att hon hade sitt nattduksbord fyllt med hemvetebrödskakor.
Hennes make kom inte med blommor han heller utan med ett stort paket fyllt av hemveten och en kniv (haha...) som hon blev jätteglad åt och genast lade i skåpet.
Hon blev tillsagd att inte äta så mycket bröd som hon gjorde, ja, rent av förbjuden att göra det.
Hon lovade dyrt och heligt att inte äta brödet men på natten passade hon på.

Vi andra ( vi var fyra i rummet) vaknade alltid när hon satte sig upp och öppnade paketet (aluminiumklätt) och fyllde magen med hembakat hemvetebröd.
Vilka viskande samtal vi hade 😉.
Hon var hungrig hela tiden. Att få barn kan ha sina sidor.
Och alla såg vi lika oskyldiga? ut på morgnarna när ronden gick.
Ljuvliga minnen.


Nå, tillbaka till Per Silja igen.
Förr trodde man att persiljan var bra för att befrämja kärlek och erotik.
Den gamla kulturväxten har använts på många olika sätt och för många ändamål,
inte bara för den goda smakens skull.
I antikens Grekland band man kransar av persilja som man bar runt huvudet vid fester där drycker av starkare slag ingick. Då skyddade den välsignade kransen av persilja bäraren- inte mot överdrivet drickande utan mot den otrevliga dagen-efter-känslan,  mot kopparslagarna.

Persiljan har också använts som läkemedel , den var urindrivande, menstruationsdrivande, abortdrivande och vete gudarna allt. (Tron gör också underverk).
Det berättas att franska flickor har använt örten i lite skumt och hemligt syfte.
(varför bara franska flickor?)
De åt kopiösa mängder persiljefrö för att åstadkomma abort.
Persiljefrö innehåller apiol som är ett starkt gift.
Men apiololja har trots det, eller kanske just på grund av det, också använts i kärleksdrycker
eftersom medlet anses ha starkt drifteggande verkan.
Vissa gator fick namnet persiljegator eftersom det var där glädjeflickorna bedrev sin handel.


Jag har också lärt mig att jag ska skratta hela tiden för mig själv, när jag sår persilja nästa gång.
När man sår kummin, ska man vissla däremot.
Man ska vara noga med att både skratt och vissling hörs ner under jorden!

Så nu vet ni vad jag har för mig när jag sår Per Silja nästa gång.
Jag skrattar högt och ljudligt så det hörs långt ner i jorden.
För övrigt så har jag också hört att sådda persiljefrön ska sju gånger ner till helvetet innan de gror,
så bara av den anledningen är det nog väldigt bra att skratta högt, så fröet får lite glädje med sig
när det far upp och ner i jorden för sig självt.



Copyright: Karin Eklund, Pettas ekologiska

18 kommentarer:

Paula sa...

Vilken lärorik och rolig berättelse om din kompis Per...silja
Igår såg jag sista avsnittet av Poldark på SVT, har du följt den? Din förklaring om persiljans förmåga gav mig en tankeställare för igår tog ju den gravida kvinnan en örtdekokt för att påskynda sin förlossning. Så långt allt väl men sen dog ju den stackars nyblivna mamman, hon fick säkert per--silja i sin "medicin". Själv diggar jag inte persilja alls, köper och använder den egentligen aldrig. Färska örter går oftast bort helt pga priset, om jag odlade själv var det väl en annan sak. Dill är jag däremot mycket förtjust i, men är glad jag slapp få en kvast med persilja av den nyblivna fadern till min dotter.
Persiljegator lät ju faktiskt lite kul...nuhar jag definitivt lärt mig något nytt! Ha en fortsatt trevlig helg, här hos mig regnar det idag, välkommet!

Pettas sa...

Paula,
Per Silja är egentligen två olika sorters persilja men ..
Nej, jag har inte följt Poldark alls. De använde sig av örter och läkeväxter på ett helt annat sätt då än nu, nu har vi våra apotek att ta till och en annan kunskap. Jag odlar ju det mesta själv så det är sällan jag köper örter överhuvudtaget. Och jag vill påstå att jag nog är kompis med de flesta örterna. Om en stund ska jag gå ut och plocka en kvist av Tim-Jan :) Lammet som ska in i ugnen vill ha lite sällskap
. Jag var glad för persiljebuketten jag fick, vi hade ont om slantar och måste vara praktiska, dessutom tycker jag om persilja så för min del var det bara en lycka.
Ja, man lär sig nytt hela tiden i Blogglandia, om det är så mycket bevänt att ha den här persiljekunskapen vete gudarna, men lite roligt är det att veta hur man tänkte tidigare och kanske också idag. Här började dagen med regn men nu skiner solen i den rätt kraftiga vinden. Grattis till regnet!

Klara Ovidia sa...

Så nyttigt tillika tjusigt inlägg!
Goda vänner i smak till nytta sån lycka.
Mosskrusig kram i grönt

Pettas sa...

Klara Ovidia,

ja, nytta med nöje kanske man kan kalla det. :)
Slätbladig kram kommer från det här hållet.
Fast mosskrusig Per Silja finns också.
och båda sorter är populära bland strimlusarna.

Mia sa...

Vilket trevligt inlägg :-) Persilja eller som jag nu kommer att säga Per Silja gillar jag skarpt. Men nog skulle jag undrat om någon kom med persilja i bukett till någon på sjukhus, oavsett sort på avdelning :-)

Att persilja både kan påskynda förlossning, framkalla aborter och även ge ökad kärlekslängtan, jaja, tron kan frambringa det mesta...

Strimlus, de har jag aldrig hört talas om. Finns de månne i Sverige? De är väl så små så de inte syns i så fall...

Tack för den här kunskapen!

Pettas sa...

Mia,

tack! :)
Tur att jag inte undrade alls, utan tog det för omtanke om hälsan, när jag fick den stora buketten med persilja. Jag blev i alla fall jätteglad och mera nytta gjorde den buketten än de andra vackra på nattduksbordet. :)
Ja, på tro och breda fötter kan man gå långt. På vatten också om man tror tillräckligt mycket.
Jadå, Strimlusen finns i Sverige. De syns hur bra som helst...
Tack Mia för titten in!

Gunnel sa...

Du är så härligt tokig! Jag har skrattta för mig själv genom hela ditt inlägg. Då skulle jag egentligen passat på att så persilja samtidigt så hade jag slagit två flugor i en smäll. Ha en underbar söndag.

Pettas sa...

Gunnel,

tack! Det underlättar rätt mycket med att vara småtokig, som du vet :)
Ja, du skulle ha sått persilja samtidigt nu när du skrattade. Något man kanske ska lägga bakom örat. Jag menar att när jag skrattar gott nästa gång springer jag ut i trädgårdslandet och sår persilja. Man måste vara praktisk. Ha detsamma!

wiper sa...

Härligt inlägg med fantastiska bilder också. Kul att du gett persiljan sånt roligt och passande namn ;) Att dela upp det så gör att det verkligen ser ut som ett mänskligt namn. Du har fantasi till tusen ;)

Efter detta inlägg så måste jag börja äta lite mer persilja. Jag brukar ha hackad persilja i julköttbullar. Vad festligt att få en bukett med persilja på BB ;) Ni måste ha haft roligt där på BB

Vi äter en del persiljerot. Brödet ser gott ut. Vad bra att persilja är läkande också och vad mycket man fick reda på i ditt inlägg. Tack för det

Ha en skön söndag
kram från
Malin

Rost och rädisor sa...

Persilja och hemvete, ni måste ha haft rätt kul ändå!

Sju gånger ner i helvetet har jag också hört och det har väl att göra med att den är så långsam att gro.

Tack för kul Per Silja kuriosa!

Kram
/Anette

Pettas sa...


Wiper-Malin,

tack!

Persilja kan man ha på det mesta, och också använda till pesto med annat gott som vitlök, basilika osv.
Här är vi persiljespäckade minsann ;)
Jag har fina minnen från BB-tiden och visst hade vi unga mammor roligt tillsammans.
Persiljerot är inte detsamma som persilja men de är besläktade och jag känner till att persiljerot smakar gott och gör gott. Måste testa någon gång jag också.

Ha det fint! <3
Karin


Pettas sa...

Rost och rädisor,

vi hade nog väldigt bra och mycket roligt emellan varven och bröst- mjölken rann till, nyblivna förstabarnsmammor som vi har allihopa.

Ja, givetvis har det med att den gror så långsamt, persiljan.
Tack för titten in Anette! Jag är så imponerad över att du hinner med det, så mycket som du har att göra i dina land.

Kram
/Karin

wiper sa...

Persiljerot är väldigt god när man får bra sån. Pesto har jag ju ätit men nu skall jag kolla upp persilja mer ordentligt. Dill äter vi ju mycket men persiljan blir tyvärr bortglömd men du fick igång den igen ;)

Ha en fin måndag
Hälsning
Malin

Pettas sa...

Wiper-Malin,

jag ska köpa persiljerot och testa. Har förstått att den smakar lite grann som palsternacka, vilket är en av mina favoriter. Persilja kan man äta så gott som till allting. Gillar också dill och andra örter väldigt mycket.
Ha det gott du med! <3

Anki sa...

Härligt inlägg om Per Silja! Jag älskar persilja och använder den ofta och mycket :)

Pettas sa...

Anki,

tack! Här är persiljan också en stor favorit som vi använder till det mesta i matlagningen. Om inte annat bara för att strö på maten

Ditte sa...

Hej Karin!
Nu är jag hemma igen efter resan i Finland och har börjat att läsa i kapp hos dig. Stort tack för ditt både nyttiga och väldigt roliga inlägg om Per Silja.Tänk så mycket jag fick veta här. Och så okunnig jag varit. Men det får tas igen nu när jag vet mer om denne vän.

Ska nu vandra vidare bland dina inlägg.
Ha det gott!

Pettas sa...

Hej Ditte!

Det är säkert skönt att vara hemma igen även om jag vet att du har haft det väldigt bra på din resa i österled. Men vilken resa du har gjort!
Per Silja är en god vän! :)
Ha det gott du med!